Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam !
Mam spory problem- otóż ostatnio u mojego 4,5 rocznego Labradora pojawił sie okropny smrodek z mordki... Nie jestem pewna ale to chyba slina... dotychczas nie mialam z nim takiego problemu. A co do podejrzen o sline to tak mysle poniewaz czasem jak sie z nim bawie to jak mi uslini np: reke to czuje ten smrod. Prosze o pomoc bo chcialabym sie dowiedziec jakie sa tego przyczyny i jak to zniwelowac. Posiadam preparat " DEODENT" choc nie jestem z niego zadowolona poniewaz jest on w sprayu i nadodatek rozpryskuje preparat z dosc sporo sila... A moj psiak bardzo sie tego boi. Odrazu ucieka mi gdy probuje psiknac mu w mordce. Kiedys udalo mi sie raz psiknac ale bardzo se wystraszyl i szybko wyrwal mordke... Niechce go meczyc. No i pozostaje jeszcze problem skad to sie wzielo. Jadlospisu psa niezmienilam- jest on na jedzeniu gotowanym. Psina nie toleruje jedzenia z puszek lub suchego wiec jestem zmuszona podawac mu pokarm gotowany przezemnie. Dodam ze psiak w swoim zyciu mialm 2 ataki padaczkowe. Rok po roku. Jeden w Styczniu 2005 r. a drugi w lutym 2006. Obecnie nie podaje mu zadnych lekow.

Posted

Psiak dzialsa i zeby ma zdrowe bo niedawno byl na kontroli. A co do weta planuje wybrac sie w pn chcialam najpierw zaczerpnac porad osob ktore tez mialy takie problemy lub ktore cokolwiek wiedza na ten temat

Posted

Nie nie probowalam pasty a znacie moze jakies konkrtene godne polecenia? no i jesli znacie cene tez bym prosila bo z tego co sie orientowalam to nawet po 60 zl takie pasty kosztuja a niechcialabym wydac 60 zl jesli to by nie pomoglo. WIec jesli znacie cos godnego polecenia to baaaaardzo bym prosila

Posted

Ja zakupiłam pastę wraz ze szczotką w sklepie wysyłkowym z przesyłką za około 50 zł. Pasta nazywa się dog a dent, szczotka jest dwurozmiarowa, na jednym końcu duża, na drugim mała. Wet. mówi, że wcale smród z mordy nie musi być związany z zębami, ale również z żołądkiem. Ponieważ w mojej mieścinie zrobić jakiekolwiek badanie psu to wielki problem, więc kupiłam szczotkę i pastę. Są one firmy beapher, a sklep to krakvet z Krakowa, całkiem porządna firma!!!

Posted

nie znam szczegółow, ale mogę się dowiedzieć.
mojej mamy jamnik szorstki też miewa okresowo takie smrodki.
To staruszek już -ma 13 lat.
Ale smrodek jest od pewnego czasu.
Zęby ma bardzo zadbane. Myte pasta (nie wiem jaką ale mogę się dowiedzieć) i ma regularnie usuwany kamień nazębny (chyba raz w roku lub rzadzie z uwagi na to, ze trzeba mu wtedy dac płytką narkozę). A smierdzi "z żołądka". Nie wiem czy robili jakieś badania, bo się nie zagłębiałam w temat. Ale wetka coś mówiła, ze to cześte przy karmie suchej (a on jako stary kastrat taką dosteje -weterynaryjną). Gdy był karmiony naturalnie problemu nie było (no ale i młodszy wtedy był).
wiem, ze teraz dostajeczasem jakiś antybiotyk na to - nie wiem jak się dokładnie piszę -mama mówi na to stromordzil. I wetdy przechodxzi na jakiś czas, ale nie można tego non stop dawać 9bo to antybiotyk).

Posted

Jeśli zęby w porządku to smrodek moze mieć rzeczywiście związek z rodzajem karmy lud zaburzeniami trawienia. Czasem zdarza się też, że problem leży w "drugim końcu psa", przy przepełnionych gruczołach przyodbytowych, pies wylizujac sie zostawia aromaty w pysku:cool3:

Posted

Hmm.. w sumie moge sprobowac z pasta choc mysle ze to raczej cos z zoladka bo zeby ma zadbane bo od czasu do czasu dostaje rozne te kosci denastix itd. no i mial myte gazikiem nasaczonym sokiem z cytryny co jest zdrowe dla zabkow. A co do gruczolow to regularnie mu oczyszczam wiec mysle ze to tez nie to :(... wiec mysle ze chyba najpredzej to cos z tym zoladkiem... :(