Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Zabawki byly kupione zanim pojechalismy do schroniska :lol: , najbardziej jej przypasily kurze lapki

Dosc szybko reaguje na stanowcze "nie wolno" wiec mam nadzieje ze z czasem pojmie co wolno a co nie.
Oczywiscie oswiecilam tez Zuzke jak nie powinna sie zachowywac w stosunku do psa, zeby nie prowokowac Buby do takich zachowan.

Moze polecicie jakas dobra strone o tematyce "wychowywania" psiakow? Sama sie zbytnio na tym nie znam :oops: , a chcialabym uczyc od poczatku niz potem walczyc ze zlymi nawykami.

No i jeszcze wielkie brawa dla Buby :klacz: Byla sama prawie 3 godz. i wszystko na swoim miejscu, zero zniszczen :multi:

Posted

No to faktycznie brawa wielkie, ze takie maleństwo sobie poradziło samo w domu. Nie popadajcie jednak w euforię :cool3:. Się zacznie, gdy przyjdzie czas na zmianę zębów :evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Strony o psach nie polecę, bo ja książkowa jestem :roll:.

Posted

[quote name='jin22']Moze polecicie jakas dobra strone o tematyce "wychowywania" psiakow? Sama sie zbytnio na tym nie znam :oops: , a chcialabym uczyc od poczatku niz potem walczyc ze zlymi nawykami. [/QUOTE]
Ja niestety tez nie wiem, ale warto zapytac na pw Pani Zofii Mrzewinskiej, powinna podac linki. Nick : Mrzewinska. Polecam Jej artykuly nt. wychowania szczeniat na portalu onet.pl w dziale pies. Swietnie napisane od a do z.

Mialam szczeniaka i 4 letnia Ulke, ktora byla od zawsze chowana z psami. Takze z grubsza wiedziala, ze nie wolno bawic sie w przeciaganie, silowanie, ciagniecie sznurkow czy zabawek za soba, co by sprowokowalo psiaka.
Trzeba by Bube powolutku uczyc co wolno, a czego nie. I nagradzac za dobre zachowanie.

Posted

No coś tam juz na onecie dzis poczytalam ;)

Zuka jest bardzo delikatna w stosunku do zwierzat, ladnie sie opiekuje kroliczkami i kotkiem, tylko ze to wiecej niz wulkan energii i ganiajac ciagle prowokuje psiaka. Ale szczypczyk w tylek pomogl :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

No i wprowadzilam nagradzanie smakolykiem za dobre zachowanie, za siusiu na polku i nawet juz "siad" dzisiaj cwiczylysmy ;)

Posted

Jin,
trudno, zeby male dziecko nie ganialo. Dzieci maja tyle energii, ze my starsi mozemy tylko pozazdroscic :cool3: A maly psiak nieswiadomy traktuje uciekajace dziecko jako kumpla do gonienia. Trzeba uswiadamiac szczeniaka, ze takie zlapanie zębami moze bolec. Podobno skutkuje glosny pisk lub skowyt wydany przez czlowieka/dziecko, tak czytalam w Moim Psie porady dla wychowujacych szczeniaki. Wtedy szczeniak rozumie jego mowe, bo sam piszczy/skowyczy, gdy go cos zaboli.

Posted

To fakt ze dzieci sa pod tym wzgledem niedoscignione i czesto zazdroszcze.
Ganiac jej nie zabraniam, wytlumaczylam tylko ze troszke inaczej ma sie z nia bawic. Najwazniejsze ze efekt jest i wiecej szczypczykow nie bylo.
A z tym piskiem to faktycznie dobra rada!

Posted

Hmmm, mam problem z odtworzeniem zdjęc w tym formacie :roll:.
A do tego moja poczta dzis działa ... prawie nie działa

[IMG]http://zalacznik.wp.pl/05/d624/bubi2.bmp?p=4&t=image&st=bmp&ct=QkFTRTY0&f=bubi2.bmp&wid=6707&POD=1&type=NORMAL&zalf=Nowe&tsn=123001928228083227&sid=905659e50af9132661898f46dc5564ce[/IMG]

Posted

[quote name='jin22']Szkoda ze problem ze zdjeciami. Ja je obrabiam w IrfanView, bo w orginale sa ogromniaste.[/quote]

No właśnie przeszły jako mapy bitowe a z tym mam problem. Zwykłe JPEG są najlepsze.
Jin22-spróbuje może załadowac fotki sama przez np.fotosik. Potem wystarczy je skopiowac i wkleic na dogo.

Posted

Dziekujemy Halciu :loveu:

Bubcia byla dzisiaj u weta. Ogolnie bardzo zabiedzona, prawie nie ma tluszczyku, takze specjalne karmienie na razie, bardzo kaszle i smarka wiec antybiotyk, preparat na pchelki tez w ruchu. Zabki ma wszystkie mleczne.
Poniewaz podczas snu ma takie jakby skurcze lapek i szczeki pani nie wykluczyla nosowki :shake: ale raczej jest zdania ze to tylko przeziebienie.

My tam jestesmy dobrej mysli!
Co do wzrostu to pani na razie nie okreslila, ale moja znajoma z dogo Andzia69 widziala zdjecia i stwierdzila na wstepie ze bedzie z niej kawal psa ;)

Posted

Takie skurcze lapek i silne zamykanie szczeki to moze byc tez niedobór chyba magnezu albo miedzi, nie pamietam dokladnie, ale moja Casablanka to miala, mimo, ze ja wzielismy jak byla dorosla. Warto tez dawac malej preparatu wapnia. Ten kaszel i katar to moze byc kaszel kennelowy czy jak to sie tam zwie. Trzymamy kciuki za zdrowie malej Bubinki :kciuki:

Posted

Hej - tu siostra andzi69 - zdjecia od Andzi69;) zgadnijcie kto to:cool3: (jin - nie podpowiadaj:p)

[IMG]http://img179.imageshack.us/img179/472/bubi3kx2.png[/IMG]

[IMG]http://img179.imageshack.us/img179/4835/bubivu3.png[/IMG]

[IMG]http://img155.imageshack.us/img155/486/bubi5ul9.png[/IMG]

[IMG]http://img380.imageshack.us/img380/5962/bubi1lz4.png[/IMG]

Posted

Nawet lapinki maja w ta sama strone
[url]http://img155.imageshack.us/img155/486/bubi5ul9.png[/url]

Ale niesamowita odmiana :crazyeye: Buba wcale nie ma smutnej miny, to normalny szczeniak.
[B][COLOR="Red"]Jin, dzieki Tobie i Twojemu TZ ta mala sierotka zapomniala o przeszlosci i jest taka szczesliwa [/COLOR][/B]:loveu: Dzieki Wam wielkie :Rose: Serce rosnie jak sie patrzy na te zdjecia :multi:

PS. Sasiadka ma racje, to będzie kawal psa ;)

Posted

[COLOR="Navy"]fridaoo; [COLOR="#000080"][COLOR="Black"]dzieki wielkie za wstawienie fotek :multi:[/COLOR][/COLOR][/COLOR]

Dziekuje za mile slowa! Nam tez sprawia wiele radosci fakt ze pomoglismy choc jednemu maluszkowi. Milo patrzec jak Bubcia sie otwiera i staje sie radosniejsza.

Uchylcie rabka tajemnicy i powiedzcie co znaczy skrot TZ? :eviltong:

Posted

[quote name='Ulka18']

PS. Sasiadka ma racje, to będzie kawal psa ;)[/quote]

to nie sąsiadka:evil_lol: to pewnie Andzi słowa (a że ją zbanowano to nic tu nie moze powiedzieć;))

[CENTER][IMG]http://framboise78.free.fr/Noel/creche014.gif[/IMG]

[FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=Red][B]Zdrowych, wesołych Świat oraz samych udanych adopcji w Nowym Roku życzymy my:loveu:[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[/CENTER]

Posted

TZ czyli Towarzysz Życia, bo obecnie nie zawsze jest to mąz :wink:
Jin, Ty masz super TZ, ze jezdzil taki szmat drogi, zeby adoptowac psia sierotke :klacz:

A po Bubie to choroby nie widac, moze to po prostu oslabienie po wyjsciu ze schroniska. Przewaznie psy tak maja, gdy opuszcza je adrenalina i stres.

Posted

:lol: I wszystko jasne...
Myslalam ze cos ironicznego sie za tym kryje :cool3:

No oprocz tego kaszlu prawie bez przerwy, to bardzo duzo spi, dopiero zachecona zaczyna sie ruszac i bawic. Oslabiona to na pewno jest, ale juz ja zadbam o to zeby z dnia na dzien bylo lepiej ;)