czarnaowca88 Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 Mam 2,5 leteniego ONka, jest straszliwie chudy żebra są widoczne nawet przez sierść. Pies wcześniej był karmiony suchym o dość lichym składzie. Od kiedy jest zemną żywiłam go suchym canun'em dla psów aktywnych nic sie nie poprawiło(choć bardzo mu smakowało :) ) dostawał dodatki w postaci kości z mięchem żeby troche go przybyło i nadal nic. Jakieś dwa miesiące zjada gotowane (mięcho, surowe tarte warzywa i ryż) plus dodatki i nadal nic. Co moge mu podawać żeby nabrał troche ciała? ;) Quote
Xantia72 Posted January 19, 2011 Posted January 19, 2011 Ile dajesz swojej psinie karmy(g). Może ta karma jest za małowartościowa- jaka karmę dajesz ? ja tez mam Donka i daje mu raz dziennie 250 g RC i wagę ma prawidłową. Quote
mam psa Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 [quote name='czarnaowca88']Mam 2,5 leteniego ONka, jest straszliwie chudy żebra są widoczne nawet przez sierść. Pies wcześniej był karmiony suchym o dość lichym składzie. Od kiedy jest zemną żywiłam go suchym canun'em dla psów aktywnych nic sie nie poprawiło(choć bardzo mu smakowało :) ) dostawał dodatki w postaci kości z mięchem żeby troche go przybyło i nadal nic. Jakieś dwa miesiące zjada gotowane (mięcho, surowe tarte warzywa i ryż) plus dodatki i nadal nic. Co moge mu podawać żeby nabrał troche ciała? ;)[/QUOTE] canun też nie jest niczym ekstra - sorry zaby nabrał ciała potrzebuje dobrego białka a nie węglowodanów które są cechą zwykłych karm ile chcesz wydać na karmę ? Quote
Katerinas Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 [quote name='czarnaowca88']Mam 2,5 leteniego ONka, jest straszliwie chudy żebra są widoczne nawet przez sierść. Pies wcześniej był karmiony suchym o dość lichym składzie. Od kiedy jest zemną żywiłam go suchym canun'em dla psów aktywnych nic sie nie poprawiło(choć bardzo mu smakowało :) ) dostawał dodatki w postaci kości z mięchem żeby troche go przybyło i nadal nic. Jakieś dwa miesiące zjada gotowane (mięcho, surowe tarte warzywa i ryż) plus dodatki i nadal nic. Co moge mu podawać żeby nabrał troche ciała? ;)[/QUOTE] Nie chcę straszyć ... Ale na Twoim miejscu zrobiłabym raz dwa badania krwi i moczu. Chudnięcie mimo podawania pokarmu może być wynikiem choroby. Moja suka chora na niewydolność nerek była chodzącym kościotrupem. Mimo, że jadła wielgaśne porcje. :( Po badaniach, jeśli jednak wszystko wskazywałoby na to, że pies jest zdrowy, zastanowienie się nad dobrą karmą dla psów aktywnych. Quote
Marek Kurski Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 najpierw przebadaj na wybór karmy przyjdzie czas gdy sie okaze ze pies jest zdrowy Quote
mimi1982 Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Hej! Moja siostra ma również owczarka, z tym, że dopiero od niedawna i na razie uczą się siebie nawzajem ;) Ale z doświadczeń moich znajomych i mojej siostry wynika, że najlepiej byłoby w takiej sytuacji zabrać psa do weterynarza. Quote
Perfekcyjne-Zywienie Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Trudno się z tym nie zgodzić,najlepsza byłaby wizyta u weterynarza. Poza tym napisz kiedy piesek był ostatnio odrobaczany. Może to ma jakiś wpływ an to,że nie chce jeść. Quote
ruda megi Posted February 14, 2011 Posted February 14, 2011 Jeśli to jest owczarek niemiecki o nieznanej przeszłości, dostaje dobrze jeść ( aby pies odbudował swoją masę nie trzeba wcale karm superhiper premium- choć dobrze by było zwłaszcza jeśli wyjdzie nietolerancja pokarmowa) to powinno mu się zrobić podstawowe badania, odrobaczyć a w ostateczności zrobić na enzymy trzustkowe. Może mam już paranoję ale sama byłam w podobnej sytuacji- wzięłam szczuplutką młodą ONkę ze schroniska, jadła tony żarcia dosłownie a nikła w oczach.Diagnoza - niewydolność trzustki. Przez kilkanaście lat ją leczyliśmy. Ta rasa ( szczególnie zaniedbana za młodu ) lub mnożona po rodzicach bez papierów i sprzedawana na giełdach ma tendencję do słabego żołądka- niestety. Quote
Recommended Posts