AnAn Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 Witam. Od prawie roku usiłuję nauczyć Lunę (w typie cocker spaniela angielskiego) spokojnego chodzenia na smyczy. Uczęszczałyśmy na szkolenie, gdzie po paru lekcjach trener stwierdził, że spróbujemy z obrożą zaciskową. Ale Luna miała ją, za przeproszeniem, gdzieś i dusząc się ciągnęła jak szalona. Następnie trener doszedł do wniosku, że "u niego wszystkie spaniele mają kolczatki, bo inaczej nie da się ich nauczyć chodzenia przy nodze". Od kolczatki oczywiście wolałam się trzymać z daleka. Zrezygnowałyśy ze szkolenia, a pieniędzy (które trzeba było zapłacić z góry) facet nie oddał. Potem próbowałam z metodą "drzewko" i z zawracaniem kiedy Luna ciągnie, ale ona zupełnie nic nie rozumie. Teraz Lunka już podrosła i, chociaż da się ją utrzymać, spacer nie jest żadną przyjemnością ani dla nas, ani dla psa :( Dodam, że znalazłam potem innego trenera, który nie bierze z góry i podobno nie stosuje dławików i kolczatek, ale rodzice stwierdzili, że więcej kasy nie wydadzą na szkolenie. Poczytałam trochę o kolczatkach, dławikach i halterach i stwierdziłam, że chyba halter byłby w tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem. Co o tym myślicie i jak dobrać odpowiedni rozmiar halterka? Quote
olalolaa Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 Ja mam bardzo narwana foksterierke, teraz ma już 3 i poł roku, halter kupiłam dopiero jakoś jesienią. Wcześniej raz chodziła ładnie, raz ciągła jak szalona, zazwyczaj staję w miejscu i czekam aż się uspokoi , po kilku razach rozumie że nie może napinać smyczy. Halter bardzo w tym pomógł, nie prowadzam jej nigdy w samym kantarku , przypinam jeden koniec smyczy do obrozy, drugi do haltera, w momencie kiedys pies pociągnie leciutko łapię część przypiętą do haltera, da sie to zrobić trzymając smycz nawet jedną ręką, po prostu ta część przypięta do haltera jest dłuższa, wtedy tylko przekręcam rękę. Nie chodzi o to żeby psa wykręcić łeb, tylko żeby dać sygnał, potem czekam chwile, pies ma stać spokojnie i się uspokoić - wtedy możemy iść dalej. U mnie takie ćwiczenia pomogły i to bardzo, Lara o wiele mniej ciągnie i rzadko zakładamy halter, ale zakładam od czasu do czasu , żeby pamiętała po co chodzi.. edit: i co jeszcze, moim zdaniem w początkowym etapie przynajmniej, pies powinien byc najpierw pożądnie wybiegany, żeby choć troche miał mniej energii do ciagnięcia :) Quote
AnAn Posted May 1, 2011 Author Posted May 1, 2011 Ja też próbowałam tą metodą (drzewko), ale Luna zupełnie nic nie rozumie ;( Znaczy jak drugi koniec zmyczy? W takim razie chyba go kupię i będę robić tak jak mówisz, ale jak odpowiednio go dopasować i jaką firmę wybrać? Quote
olalolaa Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 Ja mam zawsze smycze z dwoma karabińczykami, takie przepinane ;) Jeszcze lepiej jak jeden z karabińczyków jest mniejszy i wtedy przypinam go do haltera bo jest leciutki :) Spróbuj znowu tę metodę z halterem tak jak to opisałam - pies ciagnie - sygnał na halter i stoisz, jeśli nic nie działa ściągnij lekko obydwa końce - od obroży i haltera. Ja mam z ami play, bo akurat takie były w zoologicznym. Widziałam też z trixie, ale wydaje mi się za leciutkie i takie delikatne.. cienka tasiemka, i taka śliska, tak jakby miało sie luzować - bez sensu. mój ami-play sprawdza się świetnie. [URL="http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://allforpet.pl/images/halter_n1_czarny.jpg&imgrefurl=http://allforpet.pl/index.php%3Fmanufacturers_id%3D1&usg=__t2tlaaJUCbtNoPtWrtxHR2JqQF8=&h=500&w=737&sz=43&hl=pl&start=18&zoom=1&tbnid=1m6IaKQT1WIudM:&tbnh=124&tbnw=183&ei=Vqq9TeuBLc2ZOpW_8PcF&prev=/search%3Fq%3Dhalter%2Bami%2Bplay%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1360%26bih%3D610%26tbm%3Disch0%2C342&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=371&page=2&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:18&tx=126&ty=64&biw=1360&bih=610"]Taki [/URL] Mam foksteriery i rozmiar 2 jest idealny, podejrzewam że tak samo będzie ze spanielem, bo kupiłam tez rozmiar 3 dla owczarka katalońskiego (duzy pies) i jest dobry, więc różnica jest duża pomiędzy jednym rozmiarem. Quote
Litterka Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 A ja się też zastanawiam nad halterem, bo po "drzewku" Mikra po trzech krokach ciągnie dalej, przez pół roku nie było poprawy... Jest mała, waży 6,5 kg, ale wbrew pozorom pociągnąć, zwłaszcza po zrywie, potrafi. I teraz pytanie: czy to dobry pomysł, i dlaczego podobno halterów nie wolno stosować u małych psów, jeśli taka jest prawda. Quote
olalolaa Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 Czytałam i słyszałam różne opinie ale i tak go kupiłam żeby spróbować. Mam takie zdanie- jeśli wie się jak haltera używać, to psu nic nie grozi. Może być to dla niego nieprzyjemne, że coś ciągnie go za pysk ;) ale właśnie tutaj chodzi o to żeby lekko dawać sygnały, a nie mocno szarpać, bo można kark przekręcić takiemu maluszkowi np.. Już nie raz widziałam idiotów, którzy prowadzają psa, który się szarpie - na samym halterze, a pies po prostu wisi w powietrzu :( Quote
Voute Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 Ja też miałam halter dla cocker spaniela. Rozwalił się po niecałych 2 miesiącach i nie pomógł ani trochę. Po zdjęciu pies dalej ciągnął. Obecnie jesteśmy na etapie uczenia się chodzić przy nodze na moją własną metodę (bo i "drzewko", i zawracanie nie pomogły), a przy okazji nawyk ciągnięcia wykorzystuję przy bieganiu i doktrekkingu z psem. Taki silniczek napędzający. Przy chodzeniu przy nodze robimy postępy, ale długa droga przed nami. Natomiast znajoma, której cocker też strasznie ciągnął na smyczy użyła kolczatki. Wiedziała, jak się tym posłużyć, po 2 czy 3 sesjach pies ponoć nie ciągne na smyczy. Quote
AnAn Posted May 4, 2011 Author Posted May 4, 2011 Jutro wybieramy się do zoologicznego pooglądać haltery, może od razu kupimy i spróbuję metody oliolii :) Quote
olalolaa Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 [quote name='AnAn']Jutro wybieramy się do zoologicznego pooglądać haltery, może od razu kupimy i spróbuję metody oliolii :)[/QUOTE] Trzymam kciuki, jak będzie ami play to bierz i się nie zastanawiaj, mój sprawuje się świetnie (poza tym że jak się Lara wytarza w błocie to on przy okazji tez ;) ) Quote
AnAn Posted May 5, 2011 Author Posted May 5, 2011 Jeszcze jedno.Czy w tym halterze psiak może otworzyć pyszczek? Quote
olalolaa Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 [quote name='AnAn']Jeszcze jedno.Czy w tym halterze psiak może otworzyć pyszczek?[/QUOTE] Tak oczywiście, dobrze dobrany halter jest luźny (na kufie), a zaciska sie po pociągnięciu smyczą. Quote
monika15 Posted May 6, 2011 Posted May 6, 2011 [quote name='AnAn']Jeszcze jedno.Czy w tym halterze psiak może otworzyć pyszczek?[/QUOTE] Jak przyzwyczajałam psa do haltera to najlepszym sposobem okazało się "wpychanie" w niego smaczków ;) Quote
AnAn Posted May 15, 2011 Author Posted May 15, 2011 Byłam w zoologicznym w piątek, i oczywiście nie było odpowiedniego rozmiaru -_- ale jutro jadę znowu, bo mają przyjść nowe :) Quote
Karolina Rogowska Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Ja tylko chciałam zaznaczyć, żeby przy halti ABSOLUTNIE nie używać smyczy wyciąganej/flexi Quote
Obama Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 My też mamy halter,posiadamy kantarek firmy Trixie,bo akurat taki był w sklepie. Najlepiej przymierzyć,aby mieć pewność,że dobrze dobrano rozmiar. Próbowaliśmy różnych metod szkolenia,ale nic nie przyniosło rezultatu.Przy dużym psie ciagnięcie jest nieprzyjemne i irytujące,jestem zadowolona,że odkryłam halter bo nam to pomaga w 100%. Quote
AnAn Posted May 30, 2011 Author Posted May 30, 2011 [COLOR=black][B]Karolina Rogowska [/B]wiem, nawet nie pomyślałam o Flexi ;) Dzisiaj byłam w sklepie, gdzie było duużo halterków i rozmiar 2 (jack russel terrier) był za mały w kufie, ale dobry za uszami, a rozmiar 3 był dobry w kufie i za duży za uszami :// więc haltera nie mamy :/[/COLOR] Quote
monika15 Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 [quote name='AnAn'][COLOR=black][B]Karolina Rogowska [/B]wiem, nawet nie pomyślałam o Flexi ;) Dzisiaj byłam w sklepie, gdzie było duużo halterków i rozmiar 2 (jack russel terrier) był za mały w kufie, ale dobry za uszami, a rozmiar 3 był dobry w kufie i za duży za uszami :// więc haltera nie mamy :/[/COLOR][/QUOTE] Może złóż zamówienie u kogoś kto szyje takie kantarki ;) Quote
AnAn Posted May 31, 2011 Author Posted May 31, 2011 A nie wiesz gdzie mogę takiego kogoś znaleźć? Quote
evel Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 A ile uczyłaś Lunę chodzić ładnie na smyczy? Bo ja walczę ze swoją już ponad rok i właśnie teraz zaczyna mi normalnie chodzić na smyczy w szelkach, na obroży nie ciągnie wcale (no, jak ptaszek blisko przelatuje to się zapomina ;)), bo konsekwentnie jest uczona, że obroża = nie ciągniemy. Może warto byłoby tak psa przyzwyczaić, że np. na szelkach nie wymagasz idealnego chodzenia, a np. na obroży już tak, bądź odwrotnie? Quote
monika15 Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Wydaje mi się, że [url=http://dogstyle.republika.pl/onas.html]tutaj[/url] można złożyć zamówienie na taki kantarek ;) Trzeba zapytać :) Quote
olalolaa Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Ja kupiłam dla psiaka babci też z ami play i był dobry w kufie a za duży za uszami i musiałam po prostu trochę złapać nitką i jest ok ;) Quote
AnAn Posted June 1, 2011 Author Posted June 1, 2011 Uczę ją odkąd u nas zamieszkała, tj od lipca 2010, i chociaż staram się jak mogę, ona cały czas tak samo ciągnie... Quote
liwus Posted September 28, 2011 Posted September 28, 2011 Ja dla swej Nuki kupiłam kantarek Trixi z tych szerszych [URL="http://allegro.pl/kaganiec-nylonowy-kantar-do-szkolenia-l-wroclaw-i1806790494.html"]http://allegro.pl/kaganiec-nylonowy-kantar-do-szkolenia-l-wroclaw-i1806790494.html[/URL] i sprawuje się idealnie. Zaczęłam ją uczyć chodzenia przy nodze jak miała ok.2 lat bo wtedy wzięłam ją ze schroniska. Wystarczyło nam 2 tygodnie żeby pies ładnie chodził przy nodze , żeby nie wyrywał się za każdym psem i człowiekiem i wiele innych. Podczas nauki chodzenia spacer był podzielony na wąchanie i załatwianie potrzeb fizjologicznych bez kantara oraz na naukę chodzenia przy nodze. Teraz używamy doraźnie w ramach przypomnienia. Także polecamy! Quote
AnAn Posted October 17, 2011 Author Posted October 17, 2011 No więc kantarek już od jakiegoś czasu mamy, taki delikatny, chyba też z trixie - działa : ) Dzięki wszystkim za pomoc. Quote
Recommended Posts