Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mam psa który bardzo szczeka gdy zostaje sam w domu. Potrafi nawet 5 godzin cały czas szczekać. Czy obroża antyszczekowa bedzi działąć? jaką mi radzicie ? Ja ja bede zakładać tylko 2 razy dziennie po 30 minut wiec może być jakaś tańsza.
Czekam na odpowiedzi.
Iwona

Posted

ja mam podobny problem, pies strasznie piszczy i szczeka zostawiam mu kosci bo lubi gryz, biore go na dlugi spacer zanim wyjde, potem jeszcze czekam az sie polozy spac nie zegnam sie z nim wzielam go ze schroniska

Posted

Może zacznijcie od nauki zostawania w domu zamiast od razu montować psu obroże antyszczekową.
Co można zrobić:
1. Ćwiczyć z nim zostawanie w jednym pokoju - na minutę, potem na dwie, trzy pies zostaje sam, potem wchodzisz i go nagradzasz. Z czasem wydłużasz jego samotność do 5 minut, 10 itd.
2. nauczyć go zostawać w klatce kennelowej - nie na siłę, najpierw psa z tym oswoić. Wymośćcie psom legowiska w klatce (umieszczonej w miejscu zacisznym, które lubią), wkładajcie im tam przysmaki, miskę z wodą, miskę z jedzeniem. Zostawiajcie drzwi otwarte, żeby psy zaczęły tam sypiać, czuły się tam wygodnie i bezpiecznie. Kiedy już się oswoją, ćwiczcie zostawianie ich tam.

O ile wiem, ta metoda działa bardzo przyzwoicie, ale warunkiem jest zostawianie ich tam łagodnie, nie na siłę. Antyszczek sobie darujcie.

Posted

[quote name='Madziuska']czy mam nagradzac psa nawet jak zaczyna piszczec czy tylko wtedy gdy nie piszczal?[/QUOTE]

Tylko gdy nie piszczał. Jeśli piszczy długo, a potem przestaje, to odczekaj parę minut, żeby była cisza, a potem wróć i nagródź za tę ciszę.

Posted

Przede wszystkim - nie zniechęcaj się i nie rzucaj psa od razu na głęboką wodę. Jeśli piszczy bardzo, to daj mu coś do gryzienia, np. kostkę, i wyjdź na chwilę, aby mógł sobie ją zjeść nieco. Po chwili, gdy jest cisza, wróć, nagródź go i zabierz kość - niech kojarzy coś dobrego z Twoim wyjściem, a jednocześnie będzie nagradzany za ciszę, w której został sam. Nastaw się na to, że taka nauka - stopniowo wydłużając czas, w którym pies jest sam - może potrwać nawet kilka tygodni.