Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ! mam problem z lapkami mojego 5 letniego labka :( jakies 3 lata temu mial w lpace miedzy drugim a 3 "palcem" jakis niewielki guzek... powiedzieli nam ze to w 100% nie rakowe ale zeby to wyciac no wiec zostalo wyciete... potem po jakims czasie znow sie to odnawilalo... seria zastrzykow i masci :/ zniknelo i potem znow... wkoncu pani weterynarz zdecydowala sie na kolejne wyciecie tego guzka... wyciela... potem byly prolemy bo nie wszystkie szwy sie wchlonely bodajrze 2 nie wiec mu sie to znow papralo... ale czekalismy cierpliwie... zagoilo sie. Nie minely ze 3 miechy ponownie w tej jednej lapce miedzy "paluszkami" wyskakuje mu to... okazalo sie ze to gronkowiec... na poczatku bylo to tylko miedyz tymi pazurkami... teraz widze juz troche ponad.. i on chyba lzianie przenosi to na reszte lapek bo teraz juz zaczyna tylnia lizac i juz mu sie cos tam buduje ;( to okropne ! ma antybiotyki i jakies masci ale co to daje? czy mial ktos juz z takim czyms do czynienia? jesli tak to prosze o porady ! slyszalam ze tego sie nieda wyleczyc ale da sie zaleczy... jak to zrobic? odpiszcie bo tych takich ropniaczkow przybywa na lapkach mojego psiaka a do weta w pt... Obecnie otrzymuje Zinnat ( 500mg co 12 h ) , lakcid ( 1 ampulka na 24h), jeszcz jakas masc 1x dziennie smarowac i takie cos do przeplukiwania... Chlo... cos tam :( (ciezka nazwa)... pliska o rady ! te zmieny skrone sa okorpne ! ciagle opatrunki itp tym bardziej ze pogoda nie sprzyja ;(... zreszta niechce stresowac mojego psiaka bo nadodatek jest chory na padaczke i przyjmuje jeszcze leki padaczkowe wiec tych lekow naprawde ma duzo... A moze to swierzbowiec?? juz sama niewiem ;( niemial zadnych badan ale to sa przypuszcenia weta.. wte jest napewno bardzo dobry bo juz od dawna leczy mojego psa i zawsze mu dobrze pomaga...

Posted

Na pewno zeskrobiny i wymaz z antybiogramem ze zmienionych miejsc. Dodatkowo badania krwi, tym bardziej, że piszesz o padaczce i wielu lekach, które Twój pies otrzymuje. A zmiany skórne mogą byc spowodowane np. cukrzycą lub choroba watroby.

Posted

Dzieki za odp... badan nie mial wykonywanych bo ogolnie lecze sie u dobrego weta ale on akurat robil opercje wiec przyjela mnie inna pani dr. W sumie te zmiany nie wygladaja jakos okropnie ale sa niepokojace wkoncu co sie to zaleczy to znow sie odnawia... a mial ktos moze doczynienia z gronkowce i swierzbowcem? jesli tak to jaka jest miedzy nimi roznica? mysle ze cukrzycy i choroby watroby niema bo jak dotad nie wykazywal zadnych innych niepokojacych objaw procz tej padaczki i tych zmian w lapkach... Ale dziekuje za podpowiedz tym razem chocby niewiem co zaczekam na tego mojego dr. bo on jest dobry i wrazie co zapytam o te badania ( o ile ich sam nie zasugeruje) i o te cukrzyce i watrobe :]