Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Arial Black]16 kg dobermanka - SABINA ze slamsów w Starachowicach[/FONT]

[FONT=Arial Black]potrzebna karma HEPATIC, pomoc finansowa w diagnostyce i opiece weterynaryjnej[/FONT]

Wyniki badań są bardzo złe jeśli chodzi o wątrobe ; Aspat 73 (norma 1-37) , Alat 201 (norma 3-50) .hemoglobina nieznacznie przekracza norme 12,8 ,hematakryt za niski 22,8 , płytki PLT 138 (norma od 200-580)

następne wyniki badania krwi o wiele lepsze jeśli chodzi o watrobe ale niestety
USG- wykazało całkowite zwłóknienie wątroby
RTG- guzy nowotworowe w płucach:-(

byłyśmy wczoraj u weta, Sabcia jest okrutnie wycieńczona ,waży 16 kg :-( jest kłębkiem nerwów, ze strachu pokazuje zęby ale tylko ostrzegawczo. Wyniki badań powinny dzisiaj być jutro, narazie została odpchlona i odrobaczona oraz dostała antybiotyk przeciwzapalny. Miała na sobie chyba miliony pcheł (na zdjęciach będzie widać) i zapalenie skóry ,być może stąd te rany na grzbiecie.
Narazie kupiłam jej u weta 1 kg Acany z jagnieciną i podzieliłam na 4 porcje ,to poprostu jedną porcję to w sekundzie z torebki mi wyjadła. A jak wracałyśmy od weta to mi już mordę na ramieniu kładła. Nie mogę o niej przestać myśleć,wolałabym ją zabrać do siebie ale w domu nie da rady bo z moimi sukami by było piekło, a skolei do kojca i do budy nie ma sensu bo tam chociaż jest w domu...

...ludzie u których przebywa sunia twierdzą ,że znaleźli ją w takim stanie ... w zeszłym roku latem, aczkolwiek to są dosyć starzy ludzie , pozatym ten dziadek jest niemową. Warunki socjalne są tam tragiczne ,ci ludzie sami jedzą chyba tylko suchy chleb ,a dla Sabiny dziadek ma i pokazywał ma pół lodówki ale ..kości:-( Sunia nie ma żadnych szczepień , nie mówiąc o odrobaczywieniu,sterylizacji. Całe szczęście tylko ,że sunia przebywa w domu ,a nie na podwórku. W samym centrum Starachowic...

...ten kaleki człowiek widać ,że jest emocjonalnie związany z psiną i to nie jest tak ,że oni chca się jej pozbyć. Ja tam pojechałam na zgłoszenie obcej osoby ,która widziała właśnie tam bardzo zaniedbanego psa. Mam nadzieję ,że pomoc doraźna narazie wystarczy,chociaż i tak uważam ,że docelowo sunia powinna trafić do lepszego domu. Wiem ,ze to nie będzie łatwe znalezienie takowego ale biore to na siebie ,zarówno jak i stałą kontrole nad obecnymi warunkami. Na pewno będę potrzebowała wsparcia finansowego gdyż mam u siebie w domu dziesięć psów , niekończące się długi u weterynarza . Więc finansowanie diagnostyki,szczepień i sterylizacji następnego psa z mojego budżetu jest poprostu niemożliwe.

[FONT=Arial Black]Fundacja S.O.S. dla Zwierząt Chorzów[/FONT]
[FONT=Arial Black]Maciejkowice,[/FONT]
[FONT=Arial Black]ul. Antoniów 1 41-503[/FONT]

[FONT=Arial Black]NIP: 629-237-46-72[/FONT]

[FONT=Arial Black]Numer konta:[/FONT]
[FONT=Arial Black]39 1560 0013 2367 0569 2079 0003[/FONT]
[FONT=Arial Black]Getinbank[/FONT]

[FONT=Arial Black]z dopiskiem: SABINKA[/FONT]

koszty usług weterynaryjnych:

odpchlenie - 22zł
odrobaczenie - 12 zł
dexafort i shotopen (antybiotyk)- 14 zł
morfologia + wątrobowe+cukier - 40 zł
USG jamy brzusznej - 40 zł
badania krwi - 60 zł
RTG - gratis (dziękuję personelowi szpitala )

leki:
encorton i hepatil forte - kupuję na własny koszt

Uploaded with ImageShack.us

• Replies 157
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[FONT=Arial Black]dosyć liczne rany na grzbiecie świadczące o stanie zapalnym...[/FONT]

[FONT=Arial Black]zapalenie skóry prawdopodobnie z powodu niezliczonej ilości pcheł ,jak widać na zdjęciu to poprostu inwazja[/FONT]

[FONT=Arial Black]wszystkie zabiegi SABINA znosiła ze stoickim spokojem...[/FONT]

Posted

wyniki badań będą w poniedziałek , mam nadzieję ,że sunia jest poprostu strasznie niedożywiona ,a nie chora. Dieta składająca się z samych kości i suchego chleba zrobiła swoje ,do tego robale wewnętrzne i pchły ,no i mamy taki szkielecik. Wiek ok. 5-6 lat ,wcale nie jest taka stara ,to porostu warunki tak ją zniszczyły.

W pierwszej kolejności potrzeb jest dobrej jakości karma , trzeba uzupełnić braki energetyczne , oraz wsparcie finansowe do pokrycia kosztów weterynaryjnych.
Czy fundacja Nadzieja Dobermana może udostępnić konto do wpłat dla Sabinki ?
Poproszę też o rozesłanie wątku .
Ja zrobię ogłoszenia i allegro ,gdyż docelowo najbardziej potrzebny jest dom stały ale taki ,który poradzi sobie z jej lękami i popracuje nad odbudową zaufania do ludzi.

Ale jeszcze raz proszę ,najbardziej potrzebna na teraz jest dla Sabinki karma ,czy ktoś może zaoferować pomoc "in cito" ???

Posted

[quote name='justysiek']wyslij mi smsem nr konta, wyslę coś w poniedziałek, zreszta postaram się zadzwonić.
często ją widzę jak biega koło banku...

justysiek po co masz wpłacać pieniądze na konto jak jesteś na miejscu i możesz kupić karme ,to w poniedziałek jej zaniesiemy jak byś mogła na chwile wyjść z banku. To jest dosłownie 200 metrów z tamtąd ,dlatego ją tak często widzisz...

Posted

[quote name='mrs.ka']justysiek po co masz wpłacać pieniądze na konto jak jesteś na miejscu i możesz kupić karme ,to w poniedziałek jej zaniesiemy jak byś mogła na chwile wyjść z banku. To jest dosłownie 200 metrów z tamtąd ,dlatego ją tak często widzisz...

w sumie... ja nie mysle, moze racja,
czesto jej kupujemy z kolezanka z banku rapki czy karme.

Posted

Tragicznie wygląda:-( ale przy tym kiepskim stanie jednocześnie sierść ma błyszczącą jak na zdrowym psie, chyba że to tylko tak na zdjęciach wyszło. Podaj konto jak będę mogła to coś wyskrobie albo wyżebram:roll:

Posted

oto konto na wpłaty dla SABINKI:

Fundacja S.O.S. dla Zwierząt Chorzów
Maciejkowice,
ul. Antoniów 1 41-503

NIP: 629-237-46-72

Numer konta:
39 1560 0013 2367 0569 2079 0003
Getinbank

z dopiskiem: SABINKA

Posted

dziękuję Klementynkaa za udostępnienia konta dla Sabinki ,zaraz wstawię do pierwszego postu . Nie ogłaszałam jej na dobermanach bo nie jestem zarejestrowana więc jeśli możesz ją tam umieścić to bardzo proszę :)

Wyniki badań są bardzo złe jeśli chodzi o wątrobe ; Aspat 73 (norma 1-37) , Alat 201 (norma 3-50) .hemoglobina nieznacznie przekracza norme 12,8 ,hematakryt za niski 22,8 , płytki PLT 138 (norma od 200-580)
Wet zlecił raz dziennie Zentonil 400 , narazie wzięłam z gabinetu 10 szt ,więcej nie było ,trzeba zamówić i zalecił karme ROYAL CANIN Hepatic ,jest strasznie droga .

Bardzo bym chciała pomóc psicy bo widać ,że cierpi ,zrobię wszystko co w mojej mocy i proszę też o każde możliwe wsparcie czyli na dzień dzisiejszy karma i leki .

Posted

Klementynkaa napisał(a):
Hepatica najtaniej znalazłam w Krakvecie, 226,00 za 12 kg...

to dobra cena bo w gabinecie kupiłam za 23 zł/kg , justysiek dołożyła się i Majaa ,więc na jakiś tydzień Sabinka ma co jeść . Dzisiaj będę u weta i dokładnie sie dowiem jakie są rokowania i kiedy powinna nastąpić poprawa ,czyli kiedy powtórzyć badanie.
Jestem też codziennie u Sabci i widzę jak już zaczęła mi ufać , oczywiście nie skacze z radości na mój widok ale się nie boi ,sama podchodzi i daje dotknąć , to jak na nią to bardzo dużo. Bo jedyną osobą ,do której ma zaufanie to jest ten dziadek i bardzo się wzruszyłam kiedy zaobserwowałam jak on coś do niej mówi , oczywiście tego nie słychać bo ma rurke tracheotomiczną w gardle ale suka potrzy na jego usta i wszystko rozumie , ja oczywiście nic nie zrozumiałam.

Posted

Serce kruszy się na milion kawałków jak się widzi w takim stanie psa :(, rozumiem, ze Sunia będzie miała worek karmy lub dwa na najbliższe parenascie dni? Następny mogę zamówić w Krakvecie, lub pokryć przynajmniej 70 %, ( zalezne od pensji, niestety ) proszę o informację w odpowiednim czasie na priv, bo nie bywam zbyt często na forum. Pozdrawiam i trzymam kciuki żeby wam się udało i ja uratować.

Posted

bardzo dziekuję Wszystkim za pomoc,sama nie byłabym w stanie ratować Sabiny .
Dzisiaj dostałam jeszcze co najmniej kilka kg karmy Hepatic RC od Majaa i to umozliwia żywienie suni tylko i wyłącznie tą karmą specjalistyczna. Jest to jak narazie dla niej jedyny ratunek gdyż musieliśmy dzisiaj po dwóch dawkach odstawić Zentonil ponieważ sunia bardzo źle zareagowała na lek . Przestała jeść ,pić ,apatia i w/g mnie wystąpił problem z oddychaniem , nie mogłam zabrać jej już dzisiaj do weta , telefonicznie poinformował mnie ,że raczej nie występują objawy ze strony układu oddechowego ,co wcale mnie nie uspokoiło bo dla mnie zdecydowanie jej stan się pogorszył.
Czy ktoś ma doświadczenia z reakcją psów na ten lek? proszę poszukajcie jakiś wiadomości !
jutro rano o 8-ej już u niej będę i mam nadzieję ,że będzie w lepszym stanie.
Po za tym,jak narazie jest dobry kontakt z tymi ludźmi u których jest i zaglądam tam bez uprzedzenia , zawsze Sabina jest na miejscu , ma czystą wodę i suchą karmę w misce (no ,ostatnio z powodu braku apetytu) , bo tak to zjadała wszystko na poczekaniu. Zdają mi relację jakie robi koopki i czy nie wymiotuje. Niestety teraz wszyscy jesteśmy przerażeni tym nagłym pogorszeniem , boje się ,żeby nie stracili do mnie zaufania przez to.