Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie.
Mam poważne zmartwienie.
Zacznę może od początku.
Bardzo mi bliski piesio (Rottweiler, samiec, niecałe 8 lat) nagle ni stąd ni zowąd dostał porażenia nerwu trójdzielnego. Miał zaburzenia równowagi, przekrzywioną głowę i oczopląs. Nie mógł chodzić. Lekarze podejrzewali guz mózgu, ale po tomografii okazało się że guza nie ma. Przeprowadzono otoskopię operacyjną i wyszło że winą jest zapalenie ucha.
Przepisano lek Encorton. Podawałem wg wskazań 50mg. rano. Już zaczynałem się cieszyć że pies jest zdrowy, gdy po kilku dniach zaczęły się biegunki, wymioty i krwiomocz. Zalecony lek Famogast nie pomógł. Badanie krwi wykazało że pies ma zapalenie nerek. Od 3 dni leży w klinice. Dostaje kroplówką antybiotyk, niestety jak by tego było mało, ma mocno powiększoną prostatę i przez to być może ma problemy z prawidłowym wydalaniem toksyn. Wczoraj i przed wczoraj miał poziom kreatyniny 6, dzisiaj się pogorszyło. Lekarz mówi żebym się zaczął zastanawiać nad eutanazją, bo jeżeli kreatynina będzie się utrzymywać na takim poziomie, może pomóc jedynie dializa nerek, ale u nas aparatury do dializy nie ma.
I tu moje pytanie. Czy ktos z Was ma informacje na temat, gdzie najbliżej Grudziądza wykonuje się dializy u psów? Nie mogę przecież kazać usmiercic przyjaciela, jeżeli byłby cień szansy na pomoc. Ważna jest tu odległosć, bo daleka trasa w tym stanie była by dla niego katorgą.
Pozdrawiam serdecznie i jeżeli ktos cos wie, proszę o odpowiedź, lub sugestie jak powinienem postąpić.

Posted

Widzę że niestety nikt nie wie
Więc może chociaż pomóżcie w sprawie decyzji o zaprzestaniu leczenia. Bardzo mi zależy na jakichś sugestiach bo jestem kompletnie zagubiony. Nie potrafię zrozumieć dla czego lekarz po 3 dniach od rozpoznania zapalenia nerek już każe mi rozważać eutanazję? Fakt, że pies jest bardzo słaby, ale nadal pije i je, czy wię to na prawdę już na to czas? Chciałbym żeby on odszedł naturalnie, ale nie chciałbym także aby cierpiał. Jestem kompletnie zagubiony :( Dzisiaj popytam innych weterynarzy, jak będzie taka możliwość, to może go przeniosę gdzie indziej...

Proszę, doradźcie mi cos...

edit.

Temat nieaktualny. Pies odszedł.

• 2 months later...