Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wyniki:

b1f9c7f59dfbfa3bgen.jpg

edbfa6499f6162fcgen.jpg

Wet mi napisał:

Plama ma lekko podwyższony mocznik oraz ALt oraz 19 tys leukocytów. Może tak
być np. w przypadku np. lekkiego zapalenia jelit, gdy jest choćby
niewielkie krwawienie do jelit to wtedy Urea wzrośnie, a kreatynina będzie
okej. Raczej ja bym tego nie wiązał z chorobą nerek, aczkolwiek ma już
swoje lata i w 100% nerek wykluczyć się nie da. Gestośc moczu jest okej.
Można mu wyniki za 3 tygodnie powtórzyć.

Wet zapytał także czy Plama ma jakieś objawy (prócz tego kaszlu co jakiś czas nic mu się nie dzieje) i czy bierze coś na serce (nie bierze). Odpisałam. Może wet zaleci coś nasercowego.

Posted

Wczoraj udalo mi sie zlapac koope Plamki. Analiza wykazala 2 jaja glisty, wiec zastosujemy odrobaczenie.

Rozmawialam z wetem n.t. wynikow krwi i powiedzial, ze mozna Plamce podawac na watrobe Hepatil, podobno nie jest drogi - kupowac?

Posted
6 godzin temu, Murka napisał:

Wczoraj udalo mi sie zlapac koope Plamki. Analiza wykazala 2 jaja glisty, wiec zastosujemy odrobaczenie.

Rozmawialam z wetem n.t. wynikow krwi i powiedzial, ze mozna Plamce podawac na watrobe Hepatil, podobno nie jest drogi - kupowac?

Ale on ma Alat  (główny parametr watrobowy) w porządku, nie widze potrzeby dawania hepatilu. Z wyników wychodzi że ma stan zapalny, dostaje jeszcze antybiotyk?

Posted

Plamek ma AST podwyższony, to też parametr wątrobowy. Hepatil to tylko propozycja, nie jest niezbędny. 

Antybiotyk już skończył i kaszel już minął. 

Poniżej wynik badania kału:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/4fc8382064e176dd

A tu rachunek zbiorczy, a na nim co dotyczy Plamy to: badanie kału (23 zł) i Dolvit Senior (16 zł):

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/764d9e53d99c6f3c

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/72866f9df33aed99

Posted

AST nie jest głównym parametrem watrobowym, może wzrastać w wielu innych sytuacjach np. uszkodzeniu mięśni. W przypadku watroby AST wzrósł by gdyby watroba była znacznie uszkodzona, dlatego że znajduje się on w mitochondriach, które tak szybko nie ulegają zniszczeniu. Najpierw wzrasta ALT, a tu nie wzrósł, więc ja bym mu nie dawała nic na watrobe i powtórzyła badanie za miesiąc.

ale morfologie można by wcześniej powtórzyć

Posted

Dziś byłam z Plamkiem na pobraniu krwi na morfologię. Plamek znów kaszle (od jakichś 2-3 dni)... Wet go osłuchał wzdłuż i wszerz - wszystko ok. Zalecił aby na próbę podawać mu Lotensin, bo taki nawracający kaszel, który ulega na chwilę pod wpływem antybiotyku może świadczyć o niewydolności serca. Osłuchowo serce jest dudniące, ale generalnie ok. Nie zawsze da się jednak osłuchowo wychwycić problemy z sercem. Dodatkowo Plamek chudnie (obecnie waży 22 kg, przy poprzednim pobieraniu krwi ważył 23, a kiedyś ważył więcej) i to też może wskazywać na chore serce.

Lotensin (a właściwie odpowiednik tańszy czyli Lisonid) mam i będę Plamkowi podawać od jutra. Wet mówi, że nawet gdyby serce było zdrowe to Plamkowi to w żaden sposób nie zaszkodzi. 

Jak będę mieć wyniki morfologii to wrzucę.

Posted

A możesz gdzieś echo (NIE EKG) zrobić? lub rtg klatki.
Jakos nie lubię leczenia w ciemno, akurat nie zgodze sie z tym, ze kaszel sercowy ustępuje po antybiotyku, no ale to moje zdanie.  Moze i jest coś z sercem, ale lepiej sprawdzić to na 100%

Z tym, ze lek nie zaszkodzi, też się nie zgodze, bo jak nie ma chorego serca to lek ten obniża ciśnienie, zbyt niskie ciśnienie też nie jest dobre. To tak jakby człowiekowi zdrowemu kazać brać lek na serce obniżajacy ciśnienie, też by sie powiedziało ze mu to nie zaszkodzi? Nie sądze.

Posted

No jakby można było się wstrzymać do czasu wyników z tym podawaniem :)

To zróbmy najpierw rtg klatki piersiowej +szyja (tchawica), zobaczymy jak morfologia, jak będzie dalej stan zapalny to USG jeszcze, żeby czegoś nie pominąć. Jak coś wyjdzie w rtg, USG co da odpowiedź co się dzieje to z echa zrezygnujemy, jak nic nie wyjdzie to zrobimy echo.

Posted

RTG (3 zdjęcia klatki piersiowej z każdej strony + 1 szyi) wraz z uspokojeniem farmakologicznym oraz USG kosztowało 174 zł:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/1e5e8fad208fd6ea

Wet ma mi dosłać opisy (jak będę mieć to powstawiam), na RTG wyszło powiększone serce i to znacznie powiększone... Poza tym wszystko ok, zarówno reszta RTG jak i USG.

Wet zalecił podawanie Lisonidu 10 mg rano. 

Wszystko wskazuje na to, że stan zapalny jest powodowany kaszlem odsercowym.

Nasz Plamek ma chore serce:(

Posted

To zróbmy jeszcze echo w takim razie.

Czy rtg jest tam komputerowe? Jak tak to zapytaj czy może na maila podesłac zdjęcie, chciałbym zobaczyc :)

I morfologie powtórzmy za ok.1,5-2tyg

Posted

Na echo będziemy musieli podjechać do Lublina. Pewnie tam będą chcieli od razu krew zrobić, to może podjechać na te badania już za ok. 2 tygodnie?

RTG niestety zwykłe, ale mogę poprosić weta o zdjęcia na podświetlaczu - nie są tak dobrej jakości jak komputerowe, ale coś tam widać.

Posted
8 minut temu, Murka napisał:

Na echo będziemy musieli podjechać do Lublina. Pewnie tam będą chcieli od razu krew zrobić, to może podjechać na te badania już za ok. 2 tygodnie?

RTG niestety zwykłe, ale mogę poprosić weta o zdjęcia na podświetlaczu - nie są tak dobrej jakości jak komputerowe, ale coś tam widać.

No spoko, nie spieszy się :) Chodzi o to że dobrze by było jakby kardiolog skonsultował i ewentualnie zmienił/dodał cos do leczenia

No to poproś chociaz o takie zwykłe zdjęcie :)

Posted

Czyli na razie diagnoza, że kaszel jest od sercowy i podajemy na to leki. Dobrze, że się upierałam, by zbadać Plamiastego! Mam nadzieję, że od teraz kaszel nie będzie powracał, a Plama dwa razy w roku będzie przechodził badania podstawowe, czy nic nowego się nie wykluwa u niego!

Posted

Z kaszlem Plamki jest różnie: przedwczoraj kaszlał bardzo, wczoraj w ogóle nie słyszałam, żeby kaszlał, dziś kaszlał troszkę... Jutro zadzwonię do znajomych w Lublinie, aby mi polecili jakiegoś kardiologa i będę się umawiać na echo.

Rozliczenie:

Stan konta na 31 lipiec wynosił -272,50 zł

Wpłaty:

+272,50 zł Pianka

+108 zł agusiazet (bazarek)

+10 zł Martyna K.

+50 zł Iwona K.

Razem: +168 zł

Koszty na sierpień:

-310 zł hotelowanie

-60 zł badanie krwi

-18 zł badanie moczu

-5 zł przejazd do lecznicy na pobranie krwi

-23 zł badanie kału

-16 zł Dolvit Senior

-12,50 zł odrobaczenie

-24 zł morfologia

-174 zł RTG + USG

-10 zł przejazd do lecznicy na RTG i USG

Razem: -652,50 zł

+168 zł - 652,50 zł = -484,50 zł

Stan konta na 31 sierpień wynosi -484,50 zł.