cig13 Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Luna gdy tylko widzi kogoś obcego macha ogonem biegnie do niego łasi się nie mam pomysłu jak jej tego oduczyć nie chcemy mieć psa takiej kluski która z każdym pójdzie. jak mam posttępować żeby to zmienić? Quote
karjo2 Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Wszystko na ten temat [URL="http://www.dogomania.pl/threads/117168-Jak-wyostrzy%C4%87-psa?highlight=wyostrzyc"]http://www.dogomania.pl/threads/117168-Jak-wyostrzy%C4%87-psa?highlight=wyostrzyc[/URL] Quote
ABCtresury Posted March 14, 2011 Posted March 14, 2011 Mam ten sam problem. Do każdej osoby sie garnie. Każdego uważa za swojego pana...a miał być psem obronnym. Jak z tym postępować? Quote
Martens Posted March 14, 2011 Posted March 14, 2011 [quote name='ABCtresury']Mam ten sam problem. Do każdej osoby sie garnie. Każdego uważa za swojego pana...a miał być psem obronnym. Jak z tym postępować?[/QUOTE] A w jakim wieku jest pies, jakiej rasy? Quote
cig13 Posted March 14, 2011 Author Posted March 14, 2011 mój pies to mieszaniec matka berneński pies pasterski z rodowodem a ojciec kaukaz zmieszany z owczarkiem niemieckim Quote
murakami Posted March 14, 2011 Posted March 14, 2011 [quote name='cig13']mój pies to mieszaniec matka berneński pies pasterski z rodowodem a ojciec kaukaz zmieszany z owczarkiem niemieckim[/QUOTE] O, to spory pies. Założę się, że nie każdy entuzjastycznie przyjmuje takie dowody psiego entuzjazmu. Sama chętnie poczytam rady innych, bo też mam takiego super socjalizowanego posoka. Link do wątku, zaproponowany przez karjo2 uważam za chybiony. Tam ktoś chciał psa ```wyostrzyć``, tu chyba chodzi o coś innego. Teraz, jak mam drugiego psa, to widzę, że pewnym sensie to kwestia genów/rasy. Cairn terierka nie jest tak wylewna jak posokowiec, nawet teraz kiedy jest szczeniorkiem. To nie jest pies wszystkich ludzi, jest po prostu bardziej zdystansowana. Posokowiec zaś to ``pająk chwat, wszystkim brat``;) Nie zawsze jest to dla właściciela fajne. Quote
Martens Posted March 14, 2011 Posted March 14, 2011 Jeśli chodzi o sam problem nadmiaru wylewności w tej miłości do obcych, to jedyną radą jest chyba maksimum pracy przy układaniu psa, odwoływaniu, skupianiu uwagi na nas... I refleks, żeby wydać polecenie, zanim pies dobiegnie do obiektu miłości tudzież nas do niego zawlecze :) Natomiast przyjazne nastawienie do obcych u przyszłego psa obronnego, szczególnie młodego, to wręcz zaleta, bo świadczy o odwadze, pewności siebie i stabilnym charakterze. W końcu pies obronny ma reagować w sytuacji realnego zagrożenia, a nie być wrogo nastawiony do Bogu ducha winnych przechodniów na ulicy. Quote
karjo2 Posted March 14, 2011 Posted March 14, 2011 Niezupelnie link chybiony, szczegolnie w kontekscie pytania ABC. Zachowanie wylewne jest normalne dla szczeniakow, cig13 ma szczylka ponad 2 m-cznego, szukajacego kontaktu z czlowiekiem, ciekawego calego swiata. Pozostaje socjalizacja, nauka skupiania na opiekunie przez zachecenie wszelkimi mozliwymi sposobami do wspolpracy (nakrecenie na smaka, zabawke, nauka przez zabawe). Quote
Recommended Posts