MonikaAST Posted November 29, 2003 Posted November 29, 2003 Rodowodowy lub nie. Chciałabym znać obydwie ceny. Z góry dzięki:) Acha! I jeszcze jedno. Jak często sa spotykane wyżły szare/niebieskie???Różnia się cenowo? I wimarski! Jejku! Sorry za ten nawał pytań!hahahaa! Podsumowując: jakie są ceny wyżłów weimarskich i niemieckich krótkowłosych z rodowodem i bez??? Quote
twipsy Posted November 29, 2003 Posted November 29, 2003 Wyżeł niemiecki ok. 700 - 800 zł Weimarski jest droższy ok. 1000 - 1500 zł Są jeszcze wyżły węgierskie powyżej 1500 - 2000 zł O piesach bez rodowodu zapomnij :P Quote
aga1215 Posted November 29, 2003 Posted November 29, 2003 O piesach bez rodowodu zapomnij :P Domyślam się, że mowa o kupnie od "hodowcy" tzw. rasowego bez rodowodu :evilbat: Ale jest spora liczba wyżłów w schroniskach :cry: :cry: :cry: Quote
twipsy Posted November 30, 2003 Posted November 30, 2003 Faktycznie Aga - masz rację. Może nie tak często, ale trafiają i do schroniska nasi ulubieńcy. A szczerze mówiąc wyżeł tak kocha ludzi, że nie wyobrażam sobie, aby takie psicho dłużej wytrzymało bez domu i domowników :-? Quote
Trinity Posted November 30, 2003 Posted November 30, 2003 Będziesz polowała ze swoim wyżłem czy chcesz go do domu?? NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK WYŻEŁ Z RODOWODEM!! Jeśli chcesz trzymać wyżła w bloku i wyprowadzać go 3 razy dziennie po 15 min to odradzam. Wyżly są stworzone do pracy. Psów nie kupuje się z rodowodem tylko z metryką. Rodowód wyrabia właściciel po zarejstrowaniu i opłaceniu składek w Zk. Wyrabia sie go na podstawie metryki. co do twojego powturzonego postu to usunęłam go Quote
aga1215 Posted December 1, 2003 Posted December 1, 2003 Będziesz polowała ze swoim wyżłem czy chcesz go do domu??NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK WYŻEŁ Z RODOWODEM!! Można coś więcej :o Quote
aga 2 Posted December 1, 2003 Posted December 1, 2003 Aga, trinity z uporem maniak powtarza, że nie ma psów z rodowodem, za to są z metrykami :wink: Już gdzieś była jakaś dyskusja z jej udziałem, z tego co pamiętam. A pamięć mam dobra, ale krótką. Aga&Co Quote
aga1215 Posted December 1, 2003 Posted December 1, 2003 Rozumiem, że rodowód jest konsekwencją pewnych działań po zgłoszeniu w ZK psa z metryką. Ale chyba po tym całym korowodzie to już pies ma rodowód (bo chyba to nie jest rodowód właściciela??) Quote
Sonia Posted December 2, 2003 Posted December 2, 2003 Wyżeł niemiecki ok. 700 - 800 złWeimarski jest droższy ok. 1000 - 1500 zł Są jeszcze wyżły węgierskie powyżej 1500 - 2000 zł O piesach bez rodowodu zapomnij :P Co do wyżłów weimarskich to są one sporo droższe. Szczenięta z renomowanych hodowli kosztują od 1800-3000 zł. Średnia cena weimara w ostatnich kilku miesiącach to ok. 2000 zł. Osobiście nie znam nikogo, kto sprzedawałby weimary bez rodowodu, ale nie da się wykluczyć, że takie przypadki zaczną się zdarzać. Oczywiście nie będą to szczenięta kryte najlepszymi reproduktorami, ponieważ krycie "bez papierów" automatycznie skutkuje utratą uprawnień hodowlanych. Quote
Trinity Posted December 2, 2003 Posted December 2, 2003 Będziesz polowała ze swoim wyżłem czy chcesz go do domu??NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK WYŻEŁ Z RODOWODEM!! Można coś więcej :o Co byście chcieli wiedzieć?? Jeśli kupujesz psa to kupujesz go z metryką, nie z rodowodem. NIe musisz wyrabiać rodowodu jeśli nie chcesz. Trochę źle to napisałam, bo jest wyżeł z rodowodem, ale nie z rodowodem, który otrzymujemy od hodowcy bo tak się nie robi. Na rodowodzie macie napisane kto jest właścicielem psa. Jeśli kupujecie psa od hodowcy to on przez ten okres w którym szczeniak był u niego był jego właścicielem. Może on wyrobić psy rodowód, ale jest to bez sensu, bo jeśli kupujesz psa to zostajesz jego nowym właącicielem i trzeba wyrabiań nowy. Quote
Trinity Posted December 2, 2003 Posted December 2, 2003 Aga, trinity z uporem maniak powtarza, że nie ma psów z rodowodem, za to są z metrykami :wink: Już gdzieś była jakaś dyskusja z jej udziałem, z tego co pamiętam. A pamięć mam dobra, ale krótką. Aga&Co Nie powtarzam że nie ma psów z rodowodem bo takie są. Jeśli ma rodowód to i ma metrykę bo podstawą do wyrobienia rodowodu jest metryka. Co masz na myśli pisząc o tej dyskusji?? NIe podoba się coś?? A może mówię nieprawdę?? :-? Quote
Nero Posted December 2, 2003 Posted December 2, 2003 Będziesz polowała ze swoim wyżłem czy chcesz go do domu??NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK WYŻEŁ Z RODOWODEM!! Można coś więcej :o Co byście chcieli wiedzieć?? Jeśli kupujesz psa to kupujesz go z metryką, nie z rodowodem. NIe musisz wyrabiać rodowodu jeśli nie chcesz. Trochę źle to napisałam, bo jest wyżeł z rodowodem, ale nie z rodowodem, który otrzymujemy od hodowcy bo tak się nie robi. Na rodowodzie macie napisane kto jest właścicielem psa. Jeśli kupujecie psa od hodowcy to on przez ten okres w którym szczeniak był u niego był jego właścicielem. Może on wyrobić psy rodowód, ale jest to bez sensu, bo jeśli kupujesz psa to zostajesz jego nowym właącicielem i trzeba wyrabiań nowy. czolem! Droga Trinity rozumiem ze jestes tu Alfa i Omega ale gadasz glupoty! Jak pies ma rodowod to go juz ma i nie wyrabia sie nowego tylko dopisuje własciciela, oraz zmienia nr rejestracjii oddziałowej, metryka dotyczy tylko szczeniat do 9 miesiaca a jej ważność konczy sie z wiekiem 12 miesięcy. Zaś jako psy bez rodowodu uznaje sie psy pochodzace z nieznanych skojazeń, bez oficjalnego potwierdzenia miotu. Wiec nie mow ze ma zawsze metryke bo jak ma pies skonczone 12 miesiecy i jest sprzedawany juz jako zarejestrowany to nie ma metryki tylko rodowod. Pozatym potocznie psy o udokumentowanym pochodzeniu nazywa sie psami z rodowodem i nie walcz z czyms co jest potocznie uzywane bo to nie ma sensu. Quote
aga1215 Posted December 2, 2003 Posted December 2, 2003 Aga, trinity z uporem maniak powtarza, że nie ma psów z rodowodem, za to są z metrykami :wink: Już gdzieś była jakaś dyskusja z jej udziałem, z tego co pamiętam. A pamięć mam dobra, ale krótką. Aga&Co Nie powtarzam że nie ma psów z rodowodem bo takie są. Jeśli ma rodowód to i ma metrykę bo podstawą do wyrobienia rodowodu jest metryka. Co masz na myśli pisząc o tej dyskusji?? NIe podoba się coś?? A może mówię nieprawdę?? :-? Trinity, teraz mówisz prawdę, ale 30 listopada pisałaś: NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK WYŻEŁ Z RODOWODEM!! - to właśnie spowodowało moje pytanie. Domyślam się teraz, że nie o takie stwierdzenie Ci chodziło. Myślę, że powinnaś czytać co piszesz a nie od razu do Agi 2NIe podoba się coś?? pozdrawiam Quote
Irga Posted December 2, 2003 Posted December 2, 2003 Cześć, Wyżle. Z mojej wiedzy wynika, że metryka jest ważna przez całe życie psa i w dowolnym jego momencie można na jej podstawie wyrobic rodowód. Dawniej rzeczywiście była ważna przez rok, ale teraz już tak nie jest. Możliwe, że gdzieniegdzie używane są jeszcze stare druki metryk z takim napisem, bo pierwsze Ziółka takie miały i się upewniałam, czy to na pewno nie jest prawda. Natomiast jeśli już pies ma rodowód, to po zmianie właściciela trzeba w nim tylko ten fakt odnotować, ale nowego rodowodu istotnie wyrabiać nie trzeba. Quote
Nero Posted December 2, 2003 Posted December 2, 2003 CZolem Irgo:) NO nie bede polemizowal... ale moja wiedza miowi iz metryka wazna jest rok... tak jak to bylo... a po roku rejestracja psa odbywa sie za zgoda sp. ds. hodowlanych oddziału... ale moze sie zmnienilo i nie wiem o tym...:) zdecydowanie zajolem sie innymi wyzlowymi sprawami :P Quote
Gasyou Posted December 3, 2003 Posted December 3, 2003 A dla mnie "z rodowodem" jest powszechnie używanym i aprobowanym skrótem myslowym. Nie spotkałem ogłoszenia z "szczeniakami metrykowymi" :) Nie ma się co czepiac. Wyżeł witam! Jak tu dotarłes???? Quote
aga 2 Posted December 3, 2003 Posted December 3, 2003 Nie powtarzam że nie ma psów z rodowodem bo takie są. Jeśli ma rodowód to i ma metrykę bo podstawą do wyrobienia rodowodu jest metryka. Co masz na myśli pisząc o tej dyskusji?? NIe podoba się coś?? A może mówię nieprawdę?? :-? Wiesz, nie będę dyskutowała z kimś, kto uważa, że nie ma o czym dyskutować, bo wie wszystko - a tak odbieram Ciebie (bez urazy). Sprawiasz wrażenie osoby bardzo napastliwej , agresywnej i impulsywnej i wszystko bierzesz do siebie, nie ma u Ciebie miejsca na żaden margines i Twoje poglądy są jedynymi właściwymi. Aj tam, forum to nie miejsce na psychoterapię. A wszyscy zainteresowani i tak wiedzą, że psy są rodowodowe lub nie. Aga&Co Quote
tunio Posted December 4, 2003 Posted December 4, 2003 Trinity to ze jestes modem nie znaczy ze masz prawo byc napastliwa a komentarz w stylu "Nie podoba Ci sie cos...?" Nie podoba sie mi i inni modzi beda pewnie tego samego zdania.....Poza tym male sprostowanko.....Zaden mod nie jest zadnym guru ani nic,my tu jestesmy aby wycinac podwojne posty i od czasu do czasu w razie jakiegos chamstwa interweniowac.....Mod to tylko czlowiek wiec jesli Waszym zdaniem mod albo ktokolwiek postepuje wobec Was nie fer wrzucic to na administracje a jesli mniej oficjalnie to do ktoregos z innych modow ktorych darzycie zaufaniem.....Mod to osoba ktora maja darzyc zaufaniem a nie bac sie wypowiedziec bowiem to forum dla wszystkich a mod to taki sam uzytkownik jak inni..... Ceny wyzlow z rodowodem niemieckich to od ok.700zl do niekiedy nawet 1800zl a weimarow to wydaje mi sie ze niekiedy kiedy jest okazja to od 1800zl w gore.... Quote
nice_girl Posted December 4, 2003 Posted December 4, 2003 A ja myślałam, ze moderator ma stać na straży porządku ,a nie sam obrażać innych :( Quote
Trinity Posted December 5, 2003 Posted December 5, 2003 Dobrze już wszystko wiem. NIe będę sie z Wami kłócić ani narzucać swoich racji (chociaż niektórzy już pewnie czują się oburzeni). Co do moderatora to nie uważam się wcale za jakiegoś wyższego, ale też nie wydaje mi się, że jeżeli jestem moderatorem to nie mogę wyrażać swoich poglądów i opinii. NIe musicie się z nimi zgadzać. Zapewne wszyscy z Was wiedzą, że forum jest to to żeby wyrażać swoją opinię na dany temat i dyskutować. Jeżeli uważacie, że nie wywiącuję się z funkcji moderatora to napiszcie do Administratora i po kłopocie. Pozdrawiam8) Quote
aga1215 Posted December 5, 2003 Posted December 5, 2003 Dobrze już wszystko wiem. NIe będę sie z Wami kłócić ani narzucać swoich racji (chociaż niektórzy już pewnie czują się oburzeni). Co do moderatora to nie uważam się wcale za jakiegoś wyższego, ale też nie wydaje mi się, że jeżeli jestem moderatorem to nie mogę wyrażać swoich poglądów i opinii. NIe musicie się z nimi zgadzać. Zapewne wszyscy z Was wiedzą, że forum jest to to żeby wyrażać swoją opinię na dany temat i dyskutować. Jeżeli uważacie, że nie wywiącuję się z funkcji moderatora to napiszcie do Administratora i po kłopocie.Pozdrawiam8) Trinitry, chyba nie zrozumiałeś, w czym problem - przeczytaj cały temat uważniej - już cytowałam Ci tenTwój niefortunny zwrot, który narobił tyle zamieszania. Wierzę, że nie napisałaś tego specjalnie. Czasem ręka się opsnie na klawiaturze... pozdrawiam Quote
aga1215 Posted December 5, 2003 Posted December 5, 2003 Dobrze już wszystko wiem. NIe będę sie z Wami kłócić ani narzucać swoich racji (chociaż niektórzy już pewnie czują się oburzeni). Co do moderatora to nie uważam się wcale za jakiegoś wyższego, ale też nie wydaje mi się, że jeżeli jestem moderatorem to nie mogę wyrażać swoich poglądów i opinii. NIe musicie się z nimi zgadzać. Zapewne wszyscy z Was wiedzą, że forum jest to to żeby wyrażać swoją opinię na dany temat i dyskutować. Jeżeli uważacie, że nie wywiącuję się z funkcji moderatora to napiszcie do Administratora i po kłopocie. Pozdrawiam8) Trinitry, chyba nie zrozumiałaś, w czym rzecz! Już cytowałam Ci Twój niefortunny zwrot, który narobił tyle zamieszania! Nikt nikomu (więc Tobie też) nie odmawia prawa wyrażania własnego zdania, ale chodzi o formę, której przecież Ty właśnie powinnaś tutaj pilnować pozdrowienia Quote
Julla Posted December 11, 2003 Posted December 11, 2003 Z tego co ja wiem to z porządnej hodowli wyżełka niem, krótkowłosego można kupić 1000-1500 i naprawde to sa dobre hodowle 8) Nie reklamując oczywiście żadnej :D :D :D Quote
Guest Fiorka Posted December 13, 2003 Posted December 13, 2003 Dogomaniacy, oj wywiązała sie tu dośc duza dyskusja, a zamiast tegopowinnismy poinformowac naszego przyjaciela, zamiast sie klocic że szczeniaki z hodowli a szczeniaki bez rodowodu(metryczki też)sprzedawane sa na giełdzie za nie male pieniadze ale taniej niz w hodowli zdarza sie ale w takim wypadku mozemy kupic chorego nieprzebadanego szczeniak albo o dziwo wyrośnie nam cos innego.kupujac takiego szczeniaka propagujemy w taki sposob sprzedaz zagrazajacą zwierzakom handlarze psiakami poki maja nabywcow naiwnych(przepraszam jesli ktos sie naciol) to rozmnazaja pieski bezmyslnie, te ktore sie nie sprzedadza trafiaja do schroniska lub blakaja sie po ulicach. A wtedy nie zwrocimy sie o pomoc do hodowcy, jesli bedziemy mieli problem ktory zawsze dba o dobre imie hodowli tylko popzostaniemie ze szczeniakiem i problemem na glowie. Oj jak czesto bylam swiadkiem takich wydarzen uwierzcie!Dlatego proponuje naprawde szczerze szczeniaka z hodowli lub ze schroniska nie badżmy naiwniakami i nie dajmy cierpiec innym istotom żywym, bądźmy odpowiedzialni za innych. :fadein: Quote
Vera Posted August 19, 2004 Posted August 19, 2004 O cene rodowodowego Wyżła Niemieckiego Krótkowłosego najlepiej się dowiedzieć w hodowlach które obecie posiadają w sprzedaży szczeniaki Znalazłem w necie 2 hodowle , które mają obecie szczeniaki Jak je znaleźć ? Na WP ( Wirtualnej Polsce ) na wyszukiwarce wpisać hasło : wyżeł niemiecki . Nie chce podawać nazw tych hodowli aby nie reklamować , kto chce to znajdzie. Quote
Recommended Posts