Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 2,5 leteniego ONka, jest straszliwie chudy żebra są widoczne nawet przez sierść. Pies wcześniej był karmiony suchym o dość lichym składzie. Od kiedy jest zemną żywiłam go suchym canun'em dla psów aktywnych nic sie nie poprawiło(choć bardzo mu smakowało :) ) dostawał dodatki w postaci kości z mięchem żeby troche go przybyło i nadal nic. Jakieś dwa miesiące zjada gotowane (mięcho, surowe tarte warzywa i ryż) plus dodatki i nadal nic. Co moge mu podawać żeby nabrał troche ciała? ;)

Posted

Ile dajesz swojej psinie karmy(g). Może ta karma jest za małowartościowa- jaka karmę dajesz ? ja tez mam Donka i daje mu raz dziennie 250 g RC i wagę ma prawidłową.

Posted

[quote name='czarnaowca88']Mam 2,5 leteniego ONka, jest straszliwie chudy żebra są widoczne nawet przez sierść. Pies wcześniej był karmiony suchym o dość lichym składzie. Od kiedy jest zemną żywiłam go suchym canun'em dla psów aktywnych nic sie nie poprawiło(choć bardzo mu smakowało :) ) dostawał dodatki w postaci kości z mięchem żeby troche go przybyło i nadal nic. Jakieś dwa miesiące zjada gotowane (mięcho, surowe tarte warzywa i ryż) plus dodatki i nadal nic. Co moge mu podawać żeby nabrał troche ciała? ;)[/QUOTE]

canun też nie jest niczym ekstra - sorry

zaby nabrał ciała potrzebuje dobrego białka a nie węglowodanów które są cechą zwykłych karm

ile chcesz wydać na karmę ?

Posted

[quote name='czarnaowca88']Mam 2,5 leteniego ONka, jest straszliwie chudy żebra są widoczne nawet przez sierść. Pies wcześniej był karmiony suchym o dość lichym składzie. Od kiedy jest zemną żywiłam go suchym canun'em dla psów aktywnych nic sie nie poprawiło(choć bardzo mu smakowało :) ) dostawał dodatki w postaci kości z mięchem żeby troche go przybyło i nadal nic. Jakieś dwa miesiące zjada gotowane (mięcho, surowe tarte warzywa i ryż) plus dodatki i nadal nic. Co moge mu podawać żeby nabrał troche ciała? ;)[/QUOTE]
Nie chcę straszyć ... Ale na Twoim miejscu zrobiłabym raz dwa badania krwi i moczu.
Chudnięcie mimo podawania pokarmu może być wynikiem choroby.
Moja suka chora na niewydolność nerek była chodzącym kościotrupem. Mimo, że jadła wielgaśne porcje. :(

Po badaniach, jeśli jednak wszystko wskazywałoby na to, że pies jest zdrowy, zastanowienie się nad dobrą karmą dla psów aktywnych.

• 2 weeks later...
Posted

Hej!

Moja siostra ma również owczarka, z tym, że dopiero od niedawna i na razie uczą się siebie nawzajem ;) Ale z doświadczeń moich znajomych i mojej siostry wynika, że najlepiej byłoby w takiej sytuacji zabrać psa do weterynarza.

• 2 weeks later...
Posted

Jeśli to jest owczarek niemiecki o nieznanej przeszłości, dostaje dobrze jeść ( aby pies odbudował swoją masę nie trzeba wcale karm superhiper premium- choć dobrze by było zwłaszcza jeśli wyjdzie nietolerancja pokarmowa) to powinno mu się zrobić podstawowe badania, odrobaczyć a w ostateczności zrobić na enzymy trzustkowe.
Może mam już paranoję ale sama byłam w podobnej sytuacji- wzięłam szczuplutką młodą ONkę ze schroniska, jadła tony żarcia dosłownie a nikła w oczach.Diagnoza - niewydolność trzustki. Przez kilkanaście lat ją leczyliśmy.
Ta rasa ( szczególnie zaniedbana za młodu ) lub mnożona po rodzicach bez papierów i sprzedawana na giełdach ma tendencję do słabego żołądka- niestety.