Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Misia jest mieszańcem Owczarka Niemieckiego. Przy obchodzie schroniska nie zwróciłaby niczyjej uwagi i zwyczajnie wtopiłaby się w tłum bezimiennej, bezdomnej, spragnionej człowieka MASY psów gdyby nie:

1. jej piękne oczy, acz bardzo przekrwione i bolące
2. jej cudowne usposobienie...

Cierpi na Łuszczkę - częstą chorobę trapiącą przede wszystkim Onki. Jest to choroba immunologiczna, przewlekła, która objawia się waskularyzacją rogówki, czyli innymi słowy, organizm psa sam atakuje swoje oko naczyniami krwionośnymi, które wrastają w rogówkę uszkadzając ją.
W przypadku Misi chorobę tą zaniedbano i doszło już do zmian wytwórczych. To te kalafiory na oku, które zobaczycie na zdjęciach.
Misia jest o krok od utraty wzroku!!!

Łuszki nie da się wyleczyć, ale można ją ZALECZYĆ, tym samym cofnąć objawy i sprawić by Misia nie cierpiała! To ostatni dzwonek bo zmiany w oku są ZNACZNE!
W jej obecnym stanie wymaga to REGULARNEGO podawania maści o nazwie OPTIMUNE - z cyklosporyną a w składzie, jako substancją czynną.

OPTIMUNE jest bardzo drogim lekiem, kosztuje 130zł za tubkę, która starczy na jakieś 2 tygodnie leczenia.

Ale ten lek jest jedyną szansą dla Misi by nie pogrążyła się w otchłani ciemności..

Nasza fundacja we współpracy z wybranymi osobami ze schroniska jest w stanie zapewnić Misi regularne podawanie leku i dowozić na wizyty kontrolne u specjalisty okulisty. Kierownik schroniska zapewni też Misi oddzielny boks z zadaszeniem, ponieważ niezbędne jest chronienie jej przed promieniami słonecznymi.

Ale tak naprawdę to są półśrodki...

Potrzebujemy Waszej pomocy!

Żeby Misia wydobrzała, żeby cofnąć schorzenie, trzeba znaleźć sposób by zabrać ją ze schroniska i umieścić ją w higienicznych warunkach, co najmniej w domu tymczasowym (o domu stałym nie śmiemy nawet marzyć). Trzeba przemywać jej oczy i zapuszczać maść 2 do 3 razy dziennie, żeby był efekt, żeby choroba się cofnęła...

To jest do zrobienia!

Już raz to przerabiałam. Może ktoś jeszcze pamięta sunię DON Sarę, też z poznańskiego schroniska. Determinacja uratowała jej wzrok i cofnęła chorobę. Przy regularnym stosowaniu kropelek, Sara w nowym domu, który dla niej znaleźliśmy, rozkwitła i zapomniała o swojej udręce.

Misia prosi o szansę!

Prosimy o:

• pomoc w sfinansowaniu leczenia
  • pomoc w znalezieniu dt lub ds

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Misiunia smutna. Dzisiaj byłyśmy u niej z GoniąP dwukrotnie, by zakroplić jej oczy.. Ona tak bardzo chciała nam powiedzieć, że wcale nie chce tutaj zostać !:( Przy okazji okazało się, że to domowy pies - potrafi chodzić po schodach, zna podstawowe komendy, za jedzenie dałaby się pokroić...W boksie jest taka smutna... WYprowadzona na zewnątrz odżywa, łąknie kontaktu z człowiekiem, tuli się... DLaczego nikt jej nei chce?? :(:(

Posted

Misia w boksie gaśnie :(
Poza nim jest radosną, kochaną sunią.
W tym tygodniu mamy dyżur wieczorny...
Tzn. że Tamara (opiekunka schroniskowa) jest odpowiedzialna za to, by podać Misi maść rano, a my wieczorem.
Czasami można spuścić Misię ze smyczy... Jest wtedy taka radosna....
Misia jest szkolona... Umie wiele komend, na przykład "siad", "leżeć", "daj głos", "do mnie"....
Modlę się o dt dla Niej...

Posted

[quote name='GoniaP']Modlę się o dt dla Niej...
szukając miejsca dla naszej starej ONkowatej z Opalenicy - dostałam namiary na fajny hotelik, ale to jest pod Katowicami.
Emiś go prowadzi - link do wątku hoteliku:
http://www.dogomania.pl/threads/208485

10 zł za dobę + karma.

Wiem, kolejny pies na utrzymaniu by był, ale póki co tylko to mi do głowy przyszło.
Może sunia znalazłaby szybko domek?
I nie siedziałaby długo w hoteliku??

Emiś jest tech.wet. i ma blisko zaufaną lecznicę, w której chyba pracowała, więc opiekę sunia by miała dobrą jeśli chodzi o zakraplanie oczu.

Tylko to póki co mi przyszło do głowy.

Posted

Dziękuję Agnieszko za dobre chęci, ale nie stać nas na kolejny hotelik... Szukamy dt, najlepiej w Poznaniu lub okolicach, żebyśmy mieli Misię pod kontrolą.
A Misia jest cudowna i mądra... Ktoś ewidentnie z nią pracował, ale dlaczego porzucił przyjaciółkę?? Bo nie chciał jej leczyć?? Bo nie wygląda "ładnie"?? :(

Misia już 2 dzień ma biegunkę. Biedna Misia :(

Stale o niej myślę. Niestety, mimo naszych starań, nikt nie zgłosił chęci wzięcia jej do dt. Mogłaby dołączyć do stada, ona jest cudownie łagodna...

Posted

Mimo iż nikt, no prawie nikt tu nie zagląda, to ja i tak będę pisała o Misi. Sunia naprawdę potrzebuje pomocy... :placz: I na nią zasługuje!
Jest typowo domową sunią. Czy wiecie, że ona nie wypróżnia się w boksie?? Biedna Misia cały dzień soię wstrzymuje, czeka na ten krótki "spacer" kiedy przyjeżdżamy do niej wieczorem by zapodać do oczu maść...
Pracownik schroniska idzie po nią, a ona pierwsze co, to ciągnie na trawnik... Dopiero potem przychodzi się przywitać, ładnie siada, daje sobie zapuścić do oczu maść bo wie, że zaraz choć chwilkę pobiega bez smyczy... Boże jak ona się cieszy, jak pięknie uśmiecha...
Serducho mam w kawałkach i wyję z powodu własnej bezsilności :placz:

Posted

goniu dzis siora zamawiala w aptece krople robione z cyklosporyna o ktorych Ci wspomniałam i okazuje sie ,ze robią rozne - akurat Atos bierze 1,5% cyklosporyny ale inne proporcje tez sa mozliwe do zrobienia bo jak siora zamawiala to aptekarka pytala ile procentowe;)

Posted

JJD napisał(a):
A problem jest w tym, że nie ma DT, czy w tym, że nie ma DT za akceptowalną cenę?
Problem w tym, że nie ma odpowiedzialnego dt.

rytka napisał(a):
goniu dzis siora zamawiala w aptece krople robione z cyklosporyna o ktorych Ci wspomniałam i okazuje sie ,ze robią rozne - akurat Atos bierze 1,5% cyklosporyny ale inne proporcje tez sa mozliwe do zrobienia bo jak siora zamawiala to aptekarka pytala ile procentowe;)
Tak, już do tego doszłam Rytko, tylko nic nie pisałam, bo dnia na wszystko nie starcza ;)

Ale chyba dobrą wiadomością jest to, że po niecałym tygodniu podawania maści, oczy Misieńki wyglądają troszkę lepiej, mam nadzieję, że tak jest faktycznie i nie jest to moje złudzenie...