border collie Posted March 15, 2011 Posted March 15, 2011 Hejka.Będzie to temat głównie o moim króliku(a raczej samiczce-Asti).Ale piszcie też o swoich królikach!O problemach,metodach itp.Ja swojego królika nauczyłam kilka sztuczek i komend-stójka,chodź tu,hop przez hulahop.Czasem udaje się slalom między nogami i zostań.Coraz lepiej reaguje na ,,nie,, i ,,nie wolno,,.Niedługo wkleję jego fotosa na avkę.Trochę z niej łobuz...Oj tak...:diabloti:Zapraszam!;) Quote
Blacky87 Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 Czekamy w takim razie na zdjęcia króliczka. Znasz tę stronę: [url]http://www.miniaturkabeztajemnic.com/[/url] ? Są tam świetne porady na temat królików. :) Quote
border collie Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 serio?!Wielkie dzięki,szukałam takiej stronki.Pozdrawiam!A zdjęcia dodam może dziś,na komórce mam ok.130 jej zdjęć...xD Quote
border collie Posted March 28, 2011 Author Posted March 28, 2011 już na mojej avce jest moja Astusia ♥ Quote
border collie Posted March 30, 2011 Author Posted March 30, 2011 hehe,dzięki.To zdjątko było robione jak była troszkę mniejsza,ale to nic Quote
border collie Posted April 11, 2011 Author Posted April 11, 2011 Asti 08.04.2011r wygrała konkurs gazetki szkolnej na najsympatyczniejszego zwierzaka.Na avce-zwycięskie zdjęcie!Dostała w nagrodę 3 kolby-smakołyki(średnie tempo jedzenia jednej kolby-30min.).Zaczynamy trenować mini agility.Ułożyłam i wymyśliłam sama tor.Może jak się uda to nagram i dodam ;) Quote
Blacky87 Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 Królikowi nie wolno podawać kolb! Jak chcesz mu dać smakołyk, to kup suszone zioła i warzywa. Zapoznaj się z zasadami opieki i żywienia na stronie: [url]http://www.miniaturkabeztajemnic.com/[/url] Z tym treningiem też uważaj - pamiętaj, że nic nie wolno ze zwierzakiem robić na siłę. Quote
border collie Posted April 28, 2011 Author Posted April 28, 2011 chodzi o kolby-smakołyki ;) A treningi są krótkie i bezpieczne...Czytam o szkoleniu psów,spokojnie... Quote
Blacky87 Posted April 28, 2011 Posted April 28, 2011 Kolby nie są dobre dla królików - zawierają ziarna, chrupki, barwniki, itd. Tak samo jak dropsy i wapienka szkodzą uszakom - nie podawaj ich. Quote
border collie Posted April 29, 2011 Author Posted April 29, 2011 te były z dobrego sklepu i od dobrej firmy.Już zjadł,za późno.Zresztą zjadł kilka tygodni temu i nic mu nie jest.Wręcz przeciwnie-codziennie tryska zdrówkiem i energią Quote
Qeeriefire Posted April 29, 2011 Posted April 29, 2011 Witam Asti ma galerie , a mi nic o tym niewiadomo :diabloti: Będziemy czekać na zdjęcia. Nie dość , że słodziak z niego to i jeszcze mądrala :D Jestem pewna , że [B]border collie[/B] nie zmusza królika do teningów. Pozdrawiamy Quote
border collie Posted May 2, 2011 Author Posted May 2, 2011 nie zmuszam.Jak się nudzi i odchodzi to przestaję,bo to by dało negatywne skutki.Asti,galerię?Nie...Ale założę ;) Quote
Martens Posted May 2, 2011 Posted May 2, 2011 Widzisz, wpadłam zobaczyć Twojego królika, bo królasy uwielbiam - i już troszkę się nie dziwię, że ludzie ostro reagują na niektóre Twoje wypowiedzi. Mam króliczka adoptowanego z SPK, i też pierwsze co mi powiedziano przy adopcji i załączono w "instrukcji obsługi", to żeby właśnie nie podawać między innymi kolb i ziaren, bo to nie jest naturalne pożywienie królika, ich przewód pokarmowy i metabolizm nie jest do zbóż przystosowany i na dłuższą metę bardzo źle wpływa na jego zdrowie - niekoniecznie natychmiast tylko powoli, na początku bez widocznych objawów z zewnątrz. Tak jak np. karmienie psa słodyczami. To jedna z bardziej podstawowych zasad żywienia króliczków. I ja posłuchałam, bo Ci ludzie znają się na tym co robią, przez ich ręce przeszły dziesiątki królików i mają wiedzę na ten temat. I co z tego, że znam się na psach, że jestem od Ciebie starsza, że kolby są niby dla królików i nic się nie dzieje - wiedzę zdobywa się właśnie czerpiąc ją od mądrzejszych, bardziej doświadczonych i dla mnie nie było ujmą posłuchać ludzi, którzy na królikach znają się o wiele lepiej ode mnie. Blacky87 bardzo dobrze Ci radzi, a Ty i tak jesteś najmądrzejsza - a szkoda, bo może dowiedziałabyś się sporo o tym, czemu królik powinien otrzymywać pokarm niskokaloryczny o dużej zawartości włókna, taki który nie tuczy, a na dłużej dostarcza zajęcia, jest lepiej trawiony, itp. i potem sama mogłabyś komuś to wyjaśnić, wytłumaczyć. Sama zamykasz się na zdobywanie wiedzy i doświadczenia, a potem dziwisz się, że ludzie nie mogą ścierpieć, jak tonem znawcy wypowiadasz się o rzeczach, o których nie masz pojęcia albo tylko "coś tam słyszałaś". Nie dziw się potem, że nie budzisz sympatii u wielu osób na forum; wędrujesz po wątkach, doradzasz na siłę, piszesz jakieś historie o zarabianiu kokosów na psach, a jak ktoś usiłuje naprawdę grzecznie Ci doradzić, to zamiast posłuchać czy dopytać dlaczego i poszerzyć wiedzę, Ty na siłę udowadniasz swoje racje "bo tak". Ani królikowi to nie wyjdzie na zdrowie ani Twojej opinii i wiedzy na przyszłość, niestety ;) więc może zmień troszkę podejście i na początek więcej czytaj i dopytuj, a kategoryczne sądy i rady zostaw na potem ;) Quote
border collie Posted May 3, 2011 Author Posted May 3, 2011 bardzo ci dziękuję,przyda się!Fajnie,że ktoś zajrzał ;* Quote
border collie Posted June 1, 2011 Author Posted June 1, 2011 o tych kolbach to akurat nie wiedziałam.A były...pamiątką z wygranej na najsympatyczniejszego zwierzaka szkoły.Zajęłą 1 miejsce...Ah.Oczywiście jej fotka,jej do szkoły nigdy bym nie zabrała!Postanowiłam zacząć od nowa i zmienić podejście.Ostatnio dużo czytałam o królikach,podajemy jej świerze warzywa i natki(te,które może jeść!)i jest bardzo szczęśliwa.Już powoli reaguje na imię,psa chyba łatwiej tego nauczyć,przychodzi też ostatnio na zawołanie.Nawet żegna mnie jak wychodzę ze szkoły...(jest słodka).W połowie czerwca kończy rok,jest ze mną od 30 lipca 2010r.Ale to szybko minęło... Quote
border collie Posted January 26, 2012 Author Posted January 26, 2012 długo nie wchodziłam na wątek Astulki,ale mam fajną wiadomość-wkrótce fajnie foty,już są zgrane na laptopa(który się sypie...)..Zupełnie teraz różni się od tej,którą mam na avku.Aktualnie Asti uczy się zostawać(mam wrażenie,że czasem rozumie,o co chodzi).U królików szkolenie na pewno trwa dłużej niż u psów,ale dla nas do dobra zabawa i okazja do zaciśnięcia więzi.Asti to cudowny królik-biega za mną,wgapia się swymi brązowymi ślipkami noi i nie obejdzie się bez ciągłego lizania ;) Pozdrawiam i zachęcam do ratowania królików z SPK i nie tylko Quote
border collie Posted January 27, 2012 Author Posted January 27, 2012 Oto jedne ze zdjęć mojej kochanej podopiecznej ;) : [IMG]http://img838.imageshack.us/img838/8642/p1070018d.jpg[/IMG] Quote
border collie Posted January 27, 2012 Author Posted January 27, 2012 Martens-Asti teraz żywi się tylko warzywami,owocami i pokarmem zielonym ;) Quote
Ewelinaaa Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 Witam, a ja od niedawna mam w domu nowego domownika.I chciałam sie nim pochwalić.To mój mały królik miniaturka- Benio. Juz zdążyłam wyczytać,że kolb i wapienek nie podawać :smile: Narazie karmie go jedzonkiem dla juniorów, oraz marchewczką. Jeżeli macie jeszcze własne propozycje , czym można karmić takiego maluszka, proszę o odpowiedzi. :smile: Dodałabym zdjęcie mojego królika , ale nie wiem jak je dodać, prócz wykorzystania tego adresu [url]http://.Mozna[/url] jakoś inaczej jeszcze je dodać? [IMG]http://www.dogomania.pl/%5CDocuments%20and%20Settings%5CElewina%5CPulpit%5CBenio%5CDSC00196.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts