Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

malibo57 napisał(a):
Jak poszło w piątek? Enzo już na kanapie?

Dzięki Gosiu! Na kanapie! :loveu:

Ale było nie halo, bo Enzo wymiotował zarówno w transporterze jak jechał na kastrację jak i w lecznicy tuż po podaniu leków.
Karma była na wpół strawiona, chrupki były nawet nie rozpuszczone! Wetki powiedziały, że gdybym się nie zarzekała, że pies jadł poprzedniego dnia wieczorem o 18 to by przypuszczały, że napasłam go żarciem rano.... Ale ja jestem poważną osobą i absolutnie nie było takiej opcji!!
I tutaj pada pytanie o strawność karmy Bosh, którą dostawał Enzo!
Karma która znajduje się w przewodzie pokarmowym psa przez ponad 12 godzin, i to tylko na wół strawiona, jest nic po prostu gówniana....

I tyle! Dobrze mówię, Gosiu?

Posted

Beatkaa napisał(a):
Coś się ta karma długo trawiła :shake:

Wetki też były w szoku! Ale dostał jeść o 18-tej, tak jak wszystkie psiaki.
Jedynie wyleciał rano do ogrodu na sik i z powrotem.
Nawet go później nie wypuszczałam już, bo się bałam, że będzie pił ze stawu!
I tu naprawdę pada pytanie co do jakości karmy....?!:roll:

Dobra karma powinna się trawić w przewodzie pokarmowym o wiele krócej....

Posted

DIF napisał(a):
Wetki też były w szoku! Ale dostał jeść o 18-tej, tak jak wszystkie psiaki.
Jedynie wyleciał rano do ogrodu na sik i z powrotem.
Nawet go później nie wypuszczałam już, bo się bałam, że będzie pił ze stawu!
I tu naprawdę pada pytanie co do jakości karmy....?!:roll:

Dobra karma powinna się trawić w przewodzie pokarmowym o wiele krócej....

Dokładnie..szczerze mówiąc jestem w szoku...:roll:

Posted

DIF napisał(a):
Karma która znajduje się w przewodzie pokarmowym psa przez ponad 12 godzin, i to tylko na wół strawiona, jest nic po prostu gówniana....

I tyle! Dobrze mówię, Gosiu?

Dobrze mówisz, Aniu. Ta karma, to przede wszystkim włókno i wielkie cząsteczki białka roślinnego - niestety, przewód pokarmowy psa musi ciężko pracować, żeby to strawić...
Pomijam już technologię produkcji, czyli rozpuszczalność granulek.
Smutne, ale prawdziwe. Nie da się zrobić super karmy za małe pieniądze i z kiepskich składników - to oczywiste. Ale pewnie da się zrobić coś przyzwoitszego i mniej obciążającego psa, niż ta karma.

Posted

Wklejam zdjęcia nadesłane przez P. Agnieszkę opiekunkę Enza. Ja swoje, w zacietrzewieniu fotograficznym, wykasowałam wszystkie :stupid:

Enzusiek podczas szaleństw i zapoznawania się ze swoją przyszłą siostrzyczką w naszym hoteliku:

• 2 years later...
Posted

witaj Malibo,

natknęłam się na Twojego posta przerzucając kolejny raz zasoby internetu w poszukiwaniu sposobów na walkę z lękiem separacyjnym. Zauważyłam,że konkretnie piszesz o kombinacji 2-óch leków homeopatycznych - możesz po krótce opisać swoje doświadczenia? 3 mce temu zaadoptowaliśmy roczną sunię "po przejściach", znaleziona w lesie, potem znów porzucona, nie miała lekko :/ od początku chodzimy z nią na szkolenia z posłuszeństwa i z kontaktu, równocześnie też pracujemy nad jej lękiem separacyjnym, jest minimalny postęp, ale i tak nie możemy zostawić jej dłużej samą, niż 20 min..

Pomyślałam,że może równolegle podawana homeopatia mogłaby być dobrym wsparciem terapii..

Będę wdzięczna za wszelkie informacje,

Pozdrawiam
Karolina

malibo57 napisał(a):
Aniu, podajcie mu leki homeo:
Ignatia amara 9CH lub 15CH (nie mniej)
Passiflora GLH w kroplach
Te leki można zamówić w aptece albo kupić w necie - nie są drogie, a skuteczne. To od dr Bałucińskiej. Dawkowanie podam na e-mail, jak zdecydujecie, że pies je dostanie.