Nina14 Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 Jaka jest skuteczna metoda nauki komendy siad?:confused::confused: Quote
nathaniel Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 [quote name='Nina14']Jaka jest skuteczna metoda nauki komendy siad?:confused::confused:[/quote] Proszę " [SIZE=-1][COLOR=#666633] Najprostsza droga do nauczenia psa siadania jest naprowadzenie go do tej pozycji smakołykiem. Trzymamy smakołyk w ręku, podnosimy rękę nad głowę psa, trochę do tylu, w okolice uszu. Nie zwracamy uwagi na ewentualne próby wyrwania nam smakołyka, podskoki itp. Jak umiejętnie pokierujemy ręka, to pies usiądzie, lub zacznie uginać nogi do siadu. Natychmiast k/s. Po kilku razach naprowadzamy ręka bez smakołyka, potem czekamy czy pies sam siądzie. Jeżeli nie, wracamy do naprowadzania, jeżeli tak, k/s. Można również wyłapać, jak warowanie. [/COLOR][/SIZE]" [U](strona kilkerowa)[/U] (nie trzeba uzywac klikera można samymi smakami ;) ) Quote
nomu Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 Ja nauczyłam tak: Patrzałam cały czas co robi, wkońcu usiadł, powiedziałam siad zaczęłam chwalić i dałam smakołyk. Powtórzyłam to z 5 razy, teraz już tylko ucze żęby siadał odrazu, szybko po komendzie. :) Quote
potek Posted October 10, 2006 Posted October 10, 2006 [quote name='nathaniel']Proszę " [SIZE=-1][COLOR=#666633] Najprostsza droga do nauczenia psa siadania jest naprowadzenie go do tej pozycji smakołykiem. Trzymamy smakołyk w ręku, podnosimy rękę nad głowę psa, trochę do tylu, w okolice uszu. Nie zwracamy uwagi na ewentualne próby wyrwania nam smakołyka, podskoki itp. Jak umiejętnie pokierujemy ręka, to pies usiądzie, lub zacznie uginać nogi do siadu. Natychmiast k/s. Po kilku razach naprowadzamy ręka bez smakołyka, potem czekamy czy pies sam siądzie. Jeżeli nie, wracamy do naprowadzania, jeżeli tak, k/s. Można również wyłapać, jak warowanie. [/COLOR][/SIZE]" [U](strona kilkerowa)[/U] (nie trzeba uzywac klikera można samymi smakami ;) )[/quote] Też tak Megi nauczyłem komendy siad, chyba najbardziej skuteczna tylko trzeba dobrze wycelowac :] Quote
dog_master Posted October 10, 2006 Posted October 10, 2006 W/w metoda skutkuje w przypadku kotów również ;) Quote
Nina14 Posted October 13, 2006 Author Posted October 13, 2006 [quote name='nomu']Ja nauczyłam tak: Patrzałam cały czas co robi, wkońcu usiadł, powiedziałam siad zaczęłam chwalić i dałam smakołyk. Powtórzyłam to z 5 razy, teraz już tylko ucze żęby siadał odrazu, szybko po komendzie. :)[/quote] Mój wyrywa mi z ręki,albo się obraca :roll: Quote
Lotka22 Posted October 14, 2006 Posted October 14, 2006 Najpierw wolalam psa i jak skupialam na sobie uwage, to sklanialam Antona do siadania, przyciskajac mu zad do ziemi. Jednoczesnie mowilam "siad" i dawalam nagrode. Po kilku razach zalapal, gorzej bylo z lezec ;) Z tym moim haszczakiem to nie da sie za duzo wywinac ;) Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts