Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='LILUtosi']ja uszy czyszcze i zakrapiam antybiotykiem. wystarczy ze odpuszcze mu przez pare dni i znowu sie babrze. On strasznie te zabiegi przezywa i niestety nie jest mily to i mi czasami sie nie chce z nim walczyc.
Teraz go mocno przypilnuje.
Nie ma klopotow z kupka ani nie jest osowialy. Nie wiem czy w jego wieku usypianie do zabiegu np wymrazania po raz kolejny nie jest ryzykowne?[/QUOTE]

Wiem jak wygladają historie z uszyskami :(... Bercik miał stałe nawroty i to była nieustająca walka i ani o jotę nie przesadzam- zdarzały się i zębiska nawet, zakładanie kantarka, gonienie po całym domu...
Co do usypiania- sądzę, [B]że jest [/B]i dlatego takie decyzje weterynarz podejmuje w ostateczności i tylko w rzeczywistej potrzebie... Czasami jednak nie ma innego wyjścia. Tu musi ostatecznie decyzję podejmować weterynarz po zbadaniu psiaka i ocenieniu sytuacji.
Ale czy w przypadku uszka Toro mamy z taką sytuacją do czynienia- nie wiem. Może wystarczy regularne zakrapianie?

A miał chłopak robiony antybiogram(chyba dobrze napisałam- badanie na co jego "żyjątka" w uszach są nie wrażliwe i czym je najlepiej wyplenić)?... Bercik przez pewien czas był leczony, akurat tym, na co nie był wrażliwy. Ustawienie leczenia po antybiogramie(?), przyniosło znacznie szybszą i trwalszą poprawę.

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='zuzlikowa']

[B][SIZE=3]Toro bardzo prosi o pomoc... na dzisiaj ma nieco ponad 200zł, a styczniowy hotel trzeba jeszcze zapłacić...
Bardzo potrzebuje wsparcia na weterynarza ...
tak wygląda jego oczko, a ucho?[/SIZE][/B]

[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/715/img860u.jpg/"][IMG]http://img715.imageshack.us/img715/4622/img860u.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL="http://imageshack.us"]ImageShack.us[/URL][/QUOTE]

...bez względu na wszystko, staruszek Toro potrzebuje wsparcia ...

Posted

ciocie to może faktycznie wieźmy go do okulisty i zobaczymy co on powie bo nie mamyco spekulować... oczko wygląda strasznie, u mnie z kasą w tym miesiacu tragedia, zabrałam swojego tymczasa z dtimusiałm go dać do szkoleniowca i płacę 540 zł miesiecznie a stałych mam tylko 50 zł:( kasowo nie mam jak pomóc nie w tym miesiącu

Posted

Poczekamy chwilunie. Tak wyglada że mu to wczoraj pękło i dlatego była ta krew. Rano ściągnełam mu skrzep krwi, który się takosadził na oku co widać na zdjęcach. Teraz oczko wyglada juz dobrze. Jesli się zagoi to bedzie po sprawie.

Posted

z tego co wiem to nadal jest skarbnikiem Monika.Tez do niej napisalam bo chce wyslac deklaracje i potrzebuje iban i swift konta....:(
Mialam do Moni numer telefonu ale gdzies zapodzialam.....:(

Posted

[quote name='LILUtosi']Poczekamy chwilunie. Tak wyglada że mu to wczoraj pękło i dlatego była ta krew. Rano ściągnełam mu skrzep krwi, który się takosadził na oku co widać na zdjęcach. Teraz oczko wyglada juz dobrze. Jesli się zagoi to bedzie po sprawie.[/QUOTE]

czy to owrzodzenie było na gałce ocznej, czy na powiece?

BUDRYSEK poprosiła o konsultacje swoją wetkę, pokazała zdjcie i ta zasugerowała, żeby jak najszybciej zobaczył oko dr.Kiełbowicz- w jej opinii konieczne jest już leczenie antybiotykami... ma wrażenie, ze nastąpiło owrzodzenie gałki ocznej.

[B]czy ktoś może założyć nowe wydarzenie Toro na FB - szukamy srodków na diagnoze i leczenie oka...[/B]

Posted

[quote name='Kamila_s']dziewczyny kto ma konto dla Toro????gdzie teraz sa zbierane pieniazki dla niego?[/QUOTE]

[quote name='Kocurek']z tego co wiem to nadal jest skarbnikiem Monika.Tez do niej napisalam bo chce wyslac deklaracje i potrzebuje iban i swift konta....:(
Mialam do Moni numer telefonu ale gdzies zapodzialam.....:([/QUOTE]

... z tego co wiem, konto dla Toro nadal prowadzi [B]Monika..[/B].
[SIZE=5][B]Jeśli macie jej konto dla Toro, roześlijcie osobom chętnym do pomocy psiakowi[/B]... [/SIZE]niestety ja nie mam, a BUDRYSEK nie ma dojścia do neta( tylko okazjonalnie i nie wiadomo kiedy się do niego dorwie :( )...

Posted

Jak dr Kiełbowicz przyjmuje późnym popołudniem o ja pojade. Ale z tego co wiem do niego trzeba rano. A ja rano nie mogę. Mogę w sobote i niedziele lub w tygodniu po 18. Dlatego prosiłam o pomoc.

To nie jest owrzodzenie. To jest na powiece taka wypustka. On ma w oku taką czerwoną plamkę krwi ale to miał cały czas. Z tego co pamietam to Czarodziejka była u okulisty i to mu wymrażała. Wtedy dr powiedział że to może odrosnąć. No i odrosło.

Posted

Tylko tyle znalazłam z watku od Czarodziejki. Być może to inny pies mial wymrażanie tej powieki.

Toruś ma w workach powiekowych prawego oka 2 brodawki i chyba mu już tak pozostanie, bo szkoda operować defekt kosmetyczny. Jutro powinny dojechać do mnie wetki, więc będzie obejrzany i obmacany dokładnie. Zauważyłam, że Toro nic nie słyszy. Czasem wręcz gonię go, kiedy mam dla niego coś dobrego, np. kanapkę z tabletką , a kiedy dobiegam i dotykam odwraca się zaskoczony.

Posted

skonsultowac z okulista trzeba to koniecznie i to w miare szybko zeby nie okazalo sie potem, ze jest juz za pozno na uratowanie oka

[B][COLOR="red"]bardzo prosze o wsparcie na diagnostyke[/COLOR][/B]

Posted

Ijowa, tylkoze ja w tygodniu mam bardzo malo czasu i praktycznie na dogo wchodze w weekendy i staram sie wszystko ogarniac, to powysylm na pw kilku osobom i prosze rozsylajcie miedzy soba, nie wiem czy u Was tez ale ostatnie kilka dni dogo mi strasznie mulilo teraz tez cos napisalam i gdy chcialam wyslac wyskoczyl error, inne strony chodza ok

Posted

[quote name='monika083']Kocurku, poszlo pw do Ciebie.

Pamitajcie, ze sa jeszcze pieniazki po Retrusiu i mysle, ze ofiarodawcy zgodza sie przekazac je na Toro.[/QUOTE]

ile zostalo po Retrusiu?
mam nadzieje, ze wszyscy zgodza sie przekazac pieniadze na Torusia

udostepniajcie fb

[url]http://www.facebook.com/events/361004657260767/[/url]

co do udostepniania konta publicznie to nie kumam jak moze to byc zakazane jezeli sam wlasciciel konta wyraza na to zgode?

Posted

Z tego co wiem to regulamin dogo nie pozwala na podawanie na wątku prywatnego konta tak wynikało z wielu watków na których byłam.
Podane może być tylko konto Fundacji

Posted

[quote name='LILUtosi']Jak dr Kiełbowicz przyjmuje późnym popołudniem o ja pojade. Ale z tego co wiem do niego trzeba rano. A ja rano nie mogę. Mogę w sobote i niedziele lub w tygodniu po 18. Dlatego prosiłam o pomoc.

To nie jest owrzodzenie. To jest na powiece taka wypustka. On ma w oku taką czerwoną plamkę krwi ale to miał cały czas. Z tego co pamietam to Czarodziejka była u okulisty i to mu wymrażała. Wtedy dr powiedział że to może odrosnąć. No i odrosło.[/QUOTE]

[B]Czy jest możliwość, by ktoś z okolic Wrocławia pomógł w zawiezieniu Toro do dr Kiełbowicza?[/B]...Lilu dowie się jak i kiedy dr Kiełbowicz przyjmuje- [B][SIZE=4]jeśli rano, bardzo potrzebna będzie pomoc bezpośrednia![/SIZE]

[/B]Lilu, Toro miał oczka oglądane jedynie w lecznicy w BB... nie był u okulisty, ani u Czarodziejki, ani kiedy indziej... nie miał przeprowadzanego zabiegu wymrażania...
Ja pamiętam na oczku, takie małe groszki jakby przerośniętej skóry... weterynarzy one nie niepokoiły(ani u Czarodziejki, ani w BB), nie krwawiły... nie kojarzę plamki na oku, ale :shake:pamięć jest zawodna, a psiaków tak wiele...

Posted

Oczko się zagoiło. Widocznie to co mu przeszkadzało to pękło i po sprawie. Chłopak lata szczęśliwy, śpi w przedśnionku koło kaloryferka. Wieczorem zrobie foteczki oczka.