Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Mam pytanie do znawców psiej pielęgnacji. Czy możecie coś polecić na śniegowe grudy i kule które zbierają się w sierści gdy pies spaceruje po sniegu? Przyznam że nam to dość przeszkadza, bo spacerek kończy się przez to zdecydowanie zbyt szybko, pies zamiast hasać po śniegu zaczyna marudzić, kule mu przeszkadzają w chodzeniu.
Słyszałam że są jakieś olejki czy spraje natłuszczające i spryskana tym sierść jest zabezpieczona od śniegowych kul ale nie wiem za bardzo co to za kosmetyk, gdzie go szukać? Może ktoś ma inny sposób?

Posted

Ja stosuję maść tranową z apteki i nic się do łapek nie czepia:)

Posted

Ja również smaruje siersc oliwka,ale w minimalnym stopniu. Wystarczy aby była lekko nawilżona i żadne śniegowe grudy się nie przyczepiają. Szczególnie narażone sa na to psy z dłuższa sierścią,na łapach oraz w okolicach ogona. Tam należy użyc najwięcej oliwki.

Posted

Dzięki wszystim za porady :-) zaopatrzyłąm się już w oliwkę bambino i wazelinkę na łapki. Przyznam że trochę kule nam się robią nawet w miejscach gdzie była oliwka, ale już nie tak dużo i nie takie duże :-)
A za dwa tygodnie jedziemy w góy gdzie śniegu jeszcze wiecej niż w Poznaniu więc tym bardziej wszystko się przyda :-)

• 4 weeks later...
Posted

tylko ze oliwka bardzo brudzi.. To znaczy brud latwo sie przyczepia.. i tez efekt marny:( Snieg mniej sie przyczepia jak jest raz stary a dwa temperatura jest ponizej minus 5 stopni. Ale chyba nikogo tym nie pocieszylam:(

• 3 weeks later...