Margi Posted September 22, 2014 Author Posted September 22, 2014 A teraz pytanie czy ktoś wie co to za roślina. Quote
wilczy zew Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 Ta roślina to jakiś mutant :lookarou: Quote
malawaszka Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 wygląda pysznie :) jak Jeżyny w kiściach mniammmmm Quote
WATACHA Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 Piękne zdjęcia, cudne zwierzaczki i roślinki.Nawet "nasza gospodyni" zajęta się załapała :) Quote
Saththa Posted September 23, 2014 Posted September 23, 2014 Bożżżżżz ileż piórowatych :lol: no ale w dobrym miejscu to się wsio mnozy na potęgę :) Quote
malawaszka Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 a będzie rozwiazanie zagadki co to za roslina?? Quote
Margi Posted September 25, 2014 Author Posted September 25, 2014 No nie,bo nie mam pojęcia co to jest. Quote
WATACHA Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 No nie,bo nie mam pojęcia co to jest. Takie jakieś miałam przeczucie, że tak będzie Quote
wilczy zew Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Jak Ty nie wiesz,to kto ma wiedzieć :icon_roc: Quote
WATACHA Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Jak Ty nie wiesz,to kto ma wiedzieć :icon_roc: A Ty nie wiesz? Quote
wilczy zew Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Jaaa,a od kiedy to znam się na roślinach??! Quote
wilczy zew Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Jaaa,a od kiedy to znam się na roślinach??! Quote
zerduszko Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Nie znacie sie na konkursach :lookarou: Quote
WATACHA Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Jaaa,a od kiedy to znam się na roślinach??! Może być od dziś :grins: Quote
ulana Posted October 13, 2014 Posted October 13, 2014 Ufff. W końcu Was znalazłam. Zdjęcia fajne od Magdy. Jakie grzybki ładniutkie. :) Smaczne były? A ta roślina to w ogrodku czy dzika? Quote
Margi Posted October 13, 2014 Author Posted October 13, 2014 Grzybki były bardzo smaczne,zwłaszcza że je uwielbiam pod każdą postacią. Ta roślina rośnie u Magdy w ogródku.Ona też nie wie jak się nazywa. Quote
ulana Posted October 13, 2014 Posted October 13, 2014 Tak to za mną chodziło - wiedziałam, że ją znam tą roślinkę, aż załapałam w końcu. To szkarłatka - najprawdopodobniej szkarłatka amerykańska. Bylina, dorasta do 2-4 metrów. Pędy ma różowawe, a jesienią też liście robią się szkarłatne - stąd pewnie nazwa. :) Kwiaty w gronach są białe, potem owoce zielone, stopniowo ciemnieją, z rowkami (właśnie tak jak na zdjęciu). Po ich odpadnięciu pozostają różowe podkwiatki i wyglądają jak nowe kwiatki. :) Zgadza się opis? Mogą być różnice w liściach, bo jest już sporo odmian ogrodowych. Margi powiedz tylko Magdzie, że to roślina trująca - niech uważa na małą. Owoce żeby nie były toksyczne trzeba gotować co najmniej trzy razy. Sok z liści i pędów może powodować podrażnienia skory. Ma zastosowanie w ziołolecznictwie, ale lepiej nie próbować samemu, bo przekroczenie dawki może spowodować zatrucie. Jest jedną z tych roślin, których nie powinno być w ogródku przy małych dzieciach. To tyle. Nagrodę proszę. ;) Quote
wilczy zew Posted October 13, 2014 Posted October 13, 2014 Pani sobie wybierze pieska :klacz: :jumpie: Quote
Margi Posted October 13, 2014 Author Posted October 13, 2014 Tak to za mną chodziło - wiedziałam, że ją znam tą roślinkę, aż załapałam w końcu. To szkarłatka - najprawdopodobniej szkarłatka amerykańska. Bylina, dorasta do 2-4 metrów. Pędy ma różowawe, a jesienią też liście robią się szkarłatne - stąd pewnie nazwa. :) Kwiaty w gronach są białe, potem owoce zielone, stopniowo ciemnieją, z rowkami (właśnie tak jak na zdjęciu). Po ich odpadnięciu pozostają różowe podkwiatki i wyglądają jak nowe kwiatki. :) Zgadza się opis? Mogą być różnice w liściach, bo jest już sporo odmian ogrodowych. Margi powiedz tylko Magdzie, że to roślina trująca - niech uważa na małą. Owoce żeby nie były toksyczne trzeba gotować co najmniej trzy razy. Sok z liści i pędów może powodować podrażnienia skory. Ma zastosowanie w ziołolecznictwie, ale lepiej nie próbować samemu, bo przekroczenie dawki może spowodować zatrucie. Jest jedną z tych roślin, których nie powinno być w ogródku przy małych dzieciach. To tyle. Nagrodę proszę. ;) Dzięki,przekażę Magdzie. Quote
Margi Posted October 13, 2014 Author Posted October 13, 2014 Pani sobie wybierze pieska :klacz: :jumpie: Wilczy ma rację: Wybierze sobie Pani pieska. Quote
Saththa Posted October 14, 2014 Posted October 14, 2014 Ulana- brawo :) wygląda pysznie :) jak Jeżyny w kiściach mniammmmm Waszka!!! Trująca!!! Quote
ulana Posted October 14, 2014 Posted October 14, 2014 Ptaszki lubią. :) Ale podobno jak się za bardzo objedzą, to też są kołowate jakby się upiły... Quote
Margi Posted October 16, 2014 Author Posted October 16, 2014 Rano była piękna pogoda,więc poszłam z Figusią na spacerek.Zrobiłam kilka zdjęć ( trochę nieostre,bo to szybka bestia ) . Quote
Recommended Posts