Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ale drzewny żwirek wciąga jak dropsy, może spróbuję bentonitowy piasek... dziwne jest to że tylko ten żwirek podjada który ma w sypialni, na parterze tez jest kuweta z drzewnym ale tam go nie je. Mamy duży dom a pies jest mikro nie zawsze zdąży dobiec na dół do kuwety, w połowie drogi na piętrze ma jeszcze matę ale czasem o niej zapomina i ulubione miejsce na poranne sikanie i kupę ma na schodach. Przez 2 tygodnie pięknie robił tylko w wyznaczone miejsca a teraz jakby zdurniał. Co moze być powodem takiego zachowania? Czemu zapomina gdzie ma robić siusiu?

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

chociaż boję, się że zacznie się sikanie w przypadkowych miejscach... dzisiaj znowu zrobił w przedpokoju na podłodze... a kuwetę miał z 5 metrów dalej. Macie patenty na takie cofanie się reakcji? Czy panikuję za wcześnie i po prostu szczeniak ma prawo się jeszcze mylić?

a i mamy z nim taki problem może inni właściciele szczeniąt coś doradzą, Pappi sika na sofę, nie wolno mu na nią wchodzić o meble na wysokościach są dla kotów ale jedną mamy tak niska że bez problemu na nią wskakuje i co któryś raz robi siku np na poduszkę albo na samą sofę. Też ma taka skórzaną pufę do lerzenia obok sofy właśnie, żeby miał wygodną alternatywę i zwykle na niej pałaszuje jakieś gryzaki, ale też na nią sika czasami. Tak samo jak czasem zdarzy mu się narobić na swój kocyk... Czy to już jest problem?

A jak pojechałam do siostry to u niej są takie długie aż leżące na ziemi zasłony i jak mu się zachciało siku to podszedł i zrobił na opadającą na ziemię zasłonę. Tak jakby lubił sikać na materiały... macie pomysł co to znaczy i co z tym zrobić?

Posted

Żwirki bentonitowe przez dłuższy czas wdychane mogą spowodować bardzo poważne problemy płucne, z rozedmą włącznie. Dlatego nie poleca się ich do kuwet dla gryzoni - taki sam efekt będzie, jak pies będzie się w tym żwirku tarzał i go wdychał.

Posted

to co lepiej żeby podżerał drewniany? nie mam też takiej możliwości zeby odizolować kocie kuwety od psa. Jeden z moich kotów jest bardzo problematyczny każdy stres powoduje znaczenie poza kuwetą i przeszliśmy długą drogę żeby w nowym domu w którym teraz wszyscy mieszkamy kot załatwiał się w wyznaczonych miejscach niestety on sam sobie wybrał i nawet przesunięcie kuwety powodowało sikanie w jej poprzednim miejscu, albo tuż obok ale na podłogę. Nie sądzę żeby przyzwyczaił się np gdybym kuwetę postawił gdzieś wyżej. A właśnie ten kot używa bentonitowego żwirku w którym pies uwielbia się tarzać. Nie wiem co mam w takiej sytuacji zrobić?

• 1 year later...
Posted

witam, rowniez mam zamiar nauczyc psa zalatwiac sie do kuwety, ale mam troche inny problem. Otoz nie jest to szczeniak, a ma ok 12 lat, i pewnie juz ze starosci zalatwia sie w domu, gdzie popadnie, wychodzi sie z nia na dwor co pol godziny, a ona i tak wraca ze spaceru i zalatwia sie w domu. Wczesniej oczywiscie nie bylo takich problemow i zalatwiala sie tylko na zewnatrz. Kupilismy kuwete i postawilismy ja przy drzwiach. Myslicie ze w tym wieku da sie ja jeszcze nauczyc zalatwiania sie do kuwety? a moze macie jakies propozycje co moge w takiejsytuacji zrobic? weterynarz polecil aby uspic jesli chce miec czysto w domu, ale ona jest zdrowym psem, zywa, chetna do zabawy, i naprawde nie mamy serca jej uspic
z gory dzieki za pomoc

Posted

[quote name='ania31']witam, rowniez mam zamiar nauczyc psa zalatwiac sie do kuwety, ale mam troche inny problem. Otoz nie jest to szczeniak, a ma ok 12 lat, i pewnie juz ze starosci zalatwia sie w domu, gdzie popadnie, wychodzi sie z nia na dwor co pol godziny, a ona i tak wraca ze spaceru i zalatwia sie w domu. Wczesniej oczywiscie nie bylo takich problemow i zalatwiala sie tylko na zewnatrz. Kupilismy kuwete i postawilismy ja przy drzwiach. Myslicie ze w tym wieku da sie ja jeszcze nauczyc zalatwiania sie do kuwety? a moze macie jakies propozycje co moge w takiejsytuacji zrobic? weterynarz polecil aby uspic jesli chce miec czysto w domu, ale ona jest zdrowym psem, zywa, chetna do zabawy, i naprawde nie mamy serca jej usp
z gory dzieki za pomoc[/QUOTE]

jakiej wielkosci jest twoj pies?
czy wet.zachecajacy do uspienia psa pobral mocz do badania?na jakiej podstawie chce psiaka uspic?