Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Nina14']Jaka jest skuteczna metoda nauki komendy siad?:confused::confused:[/quote]

Proszę
"
[SIZE=-1][COLOR=#666633] Najprostsza droga do nauczenia psa siadania jest naprowadzenie go do tej pozycji smakołykiem. Trzymamy smakołyk w ręku, podnosimy rękę nad głowę psa, trochę do tylu, w okolice uszu. Nie zwracamy uwagi na ewentualne próby wyrwania nam smakołyka, podskoki itp. Jak umiejętnie pokierujemy ręka, to pies usiądzie, lub zacznie uginać nogi do siadu. Natychmiast k/s. Po kilku razach naprowadzamy ręka bez smakołyka, potem czekamy czy pies sam siądzie. Jeżeli nie, wracamy do naprowadzania, jeżeli tak, k/s. Można również wyłapać, jak warowanie. [/COLOR][/SIZE]"
[U](strona kilkerowa)[/U]

(nie trzeba uzywac klikera można samymi smakami ;) )

Posted

Ja nauczyłam tak:

Patrzałam cały czas co robi, wkońcu usiadł, powiedziałam siad zaczęłam chwalić i dałam smakołyk. Powtórzyłam to z 5 razy, teraz już tylko ucze żęby siadał odrazu, szybko po komendzie. :)

Posted

[quote name='nathaniel']Proszę
"
[SIZE=-1][COLOR=#666633] Najprostsza droga do nauczenia psa siadania jest naprowadzenie go do tej pozycji smakołykiem. Trzymamy smakołyk w ręku, podnosimy rękę nad głowę psa, trochę do tylu, w okolice uszu. Nie zwracamy uwagi na ewentualne próby wyrwania nam smakołyka, podskoki itp. Jak umiejętnie pokierujemy ręka, to pies usiądzie, lub zacznie uginać nogi do siadu. Natychmiast k/s. Po kilku razach naprowadzamy ręka bez smakołyka, potem czekamy czy pies sam siądzie. Jeżeli nie, wracamy do naprowadzania, jeżeli tak, k/s. Można również wyłapać, jak warowanie. [/COLOR][/SIZE]"
[U](strona kilkerowa)[/U]

(nie trzeba uzywac klikera można samymi smakami ;) )[/quote]

Też tak Megi nauczyłem komendy siad, chyba najbardziej skuteczna tylko trzeba dobrze wycelowac :]

Posted

[quote name='nomu']Ja nauczyłam tak:

Patrzałam cały czas co robi, wkońcu usiadł, powiedziałam siad zaczęłam chwalić i dałam smakołyk. Powtórzyłam to z 5 razy, teraz już tylko ucze żęby siadał odrazu, szybko po komendzie. :)[/quote]

Mój wyrywa mi z ręki,albo się obraca :roll:

Posted

Najpierw wolalam psa i jak skupialam na sobie uwage, to sklanialam Antona do siadania, przyciskajac mu zad do ziemi. Jednoczesnie mowilam "siad" i dawalam nagrode. Po kilku razach zalapal, gorzej bylo z lezec ;) Z tym moim haszczakiem to nie da sie za duzo wywinac ;) Pozdrawiam.