Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem posiadaczem 9 tyg. szczeniaka Youki. Od małego był karmiony na gotowanym. Pisze zapytując doświadczonych hodowców czy lepsze jest gotowane czy sucha karma??
Obecnie dostaje gotowany ryż+kurczk(na przemian z wiepszowiną)+marchew+piertrszka, a jako jeden posiłek dostaje troche suchej karmy.
Jaką ilośc jedzonka powinien dostawac dziennie i jak często. Jak narzie zawsze mam pełną miske,tylko nie wiem czy to jest dobrze.
Proszę o rady??
Jakie jeszcze gotowane jedzonko można mu przyżądzic??
Z góry dziekuję

Posted

na pewno posiłki powinny być usutematyzowane...u małego psiaka mozna stosowac np 4 posiłki zawsze o tej samej porze....co do ilosci to zaleznie czym chcesz karmic...sucha jest wygodniejsza i łatwiejsza w dozowaniu...ale miesko to miesko...jak wybierzesz najlepszy sposób dla siebie i swojego pupila wtedy mozesz sie dowiedzieć o odpowiednie dawki-zalezne od wieku i masy ciała...
Byle nie przekombinować...mój ryżu nigdy nie trawił...dobre są takie "zupki" warzywne z mieśkiem, wołowinka albo kurczak...tylko bez warzyw straczkowych, do wieprzowiny przekonana nie jestem ;) zresztą my ze względu an problemy żołądkowe dajemy suche...plus paszteciki z Animondy, czasem kurczak :)

Posted

U nas, do michy, od samego poczatku sypiemy suche+trochę z puszki. Bo niestety panienka wzgardzała samym suchym, a omaszczone jak najbardziej jej smakuje.
Mięso i wszystkie inne pyszności tylko z ręki, jako nagroda.
IMO: 1. suche jest wygodne, można wszędzie zabrać, na urlopie nie ma problemów z gotowaniem dla psa. ... 2. młoda jest wybredna jesli chodzi o nagródki, więc gdybym mięcho dawała do miski, to nie miałabym jej czym motywować :)

Posted

W moim przypadku sprawa wygląda podobnie.
Generalnie psiak dostaje sucha karmę + trochę mięsa z puszki + biały proszek na kości i stawy.
Surowe mięso i ryby tylko z ręki.

Posted

Jaką karmę suchą polecacie??
Ostatnio przeglądalem karmę o nazwie PURINA, co o niej sądzicie?
A jakie karmy wy dajecie??
Głównie chodzi mi o szczeniaka.Dzięki za porady.

Posted

chaa, to też temat rzeka :lol: Każdy własciciel i każdy pies ma swoje typy.
Moja suczka nie każda karmę zje i nie wiem od czego te jej smaki zależą. Nie eksperymentuję już, zostałyśmy przy karmie BritCare (junior large breed). I nie zjada całej dobowej dawki, widocznie to dla niej za dużo, bo dostaje przecież z ręki inne smakowitości. W każdym razie jest proporcjonalna więc chyba wszystko OK :)

Nie wiem o jakiej Purinie piszesz, bo jest taka z niższej i z wyższej półki. IMO lepiej jednak kupić tą z wyższej półki, bo ma więcej białka z mięsa, a mniej białek roslinnych.

Posted

każda karma ma podobny skład natomiast różnice nieraz dla nas mało znaczące dla zwierzecia są bardzo istotne...
na karmie nie można oszczędzać....szczególnie u rozwijającego się psiaka...
jak dla mnie Dog Chow to Chappi albo Pedigree tyle, zę nie dostępne w marketach (choć kiedyś były razem an półkach marketowych właśnie)
Tak na najprostsze rozumowanie....dlaczego jest taka różnica w cenie skoro karmy by sie nie różniły ;)
są karmy typu Royal Canin, które nie są do końca warte swojej ceny...w stosunku do składu, który proponują ...ale w tej chwili an rynku jest tyle firm, ze naprawdę mozna dobrać coś dobrego i wcale duzo nie przepłacać.
Ja dużą paczke 12-15 kg karmy kupuję za 170 zł...starcza na 1,4 miesiaca przy 33-35 kg psie :)

Posted

Hmmm daliście mi troche do myślenia i myśle że troche droższa karma będzie odpowiednia:)
Tylko nasówa mi się pytanie, czy do tej karmy podawac mu jakis witaminy??
Piszecie że dajecie jeszcze surowe mięso. W jakich porcjach i jak często??
I czy warto zainwestowac w PURINĘ PRO PLAN?? Czy popsrostu kupic EUKANUBE, która przoduje wśród karm.

Posted

to Ty musisz dokonac wyboru...ja Eukanuby nie kupuję bo mojemu nie podchodziła...poza tym mam swoje przekonania ;)
Pro Plan do dosć dobra karma :) i ma fajny wybór plus jest dostępna :)
ja bym z witaminami uwazała bo jednak sucha jest dość dobrze zbilansowana wiec można przekombinować a nadmiar witamin może być tak samo niebezpieczny jak ich niedobór....
warto skonsultowac to z weterynarzem :)

Posted

Może być dog chow ale lepiej pro plan.Jednak nie to jest teraz najważniejsze!
Dla szczeniaczka najwłaściwszy jest skład karmy powinna mieć wyższą zawartość białka niż ta dla dorosłych psów czyli dobra jest karma typu JUNIOR.

Posted

[quote name='schabowy']Dla szczeniaczka najwłaściwszy jest skład karmy powinna mieć wyższą zawartość białka niż ta dla dorosłych psów czyli dobra jest karma typu JUNIOR.[/QUOTE]
Nie wiem czy słusznie, czy nie, ale niektórzy producenci odeszli od produkcji karm z podziałem wiekowym (np.Taste of the Wild, Wolfsblut), ponieważ w naturze, niezależnie od wieku, wszystkie psy jedzą to samo tylko w różnych ilościach.

Posted

albo kotlet schabowy :)
absurd...w takim razie trzeba kupować pedeegre junior....
w przypadku białka nie jest istotna tylko jego procentowa zawartość, ale jego wartość biologiczna (tzn. zawartość aminokwasów egzogennych, niemożliwych do wytworzenia w organizmie) oraz biodostępność (czyli potocznie mówiąc strawność / przyswajalność).
sprawdz proszę jakie białko jest w dog chow....z maczki?? z soji??
roslinne nie jest trawione nawet przez człowieka zbyt dobrze...

ze juz nie wspomnę o konserwantach...

Posted

Jeśli już mowa o składzie, to dorzucę jeszcze taką opinię:
"Kukurydza, soja oraz pszenica są najbardziej alergennymi produktami używanymi przy produkcji karm dla psów, a do tego nie są zbyt dobrze absorbowane przez organizm - dlatego też jeśli to możliwe, najlepiej unikać tych składników w karmach. Są wykorzystywane przy produkcji tylko dlatego, że są tanimi wypełniaczami, a do tego dostarczają węglowodany. Ryż to już inna półka - to nadal nie mięso, ale znacznie zdrowsze dla psa niż kukurydza czy soja. Nie powoduje problemów żołądkowych, węglowodany są lepiej przyswajalne. Najwyższa półka to karmy bez kukurydzy, soji, pszenicy czy ryżu - w nich najczęściej źródłem węglowodanów są ziemniaki lub inne warzywa. "

Posted

Moja młoda najpierw dostawała 4xdziennie. dawkę z opakowania dzieliłam na 4 i już. I tak wszystkiego nie zjadała z każdej porcji.
Nie pamiętam kiedy przeszłysmy na 3x dziennie - chyba w miarę szybko, bo te 4x to było dla niej za często i nie chciała jeść.
Bodajże od 7 miesiąca dostaje już 2x dziennnie. Dawka z opakownia, dzielona na 2 części. Nie zawsze zjada wszystko. Czasem daje mniej do miski, bo w końcu sporo dostaje z ręki, nie chcę jej przekarmić.... a ona i tak potrafi trochę zostawić.

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='Fibra']Moja młoda najpierw dostawała 4xdziennie. dawkę z opakowania dzieliłam na 4 i już. I tak wszystkiego nie zjadała z każdej porcji.
Nie pamiętam kiedy przeszłysmy na 3x dziennie - chyba w miarę szybko, bo te 4x to było dla niej za często i nie chciała jeść.
Bodajże od 7 miesiąca dostaje już 2x dziennnie. Dawka z opakownia, dzielona na 2 części. Nie zawsze zjada wszystko. Czasem daje mniej do miski, bo w końcu sporo dostaje z ręki, nie chcę jej przekarmić.... a ona i tak potrafi trochę zostawić.[/QUOTE]

To może nie patrz się na nią jak je:lol: to każdego psa rozprasza:razz:

Posted

Z moich doświadczeń wynika, że zbytnie przejmowanie się tym, że pies za mało je raczej nie skutkuje niczym dobrym. Gdy młody był jeszcze maluchem wydawało mi się, że nie dojada i kombinowaliśmy z mężem jak go zachęcić do jedzenia. Potem się nasłuchałam, że mam raczej Akitę Amerykańską, a nie Japończyka... Nikkou do dziś jest niejadkiem (choć nie wygląda :)), jednakże jest zdrowy, radosny, sierść też ma piękną. Wniosek z tego wyciągnęłam taki, że zjada tyle ile mu potrzeba. Kropka.
Uukkii,
Jeśli masz tyle wątpliwości, to może warto byłoby się skontaktować z hodowcą? Napisałeś wprawdzie, że szczeniak był karmiony gotowanym jedzeniem, ale zakładam, że hodowca ma swoje zdanie w kwestii karmienia również suchą karmą. Wydaje mi się, że musi brać pod uwagę, że nie każdy będzie gotował jedzenie dla psa...

• 5 months later...
Posted

Witam
Może ktoś pomoże mi tzn moja Akita ma 15 tygodni i nie wiem czy moge mu dać kość cielęcą (w sklepie mięsnym mam możliwość brania tego). Świńskie uszy i pokrewne temu to zgryza w 20min. Czy pies nie pogryzie tej kości i nie udławi się jakimś ostrym kawałkiem?
I jeszcze jedna sprawa tzn. szczeniak czasami je trawę (tylko taką co rośnie) i ziemię. dzisiaj rano cos mu strzeliło do głowy i troche jej poskubał a później sie zwymiotował. czegoś może brakować w pokarmie? Dostaje purine pro plan dla psów atletycznych plus galaretę z kurzych łapek i gotowaną marchewkę.

Posted

cysiek,
jeśli Twój pies ma ponad rok, to ze spokojem może dostać kość cielęcą. Nie spotkałam jeszcze psa (oprócz beagla moich rodziców), który by taką kość zjadł w całości. Mój pies zjada chrząstki, staw i wysysa szpik, resztę nosi później w pysku podczas powitań i generalnie momentów dużej radości (na zmianę z obuwiem, kocykiem, zabawkami i moją ręką;)).
Jeśli chodzi o zjadanie trawy, to chyba nie ma psa, który tego nie robi. Psy jedzą trawę właśnie w celu oczyszczenia żołądka, więc nic dziwnego, że Twój pies później wymiotował. Koty robią dokładnie to samo. :)
Jeśli chodzi o zjadanie ziemi - nie jestem pewna. Możliwe, że brakuje mu jakichś minerałów. Mój Nikkou przez pewien czas zjadał tynk ze ściany, ale po dodaniu mu do diety mineralnego suplementu, to się skończyło. Na wszelki wypadek naprawdę warto skontaktować się z hodowcą lub lekarzem weterynarii - zawsze to bezpieczniej i pewniejsze informacje niż od nieznajomych na forum :D

Posted

[quote name='Miawko']cysiek,
jeśli Twój pies ma ponad rok, to ze spokojem może dostać kość cielęcą. Nie spotkałam jeszcze psa (oprócz beagla moich rodziców), który by taką kość zjadł w całości. Mój pies zjada chrząstki, staw i wysysa szpik, resztę nosi później w pysku podczas powitań i generalnie momentów dużej radości (na zmianę z obuwiem, kocykiem, zabawkami i moją ręką;)).
Jeśli chodzi o zjadanie trawy, to chyba nie ma psa, który tego nie robi. Psy jedzą trawę właśnie w celu oczyszczenia żołądka, więc nic dziwnego, że Twój pies później wymiotował. Koty robią dokładnie to samo. :)
Jeśli chodzi o zjadanie ziemi - nie jestem pewna. Możliwe, że brakuje mu jakichś minerałów. Mój Nikkou przez pewien czas zjadał tynk ze ściany, ale po dodaniu mu do diety mineralnego suplementu, to się skończyło. Na wszelki wypadek naprawdę warto skontaktować się z hodowcą lub lekarzem weterynarii - zawsze to bezpieczniej i pewniejsze informacje niż od nieznajomych na forum :D[/QUOTE]

Przepraszam najmocniej ale psiak ma 15 tygodni. Już poprawiłem w poście powyżej.
Raz jeszcze wielkie sorry

Posted

To jak już się tak rozpisałem to krótkie pytanie co to karmy:
Purina pro plan puppy athletic czy royal canin maxi junior do 45kg wagi psa?
Teraz kończy mi sie 14kg worek pro plana i sie mocno zastanawiam nad royalem. Nie chodzi tutaj o koszty tylko czy jest sens bo pies dobrze sie rozwija na purinie ale royal ma chyba lepsze składniki. A dodoam że do puriny dodajemy garalete z kurzych łapek i gotowana marchewke