Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kiwi']karusiu, azjaty to specyficzne psy - ja nie wzielabym nawet takiego ktory nie przejawia agresji...
i nawet takiego ktorego mialabym mozliwosc wychowac sama w dom

była tutaj kiedys na dogo sprawa kaukaza szamana, pies tak piekny jak malo ktory...
zaczal gryzc - zostal uspiony. wbrew fanatycznym obroncom, nie mozna dopuszczac do pewnych sytuacji po prostu...
rozmawialam wtedy z Kasie, ktora zna kaukazy, i wtedy powiedziała mi ze gdyby aszot okazał sie agresywny to pewnie tez by go uspila..
to naprawde trudne psy i jesli taki pies ma prawdziwy problem z agresja to neizaleznie od tego jak bardzo to przykre trzeba go uspic.

wezmy pod uwage, ze jesli wlasciciel zaczyna sie bac danego psa, a wiele lat juz z nim spedzil to nie zawsze sam jest zwyrodnialcem, czasami po prostu pies staje sie niebezpieczny.
to tez tzreba wziac pod uwage.[/quote]

Dokładając jeszcze swoje 3 grosze do offa o azjacie. Poza skrajnymi przypadkami że pies jest agresywny nadmiernie, zwichrowany (tak jak ludzie :cool3: ) to [U]takie zachowania nie biorą się z dnia na dzień[/U]. Są oznaki które zapowiadają. Pies dorasta i próbuje co może - a to się ostentacyjne wyłoży na kanapie i nie chce zejść, a to warknie przy misce, przy czesaniu itd itp Na takie zachowania musi być natychmiastowa reakcja. Zlekceważenie a nie daj Boże strach właściciela w takim momencie daje psu przewagę. Kilka prób wygranych przez psa i dramat gotowy.
Piszę z doświadczenia z moimi olbrzymkami, większość z nich dorastając miała takie pomysły - ale moja reakcja była błyskawiczna. Większość z nich już więcej nie próbowało. Mogę im zrobić absolutnie wszystko, są absolutnie łagodne i to ja w tym skromnym 3 osobowym stadzie dowodzę. Tylko do tego trzeba trochę wiedzy o psiej psychice i stanowczości. A już z pewnością znajomości rasy - zanim sie weźmie azjatę trzeba mieć pełną świadomość co to za pies. A w tym przypadku najwyraźniej tego zabrakło.

Posted

weszka ma 100% racje, ale nie widze tutaj sprzecznosci z moja opinia - nigdzie nie napisalam ze pies sprawia problemy z wlasnego powodu - zapewne został zle wychowany.

Posted

Oczywiście, kiwi w zdecydowanej większości to efekt zaniedbań ze strony właściciela. Choć czasem mogą się zdarzać po prostu psy z defektem psychicznym, a na to już może nie być rady, a już na pewno nie w rękach laika.

Posted

Do bogatej kolekcji naszych psiakow dołączyła 9 -letnia dalmatynka
jej pan jest juz bardzo stary i nie da rady sie nia zajmowac, wychodzi na spacer 1 raz dziennie, pan postanowił ja uspic...
dalmatynka jest łagodna, wychodzi z kazdym obcym na spacer, daje sie głaskac.
jutro powinnam miec zdjecia
ja sie zabije.

Posted

[quote name='kiwi']Do bogatej kolekcji naszych psiakow dołączyła 9 -letnia dalmatynka
jej pan jest juz bardzo stary i nie da rady sie nia zajmowac, wychodzi na spacer 1 raz dziennie, pan postanowił ja uspic...
dalmatynka jest łagodna, wychodzi z kazdym obcym na spacer, daje sie głaskac.
jutro powinnam miec zdjecia
ja sie zabije.[/quote]
kiwi nie zabijaj się!!!! Widziałaś jak ostatnio poszedł rottek z kundla, wierze, że miłośników dalmatyńczyków jest tez sporo w Krakowie.

Posted

jaga, nie chodzi o to tylko kazdy kolejny pies oddala mnie od zabrania wodnika. jak aj tzreba bedzie zabrac natychmiast to mam ja oddac do schroniska? musze ja wziac do hotelu a na to nie ma pieniedzy

:cry:

Posted

Kiwi nauczycielka mojego młodego jest WAszą zapalona fanką 9ubolewa nad tym, ze ma olbrzymie mieszkanie (ponad 120 m) i nie może wziąść zadnego psa na tymczas.....Bo jej pies jest okropnie agresywny do innych zwierzaków..nie ważne czy pies czy suka.
Pytała mnie czy psiak z ostatniego programu (jessuu nie pamiętam imienia ale chyba na D) znalazł domek????
Ja ja musze przekabacić, zeby zaczeła jeździć do schronu z nami, tyle, ze ona mówi, że bardzo odchorowywuje każda wizytę w schonie.....

Posted

prosze o podnoszenie moich dwóch bid :(
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=44092&highlight=syberian+husky+Krak%F3w[/url]

TEGO SZCZEGÓLNIE :loveu:
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=44087[/url]

Posted

[quote name='Asior']Pytała mnie czy psiak z ostatniego programu (jessuu nie pamiętam imienia ale chyba na D) znalazł domek????
[/quote]
Nie było żadnego na D, był Nero, który pojechał do domku, był Oskar, który pojechał do hotelu, był Tofik, który wrócił do schroniska.

Posted

kiwi macie jakiegoś niewielkiego psiaka który jest łagodny do innych zwierzakó???
mam koleżankę z fretkorum która może wziąść na tymczas psiaka...ale ma fretki, więc musi być nieduzy i łagodny... może być szczeniak

Posted

[quote name='Jagienka']Nie było żadnego na D, był Nero, który pojechał do domku, był Oskar, który pojechał do hotelu, był Tofik, który wrócił do schroniska.[/QUOTE]

NERO na stówe!!! czyli pojachał do domku :)
super :)
a co to za psiak był :cool3:

Posted

[B][COLOR=Red]JUTRO JADE Z XENIA PO JAMNIKA DO OPOLA[/COLOR][/B]
jesli jakis transport jest potrzebny w ktorakolwiek strone - dajcie znac
auto xeni ma pake :)

jesli to po drodze do uciechowa, to mozemy cos zabrac dla nich - jesli chcecie cos dac

Posted

[quote name='Patia']Czy rudy dziadziuś , który jest w hotelu ma swój wątek?
Chcę wstawić zdjęcia.[/quote]

[quote name='Perfi']no wlasnie Oskarek... tez go tu szukalam :)[/quote]
Oskar chyba nie ma jeszcze wątku, jest na maleństwach schroniskowych w drugim czy trzecim poście na samym dole...

Posted

jest pomysl zeby bierac cos z ligoty, co wy na to?
rozmawialam z patia, myslimy o kudłatym w dredach i tym zaglodzonym labku ale watek jest taki dlugi i chaotyczny ze nie moge znalezc konkretow...
no i skad brac kase na utzrymanie ich w hotelu..
bo strzyzenie mamy opatentowane