Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Baski_Kropka']Mnie się już bardziej krótkowłose podobają colaki... a[B]le nei wiem czy w charakterze są jakies różnice?[/B]
Angi... masz coś do poczwarkarzy?! :mad:[/QUOTE]

są ;) na stronie hodowli KoToRa jest napisane :

[I][B][U]"Różnice pomiędzy Collie Smooth a Collie Rough.[/U]
[/B][/I]
[I][B]Pierwszą, najbardziej zauważalną jest oczywiście szata. C. Smooth ma krótką, twardą sierść i miękki podszerstek. U długowłosego zewnętrzna szata jest długa, szorstka a podszerstek jest miękki i mocny.[/B][/I]
[I][B]Następna, duża różnica to temperament. C. Smooth w całości uzewnętrznia swoje uczucia i jest nastawiony na „Kocham cały świat!”. C. Rough ma zwykle odrobinę rezerwy, jest spokojniejszy, zrównoważony, dlatego krótkowłosy w stosunku do niego wygląda na zawsze uśmiechniętego, żartobliwego.[/B][/I]

[I][B]Gdy przychodzą do domu to C. Rough będzie poruszał ogonem, przywita się ze wszystkimi i w końcu połozy się przy czyichś nogach. C. Smooth zaś będzie poruszał się całym ciałem, skakał i rozdawał całusy a później będzie bawił się czyimiś stopami.[/B][/I]

[I][B]Collie Krótkowłose są szybsze i często bardziej zwinne, zaś Collie Długowłosy jest psem bardziej myślącym.[/B][/I]
[I][B]Podsumowując: Collie Smooth - działa zaś Collie Rough - myśli."[/B][/I]

jakby kogoś interesowało ;)

Posted

[quote name='Baski_Kropka']Mnie się już bardziej krótkowłose podobają colaki... ale nei wiem czy w charakterze są jakies różnice?
Angi... masz coś do poczwarkarzy?! :mad:[/QUOTE]

Właśnie ma i się prosi :mad:

Posted

fuuuuuj, jak można mówić, ze onek jest ładny. ewentualnie użytkowe.:eviltong: no i czarne zniosę:eviltong:
to teraz juz wiem, ze kolejnej rasy wam nie powiem :p

Posted

Collie to najlepsze w starym typie, bez ogromu włosa. Takie lubię! [url]http://www.oldtimefarmshepherd.org/wp-content/uploads/2011/04/oldtime.jpg[/url]
Ony są ładne, ale dopóki nie zobaczę ich budowy :evil_lol: Uzytki są ok.

Posted

[quote name='Angi']albo chodsky pes ;>[/QUOTE]

W nich to jestem zakochana, a jakiś czas temu widziałam chodziaki trenujące frisbee... przepadłam :evil_lol: Widziałam jedną sucz z czech, ale była lękliwa :shake: