*Magda* Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Rok temu kupiłam sukę owczarka niemieckiego. Była po 2 szczepieniach na choroby zakaźne. Na kilka dni przed planowanym ostatnim szczepieniem na choroby zakaźne i wściekliznę, moja Tora obgryzła ścianę. Pojechałam do weta, żeby dostarczyć jej niezbędnych witamin, żeby ścian nie gryzła (dostawała i nadal dostaje preparaty witamnowe), no i odrazu zaszczepić. Tora dostała wit. D, wit. z grupy B oraz została zaszczepiona. Wszystkie kucia były w okolicy lewego biodra. Następnego dnia Tora była obolała w tym miejscu, nie pozwoliła się tam głaskać, ani dotykać. Kolejnego dnia suczce wyskoczyły dwa guzy, jeden mniejszy drugi większy. Pies do auta i do weta. Do tego pies dostał gorączki. Wet nie wiedział co się stało. Ogolił psa, przpisał maść do smarowania (HEPATHROMB) i co 2 dni jeździłam na zastrzyki, przez 10 dni, bo Tora ciągle gorączkowała. Skonsultowałam się również z panią weterynarz z mojego rodzinnego miasta, która leczyła wszystkie moje zwierzęta. Zaleciła kupienie tabletek TRAUMEEL i podawanie psu każdego dnia 1 tabl. Po około 4-5 tygodniach guzy zaczęły powoli znikać. Konsultowałam tą sprawę jeszcze z wetem w internecie. Dostałam odpowiedz, cytuję: "[I]rzeczywiście po podaniu niektórych środków mogą się zdarzać miejscowe odczyny tkankowe, które najczęściej samoistnie znikają po 6.-8. tygodniach od pojawienia się".[/I] Teraz Tora ma 14 miesięcy i musiała zostać ponownie zaszczepiona na choroby zakaźne. No i po 5 dniach znowy wymacałam guza. Tylko że szczepienie dostała w prawą łopatkę, a guz wyskoczył przy prawym biodrze. Tora nie gorączkuje, ma apetyt, biega, skacze. Niby wszystko jest ok. Ale martwię się, że po każdym szczepieniu "coś" wyskakuje. Z poprzednimi moimi psami nic się takiego nie działo. Czy to jest normalne? Quote
ewtos Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Normalne , wkleję link na ten temat [URL]http://www.dogomania.pl/threads/72992-Guz-po-szczepieniu[/URL] Quote
Recommended Posts