word Posted January 14, 2004 Author Posted January 14, 2004 wlasnie caly problem lezy w zaufaniu do hodowcy - niestety takowego wolalbym przedkladac nad to co widze, tzn chcialbym wybrac psa i wtedy ewentualnie poznac zdanie / sugestie hodowcy. boje sie wlasnie tego, ze w momencie kiedy kasa przesloni oczy hodowcy, moze on mi (widzac, ze moge nie umiec rozpoznac dobrego psiaka) sprzedac powiedzmy po zawyzonej cenie pieska, ktory oczywiscie bedzie wart kazdych pieniedzy, jezeli chodzi o jego uczucia, ale nie bedzie wart duzych pieniedzy jezeli chodzi o maksymalna zgodnosc ze wzorcem rasy. nie znam nikogo innego oprocz was, kto zna sie na bullkach (czy nawet kto ma bullka), dlatego wasza pomoc jest dla mnie bardzo wartosciowa. cala moja wiedze opieram na tym, co widzialem, czytalem, uslyszalem na wystawach itp, ale niestety, tak jak wczesniej pisalem - wiekszego kontaktu z bullkami nie mialem, udalo mi sie jedynie pobawic z paroma i to wszystko niestety... wiem, mozecie napisac, ze te tzw topowe hodowle na pewno nie wcisna psa niewartego wysokiej ceny, ale czy nie jest tak jak w przypadku np. ciuchow, samochodow itp (glupie porownanie, ale...), ze placi sie za "marke"? czy np. czlowiek, ktory posiada psa i suczke o dobrym pochodzeniu (z dobrych, uznanych hodowli), ale jest poczatkujacym hodowca i dlatego sprzedaje psy po cenie nizszej niz topowe hodowle ma miec gorszy miot? troche moze zamieszalem, ale chodzi o to, czy chcac miec ladnego, zdrowego psa, wystarczajaca / jedyna gwarancja jest kupienie go w topowej hodowli? Quote
tufi Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 MSMIMI - odpowiedz na konkretne pytania, ktore zostaly do Ciebie skierowane, dobrze?! Jak na podstawie 3 zdjec wyrazasz opinie o suce, z jakich materialow czerpiesz swoja wiedze itd itp. Wymien tez te porazajace wady, ktore wskazuja, ze suka jest nierodowodowa. Nazwiskami osob, ktore wyrazily swe opinie o mojej suce nie chce na razie sie bronic, sa to jednak osoby bardzo dobrze znane. word - pewnosci nie masz nigdy. Nawet najlepszy i najbardziej polecany hodowca moze dac Ci troszke gorsze szczenie. To jest tez tak, ze wlasnie hodowca, ktory daje Ci swoje wychuchane szczenie, moze nie miec zaufania do Ciebie wlasnie. Oddaje Ci prawie swoje dziecko. Jesli bedzie wiedzial, ze chcesz psa wystawiac, to nie da Ci byle jakiego szczeniecia - zebys nie przyniosl mu wstydu. Zdefiniuj tez moze swoje wyobrazenie ladnego psa, bo chyba nigdzie tego nie napisales i nie wiem, czy chcesz bardzo ladnego bulla czy moze psa z zadatkami na championa, czy jeszcze co innego. Z zaufaniem to jest tak, ze najlepiej, abys hodowce znal juz ladnych kilka miesiecy przed zakupem, odwiedzal go, rozmawial, pytal... Podziwiam Piotra z Buteo, ktory cierpliwie odpowiada na setki moich pytan (we wrzesniu bede miala od niego psa). Pytania czasami sa powazniejsze, a czasami malo powazne ;) Ale uzyskuje odpowiedz na wszystkie. Wkrotce pojedziemy do niego w odwiedziny z naszymi dziewczynkami - i tak mi sie wydaje, ze to ma na tym polegac - na wzajemnym wspieraniu sie, doradzaniu, uczciwosci. Co do topowych hodowli - na dwoje babka wrozyla. One bardziej dbaja o dobor reproduktora i suki, bo sa znani i ktos chetniej udostepni im swojego psa, niz jakiejs malo znanej lub nie znanej w ogole na arenie miedzynarodowej hodowli. Kupujac w jednej czy drugiej, masz gwarancje, ze bedziesz mial bulla. Ale chcesz zdobywac z nim samo zloto, czy wystarczy Ci do kochania? Choc i w mniej znanych hodowlach trafiaja sie perelki. W takiej mniej znanej zaplacisz za psa 2tys zl, w lepszej juz 4tys zl. A zdrowie - hodowla, o ktorej wspomnialam, sprzedala miot z nuzyca... Jesli poczytasz, co to za choroba, to zdebiejesz. Jesli hodowca zle Cie potraktuje lub nie spodobaja Ci sie warunki, w ktorych trzymane sa psiaki - wykresl ta hodowle ze swojej listy. A gwarancji na rewelacyjne szczenie tak naprawde nikt Ci dac nie moze - moze dac tylko gwarancje prawdopodobienstwa, ze pies bedzie swietny. Jesli ktos twierdzi, ze caly miot jest swietny, to po prostu klamie. Quote
word Posted January 14, 2004 Author Posted January 14, 2004 tufi - daj znac jak bedziesz w buteo! mieszkam w 3miescie i milo by bylo sie spotkac na male :popcorn: ! ladny pies wg mnie? widzisz, to jest tak, ze chcialbym miec psa, z ktorym "nie wstydzilbym" sie pokazac na wystawie, ale niekoniecznie championa :wink: (jak narazie nie mam ambicji na zloto hehe) tzn. wyobrazam sobie, ze chcac miec przyszlego championa trzeba (szczegolnie w przypadku bullterrierow) wydac naprawde duza kase (nietylko na zakup psa). generalnie wiem jakie mniej wiecej sa ceny bullkow (choc nie tylko bullkow :wink: ), ale nie wiem, czy gdzieniegdzie nie placi sie wlasnie za "marke". a ladny dorosly pies - wiadomo jaki ma byc :wink: zdrowie - taaaaak czytalem o "nieslawnej" nuzycy... przykre, ze o ile hodowca wie, ze dany psiak jest obciazony jakas choroba, przynajmniej nie informuje o tym nabywcy... ale to chyba temat na inna bajke. Quote
tufi Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 jak bede jechac, to na pewno sie odezwe i wtedy :popcorn: Co do psiaka - wynika, ze nie musisz miec superekstramegapieknego psa, tylko takiego na ocene bdb. Warto wiec poszukac w dobrych, ale mniejszych czy tez poczatkujacych hodowlach, jesli nie chcesz wydawac grubych tysiecy. Quote
tunio Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 mysle ze Tufi ma racje.....Aczkolwiek jesli nastawiasz sie na wystawy to bym raczej brala po championach polski np. :roll: Nie musi byc po Hozej Hance ale np.po parze ch.pl a ambicje moga przyjsc pozniej 8). Quote
word Posted January 14, 2004 Author Posted January 14, 2004 a ambicje moga przyjsc pozniej 8). ha! - no wlasnie! :) Quote
tunio Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Dlatego proponuje po championach 8) ewentulanie po interach :lol: Quote
Rotti Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Ja też bym sie przychyliła do tego, żeby po prostu wziąc psy po championach. Zawsze jest to duzym prawdopodobieństwem udanego miotu. A jeżeli jeszcze z tego samego skojarzenia był wcześniejszy miot i ma jakieś osiągniecia, to tym bardziej jest mozliwy super psy :) Quote
MSMIMI Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 MSMIMI - odpowiedz na konkretne pytania, ktore zostaly do Ciebie skierowane, dobrze?! Jak na podstawie 3 zdjec wyrazasz opinie o suce, z jakich materialow czerpiesz swoja wiedze itd itp. Wymien tez te porazajace wady, ktore wskazuja, ze suka jest nierodowodowa. Nazwiskami osob, ktore wyrazily swe opinie o mojej suce nie chce na razie sie bronic, sa to jednak osoby bardzo dobrze znane. Tufi - chyba nie zrozumiałaś co napisałam ostatnio- nie będę ciągnąć wątku który nie wnosi nic do dyskusji i zaczyna odbiegać od tematu, wyraziłam swoją opinie, jeśli czujesz sie urażona - Twój problem i dlaczego wydaje Ci sie , że będę odpowiadac na wszystkie Twoje pytania - to, skąd czerpię wiedzę jest moją prywatną sprawą i nie mam zamiaru podawać Ci źródeł nazwisk etc :wink: nie wiem też jaki jest cel Twojego pytania o to- przypuszczam że po to aby owe źródło podac w wątpliwość dlaczego nie chcesz pogodzić się z tym, że nie każdy musi uważać że Twoja suka jest zgodna ze wzorcem - ja uważam że nie jest i moje prawo czy naprawde zalezy Ci abym wymieniała jej wady? proponuję abyś o opinię poprosiła nie znajomego sędziego ( może to ten o którym pisałaś ze być moze pomoże uzyskać rodowód dla psa? :o ) a kogoś kto nie jest emocjonalnie związany z Tobą czy z psem aby nie bał się że Cie urazi(choć jak widze to niemożliwe) zdjęć psa widziałam nie trzy ale kilkanaście albo więcej i- być moze zdjęcia nie oddają wszystkich plusów i minusów, jedne rzeczy uwypuklają a inne ukrywają - nie sądze abym się myliła może zapytaj Popowicza o SZCZERĄ opinię? skoro mówisz ze jest dla Ciebie autorytetem i będzie psa widział na żywo uważam że robię Ci przysługę oceniając nie złośliwie a obiektywniej niż Ty Twojego psa, być może moja opinia trochę Cię uświadomi i zaoszczędzi prób i wysiłków w uzyskaniu dla niej rodowodu BO TO JEST NIE MOŻLIWE, oraz w przyszłym rozmnażaniu jej. natomiast co do : Wymien tez te porazajace wady, ktore wskazuja, ze suka jest nierodowodowa. o tym że suka jest nierodowodowa świadczy brak udokumentowanego pochodzenia a nie wygląd a że nie jest zgodna ze wzorcem- wygląd Wymien tez te porazajace wady to Ty napisałaś "porażające wady" nie ja. nie wiem po co ta ironia, nie wkładaj jednak w moje usta nie moich słów z mojej strony to EOT,przynajmniej na forum, jak chcesz przenieśmy sie na prv, a nie zasmiecajmy tego topicu i Twoimi żalami i moimi tłumaczeniami pozdrawiam Quote
tom666 Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Ja też bym sie przychyliła do tego, żeby po prostu wziąc psy po championach. Zawsze jest to duzym prawdopodobieństwem udanego miotu. A jeżeli jeszcze z tego samego skojarzenia był wcześniejszy miot i ma jakieś osiągniecia, to tym bardziej jest mozliwy super psy :) W mniej licznych rasach (np. w bullkach), championat polski robi się na luzaku. Nie jest to żadne kryterium. Quote
tufi Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 może zapytaj Popowicza o SZCZERĄ opinię? skoro mówisz ze jest dla Ciebie autorytetem i będzie psa widział na żywo Prosze w to nie mieszac Popowicza - czy ja gdziekolwiek napisalam, ze to on wydal taka opinie??? Sedzina nie wiedziala, ze suka jest bez rodowodu i wydala pozytywna opinie. Bardzo mnie interesuja materialy, z ktorych czerpiesz swoja wiedze - nie po to, zeby je osmieszyc - nie jest to w moim guscie. Czlowiek uczy sie cale zycie, literarury naprawde fachowej dot. bullterierow jest na polskim rynku niewiele i szczerze chcialabym sie dowiedziec, czy jest cos, co pominelam. A i mysle, ze dla worda przydadza sie jakies tytuly, ktore moglby poczytac. Temat Beri moze zamknijmy, bo nie ma sensu dalej pisac o suni. Ja wiem swoje, Ty swoje - i niech tak zostanie. Championat niestety championatowi nierowny :( czasami jest on gwarancja, a czasami nie :( Quote
tunio Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 dlatego mowie ze po interach moze nawet :roll: Quote
tunio Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Championat niestety championatowi nierowny :( czasami jest on gwarancja, a czasami nie :( Mysle ze po prostu trzeba sobie po wystawach pochodzic,spreferowac jakis piekny typ i wybrzydzac.....a w szczegolnosci ogladac rodzicow....I wydaje mi sie ze mozna by wybierac zagraniczne krycia bo to bylaby swieza krew :roll: Quote
tufi Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Masz racje Carragan :) Tylko jak ktos mimo wszystko nie chce wydac tych 4tys zl na psa? Bo na tyle to nie kazdego stac, ja oszczedzam od kilku miesiecy na wrzesien 2004 :) Ale wiem, ze takiego wlasnie psa z krycia zagranicznego chce. Za samo krycie przeciez hodowca sporo placi, wiec ma prawo pozniej wymagac za szczenie odpowiedniej kwoty - ona tak po prostu z kosmosu sie nie bierze. Quote
tunio Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Tufi ja nie mowie az o takiej sumie :lol: Mysle ze Word naprawde powinnien pochodzic po wystawach........Moze spotka hodowce ktory sprzeda na warunek ......? :roll: Quote
tufi Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Na warunek, tzn. w tak zwana podhodowle? A na wystawach czasami sie niefajnie rozmawia z hodowcami - sa nerwowi. Ale zeby obyc sie w ogole z towarzystwem i poznac hodowcow, to wystawy jak najbardziej. Quote
tunio Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 hmm nie wiem co masz na mysli mowiac o pod hodowli :D chodzi mi o to ze hodowca bierze np.miot.... :roll: Ale w sumie nie lubie tego rozwiazania :roll: Mam pomysl (jak zwykle genialny :wink: )...... Niech Word kupi bulika po dobrych rodzicach a nie takiego za 4tys,wciagnie sie w wystawy a potem kupi drugiego....Bo wiadomo ze drugiego kupi 8) Quote
tufi Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Carr wez Ty napisz tak prosto z mostu, o co Ci chodzi, bo nie kumam :o A to, ze bedzie mial drugiego bulla to chyba oczywiste :D Quote
tunio Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Carr wez Ty napisz tak prosto z mostu, o co Ci chodzi, bo nie kumam :o teraz ja nie rozumiem :lol: :lol: :lol: Ale moze pominiemy to czego nie rozumiemy :lol: :lol: Quote
Rotti Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 Cary napisała słusznie ....Bo wiadomo ze drugiego kupi A Ty kiedy ? :lol: :lol: :lol: Quote
MSMIMI Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 jeszcze raz piszę do Ciebie tufi aby tylko coś sprostować :) quote="MSMIMI"]Cytat: może zapytaj Popowicza o SZCZERĄ opinię? skoro mówisz ze jest dla Ciebie autorytetem i będzie psa widział na żywo tufi: Prosze w to nie mieszac Popowicza - czy ja gdziekolwiek napisalam, ze to on wydal taka opinie??? ja równiez nie napisałam że wydał, tylko że mógłby wydać szczerą opinię skoro będzie widział psa i to chciałam wyjaśnić :) co do: Temat Beri moze zamknijmy, bo nie ma sensu dalej pisac o suni. Ja wiem swoje, Ty swoje - i niech tak zostanie. oczywiście i ja jestem również jak najbardziej za! ja wydałam swoją opinię, Ty swoją- nikt nie ma zamiaru zmieniać zdania, ja szanuję Twoje, mam nadzieję że Ty, przy odrobinie wysiłku, uszanujesz moje więc po co to kontynuować ciesze się że tak podeszłaś do sprawy, juz sie bałam że zaczniemy się kłócić zupełnie niepotrzebnie a tego nie chcę! jeśli ktoś z dogomaniaków miał zamiar lecieć po popcorn 8) przed thrillerem - niech nie biegnie- już jest po wszystkim :D mam nadzieję :hmmmm: Quote
tufi Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 MSMIMI - ostatnia prosba do ciebie na tym forum - mozesz podac w koncu te materialy, z ktorych czerpiesz wiedze o bullterierach? Uzasadnienie w poprzednim poscie. Carragan - nie rozumiem tych kropek po miocie 8) ze hodowca bierze np. miot... Ale w sumie nie lubie tego rozwiazania juz wiesz czego nie wiem? :o Quote
tunio Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 ahh to :lol: Chodzilo mi o to ze sa takze inne opcje tego rozwiazania.....ZE np.bierze po dwa szczeniaki z dwoch miotow itp itd :roll: A z tym ze nei lubie tego rozwiaznia to chodzilo mi o to ze nie chcialabym psa na warunku :D Rotti a ja......A ja sie jak narazie nie przymierzam do drugiego......Najwyzej wezme sobie za krycie (optymistka ze mnie mimo wpadki w NR :lol: ) :wink: Quote
tufi Posted January 14, 2004 Posted January 14, 2004 No bierze po te dwa szczeniaki i co dalej? Nie rozumiem nadal... Jutro mam egzamin z prawa prasowego i autorskiego i tylko jakies ustawy mi po glowie lataja... Napisz najlepiej w punktach :D plan wydarzen 8) Quote
Recommended Posts