Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kopiuję z miau:

Od zimy koczuje na skwerze w centrum Włoszczowy. Tu śpi, tu dostaje jeść, tu daje się głaskać przechodniom. Ktoś go wyrzucił jak niepotrzebną rzecz...

Gminny Wydział ds. Ochrony Środowiska, który teoretycznie powinien zajmować się bezdomnymi zwierzętami rozkłada ręce – nie ma umowy z żadnym schroniskiem, nie ma ludzi do odławiania takich zwierząt, pies jest „stary”, na pewno chory, na pewno nieadopcyjny... NIC SIĘ NIE DA ZROBIĆ :evil: .

Z tego co udało mi się ustalić w ubiegłym tygodniu, pies jest dokarmiany przez dwie starsze panie (oczywiście nie wszystkim okolicznym mieszkańcom się to podoba, ale mimo szykan, one nie umieją odmówić psu miski karmy).

Panie twierdzą, pies jest bardzo łagodny w stosunku do dorosłych, dzieci i innych psów. Nie wiadomo jak reaguje na koty :roll: .

Mam podejrzenie, że nie widzi na lewe oko lub widzi na nie bardzo słabo. Myślę, że doznał urazu. Nie znam się zupełnie na psach, ale wydaje si się, że to stosunkowo młody pies. Gdy zobaczył nasze zainteresowanie, wytarzał się z radości w trawie ;-) .

Zachęcony do wspólnego spaceru, radośnie i grzecznie idzie przy nodze, ale do pewnego momentu. Wraca, gdy uznaje, że jest już za daleko od skweru. Pozwala sobie nałożyć obrożę (choć wtula przy tym głowę w człowieka jakby prosił, żeby tego nie robić... :-( ). Próba prowadzenie go na smyczy kończy się niepowodzeniem - opiera się i wyszarpuje głowę z obroży :-( . Do samochodu nie wejdzie za skarby świata :? .

Czy są jakiekolwiek szanse na znalezienie domu takiemu zwierzakowi z ulicy? W jego przypadku dom z ogrodem byłby chyba najlepszym rozwiązaniem. Na pewno nie nadaje się na łańcuch czy do kojca – całym sobą, choć bez cienia agresji pokazuje, żeby go nie więzić :( . To pies po jakichś złych przejściach i myślę, że potrzebny mu cierpliwy człowiek mający doświadczenia z tego typu psami.

Czy ktoś może pomóc w tej sprawie ?

Posted

Witam, wreszcie udalo mi się zalogować ;)
To ja założyłam wątek na www.miau.pl
Jeżeli chodzi o ewentualny transport do Zielonek, nie ma problemu - sama tam psiaka zawiozę. Patrzę optymistycznie i myślę, że przecież jakoś uda się go załadować do auta :-)

Posted

Witam Joasiu ( tu Ania, korespondowałyśmy mailowo :) )

Ja też mam nadzieję, że psiak zwabiony może np. zapachem jakiegoś mięska, da się załadować do auta.

Oby tylko ten Dom wypalił.

Już napisałam na fb, ze w razie czego, transport by był.

Ania jest na dogomanii pod nickiem Nanhoo
Jeśli Ona poleca Dom, to myślę, że nie ma już potrzeby Go sprawdzać. Ania udziela się pomagając psom, również ze schroniska w Jamrozowiźnie. Pomaga w transportach, oferuje DT.

Posted

Matko, on jest piekny!
Wrzuccie na owczarki w potrzebie i sciagnijcie owczarkowe ciotki, musimy miec plan B, jak znajomi dziewczyny z FB nie zechca go przygarnac. Qrde niedowierzanie! Pies po urzedem miasta zyje i urzednikow to nie obchodzi...

Posted

Ania na fb napisała tak:

Anna Kloszewski z najnowszych wieści : domek się zastanawia, chyba bardziej im skradł serce psiak ze schroniska w Józefowie, ale prosiłam żeby przemyśleli sprawę DT dla psiaka z Włoszczowej i chyba się uda. Na razie proszę koniecznie o trzymanie kciuków. Jutro będą dalsze wieśći.

Posted

Aniu, dziękuję za dobre wieści!

Trzymam kciuki, żeby ten DT wypalił, bo będzie mi tam łatwiej dostarczyć psiaka :-)

Łomża, owszem daleko, ale wiem, że koty z miau.pl podróżują po całej Polsce do domów tymczasowych i docelowych dzięki życzliwości forumowiczów. Może i "mojemu" Onkowi udałoby się załapać na taki transport...

Na razie spokojnie poczekajmy na decyzję ewentualnego DT z Zielonek :-) .

Posted

ktoś napisał na fb:

Joanna Kiersz
Słuchajcie rozmawiałam z TOZ-em-Pan Piotr Jaworski oddział Warszawa. Ponoc jakis pies zostal juz zabrany z jakiegos skweru w centrum Włoszczowa. Mam im sprecyzoewac nazwe ulicy. Kontaktowali sie z gmina. Wiecie cos na ten temat?