Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 204
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='jaanka']Przecież ja bullkowa ciotka jestem , serce pęka . Jaka słoodka dziewucha . Zbadajcie jej nerki przed sterylizacją jeżeli możecie . Jest taka szansa ? To czuły punkt tej rasy . Ale pewnie już o tym wiecie ( przeczulona jestem ).
Cioteczko, mozesz cos wiecej napisac? Czy istnieje jakas zależnosc miedzy nereczkami a sterylka? ja zielona jak trawa ;)

Posted

Zależność jest taka, że nerki są odpowiedzialne za filtrację. M.in. w trakcie zabiegu filtrują składniki narkozy. Przy niewydolności nerek najpierw można przygotować nerki przed zabiegiem.
A Jaanka pisze o badaniu wskaźników nerkowych, ponieważ na przypadłości nefrologiczne często bulteriery cierpią.

Posted

W Warszawie przed jakimkolwiek zabiegiem w pełnym znieczuleniu w dużych lecznicach jest praktykowane, że pies przechodzi podstawowe badania krwi (morfologię z biochemią) oraz osłuchowe badanie serca. Jeśli w badaniu osłuchowym są jakieś niepokojące np. szmery, psiak jest odsyłany na konsultację kardiologiczną.

Bulle zaś to psy specyficzne i pod względem charakteru, jak i chociażby opieki medycznej :)

Posted

fiorsteinbock napisał(a):
Rozumiem, dzieki. Czyli tak naprawde każdej suczce powinno sie robic takie badanie?

To już Doddy wszystko świetnie opisała . Powinno się robić każdemu przed operacją . Często bez wcześniejszych badań zwierzęta są poddawane narkozie w celu wyczyszczenia zębów lub obcięcia pazurów lub o zgrozo do strzyżenia ( znam takie przypadki ) . I jest to ogromne ryzyko ( a słyszę o tym często ) . Tak jak odrobaczanie i jednoczesne szczepienie to też jest dosyć popularna praktyka .

Posted

jaanka napisał(a):
Przecież ja bullkowa ciotka jestem , serce pęka . Jaka słoodka dziewucha . Zbadajcie jej nerki przed sterylizacją jeżeli możecie . Jest taka szansa ? To czuły punkt tej rasy . Ale pewnie już o tym wiecie ( przeczulona jestem ).

nareszcie znam Twoja rase:)

Jest mloda,sterylka na 100%
rozumiem
pamietamy o nerkach..
ma takie malutkie ząbki i malusie cycusie
fotki pozniej

Posted

jaanka napisał(a):
To już Doddy wszystko świetnie opisała . Powinno się robić każdemu przed operacją . Często bez wcześniejszych badań zwierzęta są poddawane narkozie w celu wyczyszczenia zębów lub obcięcia pazurów lub o zgrozo do strzyżenia ( znam takie przypadki ) . I jest to ogromne ryzyko ( a słyszę o tym często ) . Tak jak odrobaczanie i jednoczesne szczepienie to też jest dosyć popularna praktyka .

ciotki
ja wszystko czytam i czytam i tez juz jestem uswiadomiona:)

Posted

Śliczne jajeczko , ząbki jak kasza manna ale cyculki to normalne , moja też takie ma a może i mniejsze .
Dobrze że dużo siusia ale jeszcze jakość ważna ( czy dobrze zagęszcza mocz itd. ) . Przewlekła niewydolność nerek tak trochę bezszelestna jest :( tfu tfu oczywiście .
Nie sądzę żeby ale ...

Posted

jaanka napisał(a):
Śliczne jajeczko , ząbki jak kasza manna ale cyculki to normalne , moja też takie ma a może i mniejsze .
Dobrze że dużo siusia ale jeszcze jakość ważna ( czy dobrze zagęszcza mocz itd. ) . Przewlekła niewydolność nerek tak trochę bezszelestna jest :( tfu tfu oczywiście .
Nie sądzę żeby ale ...

Aniu,nooo nareszcie
widze jak piszesz o swojej rasie
zawsze taka cicha myszka
super i dziekuje

Posted

Ej nie chcę tu się za dużo mądrzyć , chyba że już na to za późno ;)
To moja ukochana rasa od wielu wielu lat . Bardzo specyficzna psychika , trzeba zrozumieć i polubić .
Czasami się zawieszają jak komputer ale słodkie są .

Posted

racja,a jak się extra nakręcają....czasem stwarza to problemy,czasem ludzie nie potrafią sobie z tym "wulkanem energii"poradzić no i są takie oto piekne kwiatki w schroniskach