Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

chciałabym sie was zapytać, jak chronicie swoje nagie pieski przed kleszczami? moja frania miedzy łopatkami nie ma włosków i kropelni frontline ściekaja po niej jak woda po kaczce:) znacie jakiś skuteczny sposób ochrony ekstremalnie łysego psiaka?
z góry dziekuję:)

ps obróżki odpadają.

Posted

Ja z moja też chodzę na kropelki do weta a jest łysa- na szyi ma dosłownie 5 włosów na krzyż! Też po niej ścieka ale myślę, że to najlepsza ochrona jednak. W lato cały czas biegała po lasach, łąkach, parkach i żadna cholera się jeszcze nie przyczepiła do niej :-)
Kropelki wchłaniają się w ciało psa i nie ma znaczenia ile on ma włosów- dla kleszy taki pies specyficznie śmierdzi i dlatego nie chcą go konsumować :-D
http://www.vetopedia.pl/article316-1-Preparaty_Spot_on.html

Posted

dzieki za odpowiedz:)
ja wiem, ze nie ma znaczenia dla samego działania kropelek ile włosów ma pies. ale jesli nie ma tych włosków, to kropelni nie mają sie na czym zatrzymac i sciekaja i nie wiem, czy dostateczna ilosc preparatu zdazy sie wchłonąć.

Posted

Myślę, że zdąży się wchłonąć :-)
Osobiście nie znam lepszego środka aby chronić psiaka przed tymi robalami.
Po mojej też ścieka aż po łokciach, ale przez długi okres czasu nie przyczepiło się nic.

Posted

filodendron napisał(a):
A nie można po kropelce wzdłuż całego grzbietu aż po nasadę ogona - tak jak u dużych psów? Powinno się wchłonąć więcej - i mniejsze ryzyko, że zliże z łokci ;)

niebardzo, bo zliże.

natalia, wiem właśnie, ze to dobry preparat, bo od lat go stosuje i nawet jak kleszcz się przyczepi, to zaraz umiera. myślałam tylko, że moze ktos z was ma jakis lepszy patent niz mój na kropienie:)

Posted

Mysza, ja moje golasy kropelkuje przez cały grzbiet :) i stoją tak biedne na pralce dopóki nie wyschnie/nie wchłonie się.
Kiedyś to samo kupiłam w psikaczu i pryskałam po całym ciele, ale niestety zaraz leciały wytarzać się w narzutach. Wróciłam do kropelek, stoją 5-10 minut, korona im z głowy nie spadła :)

• 1 month later...