zetka73 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [quote name='tigrunia']Nie martw sie, Jessi w tym wieku ważyła 1,5 kg ;)[/quote] Dziewczyny wy pewnie kupiłyście Yorka " miniaturkę " :lol: czyli podróbkę :) :diabloti: nie ma sie czym chwalić ze mało ważą :) wszystkie źródła mianowicie podają ze york waży ok 3 kg a nie 2 :) z tego co sie orientowałam to Nero ursonie może jeszcze z 1 cm wzwyż z długości pewnie juz nic dlatego sie ciesze bo jest drobniutki i jak staje czasem kolo yorków troszkę starszych to jest taka odrobinka ze pytają mnie wszyscy czy to ta " miniaturka " ? :) Quote
dzajf Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 a moj wcale nie jest drobniutki - kawał małego chlopa z niego:PP jak go biore na raczki to czuje co biore, grube kosci ma i rozbudowany korpusik, oczywiscie ma tez ogonek, ktory tez swoje wazy;D( ten ogonek to zart) stad ta waga:) Quote
dzajf Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 a druga sprawa wg mnie dziewczynki agi sa jak najbardziej w normie bo wzorzec mowi ze od 2,5 do 3,2 kg :) 10 dkg utuczyc Alise i waga superrrr!!! Miniaturka u nas jest ponizej 2 kg!!!! i ponizej 20cm wys. w kłebie!!! Quote
agasc Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Postaramy się ,choć to nie jest takie proste :) One są jak iskierki,stale w ruchu :) Quote
kate8828 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [quote name='zetka73']Dziewczyny wy pewnie kupiłyście Yorka " miniaturkę " :lol: czyli podróbkę :) :diabloti: nie ma sie czym chwalić ze mało ważą :) wszystkie źródła mianowicie podają ze york waży ok 3 kg a nie 2 :) z tego co sie orientowałam to Nero ursonie może jeszcze z 1 cm wzwyż z długości pewnie juz nic dlatego sie ciesze bo jest drobniutki i jak staje czasem kolo yorków troszkę starszych to jest taka odrobinka ze pytają mnie wszyscy czy to ta " miniaturka " ? :)[/quote] No nie do końca bo york nabiera masy do 2 lat... Tigrunia pisała ile wazyła suczka bedac szczenieciem i było to jak najbardziej wzorcowa prawidłowa masa... Wzorzec podaje wielkość -wage psa dorosłego, który juz nie rośnie czyli ok 2-3 letniego yorka tak na dobra sprawę. I napewno nie podróbkę, jeżeli juz sie spierać...to ty masz podróbke yorka w typie rasy czyli na dobra sprawe kundla który przypomina yorka :] Wiesz ja znam miniaturke 20 cm w kłebie o wadze 4kg a to tylko dlatego ze przekarmiony...ale włascicielowi sie nie da tego wytłumaczyc, pies wyglada jak chodzaca parowka i żal bierze jak sie na niego patrzy... Quote
klosia33 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Zetka,a ile zaplacilas za psiaczka?jesli mozna spytac?bo wczesniej tam czytalam ze nie kryjesz sie ile placilas itd....dlatego mam smialosc zapytac?czysta ciekawosc?strasznie mi sie podoba!!!!ja za moja slono zaplacilam.... Quote
zetka73 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [quote name='klosia33']Zetka,a ile zaplacilas za psiaczka?jesli mozna spytac?bo wczesniej tam czytalam ze nie kryjesz sie ile placilas itd....dlatego mam smialosc zapytac?czysta ciekawosc?strasznie mi sie podoba!!!!ja za moja slono zaplacilam....[/quote] zapłaciłam 1000 zł i tyle chciałam zapłacić bo wiedziałam od kogo biorę zaraz mnie tu zlinczują :) niektóre osoby odpowiadam od razu chciałam dać tyle za nierodowodowego i dałam :P Quote
klosia33 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [quote name='zetka73']zapłaciłam 1000 zł i tyle chciałam zapłacić bo wiedziałam od kogo biorę zaraz mnie tu zlinczują :) niektóre osoby odpowiadam od razu chciałam dać tyle za nierodowodowego i dałam :P[/quote] no tyle chyba kosztuja!!!taki standarcik!!!od nas babeczka chciala 1300,bo miala jedna suczkie i 2 pieski!!!powiedziala ze taniej nie odda,utargowalam na 1200zl,byla najwieksza z miotu.ale jak ja wzielam na rece to nie moglam jej juz oddac,ona mnie tak lizala i trzesla sie!!!!nam rodowod jest nie potrzebny,bo po co,pieska dla Corci kupilismy,a Yorka dlatego bo nie uczulaPODOBNO,ja jestem alergikiem i na siersc uczulona!!!ale wiesz w ksiazeczce mam napisane,ze urodzila sie 9 listopada,ale mi ona na starsza wyglada i mleczaki juz jej wypadaja,mozliwe ze zanizyla wlascicielka date urodzenia>?a Nerowi kiedy zeby wypadly? Quote
zetka73 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Nero miał jakies 4 miesiące jak zaczeły wypadać jeszcze nie zmienil wszystkich siekacze juz dawno sa kly ida ale mleczne nie wypadły (pewnie czekac nas będzie zabieg ) ale sie nie spieszymy bo na dolnej szczece jeszcze wcale nie ida. trzonowe sie juz ruszają pomału i pewnie tez niebawem wypada ale to również indywidualna sprawa jak wcześnie i jak długo zmienia piesek zęby ale to juz nie w tym temacie bo robi sie spam :) Quote
klosia33 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [IMG]http://http://img167.imageshack.us/img167/7940/aaaaaa026zj6.jpg[/IMG]pewnie znowu mi zdjatko nie wyszlo!!!!no gula ze mnie i tyle.....POMOCY Quote
Upiór Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [quote name='zetka73']zapłaciłam 1000 zł [/QUOTE] 500... 1000... jutro moze juz będzie 1500 zl? po co ty oszukujesz? jak nie chcesz odpowiadac, to po co w ogole piszesz? Quote
madziasto4 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 A propos wypadania ząbków (jak już tak sobie offtopujemy:evil_lol: ), to przeciągajcie się z psiakami zabawkami, szmatkami- to bardzo pomaga wypadaniu ząbków :) Quote
zetka73 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [quote name='Vici i Jeannie']500... 1000... jutro moze juz będzie 1500 zl? po co ty oszukujesz? jak nie chcesz odpowiadac, to po co w ogole piszesz?[/quote] nigdzie i nigdy nie napisałam ze zapłaciłam 500 zł to wy operujecie takimi kwotami i twierdzicie ze tyle sie płaci za nierodowodowe wiec ja nie zaprzeczałam Vici faktycznie i praktycznie zapłaciłam 1000 za 500 to u mnie w okolicy nie kupisz yorka nigdzie i pewnie w ogóle w Polsce wiec nie mogłam powiedziec ze 500 bo nikt by w to nie uwierzył chyba Quote
zetka73 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [quote name='madziasto4']A propos wypadania ząbków (jak już tak sobie offtopujemy:evil_lol: ), to przeciągajcie się z psiakami zabawkami, szmatkami- to bardzo pomaga wypadaniu ząbków :)[/quote] wiem o tym :0 nic nam to jak na razie nie dało ale może jeszcze nie pora na wypadniecie kłów chociaz może kly od tego wcale nie wypadną :) Quote
Upiór Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 są rozne opinie, nawet takie, ze w czasie wypadania zębow jak raz nie wolno dawac kosci i ciągac zabawy, bo zrobi się zly zgryz... wielokrotnie o tym czytalam... Quote
ladyyork Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [quote name='Vici i Jeannie']są rozne opinie, nawet takie, ze w czasie wypadania zębow jak raz nie wolno dawac kosci i ciągac zabawy, bo zrobi się zly zgryz... wielokrotnie o tym czytalam...[/quote] Masz racje ,szczęki kości są miękkie i można w ten sposób zniszczyć zgryz(wyciągnąć dolnom szczęke i spowodować przodozgyz) lub(wyciągnąć bardziej górną i wtedy powstanie tyłozgryz) nie polecam tego typu zabaw przy wymianie zębów, jednak warto obserwować wymiane i śledzić czy któraś szczeęka się za bardzo nie wysówa bo masując odpowiednio można uniknąć lub zmniejszyć wade zgryzu - gdy nie jest ta wada zbyt duża;) Quote
madziasto4 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Przeciąganie jest odradzane podczas rozwoju zębów stałych. Quote
kate8828 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Dziewczyny moze skonczymy off topa? Ja tylko co do cen obecnie rodowodowego mozna kupic juz od 1300zł gratuluje dobrego interesu kupowania bez ''papierka'' za 1000 :cool3: A co do wzrostu 2,60 w wieku 5 miesiecy to sporo jak na yorka Yessi miała racje, proporcjonalnie do wieku do tego podchodzac, ale fakt faktem ze moga sie osobniki rozwijac we własnym tempie jeden przypadek szybciej drugi wolniej-> taka matka genetyka i natura ;) Fakt tezs ze zalezy czy on 2,60 to ma ze swojej masy dobrze karmionej czy to tłuszczyk bo panstwo przesadzają. Ostatnio widziałam yorka 8kg i wlascicielka sie mnie zapytała czy to moje to jest jakas zminiaturyzowana mini (2.9) bo jej hodowca powiedział ze 8 to jeszcze sredniaczek , swoja droga w niezly kicik musiała uwierzyc :diabloti:o naiwnosci:razz: Quote
madziasto4 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Toro w wieku około 5,5 mies. ważył 2,3 kg. Obecnie w wieku 1,5 roku przy wymiarach 28cm długości, i około 26cm w kłębie waży 3,7-4kg. Ile w wieku 5 miesięcy ważył Master niestety nie wiem, bo nie zapisywałam :sad: W wieku 4 lat, mając około 21-22cm w kłębie i około 24cm długości waży 2,2-2,5kg. (Długość mierzę od nasady szyi do nasady ogona) Quote
ladyyork Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Mam nadzieje że moja Ineczka jeszcze przybieze na wadze i podkoczy do góry ma dopiero 1700g a to nie jest dużo:placz: i były by nici z wystaw :-( Quote
Aga76 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 [quote name='ladyyork']Mam nadzieje że moja Ineczka jeszcze przybieze na wadze i podkoczy do góry ma dopiero 1700g a to nie jest dużo:placz: i były by nici z wystaw :-([/quote] Jeszcze chyba nie miała pierwszej cieczki? Na zdjęciach wygląda boosko :loveu: Quote
agasc Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 U naszych dziewczynek zauważyłam ,że przez rok Aliska przybrała 30 dkg a Lobelka 60 dkg.W listopadzie były odrobaczane i ważyły prawie tyle samo co teraz ważą :) Co prawda to maszerki, i jak tylko jest ciepło ,to robimy wypady za miasto a do ganiania zabieramy owczarka :D Quote
as-ania Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 a wracając do tematu...:razz: Zetka jak szybko Nero przybiera na wadze? I czy już zwolnił czy dalej tak samo? Ja mam suczkę ma 2 miesięce i 17 dni (o ile dziś siedemnasty ;)) i przez te 17 dni u mnie przytyła 30 dkg ! waży już ponad 1,8 kg - choć u tych maluchówto wiele też zmienia czy są najdzone czy nie (tu nawet różnice można wyczuć samemu bez wagi) Wiecie mam tez molosa i wśród molosiarzy panuje mania gigantyzmu i każdy czeka kiedy będzie więcej a pies poteżniejszy. Tu znowu czy 3 czy 4 kilo...chyba sobie szukamy problemów ;) nie ważne czy york wazy 3 czy 10 wystarczy popatrzeć w te wpatrzone w nas oczy wyglądające spod rozczochranej grzywki - to jest to :loveu: Quote
zetka73 Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 trudno jest mi powiedziec jak szybko przybieral nero do tego momentu tzn kiedy go zabieralam o mamusi :) wazyl 1800 g mial wtedy 10 tyg skonczone teraz ma 22 tydzien wynika z tego ze przez te 3 miesiace mniej wiecej 70 g na tydzien ale to srednio czyli malo raczej przybywal ( o ile czegos nie poplatalam) Quote
dzajf Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 wracajac do tematu dzajf wymierzony 21 wysokosci w kłebie, 23 długi ( waga nieznana):P 13 marca skonczył 5 miesiecy:D Quote
Recommended Posts