Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 338
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

A dziekować, dziekować za dobre słowa.

Wybaczcie, że tak długo nie pisałam. Trochę się jednak działo. Saboszczaka zaczynamy szkolić klikerowo, a na wiosnę - agility. Komendy, na które reaguje to "noga", "siad" i "leżeć". Pracujemy nad "równaj" - ale dla psiaka z ADHD (a przynajmniej tak podejrzewam :p), to trzeba trochę cierpliwości. Mordka jej się cieszy z wszystkiego i do wszystkiego.

Podróżuje bez problemów samochodem i pociągiem. Barki uważa za duże kaczki i je obszczekuje. Koty kocha, choć Matyldę, z zazdrości chyba, kilka razy uszczypnęła.

O północy w Wigilię, mimo licznych nacisków nie powiedziała nic. Lecz w końcu jak to bojaźliwa piękność, to może w przyszłym roku się przełamie. Wystrzałów na Sylwestra sie nie bała - choć łypała z legowiska mniej więcej z mina "ale o co chodzi?".

Miała trochę problemów zdrowotnych (szczególnie ze stawami i "suczkowymi" sprawami). Teraz już jest w miarę wszystko okij. Za trzy miesiące sterylizacja - bo nie ma na co czekać.

Wszystkiego naj naj naj w Nowym Roku :multi:

• 1 month later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...
  • 5 months later...
Posted

Okazało się, że ma poważną dysplazję obu bioder i zwyrodnienia w kolanach. Lekarze nie potrafią orzec czy stało się to z powodu przewlekłych zapaleń bioder (przez na przykład leżenie na betonie w schronisku) czy były to wady wrodzone. Na pierwszy ogień poszło lewe biodro, choć było w lepszym stanie. Po prostu pewnego dnia wyrwała do kaczek na czterech, a jak ją zawołałam, to już wróciła na trzech.

Operację miała robioną na dzień przed Wigilią (był to jedyny okres, kiedy siedziałam w domu i mogłam jej zapewnić odpowiednią opiekę). Tak więc święta miałam pod znakiem psa w gipsie (bidula miała całą łapę łącznie z biodrem), kota i choinki pełnej bombek. Zabawa na całego. Już na drugi dzień młoda zaczęła z gipsem szaleć. Z kolei na sylwestra wystąpiła już bez niego, ale za to z depilacją bikini. Wygolili ją nieźle. Potem ja ją jeszcze troszkę ostrzygłam, bo gdzieniegdzie zostały na sierści lekarstwa stosowane przy operacji, których nie dało się zmyć. A wody lać nie mogłam hektolitrami. Także pies ma fryzurę stopniowaną na emo.

Saba ma teraz ksywę Sabotaż bo aż dwa razy wyrywała sobie szwy. A pilnowana była naprawdę - słowo. Jak założyliśmy jej kołnierz, to wlazła w szafę, więc nie miałam serca "kalece" jeszcze bardziej utrudniać życia. Weterynarze więc już z uśmiechem witali nas w gabinecie. Ostatecznym rozwiązaniem okazały się różowe kalesonki w turkusowe kwiatki dla pięciolatki. Saba dzięki nim nie miała dostępu do szwów.

Teraz dostaje karmę dla psów pracujących (zawiera dużo składników na stawy) i przechodzi kurację z małżami. Jak się zapomina używa czterech łap na przykład jak skacze do kija czy bawi się z innymi psami. Na co dzień jednak bierze nas na litość ten "trójłap".

• 5 months later...
  • 2 months later...
  • 11 months later...
Posted

Po ciszy prawie burza. :) Prawie rok minął od ostatniego wpisu. Sabotaż jest kochanym psem. Jak na razie czekamy ze sterylizacją, gdyż weterynarze z kolei wstrzymują się z decyzją o operacji drugiego stawu biodrowego. Nie chcemy jej fundować dwóch operacji w roku. Dzięki dekapitacji nie pozwala na siebie wskakiwać innym psom, wręcz je odgania z zębami, w newralgicznym czasie, więc operacja okazała się być przy okazji środkiem antykoncepcyjnym. Jeśli nic się nie będzie działo z biodrem, sterylizacja czeka ją zapewne w okolicach znowu Bożego Narodzenia.
Na urlopie byli my na Mazurach. Tam Sabotaż zwiedził wilczy szaniec :) i inne bunkry, najadła się ryb i pływała w jeziorze Mamry. Złapała też kleszcza w powiece - masakra, mimo Frontline'u. Niestety cały nie wylazł, więc miała smarowane spirytusem by się pogoiło. Oczywiście wizyta u weterynarz z Węgorzewa została zaliczona. Po raz pierwszy chyba widziała krowy - koniecznie się chciała z nimi poganiać. Niestey one nie były w nastroju. No i wleciała w elektrycznego pastucha - nasza wina, bo się nie dopytałam gospodyni czy takie jeszcze w okolicy są. Okazało się, że tak. Sama w niego wlazlam i fryzura mi się napuszyła do końca dnia. Byliśmy również z nią na Grunwaldzie. Ogólnie nie polecam - ja tam musiałam być ze względów zawodowych.
Zaopiekowała się również małym kotkiem, którego wzięła moja mama. Traktowała go niemal jak swojego szczeniaka. No i Maniek teraz myśli, że jest psem, bo np. jak ktoś wchodzi to podbiega do drzwi i mruczy i takie tam. Z Matynią stosunki poprawne zostały zachowane.