Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 10.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
jak republika zacznie mnie wpuszczać, to Wam pokażę, jacy śliczni, mądrzy, higieniczni? :wink: byliśmy...
Zaraz zobaczę, co mam w aparacie i jeżeli znajdą się jakieś zdjęcia odzwierciadlające powyżej opisany stan, to spróbuję zaraz tu wrzucić, o ile oczywiście najpierw nie zasnę, co wydaje mi się całkiem możliwe...
Posted

Wczoraj zasnęłam, więc kilka zdjęć dopiero dzisiaj. Specjalnie dużo ciekawych u mnie nie ma, ale oto próbka najlepszych. Po pierwsze portret grupowy:

groupportrait.JPG

Oto dynamika naszej doskonałej pary, Mokki i Moni (o nich napiszę więcej jeszcze kiedyś, bo należą im się duże gratulacje):

mokkaimonia.JPG

I na koniec, Marta ćwicząca z Drachmą. O nich też będzie więcej:

martaidrachma.JPG

Posted

A teraz postaram się przedstawić wszystkich na portrecie wraz z ich osiągnięciami w Pęcicach, bo wiem, że ten topik jest z zainteresowaniem czytany przez rozmaite osoby, które nas nie znają!

A więc, od lewej, w czerwonym wózku to Cavanka, czyli Paulinka, nasz najmłodszy zawodnik, córeczka naszej PATIszon, która zaczęła się rodzić prawie że na torze agility :wink: miesiąc temu podczas seminarium w Laskach.

Dalej, PATIszon, której największym osiągnięciem jest niewątpliwie urodzenie Cavanki, ale która do ostatniego dnia przed porodem trenowałą z Kenią agility. W Pęcicach zajęła niesamowite pierwsze miejsce w A0 Jumping w bardzo ostrej konkurencji (Sylwia pisała gdzieś, że 17 psów, w tym liczne border collie - ja nie mam katalogu, więc muszę jej uwierzyć na słowo :wink: ). Należy zdawać sobie sprawę z tego, jak wyglądał trening PATI przez ostatnie kilka miesięcy... Moje skojarzenie było ze słynnym powiedzeniem Ferdynanda Wspaniałego: "Nosie prowadź!", które w przypadku PATI brzmiało: "Brzuchu prowadź!" Tak więc przewodniczką Kenii od jakiegoś czasu była niejako Cavanka! :lol:

Dalej, Sajko z Barim (to ten duży, czarny), która całkiem dla siebie niespodziewanie wygrała ZŁOTY MEDAL (czyli pierwsze miejsce) w klasyfikacji łącznej A0! (Również lokatę chyba w jumping, ale nie pamiętam dokładnie - niech ktoś mi pomoże, to poprawię). Na rękach, Sajko ma Drago, vel Grubasa, miniaturowego bull terrierka, naszego przyszłego zawodnika, nadziei Cavano w kiepsko, jak dotąd, obsadzonej przez nas klasie small.

Dalej przykucła Mokka z Monią, które we wszystkich trzech kategoriach (A0 Agility, A0 Jumping i klasyfikacji łącznej) uplasowały się na drugim miejscu (srebrny medal), przegrywając zawsze z tym samym psem. Warto tu wspomnieć, z którym psem przegrały: otóż była to 10-miesięczna (?) suczka belg Tola, która biega w klasie medium tylko ze względu na młody wiek; wzrostem odpowiada klasie large i już niedługo będzie musiała się do tej klasy przenieść, bo łapy ma dłuuugie, dużo dłuższe, niż malutka Monia! Gratulacje dla Mokki i Moni za niesamowity debiut!

Za Mokką stoję ja. Nic nie robiłam, nic nie wygrałam i nawet kibicowałam nie najlepiej, ale się starałam :wink: !

Koło Mokki przykucnęła Marta z Drachmą. Marta była zdecydowanie najmłodszą zawodniczką całych zawodów, ale pomimo to, w konkurencji z dorosłymi osobami biegnącymi z psami, które do agility nadają się o wiele bardziej, niż boksery (tak jak ww. border collie), Marta z Drachmą zajęły niesamowite trzecie miejsce w A0 Agility. Należą się im ogromne gratulacje, szczególnie dlatego, że Marta szkoli Drachmę do agility sama! Obserwując, jak ta para robi się coraz bardziej zgrana i pracuje coraz piękniej daje nam dużo radości i jesteśmy pewni, że ten wspaniały debiut to dopiero początek ich osiągnięć!

Za Martą stoją jej dumni rodzice, Sylwia i Jacek.

Dalej, Aga z Kecią i Cecliką. Kecia zajęła pierwsze miejsce w A0 Agility i drugie miejsce w klasyfikacji łącznej, czyli srebrny medal! Cecilka co prawda nie wygrała tym razem lokaty, ale przyznano jej nagrodę specjalną za efekt estetyczny - widok Cecilki płynącej nad przeszkodami sprawia rzeczywiście niesłychane wrażenie.

Za Cecilką stoi Ania z Bellą, czyli nasza zwyciężczyni wielkiego pucharu za pierwsze miejsce w IAL, klasa medium!!!! Nie wiem, czy w klasach IAL dla małych psów był bezbłędny przebieg, ale wiem, że w klasach large i medium, jedyny bezbłędny przebieg tego bardzo trudnego toru należał włąśnie do Belli. Ogromne gratulacje dla naszej najlepszej pary!

No i w końcu Elka, bez której w ogóle by nas w Pęcicach nie było, więc właśnie jej należą się największe gratulacje i podziękowania!!! Elka z Brutusem zdobyli puchar za drugie miejsce w IAL w klasie large i żeby być fair dla Brutusa, trzeba niestety wspomnieć, że ich przebieg schrzaniła Elka :oops: , i że ten jeden błąd kosztował naszą wspaniałą parę pierwsze miejsce (przegrali o kilka sekund). Ale poza IALem, wygrali jeszcze trzecie miejsce (brązowy medal) w klasyfikacji łącznej i chyba również lokatę w Open Agility, ale szczegółów nie pamiętam.

No i to by było tyle. Wasze osiągnięcia przerosły wszelkie moje oczekiwania! W sobotę będziemy oblewać zwycięstwa, a potem - z powrotem do roboty!!!

Posted

Flaire jak zwykle stanęła na wysokości zadania. Opisała wszystko jak należy, dodam tylko, że chyba nasza grupa miała najlepszy (najgłośniejszy) doping. Klaskaliśmy i krzyczeliśmy tak, że mucha nie siada.

Flaire, dopiero po przeczytaniu Twojego tekstu uświadomiłam sobie, jak bardzo nam (chyba wszystkim) brakowało Twoich komentarzy. Ale to już koniec bezrobocia.

W najblizszą sobotę inauguracyjny trening klubu CVANO w nowym miejscu. W tygodniu trzeba przewieźć przeszkody, a w sobotę trening i potem skromna imprezka, bo okazji mnóstwo. Trzeba oficjalnie powitać nasze nowe szczeniaczki (z Cavanką na czele), uczcić sukcesy na zawodach w Pęcicach no i oczywiście podlać trawkę, coby nam się nie rozeschła. Padła propozycja, żeby do końca wakacji treningi odbywały się o godz. 18. Ja jestem jak najbardziej za!

Chętni na trening w sobotę niech się zgłaszają, bo trzeba będzie jakoś ustalić zasady dostawania się na teren (chroniony i strzeżony!). Myślę, że w sobotę trzeba się będzie umówić przed bramą i wejść hurtem, a z czasem wyrobimy sobie jakieś metody. Trzeba zobaczyć, jak tam wszystko wygląda w weekend, czy coś się dzieje, czu też będziemy jedynymi użytkownikami w sobotnie i niedzielne popołudnia.

Flaire, Ty tam byłaś niedawno, pomyśl, gdzie moglibyśmy ustalić miejsce zbiórki, żeby wejść razem. I niech się wszyscy jak najszybciej wypowiedzą w kwestii godziny, bo musimy ustalić z właścicielem terenu, w jakich godzinach będziemy przychodzić, to ochrona wtedy zamyka swoje psy.

Może nareszcie Flaire będzie miała o czym pisać systematycznie, po każdym weekendzie.

Posted

W tej chwili najważniejsza sprawa to przewiezienie przeszkód na nowe miejsce. W tym celu bardzo proszę Was wszystkich: pomyślcie, w jakim zakresie możecie pomóc. PATI, sprawdź co z pickupem, bo to byłoby najprościej. Ale jak to nie wyjdzie, to czy ma ktoś samochód z hakiem do przyczepy?

Elka, kiedy, w jakich godzinach, w jakie dni możemy odebrać przeszkody?

Mokka, kiedy możemy odebrać klucz?

I co z kłódkami? Ma ktoś jakąś kłodkę poza Mokką?

Do soboty musimy się sprężyć organizacyjnie, bo mamy sporo do załatwienia.

I jeszcze, do naszych początkujących i innych kibiców i ewentualnych chętnych: Wy również jesteście zaproszeni na naszą inaugurację i imprezkę w sobotę! Przyjdźcie gotowi biegać, ale również jeść i pić. Tylko uprzedźcie z góry, jeśli planujecie przyjść, żebyśmy wiedzieli, ile tortów upiec!

Posted

ja z Somą się wstępnie zgłaszamy i bardzo chętnie przyjdziemy na inaugurację

piszę na razie że wstępnei bo nei wiem jak mi się ułożą w weekend egzaminy na uczelni, ale zrobimy wszystko żeby się pojawić

Posted

Na przyjście zgłaszamy się oczywiście i my-a będzie nas dużo i mamy co świętować :lol:

Oprócz tego,co wymieniała Flaire jeszcze zloto na PT Piśka i 3 miejsce Drachmy :wink:

Będą z nami jeszcze Ola i Greysi-bordereczka,taka sama jak w znaczku Cavano :D

Dlatego prosimy o info nt miejsca i godziny,żeby poinformować nowych zawodników :D

Co do przeszkód- jesteśmy chętni do pomocy,ale pasuje nam tylko wieczór ale praktycznie każdego dnia :D

Posted

W sobotę spotkanie będzie o 18.

A co do miejsca, to nasz teren znajduje się na ul. Racławickiej, między Wołoską a Żwirki i Wigury. Pojadę tam jeszcze na zwiady i wtedy dokładnie opiszę miejsce spotkania.

Jak urodziny Marty były w czerwcu, to je również jeszcze możemy świętować :wink: .

Posted

Hejka wszystkim :-)

Czytam i czytam i oczom nie wierze :-) Same wspaniale wiesci!!! Po pierwsze to mocno gratuluje wszystkim Cavanowiczom. Spisaliscie sie wspaniale!!! Az trudno uwierzyc, ze taki malutki Klubik, od dlugiego czasu bez miejsca na cwiczenia a tu takie wyniki na Zawodach.

Coz moge powiedziec ... jestem pod ogromnym wrazeniem i chociaz wierzylam w Cavano to nawet w marzeniach nie przewidzialam takiego wyniku :D :D :D

Maja zamiast biegac na torze, niedziele spedzila na swojej pierwszej wystawie. Traf chcial, ze byla to miedzynarodowka. Zgloszono prawie 100 yorasow, tak ze na ocene czekalysmy w upale i duchocie ok. 5 godzin :-((( Musze przyznac, ze z zazdroscia patrzylam na inne ringi terrierow po ktorych w jednej klasie biegalo 2 - 4 psy a oceny trwaly doslownie pare minut.

Pomimo malo sprzyjajacych warunkow zewnetrznych oceniam nasza przygode bardzo dobrze. Nie dopadla nas ani trema, ani zdenerwowanie. W ocenie sedziego otrzymalysmy ocene bardzo dobra, co jak najbardziej bylo zasluzone. Mimo bardzo dobrego opisu budowy Majki, niestety zawalilysmy w dwoch aspektach. Po pierwsze za krotka siersc :( Coz ... ta siersc przy takim a nie innym sposobie zycia mojego psa nigdy nie bedzie wzorcowa, a po drugie zawalilysmy z dynamika ruchu. O ile postawa statyczna byla wzorcowa, o tyle w ruchu moj pies wolal weszyc idac z nosem przy ziemi jak przecinak, zamiast miec dumnie wyprostowana szyje ;)

Jednak, bardzo sie ciesze, ze mamy juz zaliczona miedzynarodowke. Jeszcze tylko dwie krajowki i bedzie z glowy.

Co do treningow i adaptacji terenu to oczywiscie bardzo prosze i mnie wziac pod uwage. Chetnie przyjade, pomoge z przeszkodami i zauczestnicze w inauguracji nowego miejsca. Pomimo, ze wszystkie wystawy jeszcze nie zaliczone, wracamy do treningow. Kupilam Majce specjalna koszulke, ktora miejmy nadzieje, ocali resztki jej siersci przed totalnym wytarganiem o trawy i krzaki ;)

pozdrawiam,

Posted

Wind, super!

Nie masz pojęcia, jak się cieszę, że wracacie do nas. I oczywiście gratulacje dla Majeczki za pierwszy wystawowy (co bys nie mówiła) sukces.

A wracając do agility, to klasa small była tak nielicznie obsadzona na zawodach, że aż żal serce ściskał, że nasze maleństwo nie startowało.

Posted

Mokka, carragan,

Dzieki za gratulacje :-) Spisalysmy sie na miare naszych wystawowych mozliwosci, ale patrzac na to co napisala Mokka (ze w klasa small bylam tak nieliczna) w sprawie oczekiwania bedziemy bardziej uprzywilejowane na Zawodowach anizeli na wystawie :lol:

No i nie mozemy sie juz doczekac treningow. Bardzo nam ich brakuje, a moj niewybiegany pies staje sie ostatnio dosc nadpobudliwy. Dlatego szybciutko musze zapewniec jej i sobie regularna aktywnosc :-)

pozdrawiam,

Posted

WWWWWWOOOOO OWWWWW :laola:

Ja tez gratuluje wszystkim Cavanowiczom takich sukcesow - jestescie niesamowici !!! :)

A jesli chodzi o treningi tez czekam na info w ktorym to jest miejscu

(mam nadzieje ze w sobote bedzie juz po cieczce Tekili !!! :D )

Posted

Flaire,

dzieki juz mi Sajko cosik podesle.

Aha, rozmawialam z mama na temat wyjazdu i sie chetnie zgodzila. Troche ja przeraza fakt zabrania ze soba dwoch psow, ale ja uspokoilam, ze ona bedzie miala na glowie tylko Pauliszona, ja sie zajme reszta menazerii. :lol:

Posted

dziewczyny

robilismy zdjęcia wszystkim zawodnikom (przynajmniej większości) i będziemy (jak podzielę) wysyłać zdjęcia na CD na ręce jednej osoby w klubie (u Was pewnie będzie to Ela)

ze swojej strony,

jeżeli macie jakieś zdjęcia Alternatywy to chętnie je zobaczymy

pozdrawiam

Ola - Alternatywa

Posted

Z góry dziękujemy.

U nas z fotkami cienko, bo wszyscy biegali i mało co było pstrykane (żeby nie zapeszyć).

Ale jeśli ktoś coś ma, to oczywiście będą Wam przekazane. :)