A&L Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 Nie musi mieć identycznego składu jak Pedigree, żeby być równie beznadziejną karmą, jak dla mnie ;) Nie wiem, co ma tutaj RC do rzeczy, ale ok. Pewnie, że nie każdy może kupić co chce i kiedy chce, ale jak dla mnie zdrowe odżywianie psa to podstawa i jakby mi się trafiła okazja kuoić dobrą karmę w takiej cenie, to bym to zrobiła i z resztą z robiłam. Ty jak rozumiem nie będziesz kupować karmy z tej półki, ale w Twoim przypadku kupiłabym chociaż na próbę, żeby zobaczyć co mojemu psu pasuje. 100 zł za 8 kg bardzo dobrej karmy, to chyba nie najgorzej. Co do Brita, to jak bym na Twoim miejscu nie kupiła tak dużego worka. Skoro po 3 kg jej się przejada, to chyba nie ma opcji, żeby zjadła 18 kg. Popróbuj z różnymi smakami może na początek i zobaczysz co jej najbardziej pasuje. Quote
cockermaister Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 Nie uważam żeby Dog Chow był zły ;) moje go jedzą już od dobre ponad pół roku i wszystko jest ok ;) jeszcze żadna karma im tak nie smakowała i nie jadły jej przez tak długi czas zwykle to miesiąc jakąś jadły i już musiałam zmieniać:roll: a tą jedzą i im się nie nudzi :cool3: sierść jest ok, kupy też, Lu się na niej nie drapie bo na innych to drapała się masakrycznie i sierść garściami wypadała a na DC jak ręką odjął :) to też zależy od tego jaka karma służy danemu psu i pod tym kątem trzeba wybierać ;) nam już się kończy 18kg worek i niedługo znów będę zamawiać tylko inny smak lub PPP bo też na niej było ok tylko, że nudziła się szybko :roll: N&D też miały smakowała im na początku,ale po pierwsze za droga a po drugie znudziła się :roll: Marta a może mieszane spróbuj z Miką ?? moim pasuje taki tryb jedzenia ;) Quote
A&L Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 Dla mnie DC ma beznadziejny skład i w życiu go psu nie dam. Bernardyn mojej babci jadł całe życie Pedigree, Chapi itp. był w super kondycji, wyglądał też super i zmarł na raka wątroby. Jeżeli podajesz psu karmę o takim składzie dlatego, że wygląda na niej dobrze, to vhyba nie mamy o czym dyskutować ;) A o smakowitości to już nie wspomnę, bo psu nie musi koniecznie smakować to, co dla niego zdrowe, a jak wszyscy wiedzą do karm z niskiej półki dodawane są różne specyfiki, coby psy sikały na widok takiej karmy. Ja nawet nie patrzę na karmy o takim składzie i nie mam zamiaru ich testować na swoim psie, mi jego zdrowie miłe. Może i by jej służyła, ale pomyślałabym, że coś jest ze mną nie tak, skoro podałam psu takie dziadostwo. Znam kilka osób, które dają psom/kotom karmy biedronkowe i psy mają się super, ale to nie powód żebym ja coś takiego testowała na swoim psie. Po prostu są karmy o których wszyscy wiedzą, że są do d*** i DC do nich należy. Dziwi mnie Karolina, że zachwalasz DC, bo wydawało mi się, że stawiasz na lepsze karmy. Co masz na myśli mówiąc żeby Marta spróbowała mieszanego jedzenia z Miką? Quote
olalolaa Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Rashelek polecam Ci Brita care light, karmię ją moje psy już kilka lat, co jakiś czas miały inną karmę, ale tą zawsze lubią. Lovi jest bardzo wybredna i nawet czasem surowego mięsa nie zje, kawałka szynki itp a tą karmę wsuwa. Obie są wysterylizowane i fajnie się trzymają wagowo na niej, Lara nawet schudła. Karma super pachnie, ma małe chrupki i myślę że dla tego psy tez chętniej ją jedzą. Quote
cockermaister Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 [quote name='A&L']Dla mnie DC ma beznadziejny skład i w życiu go psu nie dam. Bernardyn mojej babci jadł całe życie Pedigree, Chapi itp. był w super kondycji, wyglądał też super i zmarł na raka wątroby. Jeżeli podajesz psu karmę o takim składzie dlatego, że wygląda na niej dobrze, to vhyba nie mamy o czym dyskutować ;) A o smakowitości to już nie wspomnę, bo psu nie musi koniecznie smakować to, co dla niego zdrowe, a jak wszyscy wiedzą do karm z niskiej półki dodawane są różne specyfiki, coby psy sikały na widok takiej karmy. Ja nawet nie patrzę na karmy o takim składzie i nie mam zamiaru ich testować na swoim psie, mi jego zdrowie miłe. Może i by jej służyła, ale pomyślałabym, że coś jest ze mną nie tak, skoro podałam psu takie dziadostwo. Znam kilka osób, które dają psom/kotom karmy biedronkowe i psy mają się super, ale to nie powód żebym ja coś takiego testowała na swoim psie. Po prostu są karmy o których wszyscy wiedzą, że są do d*** i DC do nich należy. Dziwi mnie Karolina, że zachwalasz DC, bo wydawało mi się, że stawiasz na lepsze karmy. Co masz na myśli mówiąc żeby Marta spróbowała mieszanego jedzenia z Miką?[/QUOTE] Nie stać mnie na bardzo drogie karmy w obecnej sytuacji finansowej ;) chciałam żeby jadły TOTWa ale jeden mały woreczek męczyły przez dłuuugi czas :roll: u nas i tak podstawą jest gotowane jedzonko i z niego na pewno nie zrezygnuję :) a DC daleko do karmy z biedronki ;) teraz chyba zamówię PPP dla odmiany a później się zobaczy ;) chodzi o mieszane czyli raz gotowane a raz suche, może akurat Mice podpasuje ;) Quote
rashelek Posted July 1, 2012 Author Posted July 1, 2012 Cóż, tak jak mówiłam - nie każdy może kupować co i kiedy chce. Mam ograniczony budżet i chciałabym znaleźć karmę, która będzie miała dobry skład i będzie jej w miarę sporo. Zmieniać co duży worek, czyli co 15kg. Okej, tylko nie jestem pewna, czy Mika te 15kg zmęczy ;) DC ostatnio bardzo poprawiło się na jakości, ale to moje zdanie. Nie jestem fanatyczką bezzbożówek i nie ograniczam pola poszukiwań tylko do nich. Myślę, że lepiej skończyć dyskusję, bo zaraz zacznie się awantura :diabloti: Dziękuję za opinię, a teraz ruszamy w "podróż" :) Quote
cockermaister Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 [quote name='rashelek']Cóż, tak jak mówiłam - nie każdy może kupować co i kiedy chce. Mam ograniczony budżet i chciałabym znaleźć karmę, która będzie miała dobry skład i będzie jej w miarę sporo. Zmieniać co duży worek, czyli co 15kg. Okej, tylko nie jestem pewna, czy Mika te 15kg zmęczy ;) DC ostatnio bardzo poprawiło się na jakości, ale to moje zdanie. Nie jestem fanatyczką bezzbożówek i nie ograniczam pola poszukiwań tylko do nich. Myślę, że lepiej skończyć dyskusję, bo zaraz zacznie się awantura :diabloti: Dziękuję za opinię, a teraz ruszamy w "podróż" :)[/QUOTE] a może te nowe co są czyli Agil, Eddy ?? brałaś pod uwagę ?? Quote
Ty$ka Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 (edited) Miałam rozdzielić posty A&L na części pierwsze, ale stwierdziłam, że wszystko, co chcę powiedzieć skrócę do tej wypowiedzi. Szkoda, że w poprzedniej A&L nie wykryła dowcipu ;). Zawsze piszę nieco z przymrużeniem oka ;). Każdy sposób żywienia jest dobry, o ile się go używa zdroworozsądkowo. Co pod tym mam na myśli? Ano to, że dietę dopasowuje się do psa, a nie psa do metody ;). Ja mam inne zdanie co do żywienia, jest ono podparte wieloma rozmowami i doświadczeniami innych osób (jakoś mam większe zaufanie do praktyka aniżeli do teoretyka) i nie przepadam za karmami. Co nie znaczy, że mam kogoś krytykować, że karmi psa suchym, że jest beee i w ogóle, bo ile ludzi tyle opinii i każdemu psu służy co innego ;). Jednak jak widać - mojemu psu pasuje tylko Brit i to w określonym smaku, po reszcie karm ma straszne rewolucje żołądkowe, gorsze niż po surowiźnie. To nie jest normalne, dlatego na wakacjach porobimy szczegółowe badania... Mimo tego, że stan mojego psa stabilizuje się na Bricie (na Bricie, nie na Orijenie - po tym drugim miał straszną wysypkę i srakę, ciekawe dlaczego? ;) ), swoje zdanie na temat karm nie zmienię. Ważne jest jednak w tym wszystkim zachować umiar i nie słuchać opinii innych ludzi, którzy mają doświadczenie tylko na swoich psach, bo każdy jest inny i to, że jednemu coś pasuje, nie znaczy, że naszemu podpasuje. Zamiast więc dyskutować nt tego co jest najlepsze (BARF/gotowanie/karma) i jaka karma jest dobra, lepiej skupić się na żywieniu własnego psa: obserwować go, robić mu badania i słuchać tego, co mówi jego organizm. I dopiero, gdy wszystko u niego jest w porządku można powiedzieć, że żywiony jest odpowiednio. Bez względu na to czy jedzie na BARFie, czy na gotowanym, czy też na karmie ;). Dlatego, już podsumowując, dla mnie polemika nt tego jak powinien być żywiony pies i jaka karma jest lepsza, a jaka bee... jest równie bezsensowna jak dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą ;) [B]rashelek[/B], a w jakich granicach cenowych masz się zmieścić miesięcznie? Ile możesz wydać pieniędzy na żarełko? Edited July 1, 2012 by Ty$ka Quote
Ptysiak Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 [quote name='Ty$ka']Dlatego, już podsumowując, dla mnie polemika nt tego jak powinien być żywiony pies i jaka karma jest lepsza, a jaka bee... jest równie bezsensowna jak dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą ;)[/QUOTE] Święta racja :) Quote
rashelek Posted July 1, 2012 Author Posted July 1, 2012 Na fotki to sobie poczekacie :diabloti: Nie mam nic świeżego i w sumie możliwości zrobienia też nie bardzo. Bo żadna wycieczka się nie szykuje, aportu też w upał nie uskuteczniami. Cóż poradzić ;) Byłyśmy dziś na wyprawie - bite 5h poza domem, w tym 4 na Polibudzie :D Mikrus się wyszalał, biegała za sznurem i patykami. O dziwo, najbardziej spodobało jej się w kojcu :evil_lol: Quote
DominikaAnna Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 to chociaż domowe foteczki prosimy zrobić i nam tutaj pokazać :D Quote
Ty$ka Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 [quote name='rashelek']Byłyśmy dziś na wyprawie - bite 5h poza domem, w tym 4 na Polibudzie :D Mikrus się wyszalał, biegała za sznurem i patykami. O dziwo, najbardziej spodobało jej się w kojcu :evil_lol:[/QUOTE] Była wyprawa i nie zrobiłaś fotek? :shake: Oj coś nam podpadasz :mad: Quote
rashelek Posted July 2, 2012 Author Posted July 2, 2012 [quote name='DominikaAnna']to chociaż domowe foteczki prosimy zrobić i nam tutaj pokazać :D[/QUOTE] [quote name='Ty$ka']Była wyprawa i nie zrobiłaś fotek? :shake: Oj coś nam podpadasz :mad:[/QUOTE] Proszę mnie nie bić! Albo chociaż nie po twarzy :nerwy: Na wyprawie nie było czemu robić zdjęć, bo Mika miała do użytku tylko parking i kojec :lol: Ale może w niedzielę pójdziemy znowu, to już obiecuję zabrać aparat ;) Z racji upałów strasznych, nastawiam budzik na 7 i wybęde z psem do lasu. Wezmę aparat, żebyście mnie nie pobiły, dobrze? :D Quote
rashelek Posted July 3, 2012 Author Posted July 3, 2012 (edited) Jak obiecałam, tak zrobiłam. Co prawda nie byłyśmy o 7, a o 9 i nie w lesie tylko na polu, ale zdjęcia mam :evil_lol: Piłkę niby wzięłam, ale chyba bym ją wykończyła rzucaniem, więc ograniczyłyśmy się do spokojnego spacerku ;) Cały czas nam grzmiło nad głowami, a dosłownie 10min po naszym powrocie zaczęła się burza :loveu: Szkoda, że pewnie teraz już znowu jest ukrop... Nienawidzę lata, dajcie mi już jesień! [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-2AlW7MZ-t7U/UAbFm1bhdOI/AAAAAAAACNo/mJ55_6oRV5g/s640/3 lipca (1).JPG[/IMG] [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-gOAt0lH7sig/UAbFpSLEGWI/AAAAAAAACNw/mlKXxbQC3C8/s640/3 lipca (2).JPG[/IMG] Edited July 18, 2012 by rashelek Quote
Ptysiak Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [url]http://desmond.imageshack.us/Himg440/scaled.php?server=440&filename=201207032.jpg&res=landing[/url] :loveu: Tez wole jesień ;) Quote
Ty$ka Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 Pfff... dwa zdjęcia... I myślisz, że nam to wystarczy? :evil_lol: :mad: OK, usprawiedliwienie, że gorąco przyjmuję. My też nie lubimy takiej pogody :eviltong: Quote
rashelek Posted July 4, 2012 Author Posted July 4, 2012 (edited) [quote name='Ptysiak'][URL]http://desmond.imageshack.us/Himg440/scaled.php?server=440&filename=201207032.jpg&res=landing[/URL] :loveu: Tez wole jesień ;)[/QUOTE] [quote name='Ty$ka']Pfff... dwa zdjęcia... I myślisz, że nam to wystarczy? :evil_lol: :mad: OK, usprawiedliwienie, że gorąco przyjmuję. My też nie lubimy takiej pogody :eviltong:[/QUOTE] Ta pogoda w ogóle jest chora. Wczoraj wieczorem nam znowu bulgotało nad głowami, pod koniec spaceru zaczęło padać. Potem przeszła sucha burza, jak odwoziłam mamę do pracy (po 21) to znowu lało. Całą noc się błyskało i troche padało, dzisiaj rano było super chłodno. A teraz? Znowu parno, duszno i do d... Mika leży pod łóżkiem i dogorywa, ja też ledwo żyję. Ani iść gdzieś dalej, ani piłki porzucać... :shake: Chyba pogadam z A., żeby w sobotę jechać z psami nad wodę, zawsze to troche lepiej. [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-KRoV8dcBoyc/UAbFtkWJRUI/AAAAAAAACN8/xqc4ImokDbc/s640/3 lipca (3).JPG[/IMG] [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-gjgKwKiuZng/UAbFucF0SGI/AAAAAAAACOA/zDTwyyDAJmU/s640/3 lipca (4).JPG[/IMG] Edited July 18, 2012 by rashelek Quote
DominikaAnna Posted July 4, 2012 Posted July 4, 2012 Fajne tam macie tereny, takie zielone :) Ale tych zdjęć to coś mało :P dawaj więcej :D:D Quote
rashelek Posted July 4, 2012 Author Posted July 4, 2012 (edited) [quote name='DominikaAnna']Fajne tam macie tereny, takie zielone :) Ale tych zdjęć to coś mało :P dawaj więcej :D:D[/QUOTE] [quote name='shera9']Fajne macie zajęcia:) Ja idę po bannerek xd[/QUOTE] Dzięki, dzięki. Mało zdjęć? To prosz :diabloti: [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-yNBYzOEM7sk/UAbFvEDyKwI/AAAAAAAACOI/1P0i48el28M/s640/3 lipca (5).JPG[/IMG] [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-e-JezjuuVnA/UAbF2L0Yk3I/AAAAAAAACOQ/OonYKCRB-ho/s640/3 lipca (6).JPG[/IMG] Edited July 18, 2012 by rashelek Quote
rashelek Posted July 4, 2012 Author Posted July 4, 2012 (edited) [quote name='shera9']Mika fajna widzę:)[/QUOTE] [quote name='Ty$ka']Mika pasie się jak rasowa krowa :evil_lol:[/QUOTE] Wciąż powtarzam, że to niereformowalne krówsko jest :diabloti: [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-rHj-T5T9ePg/UAbF3Li2jDI/AAAAAAAACOY/KY_kD0EZsM0/s640/3 lipca (7).JPG[/IMG] [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-1pV57PcG-o0/UAbF4O43qKI/AAAAAAAACOg/l1sOMrmdDJM/s640/3 lipca (8).JPG[/IMG] Edited July 18, 2012 by rashelek Quote
Ptysiak Posted July 5, 2012 Posted July 5, 2012 [quote name='rashelek']Mało zdjęć? To prosz :diabloti:[/QUOTE] Już myślałam, że Nas zasypiesz fotkami a tu tylko kilka łeeee... :( Miłego czwartku ;) Quote
Recommended Posts