Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czasami czytajac niekture posty razi mnie nieswiadome przekrecanie i mieszanie nazewnictwa ras polnocnych:mad:, wiec chcialem napisac maly slownik ras i ich zdrobnien:p piszac niepelna nazwey rasy mieszamy je urzywajac niewlasciwych nazw do nie tej rasy.

1 [B]Syberian husky[/B] to. - husky, syberian, haszczak,
mowiac ze mam husky moj rozmowca bedzia wiedzial ze to ta rasa ktura mam na mysli to Syberian Husky a nie Alaskan Husky, czy Greenland Husky albo Mackenzy River Husky.

[B]2 Alaskan malamute to[/B] - Malamut, mal
najczesciej spotykanym przezemnie bledem jest nazywanie Malamuta- Alaskanem,
jezeli powiem ze mam Alaskana to moj rozmowca wywnioskuje ze mam Alaskan Husky a nie Alaskan malamute, poprawna skrucona nazwa rasy jest [B]Malamut[/B] albo [B]mal[/B], a nie jak np "mute"

[B]3 Alaska Husky to[/B] - alaskan,
Majac alaskana nie powiem ze mam Husky, bo wtedy daje do zrozumienia ze mam Syberian Husky.

Dlatego ze nazwy tych ras wywodza sie z jezyka angielskiego to mysle ze powinnismy urzywac angielskich form zeby unikac nieporozumien w rozmowach .

To tyle moich rozwarzan na ten temat zapraszam do dyskusji:p

Posted

[quote][B]Syberian husky[/B] to. - husky, syberian, haszczak,
mowiac ze mam husky moj rozmowca bedzia wiedzial ze to ta rasa ktura mam na mysli to Syberian Husky a nie Alaskan Husky, czy Greenland Husky albo Mackenzy River Husky.[/quote]no, mysle ze w tym przypadku mozna potraktowac sprawe z przymruzeniem oka. Niewielu jest w Polsce wlascicieli mackenzie czy grenlandzkich ;) a zawodnicy hodujacy alaskan husky sa zwykle dorze znani i nie trzeba ich psow nikomu przedstawiac...

jesli juz to Siberian Husky albo husky syberyjski, bo pisownia "syberian" jest bledna. Skoro sYberian, to czemu nie haski, albo w ogole syberjan haski ;)

Posted

[quote name='Miśka']no, mysle ze w tym przypadku mozna potraktowac sprawe z przymruzeniem oka. Niewielu jest w Polsce wlascicieli mackenzie czy grenlandzkich ;) a zawodnicy hodujacy alaskan husky sa zwykle dorze znani i nie trzeba ich psow nikomu przedstawiac...

jesli juz to Siberian Husky albo husky syberyjski, bo pisownia "syberian" jest bledna. Skoro sYberian, to czemu nie haski, albo w ogole syberjan haski ;)[/QUOTE]

tak to bylo napisane z "przymruzeniem oka" :) bardziej to sie odnosi do wlascicieli malamutow:) niz do posiadzczy husky:)tak naprawde to raczej nie ma w polsce chyba hodowli alaskanow bo to pies urzytkowy a nie wystawowy:) i jak juz ktos hoduje mieszanki husky tylko do wyscigow to jest raczej w typie euro dog a nie alaskan:)

Posted

[quote name='Miśka']aj, rzeczywiscie, dopiero zauwazylam.
myslalam ze chodzi o polskie realia, wiec pardon.[/QUOTE]

to chodzi o polskie realia :) bo w jezyku angielskim tego typu zdrobnienia sa na porzadku dziennym a w polskim proby takowych czasami przynosza niespodziewane efekty:)

Posted

[quote name='przeszlus']Ja tam się nawet przyznam że nie wiedziałem co to jest Mackenzie River Husky[/QUOTE]

[URL="http://www.justme.ws/pics/groups/23234.jpg"][IMG]http://ts2.mm.bing.net/images/thumbnail.aspx?q=311496807137&id=c7b6357532855882e39762003801db28&url=http%3a%2f%2fwww.justme.ws%2fpics%2fgroups%2f23234.jpg[/IMG][/URL]

to jest wlasnie Mackenzy river husky,( 32 do 57 kg) i ( 61 do 81 cm) wiekszy niz typowy husky z dluga sierscia