Jetrel Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Kopiuję z miau: Od zimy koczuje na skwerze w centrum Włoszczowy. Tu śpi, tu dostaje jeść, tu daje się głaskać przechodniom. Ktoś go wyrzucił jak niepotrzebną rzecz... Gminny Wydział ds. Ochrony Środowiska, który teoretycznie powinien zajmować się bezdomnymi zwierzętami rozkłada ręce – nie ma umowy z żadnym schroniskiem, nie ma ludzi do odławiania takich zwierząt, pies jest „stary”, na pewno chory, na pewno nieadopcyjny... NIC SIĘ NIE DA ZROBIĆ :evil: . Z tego co udało mi się ustalić w ubiegłym tygodniu, pies jest dokarmiany przez dwie starsze panie (oczywiście nie wszystkim okolicznym mieszkańcom się to podoba, ale mimo szykan, one nie umieją odmówić psu miski karmy). Panie twierdzą, pies jest bardzo łagodny w stosunku do dorosłych, dzieci i innych psów. Nie wiadomo jak reaguje na koty :roll: . Mam podejrzenie, że nie widzi na lewe oko lub widzi na nie bardzo słabo. Myślę, że doznał urazu. Nie znam się zupełnie na psach, ale wydaje si się, że to stosunkowo młody pies. Gdy zobaczył nasze zainteresowanie, wytarzał się z radości w trawie ;-) . Zachęcony do wspólnego spaceru, radośnie i grzecznie idzie przy nodze, ale do pewnego momentu. Wraca, gdy uznaje, że jest już za daleko od skweru. Pozwala sobie nałożyć obrożę (choć wtula przy tym głowę w człowieka jakby prosił, żeby tego nie robić... :-( ). Próba prowadzenie go na smyczy kończy się niepowodzeniem - opiera się i wyszarpuje głowę z obroży :-( . Do samochodu nie wejdzie za skarby świata :? . Czy są jakiekolwiek szanse na znalezienie domu takiemu zwierzakowi z ulicy? W jego przypadku dom z ogrodem byłby chyba najlepszym rozwiązaniem. Na pewno nie nadaje się na łańcuch czy do kojca – całym sobą, choć bez cienia agresji pokazuje, żeby go nie więzić :( . To pies po jakichś złych przejściach i myślę, że potrzebny mu cierpliwy człowiek mający doświadczenia z tego typu psami. Czy ktoś może pomóc w tej sprawie ? Quote
Aimez_moi Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Boziu jaki piekny pies......:) Wskakuj do gory....pokazuj sie.... Quote
fizia Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Ja dzisiaj cały dzien myślę o tym biedaku... Na FB napisała Ania z Krakowa, która pomaga naszym psiakom: zaproponowałam psiaka znajomym którzy od dawna szukają owczarka, mają dom z ogrodem, tylko jak go zabrać gdyby się zdecydowali? mieszkają w Zielonkach pod Krakowem... http://www.facebook.com/photo.php?fbid=121042177969580&set=a.121042117969586.21741.100001913967138&type=1#!/event.php?eid=168371196550644 Quote
Aimez_moi Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Ale super wiadomosc...... w razie czego kilka groszy dorzuce na transport..... Quote
Jetrel Posted April 18, 2011 Author Posted April 18, 2011 lepiej mimo wszystko było wątek założyć, z racji tego że nie wiadomo czy domek wypali.... a żal biedaczka:< Quote
fizia Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 No jasne :) im więcej osób przeczyta, tym lepiej Mam nadzieję, że niedługo się uda i to śliczne, wierne psisko znajdzie dobry Dom Quote
JoasiaS Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Witam, wreszcie udalo mi się zalogować ;) To ja założyłam wątek na www.miau.pl Jeżeli chodzi o ewentualny transport do Zielonek, nie ma problemu - sama tam psiaka zawiozę. Patrzę optymistycznie i myślę, że przecież jakoś uda się go załadować do auta :-) Quote
fizia Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Witam Joasiu ( tu Ania, korespondowałyśmy mailowo :) ) Ja też mam nadzieję, że psiak zwabiony może np. zapachem jakiegoś mięska, da się załadować do auta. Oby tylko ten Dom wypalił. Już napisałam na fb, ze w razie czego, transport by był. Ania jest na dogomanii pod nickiem Nanhoo Jeśli Ona poleca Dom, to myślę, że nie ma już potrzeby Go sprawdzać. Ania udziela się pomagając psom, również ze schroniska w Jamrozowiźnie. Pomaga w transportach, oferuje DT. Quote
JoasiaS Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Super, Aniu :-) . Czekam cierpliwie na decyzję ewentualnego domu :-) Quote
fizia Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 kopiuję wypowiedź Ani z fb super, muszę teraz tylko pogadać jutro ze znajomymi, może się uda Quote
szafranekm Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Śliczny piesek, trzymam kciuki za ewent. domek, oby się udało, będę zaglądać, w razie czego służę pomocą. Quote
fiorsteinbock Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Matko, on jest piekny! Wrzuccie na owczarki w potrzebie i sciagnijcie owczarkowe ciotki, musimy miec plan B, jak znajomi dziewczyny z FB nie zechca go przygarnac. Qrde niedowierzanie! Pies po urzedem miasta zyje i urzednikow to nie obchodzi... Quote
Erin32 Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Cudny jest ten psiak :loveu: I taki dzielny. Potrzymam kciuki za domek :happy1: Quote
Kocurek Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Cuuuudny jest,trzymam mocno kciuki oby domek wypalil....:) Quote
JoasiaS Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Aimez_moi napisał(a):Jakies wiesci?.........:) Niestety, żadnych :-( Quote
fizia Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Ania na fb napisała tak: Anna Kloszewski z najnowszych wieści : domek się zastanawia, chyba bardziej im skradł serce psiak ze schroniska w Józefowie, ale prosiłam żeby przemyśleli sprawę DT dla psiaka z Włoszczowej i chyba się uda. Na razie proszę koniecznie o trzymanie kciuków. Jutro będą dalsze wieśći. Quote
fizia Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 a jeszcze napisała Magdalena: Magdalena Taraszkiewicz jakbym mieszkała bliżej to bym go zabrała do siebie:( niestety Łomża jest za daleko a ja nie mam jak dostać się tam:( Quote
JoasiaS Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Aniu, dziękuję za dobre wieści! Trzymam kciuki, żeby ten DT wypalił, bo będzie mi tam łatwiej dostarczyć psiaka :-) Łomża, owszem daleko, ale wiem, że koty z miau.pl podróżują po całej Polsce do domów tymczasowych i docelowych dzięki życzliwości forumowiczów. Może i "mojemu" Onkowi udałoby się załapać na taki transport... Na razie spokojnie poczekajmy na decyzję ewentualnego DT z Zielonek :-) . Quote
fizia Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 ktoś napisał na fb: Joanna Kiersz Słuchajcie rozmawiałam z TOZ-em-Pan Piotr Jaworski oddział Warszawa. Ponoc jakis pies zostal juz zabrany z jakiegos skweru w centrum Włoszczowa. Mam im sprecyzoewac nazwe ulicy. Kontaktowali sie z gmina. Wiecie cos na ten temat? Quote
magdajedral Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 Przecudnu psiak. Trzymam kciuki aby się udało!!!! Quote
Recommended Posts