gdgt Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Hej, pies, którym się opiekuję (ze schroniska) jest duży, okolo 6-8 lat i ma zdiagnozowaną silną kamicę nerkową. Spowodowało to okropne wychudzenie psa, w schronisku nie miał żadnych szans na przeżycie. Tak wyglądał po tygodniu pobytu w klinice: [IMG]http://upload.miau.pl/2/10062.jpg[/IMG] [IMG]http://upload.miau.pl/2/10061.jpg[/IMG] Lekarze zalecają albo karmić go wyłącznie karmą Hills Urinal, albo ryżem z marchewką przy odrobinie (dosłownie) mięsa. Czy znacie jakieś dobre karmy dla "nerkowców", które nie są tak potwornie drogie jak Hills, ale są stosunkowo dobre? Quote
gdgt Posted November 29, 2006 Author Posted November 29, 2006 podnoszę wątek. może jest ktoś, kto może mi coś poradzić? Quote
ayshe Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 ja mam psa z jedna nerka i to nie do konca sprawna.nie karmie go weterynaryjna bo wyniki ma ok a pracuje.ale polecam trovet dla nerkowcowna probe dawalam -super. Quote
Cortina Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 jaka karme oprocz trovetu i renala mozna podawac? Czy ktos podaje zwykla jakas karme ktora ma np mniej bialka? Doradzcie cos, royal mnie zzera finansowo, Haga go juz je niechetnie. Co podajecie swoim nerkowcom? Quote
AM Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 No... jeszcze jest Eukanuba Renal oraz Hills weterynaryjny ale obie "trochę" drogie... :-( W karmach weterynaryjnych jest nie tylko niższy poziom białka ale również fosforu. Karmy z niską zawartością białka: PROFOMANCE Low Fat (18% białka, 8% tłuszczu) NUTRA NUGGETS LITE/SENIOR (18% białka, 8% tłuszczu) BELCANDO Light (19% białka, 8% tłuszczu) NUTRIENCE DIET (18% białka, 6% tłuszczu) BOSCH SPECJAL LIGHT (13% białka, 10% tłuszczu) HAPPY DOG SANO-CROQ N (12,5 białka 14% tłuszczu) BEWI DOG LIGHT (13,5% białka, 2,5 tłuszczu) Przy tych ostatnich trzech pozycjach dobrze by było 2-3 razy w tygodniu dodać wysokiej jakości białka: gotowane jajo, twaróg półtłusty lub dobrej jakości mięso (5-15dkg w zależności od wielkości psa). Quote
Cortina Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 dzieki AM, to juz jest w czym wybierac, moze w przyszlym miesiacu sie na ta eukanube zdecyduje, 5 kilo kosztuje 147 zl, ale Haga rano je gotowane jedzenie z ipakitine wiec moze na jakis czas nam starczy Quote
wacia Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 cześć -pies ma kamice czy niewydolnośc nerek -bo karmienie jest diametralnie różne ...... Najtaniej wychodziZ DOBRYCH DIET R oyal- 1 kg 17 zł. z worków 14 kg Quote
Cortina Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 zaden z wetow nie powiedzial mi jeszcze w twarz ze to niewydolnosc:shake: , ale jedno wiem na pewno ze nie kamica. Z royalem jest ten problem ze suce sie znudzil i je go jednym zebem, wiec chcialam zmienic przynajmniej na jakis czas. Mloda oprocz renala je rano zarelko gotowane z ipakitine Quote
magda_z Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 [B]Mój dalmatyńczyk też ma chore nerki. Najpierw dawałam mu IPAKITINE do gotowanego jedzenia. Ale nie było widac znacznej poprawy. Więc zamówiłam Hill'sa. Jak karma przyjdzie to zobaczymy czy będzie poprawa. Oby.[/B] Quote
dhfrxc Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 [quote name='magda_z'][B]Mój dalmatyńczyk też ma chore nerki. Najpierw dawałam mu IPAKITINE do gotowanego jedzenia. Ale nie było widac znacznej poprawy. Więc zamówiłam Hill'sa. Jak karma przyjdzie to zobaczymy czy będzie poprawa. Oby.[/B][/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Witam,[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Moj dalmatyńczyk kilka dni temu miał zdiagnozowana chorobę nerek.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]A mówiąc dokładniej - jedna nerka jest chora i w/g wskazań weterynarza jest ona do usunięcia. Oczywiście jak w takim przypadku lekarz zalecił dietę bezbiałkową.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Pomijając już te wszystkie karmy o których mowa wyżej (ja zamowilem Royal`a), czy zna ktoś jakąś „domową’ dietę bezbiałkową? Tak żeby jakoś psiakowi urozmaicić to życie.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]A tak na marginesie to czy ktoś może się podzielić, nazwijmy to doświadczeniami, w takiej historii jak usuniecie nerki i następstwa jakie sa z tym związane? [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Moja Dalmatynka ma 9 lat. Boje się tej operacji.[/FONT][/COLOR] Quote
magda_z Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 [quote name='dhfrxc'][FONT=Verdana]Pomijając już te wszystkie karmy o których mowa wyżej (ja zamowilem Royal`a), czy zna ktoś jakąś „domową’ dietę bezbiałkową? Tak żeby jakoś psiakowi urozmaicić to życie.[/FONT][/QUOTE] [B]Ja polecam dietę: ugotowana wątróbka z ryżem i warzywami ;) A co do suchej karmy polecam Hill's Canine u/d. Moim zdaniej jest najlepszy (i z porównaniem do RC nie taki drogi). [/B] Quote
dhfrxc Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 Magda wątróbka? Hmmmm wydawalo mi sie ze wątórbki nie moze.... Wlasnie Era (bo tak sie wabi moja dalmatynka) zjadla ryz + ugotowana marchewka + chude mieso z kurczaka :) A tak na marginesie znalazłem coś takiego tez: [URL="http://zdrowie.onet.pl/197,9301,,,,przy_niewydolno_ci_nerek_i_w_troby,diety.html"]Przy niewydolno�ci nerek i w�troby - Onet.pl Zdrowie[/URL] Wiadomo że pies to nie człowiek, ale chyba można się w/w w jakimś sensie kierować. Przeciez uklad moczowy u psa działa w podobny sposób. Quote
magda_z Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [quote name='dhfrxc']Magda wątróbka? Hmmmm wydawalo mi sie ze wątórbki nie moze.... [/QUOTE] [B]Pani weterynarz odradziła mi podawawanie Pongowi jakiego kolwiek mięsa, ale zaleciła podawanie wątróbki ;)[/B] Quote
ewtos Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [quote name='dhfrxc']Magda wątróbka? Hmmmm wydawalo mi sie ze wątórbki nie moze.... .[/quote] Mój pies po rozpoznaniu babeszjozy był na diecie oszczędzającej nerki, bo poziom mocznika wynosił 160.Co prawda czasowo,przed nami badania dalsze , ale wet zalecał ryż, warzywa i kurczak owszem na zmianę z indykiem, królikiem i watróbką. Wątróbka jak najbardziej ale nie za często , jest ona magazynem wszystkich witamin, niskobiałkowa bo to podroby, ale wątroba to również "śmietnik" w organiźmie , rozkłada unieczynnia substancje szkodliwe wydalane z żółcią lub po zobojętnieniu do krwi. Pewnie stąd Twoje wątpliwości. Miałam trudnosci z nasyceniem mojego psa. Wiecznie był głodny. W diecie chodzi o utrzymanie w karmie niskiego poziomu białka, więc różne mięsa ale w minimalnej ilości. Quote
Recommended Posts