Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kalva,bardzo proszę,tylko bez dzwonienia....mądrze,rozsądnie i z planem na przyszłość,tylko tak trzeba działać, palenie za soba mostów jeszcze nigdy nikomu na dobre nie wyszło.A juz najmniej psom.

• Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ma około 8-9 kilo,wysokość w kłębie jakieś 38 cm,zmierzyc zawsze można. Wysokość w kłebie nie odda wielkosci psa,dlatego,że poprzez wiek wydaje się byc mniejszy,jest troche skurczony.Zalicza się do małych psów. Stan zdrowia-jeżeli pies zyje od roku w schronisku,w takim zaawansowanym wieku-musi miec niezły organizm,jak na dziadunia. Ma apetyt,robi normalne kupy,chce wychodzic. Na pewno wiele jest do reperacji,min zęby. Guzow zadnych nie wyczułam,głuchy ,ale nadrabia wzrokiem.

Posted

paulina0409 napisał(a):
Dziewczyny, jak sobie dodać banerek? bo ja nie potrafię :-(

Wkleja się go tak: klikasz prawym przyciskiem na bannerek - copy /kopiuj/ - przechodzisz w swoje ustawienia - po lewej stronie klikasz edytuj sygnaturę - klikasz prawym w puste pole które się pojawi - paste /wklej/ - i na dole "zapisz sygnaturę". Troszkę to zamotane, ale powodzenia! :smile:

Posted

Asia_M napisał(a):
Wkleja się go tak: klikasz prawym przyciskiem na bannerek - copy /kopiuj/ - przechodzisz w swoje ustawienia - po lewej stronie klikasz edytuj sygnaturę - klikasz prawym w puste pole które się pojawi - paste /wklej/ - i na dole "zapisz sygnaturę". Troszkę to zamotane, ale powodzenia! :smile:

Nie udało mi się, ani przez kopiuj obrazek ani przez kopiuj adres obrazka (samego kopiuj nie mam :-() Wstawiłam zapisany obrazek z kompa, ale się nie pokazuje w poście :-( Asiu, co ja źle robię, kurcze?

Posted

brazowa1 nikomu nie chodzi o palenie mostów, telefon był tylko sugestią, ja zadałam pytanie bo nie bardzo rozumiem co to za podejście - psy nie mają właściciela, szukają domu, potrzebują pomocy, a jacyś pracownicy specjalnie im to uniemożliwiają i mogą się obrazić jak w PRL??? i jeszcze zagrozić psom, dzięki którym w ogóle mają pracę i na których dobro powinni działać???
Co to za mętna sytuacja? Pies czeka 15 lat i nie można mu pomóc, bo jakaś pani Genia czy inna się obrazi? Tak to dla mnie w tej chwili wygląda i chciałabym zrozumieć o co tu chodzi, sprawa nie jest czysta, a o wielu przypadkach słychać, którym z przyczyn finansowych zależało na przetrzymywaniu psów - czy ktoś to miejsce kontroluje?
Promowanie psa każdymi sposobami to jest jego życiowa szansa, Internet - fb, nk i inne miejsca stwarzają możliwość pomocy - znalezienia domu/ wyciągnięcia psa do hotelu, by żył normalnie - jeśli ktoś nieadopcyjnemu psu, który nie ma innej szansy odmawia - to znaczy, że działa na jego szkodę.
Może i ten wątek na dogo obrazi osoby ze schronu? Czeka 15 lat, może poczekać kolejne 5, ja nie mogę czegoś takiego słuchać, ludzie ten pies nie ma czasu! Ostatnio staruszek Faguś znalazł dom, cały czas był ogłaszany - dajcie szansę Kapselkowi - jest naprawdę śliczny, na pewno ktoś go wypatrzy! On na pewno nie ma nic przeciw szukaniu domu dla siebie i nie pozwie o wykorzystanie własnego zdjęcia.
Mogę zrobić mu wydarzenie na fb, rozsyłać choćby codziennie, ale najpierw chciałabym zrozumieć sytuację i wyjaśnić to dziwne podejście pracowników:(

Posted

Paulinko, a może spróbuj tak: z przyciśniętym stale lewym przyciskiem myszki przejedź powoli nad bannerkiem aż zaznaczy Ci się na niebiesko, jak już się zaznaczy, stale trzymając strzałkę kursora nad bannerkiem przyciśnij prawy klawisz myszki - wtedy powinna Ci się pojawić opcja "kopiuj". Kopiujesz a później wklejasz w pole sygnaturki w ustawieniach użytkownika. Mam nadzieję, ze teraz się uda :)

Posted

Kalva, ja ze schroniskiem związana nie jestem, ale ja to widzę tak. Są schroniska, które w ogóle psów nie ogłaszają, nie mają wolontariuszy i nawet NIE WOLNO DO NICH WEJŚĆ! Mamy takie jedno w okolicy. Są nie do tknięcia...

Inne z kolei mają jakieś tam swoje zasady. Dla nas chore. Ale... co możemy zrobić? Rozmowy były, nie dały rezultatu. Ok. Można sie zbuntować. Mozna tylko że... wtedy np takie schronisko może zlikwidować wolontariat. Wtedy psy nie pojawią się już NIGDZIE. Nikt nie zrobi im zdjęć, nikt nie wyjdzie na spacer. W naszym kraju schroniska to absurd, ale o tym wiemy.

To nie jest złe schronisko. Psy dostają jeść, pić, nie są bite, głodzone. Są wolotnariusze stali, psy chodzą na spacery. Nawet leki dostaja jak trzeba.

Sama marzę o robieniu psom ogłoszeń. Chciałabym cykać im foty, wystawiać płatne ogłoszenia, pisać im teksty. Taki tam patriotyzm regionalny. No, ale g**** mogę. Nie chcę zaszkodzić

Posted

paulina0409 napisał(a):
Asiu, spójrz na #60. Obczaiłam :-))) Bardzo Ci dziękuję za pomoc!!!

Super :) Teraz musimy się tylko "panoszyć" na Dogo, żeby jak najwięcej osób zauważyło Kawalerów :)

Odwiedziłam stronę schroniska w Sopocie, czytam że prowadzone jest przez TOZ (pewnie regionalny oddział). To dziwne, bo w innych schroniskach pod nadzorem Towarzystwa nie spotkałam się z takim zakazem. Ciekawa jestem kto dokładnie wydał ten zakaz - osoby? osoba? Wygląda na to, że to decyzja na szczeblu lokalnym. Czy główny zarząd o tym wie? Bardzo to wszystko dziwne.

Posted

paulina0409 napisał(a):
No nie sama. Z Twoją super pomocą :loveu: Dzięki!

Ej tam ;)
Śpij słodko Kapselku, oby nowy dzionek przyniósł kochający domek.

Posted

Katarzyna Janik napisał(a):
Jaki jest jego stosunek do innych psów/suczek?
Czy można sprawdzić jego stosunek do kotów/kotek?

Przypominam o pytaniach, aby się "nie zgubiły" wśród postów z instrukcjami dotyczącymi wstawiania banerków.

Posted

Kasiu, musimy poczekać na Brazową, ona na pewno odpowie na Twoje pytania (z tego co pisała wcześniej ma ograniczony dostęp do internetu, więc musimy uzbroić się w cierpliwość).

Posted

hej, jesli znajdziecie dt lub hotelik domowy, tak zeby mial milosc i opieke na ostatnie lata, to pomoge pokryc koszty. mysle, ze nie ma tu na co czekac tylko dzialac, wiec jesli jest szansa, zeby znalezc cos blisko miejsca gdzie jestescie,to prosze szukajcie!

Posted

poczytalam kilka postow i ta sprawa naprawde jest chora! z reszta, nie pierwsza w tym kraju, wiec mnie nie dziwi. jesli trzeba, to pojade i go adoptuje, ale znajdzie my dt lub hotel!

Posted

kmurdz jestesmy raczej przeciwne umieszcznaiu psów w hotelach. Po pierwsze dlatego, że najpierw deklaracja jest, a potem bywają sytuacje losowe i deklaracja znika. Po drugie... zalezy o jakim hotelu mowa, bo jesli pies ma zamienić klatkę na klatkę... to jest to bez sensu. To starszy piesek, dla którego przede wszystkim nagrodą i całym zyciem będzie obecność człowieka. Dlatego idealny byłby bezpłatny, dozywotni dom tymczasowy. ale takich na dogo już prawie nie ma. Ja rozumiem DT któremu funduje się karmę, pomaga leczyć. Sama takie wspieram. Ale wiele bezpłatnych domków zamieniło się w płatne, bo ludzie wyczaili tani biznes. A to zawsze będę tępić.
Hotele to już coś innego, działalność zarejestrowana, legalna. Ale czy ten hotel będzie trzymał Kapselka nawet kilka lat, jeśli zajdzie potrzeba? Czy Ty będziesz tyle płacić? Setki złotych wydane na hotele lepiej byłoby spożytkować inaczej...

Dla Kapselka musiałby się zdarzyć taki cud jak Telma dla Stworka. Transport przyjechał aż z Bytomia do Trójmiasta i zabrał psiaka do domu. Do Dożywotniego, darmowego tymczasu, który wspierałyśmy w leczeniu, zabiegach. Tam Stworek odżył, przeszedł niesamowitą metamorfozę, kochany, pieszczony, bezpieczny odszedł...
Coś takiego musiałoby spotkać Kapselka...