Gosiek Posted June 10, 2004 Posted June 10, 2004 Witam Axel ma 7 miesięcy. Spory z niego chłopaczek :wink: :lol: Waży 3,35 kg wzrost w kłębie 23 cm Gosia Quote
Wind Posted June 10, 2004 Author Posted June 10, 2004 Maja, 13 czerwca konczy 15 miesiecy. Waga 2,6 kg, wzrost 25 cm w klebie :-) Przybierala na wadze mniej wiecej do dwoch miesiecy po wystapieniu pierwszej cieczki (ale juz nie rosla wzwyz). pozdrawiam, Quote
tygrysek-kr Posted June 10, 2004 Posted June 10, 2004 Axel ma 7 miesięcy. Spory z niego chłopaczek :wink: :lol: Waży 3,35 kg wzrost w kłębie 23 cm No rzeczywsicie spory z niech facecik:) moj 15 czerwca skoczny 6 miesiecy i wazy oklo 1,3 i w klebie 21 :fadein: Quote
bazylia Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 Pufik za to waży 1,7kg, więc malutko, ale pocieszam się, że ma dopiero 5 miesięcy i cały czas rośnie :D Osobiście wolę nieco bardziej "wyrośnięte" Yorki. Widziałam ostatnio takiego, który waży około 4 kg i naprawdę bardzo mi się spodobał. W dodatku miał piękną, króciutką fryzurkę... Quote
isabelle Posted July 18, 2004 Posted July 18, 2004 To ja podciągam wątek. Fleur ma 3 mies. (bez 3 dni) i waży 1,10 kg. Wzrost 17 cm. 3 tyg. temu ważyła 0,85 dkg. Nie wiem czy nie jest za malutka jak na swój wiek. Właściwie to chciałam małego yorczka, ale teraz kiedy widzę jak koty sąsiadów śledzą ją zaciekawionym wzrokiem (może chciałyby zapolować? :( ) to wolałabym, aby była większa. Jak sądzicie ile jeszcze może urosnąć i przybrać na wadze? Quote
bazylia Posted July 18, 2004 Posted July 18, 2004 To ja podciągam wątek.Fleur ma 3 mies. (bez 3 dni) i waży 1,10 kg. Wzrost 17 cm. 3 tyg. temu ważyła 0,85 dkg. Jak sądzicie ile jeszcze może urosnąć i przybrać na wadze? Trudno to przewidzieć... Zależy jakich gabarytów są jej rodzice... Ja nadal zastanawiam się jaki będzie mój Pufiałek :wink: Bo do rozmiarów "rodzicieli" jeszcze sporo mu brakuje... :roll: Wracając do Fleur, to mogę jedynie porównać ją z Pufikiem. Piszesz, że maleńka waży 1,10kg, mojego kawalera w jej wieku było o 0.2 kg więcej... Gabaryty zatem podobne 8) Pozdrawiam serdecznie! P.S. Dziś waga kuchenna (tylko na takiej mogę dokładnie zważyć psiaka..... :cool2: ) pokazała 1885g,czyli do 2 kg już blisko :P Quote
bazylia Posted July 18, 2004 Posted July 18, 2004 widzę jak koty sąsiadów śledzą ją zaciekawionym wzrokiem (może chciałyby zapolować? :( ) to wolałabym, aby była większa. Spokojnie isabelle... Przeciętny kot dachowiec jest większy od Puficzka. Natomiast to właśnie koty przed nim uciekają, a on bardzo chce je gonić i groźnie powarkuje... Troszke to dziwne, ponieważ miał kiedyś okazję pobawić się z małym, młodziutkim kocurkiem i było bardzo wesoło, tak więc nie rozumiem skąd w Pufciu taka agresja na widok kota... :question: A może to dlatego, że chciałby się pobawić, a ja na to nie pozwalam (z wiadomych powodów... :roll: )... Moderatorów przepraszam za off-topic... :oops: Quote
Wind Posted July 19, 2004 Author Posted July 19, 2004 Jest jeszcze jeden aspekt wzrostu yorkow, o ktorym warto wspomniec. W hodowli yorkow regula jest, ze kojarzy sie duzo mniejszego (wagowo i gabarytowo) psa z wieksza suka. Suki zawsze powinny byc wieksze od psow. Pozwlala im to lepiej zniesc trudy ciazy i porodu. Natomiast dysproporcja wagowa pomiedzy "rodzicami" utrzymuje wage potomstwa we wzorcowych ryzach. Oczywiscie, same wiecie jakie moga byc dysproporcje wagowe pomiedzy szczeniakami z tego samego miotu. Jednak wazne jest, aby w ostatecznosci uzyskac szczeniaki, ktore po zakonczeniu okresu wzrostu beda sie miescic do 3,2 kg (niektore zrodla podaja do 3,5 kg). Prawde powiedziawszy na wystawach nie widuje sie psow, ktore wygladaja na wage powyzej 2,5 kg. Zazwyczaj ich waga wynosi 1,6 - 2,5 kg. Inaczej sprawa sie ma na ringu suk. Coraz czesciej wygrywaja sunie o dosc solidnej budowie i wazace grubo pow. 2 kg. pozdrawiam, Quote
isabelle Posted July 19, 2004 Posted July 19, 2004 Dzięki, wielkie dzięki za słowa otuchy i pocieszenia! :D Szczególnie w temacie dużych niebezpiecznych kotów :wink: Odnośnie wagi to ojciec Fleur waży nieco ponad 3 kg a matka 2,3 kg. Jest więc odwrotnie niż pisała Wind. Chyba pomyliłam się z liczeniem! 3 mies. Fleur skończy dopiero 28 lipca, a za 3 dni skończy tylko 12 tyg. Quote
Wind Posted July 20, 2004 Author Posted July 20, 2004 Odnośnie wagi to ojciec Fleur waży nieco ponad 3 kg a matka 2,3 kg. :o :o :o Hmmm ... pierwszy raz spotykam sie z takim skojarzeniem :o :o pozdrawiam, Quote
waldek2 Posted July 20, 2004 Posted July 20, 2004 Wind Nie dokońca jest tak jak piszesz. Miot niestety zazwyczaj bardziej idzie w stron jednego z rodziców. Tak więc szczeniaki, dziedzicą cechy ojca lub matki, albo jedna część ma cechy matkia, a druga ojca. Nigdy tak naprawde nie mozna być pewnym, które - kogo cechy przeważą. Zapomniałaś również o jeszcze jednym, a mianowicie o cechach II i III i IV pokolenia wstecz czyli o dziadkach. Megan jest typowym przykładem. Matka powiedzmy mała ojciec mały, a Megan spora. Po dokładnej analizie wyszło, że odziedziczyła cechy dziadka NONKA jego waga to blisko 3,5 kg. Waldek Quote
Wind Posted July 20, 2004 Author Posted July 20, 2004 waldek, mroweczka, Hmmm ... nie bardzo wiem, do jakiego aspektu mojej wypowiedzi sie odnosicie :o I co jest "nie tak" :o Poruszylam aspekt doboru wagowego yorkow w hodowli w pokoleniu rodzicow. Nic nie wspominalam o dalszych przodkach, uznajac ze oczywiste dla kazdego jest, iz to jaki jest szczeniak jest mieszanka wszystkich pokolen, ktore doprowadzily do powstania konkretnego miotu. Generalnie wydziwek mojego postu zogniskowal sie na doborze wagowym rodzicow i dlaczego taki, a nie inny dobor sie dokonuje. Nigdy nie pokusilabym sie o wyrokowanie jak duze beda szczeniaki w danym miocie, poniewaz wspomnialam: Oczywiscie, same wiecie jakie moga byc dysproporcje wagowe pomiedzy szczeniakami z tego samego miotu. ale rowniez napisalam: Jednak wazne jest, aby w ostatecznosci uzyskac szczeniaki, ktore po zakonczeniu okresu wzrostu beda sie miescic do 3,2 kg (niektore zrodla podaja do 3,5 kg). Ot i tyle :-) pozdrawiam, Quote
Wind Posted July 21, 2004 Author Posted July 21, 2004 NO tak, teraz juz rozumiem :D :D :D pozdrawiam porannie :-) Quote
kasja Posted July 27, 2004 Posted July 27, 2004 Witam wszystkich forumowiczów :) Jestem szczęśliwa posiadaczką pięknej suni, która ma obecnie 1,5 roczku, a waży 2,8 kg :) Quote
Gofi Posted July 27, 2004 Posted July 27, 2004 Kasja witam Cie serdecznie i czekam na opis i foteczki twojej yoreczki (ale sie zrymowało :D) Quote
kasja Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Witam ponownie :wink: Moja yorunia wabi się Sisi, jest bardzo kochanym i ruchliwym pieskiem, chociaż nie ukrywam, miewa także humorki, ale to chyba jak każdy terier 8) Wkrótce postaram się umieścić kilka fotek mojego maleństwa :lol: Quote
elena Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Dziękuję Moniczko za brava :sweetCyb: :happy1: :sweetCyb: i całuski dla Ciebie i ślicznej Daisuni! Twoja Stokroteczka też ma fajniutkie imię i pasuje do niej! :loveu: No i witam Kasię i Sisi na naszym forum!!! :bigok: Czekam na fotki nowej yoreczki!!! :D Quote
kasja Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Mróweczko, Eleno- dzięki za miłe słowa :lol: Daisy i Bijou to też bardzo ładne imiona, no i pieski są super 8) Mam nadzieję, że będziemy mogły podyskutować sobie na różne tematy i dowiemy sie od siebie wielu ciekawych rzeczy :lol: Quote
Gosiek Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Ja również przyłączam sie do powitań kolejnego yorkofiołka :wink: :D Witaj Kasjo i mam nadzieję, że w najbliższym czasie wstawisz jakieś foteczki swojej Sisi. Jeśli przejrzałaś forum to wiesz, ze wszyscy uwielbiamy foteczki naszych forumowych pupilków. 8) :P Pozdrowionka Gosia Quote
Ola&Kika Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Ja również witam nową osóbkę, która zdecydowała się przynależeć do bandy yorkofiołów, kompletnie niepowaznie zakochanych w swoich "niuniach" :lol: Równie niecierpliwie jak reszta czekam na fotaski Sisi :D Powracając do glównego tematu topicu, szczerze zdziwił mnie fakt, iż Fleur wazy tak nie wiele mniej od Kiki, mianowicie moje suczydło waży 2,15 8) Dumna jestem 5 gramów przytyła od ostatniego ważenia 8) :lol: Kikunia z tych mniejszych Yorkasków :wink: Quote
isabelle Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 My też serdecznie witamy! :lol: :lol: Ola&Kika szczerze zdziwił mnie fakt, iż Fleur wazy tak nie wiele mniej od Kiki, mianowicie moje suczydło waży 2,15 :o :o Chyba coś Ci się pomyliło? Fleur skończyła dzisiaj 3 mies. i waży ok. 1,2 kg, a wzrost 18,5 cm. Dokładnie zważę ją w niedzielę u weta. Ale podrosła od ostatniego razu i przybrała na wadze. :P Quote
isabelle Posted August 10, 2004 Posted August 10, 2004 Dzisiejsze pomiary Fleur: wiek: 15 tyg. - 1 dzień wzrost: 19 cm waga: 1,56 kg (po obiadku) Przez ostatni tydzień przybrała 0,2 kg! :lol: :lol: :lol: (poprzednio średnio 0,1 kg na tydz.) Quote
Recommended Posts