Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 10.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='zakla']Orientujecie sie moze w cenach zrobienia pzreswietlenia na dysplazje czy cóś takiego?? [/quote]Ok. 100 zł z odczytaniem przez radiologa, słyszałam, że może być nawet tylko 60 bez.[/quote]
A gdzie można zrobić za ok. 100 zł? Bo ja jak na razie znalazłam za 180 zł.

Posted

tekst zapozyczony z forum o molosach.

"W warszawie jest dwóch wetów uprawnionych do odczytywania zdjęć RTG

dr Barbara Blenau
Centrum Zdrowia MULTI-WET, ul. Gagarina 5, 00-753 Warszawa

dr Tadeusz Narojek
SGGW, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Katedra Nauk Klinicznych, Oddział Diagnostyki Obrazkowej, ul. Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa

trzeba uściślić - to nie są jedyni w warszawie weci uprawnieni do odczytywania zdjęć RTG, tylko jedyni mający prawo dokonywania wpisów do rodowodów A swoją drogą to najlepsi radiolodzy w mieście"

ale za ile tam jest, nie wiem?

Posted

[quote name='betty_labrador']ale za ile tam jest, nie wiem?[/quote]W Multiwecie właśnie za 100. Chyba u mnie w Elwecie podobnie - i w Elwecie też odczytuje dr Blenau.

Muszę jednak przy okazji powiedzieć, że przy prześwietleniu pod kątem dysplazji, bardzo ważne jest odpowiednie ułożenie psa do zdjęcia, i że w tym zakresie, ja nie miałam w Polsce dobrych doświadczeń, więc nie potrafię konkretnego weta polecić.

Posted

[quote name='betty_labrador']a do tego zeby pies lezal przez chwile spokojnie, nie stosuje sie jakiegos chwilowego uspienia np. eterem? etc? kiedys tak czytalam.[/quote]Jak najbardziej można psa uśpić i większość wetów tak robi (nie wszyscy). Ale potem jak się już uśpi czy też nie, trzeba jeszcze umieć odpowiednio ułożyć, a to nie jest łatwe.

Posted

[quote name='Sajko']do prawidłowego zdjęcia stawy muszą być rozluźnione.[/quote]To jest trochę kontrowersyjne - jedni weci tak twierdzą, a inni - wręcz przeciwnie. Akurat w przypadku Misi, kiepskie zdjęcie było zrobione pod narkozą, a dobre - bez (bo wet, który je robił był właśnie z tych, co "wręcz przeciwnie").

Posted

Od soboty ma byc cieplo i juz ma tak zostac, trzymajmy kciuki za regularne i dlugie treningi.

Mozna wtedy bedzie pofocic troche i rece nie beda cierply z mrozu, Sajko bedzie miala co na stronke wrzucic i wszyscy beda zadowoleni. :D

A gdzie sie wszyscy podziali? Bo nie sadze, ze na dlugie spacery z psami, w taki mroz. :evilbat:

Posted

[quote name='iwa']A gdzie sie wszyscy podziali? Bo nie sadze, ze na dlugie spacery z psami, w taki mroz. :evilbat:[/quote]
Chorujemy w domu :( zalatwilam sie na cacy i tyle

Posted

Zakla, od Ciebie doszla 1 fotka, a z jednej trochę trudno całą galerię stworzyć :wink:

A my w niedzielę debiutujemy na wystawie w klasie młodzieży, zobaczymy, jak nam pójdzie 8)

Posted

[quote name='Sajko']A my w niedzielę debiutujemy na wystawie w klasie młodzieży, zobaczymy, jak nam pójdzie 8)[/quote]Sajko, a o której występujecie? Jak się uda, to pójdę Wam pokibicować! :D

Posted

[quote name='Sajko']O 12.40 :-? Flaire, Wy o której?[/quote]My o 11:30, ale ostatni (suka, klasa championów) i nie wiem, ile jest przed nami. Wiem tylko, że o ile w psach, tylko dwie klasy są reprezentowane (otwarta i championów), o tyle w sukach wszystkie klasy znajdują się w planie sędziowania, od szczeniaków, poprzez użytkową, aż po championy. :o

No i, jak się znam na rzeczy, to można liczyć na jakieś opóźnienie... :(

Posted

[b]Sajko,[/b]

Ja juz mocno zaciskam kciuki za moja ulubiona "swinke" :D Po powrocie skrobnij relacje, jak poszedl debiucik :-)
BTW bez wygranej nawet nie wracaj :lol:

[b]Flaire,[/b]

Za Was rowniez zaciskamy lapki i kciukasy! Konkurencja pewnie bedzie mikra (jak to w wysokonoznych :lol: ), wiec bierzcie co Wasze i wracajcie :-)

Posted

A gdzie jest w ten weekend wystawa, bo my nie jestesmy w tym temacie na biezaco, a jak gdzies blisko to moze sie wybierzemy wam pokibicowac.

Trzymamy ksiuki za wszystkich bardzo mocno.

Posted

[quote name='betty_labrador']
a ja w sobote na trening przyjezdzam :) cieszycie sie? 8)

niech mi ktos potwierdzi czy w najblizsza sobote zajecia dla poczatkujacych sa nadal o 14, a w niedziele o 12? :)[/quote]

Ja sie cisze!! :wink: I mam to samo pytanie, bo sie z kumpela za 10 druga umowilam przy metrze zeby na trening popatrzyla;)
Betty- moze chcesz podwozke z metra Raclawicka- jak tak to badz o 13.50 to ciem zabiorem:D

PS. Kwietniowe zawody otwarte w FORCIE to sa takie z klasa A0?? Pozdro:)

Posted

Sajko , ja rowniez trzymam kciuki, i przyznam ze jestem ciekawa jak Dragulcowi pojdzie, czekamy na info, poza tym mam nadzieje ze zobacze go takze na warszawskiej :D

Co do treningu to mnie nie bedzi , okazalo sie ze mam zapalenie gornych drog oddechowuch (jak nie straczka to padaczke) i jestem na antybiotykach przez tydzien wiec ja odpadam :(

Posted

[quote name='Wind'][b]Flaire,[/b]

Za Was rowniez zaciskamy lapki i kciukasy! Konkurencja pewnie bedzie mikra (jak to w wysokonoznych :lol: ), wiec bierzcie co Wasze i wracajcie :-)[/quote]Okazuje się, że konkurencja jednak będzie całkiem niezła... W sukach, wszystkie klasy są obsadzone, od szczeniąt :o po championy - nawet użytkowa :o ! Natomiast w psach wiem, że w klasie championów będzie pies, który już dwa razy z Misią wygrał, więc na zwycięstwo rasy raczej nie liczę. :( Tak więc kciuki na pewno sie przydadzą!