Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:multi:hej wszystkim kupilam sobie chihuahue sunie 11 tygodni waga 1,200 to jest duzo czy malo? ile wasze pieski wazyly i ile waza teraz?i kiedy jest najwiekszy przyrost masy?:)

Guest Fusiafusia
Posted

Witamy się :multi:
Wiesz ja nie wiem....Bo mam yorka :loveu: Popytaj się innych może ci powiedzą... :)
Ps. Wrzuć fotki maluszka :loveu: :loveu: :loveu: !

Posted

[quote name='beti28']:multi:hej wszystkim kupilam sobie chihuahue sunie 11 tygodni waga 1,200 to jest duzo czy malo? ile wasze pieski wazyly i ile waza teraz?i kiedy jest najwiekszy przyrost masy?:)[/QUOTE]

to niedużo. wydaje mi się że powinna jako dorosła ważyc jakieś 2,5kg. chihuahua to mała rasa, najintensywniejszy okres wzrostu ma w sumie teraz, i będzie trwał do wieku około pół roku, potem juz wzrost niewielki. do wieku 1,5roku a nawet później pies się potem rozwija, nabiera masy mięśniowej, także pomimo tego że wielkośc osiągnie już wcześniej, to waga może się zmieniać i roznąc, bo mięsnie waża. a chihuahua to nie ratler, i przedstawiciel tej rasy powinien mieć mocną, zwarta budowę, a nie być chudy i cienki.

• 3 weeks later...
Posted

"okazów" o wadze 500gram w życiu nie widziałam, i nie sądzę żeby były akceptowalne.
a okazy ważące powyżej 3kg to normalne, i często takie też na wystawach wygrywają.

ta formułka jest więc tylko teorią.

Posted

[quote name='pa-ttti']to niedużo. wydaje mi się że powinna jako dorosła ważyc jakieś 2,5kg. (...)[/QUOTE]

wg tej strony: [URL]http://www.chihuahua.classykennels.com/weightchart.html[/URL] chihuahua, która w wieku 11 tygodni waży 1200gram będzie ważyć ponad 2700 w wieku 18 miesięcy.

Posted

2,7 to też jest "około 2,5kg".
te wielkości podane na stronie są orientacyjne, tabelka zrobiona pewnie na podstawie średniej wagi kilku psów w różnych okresach wzrostu.
ale rzeczywiście można się na niej opierać, tzn coś tam przewidzieć:)

Posted

[quote name='pa-ttti']2,7 to też jest "około 2,5kg".
[/QUOTE]
w sumie racja ;) podałem linka bo może ktoś w przyszłości będzie miał podobne pytanie jak Beti.

Swoją drogą nie wiem czy na chihuahua 2,5kg-2,7kg to jest dużo ale opierając się jedynie na tabelce z powyższej strony można by dojść do (błędnego?) wniosku, że psinka założycielki tego wątku będzie z tych najcięższych :roll:

Posted

witam moja sunia konczy 4 miesiace jej waga sie wach miedzy 1600 a 1700 wiec coraz wolniej przybiera z tego co sie naczytalam to wcale nie musi dojsc do wagi z tabeli czas pokaze dzieki za odpowiedzi

Posted

przede wszystkim chi powinna być umięśniona, to nie chudy ratlerek:)
tak więc jeśli dorosła chi waży np 1,5kg to albo jest baaardzo mała, albo za chuda.
najładniejsze chi jakie widziałam, to te ważące około 2,5kg.

• 2 weeks later...
Posted

a jak skutecznie zabezpieczyc takiego malca przed kleszczami sa jakies szczepionki? preparaty do psikania napiszcie mi nazy poprosze pozdrawiam

Posted

[quote name='beti28']a jak skutecznie zabezpieczyc takiego malca przed kleszczami sa jakies szczepionki? preparaty do psikania napiszcie mi nazy poprosze pozdrawiam[/QUOTE]

myśmy u weta smarowali się fiprexem. smaruje się na karku potem to wsiąka gdzieś pod skórę i na miesiąc starcza. czy skuteczne to pokaże czas.

• 5 weeks later...
Posted

fiprex jest dobry, ale ja zmieniam go aktualnie na rzecz frontline'u.
Generalnie i fiprex i frontline mają tą samą substancję czynną.

Chihuahua może ważyć i 3 kg a być malutka.
Wszystko zależy od budowy.

Chi to jest tak nieprzewidywalna rasa, że i wagi docelowej raczej nie sposób przewidzieć ;)

• 2 years later...
Posted

Po pierwsze - kto Ci sprzedał chihuahua w wieku 7 tygodni?
Chihuahua jako mała rasa powinna być minimum do 10 tygodnia z matką!
Nikt Ci nie powie ile może ważyć, bo każdy pies rośnie inaczej.
Oby ważyła więcej niż 2 kg, takie psiaki mają znacznie mniej problemów zdrowotnych zazwyczaj :)

Posted

Nikt mi nie sprzedał, po prostu jest "zamówiona" i do odbioru za 3-4 tyg dlatego napisałam że "moja chihuahua". Pytam bo jestem ciekawa czy taka waga to dużo czy mało jak na takiego brzdąca :lol: