Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[URL="http://www.zkwp.pl/index_pl.htm"]http://www.zkwp.pl/index_pl.htm[/URL]

Masz tu adres do strony ZKwP - tam w dziale regulaminy znajdziesz "Regulamin hodowli psow rasowych".

Posted

Cieszę się,ze się,ze Cie to interesuje bardziej niż poprzednio:)
W skrócie mówiąc:
- 3 wystawy (w tym jedna miedzynarodowa lub klubowa) -uzyskana ocena ma być minimum bardzo dobra
- prześwietlenie stawów biodrowych (w lecznicy,która współpracuje z uprawnionymi lekarzami np.Siembiedą lub u tych lekarzy).wynik badania ma być A lub B
-zaliczone testy psychiczne -dowiedz sie w swoim oddziale zwiazku,kiedy są organizowane i udaj sie tam.Prawda jest taka,ze do testów psy są nieco przygotowywane,więc zapytaj o to swojego hodowcę,na pewno poleci ci jakiegoś szkoleniowca.

• 1 year later...
Posted

Nie chcę powielac tematów więc sie "podepnę :cool3::cool3::cool3::cool3:...... mam taki mały problem...jak zniechecić do robienia papierów hodowlanych.....???????? HA :mad::mad: Mam pytanie do osób wystawiających pieski .... czy wszystkie psy na wystawie dostają oceny ?? czy jest ograniczenie np. dla ocen bardzo dobrych i wybitnych ?? chodzi mi o ilośc takich not na dany dział /np suki dorosłe/ Próbuję zniechęcić rodziców do takiej hodowlanki...kupili sobie labkę z myślą o hodowli tylko jak dla mnie ona się do tego nie nadaje. Ma za długi wąski pysk...za drobną budowę i co najważniejsze...zaczyna przejawiać tendencje do agresji...więc mam cichą nadzieję, że będzie na wystawię wystarczająca odsiewka :shake::shake::shake:......albo sie łudzę :mad::mad::mad: bo co ?? wystrczy wystawiać sukę, żeby otrzymać uprawnienia ??? nie dostają tego TYLKO najlepsze suki ???? :crazyeye:

Posted

betka-sp dostają to tylko najlepsze suki, ale moze otrzymac też ocene dobra czy dostateczna przez co nie zrobi hodowlanki, do tego sa potrzeba 3 wystawy w tym co najmniej jedna miedzynarodowa albo klubowa, najlepiej pozwól wystawić suke rodzicom i sami sie przekonają co suka jest warta... chociaz nie ukrywam ze moga sie zdarzyc sedziowie ktorzy tylko doskonale daja...
tutaj masz linka do regulaminu wystaw: [URL]http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_wystaw_psow_rasowych_ZKwP.pdf[/URL]

a tutaj masz linka do poszzególnych regulaminów ( bo nei wiem czy labki nie maja jakis dodatkowych wymagań:
[url]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=reg&r=1[/url]

Posted

Tak jak Śnieżynka pisała na wystawie każdy pies otrzymuje ocenę. Jednak aby zdobyć uprawnienia hodowlane suczka musi dostać minimum 3 oceny bardzo dobre. Jednak nie ukrywam, że ocenę bardzo dobrą można zdobyć bardzo łatwo zwłaszcza na krajówkach z małą ilością psów.

Powiedz rodzicą, że rozmnażane powinny być tylko wybitne psy, więc jeśli suczka nie dostanie ocen doskonałych, albo np 2 doskonałych i jednej bardzo dobrej to nie powinna być rozmnażana.

Posted

z brzydkim psem można żyć, gorzej jak testy psychiczne są zdawane po znajomości, albo ukrywa choroby :shake:

suka hodowlana to nie tylko eksterier, a o tym się zapomina - bo za szczeniaka po championów można zawołać więcej :shake:

Posted

badzmy szczerzy.. w tym kraju jesli suka ma wszyskie cztery łapy, ogon, nie ma widocznych wad dyskfalifikujacych i nie odgryzla sedziemu reki to bardzo ciezko jest hodowlanki nie uzyskac.. ale z drugiej strony czasem jest tak ze srednia eksterierowo suka daje piekne potomstwo bo przekazuje dobry pakiet genow,,

Posted

No to mnie zmartwiłyście......:shake::shake::shake:......i właściwie tego się obawiałam. Wiem, że labki muszą mieć dodatkowo do hodowlanki prześwietlenie pod kątem dysplazji....ale na pewno nie testy psychiczne :mad::mad: no cóż........widać u nas wszystko jest możliwe i jak ktoś tylko chce to nikt go nie jest w stanie zatrzymać :angryy: A rozmowa z moimi rodzicami o nierozmnażaniu............:shake::shake: to jakbyście mówiły do ściany..........z takim samym efektem.........więc tylko szansa , że labka hodowlanki by nie zrobiła MOŻE ostudziły by ich zapędy.....:mad::mad::mad:

Posted

betka-sp u mnie jest to samo, tata ciągle zebyśmy pokryli fryte, ja sie staram go od tego pomysłu odciągnąc bo fryta doskonała nie jest(ale jakby przekazywała dobe geny to czemu nie ;) ),a po drugie szczeniaki to wielkie koszty, i ile czasu trzeba im poświecic co niestety w mojej rodzinie mozliwe nie jest...

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/member.php?u=16523"]Frytela[/URL]..widzisz.........labka nie jest moja więc nie mam wpływu na jej krycie :mad::mad:....... jest to drugi pies moich rodziców....pierwszego mieli, a właściwie mieliśmy bo wtedy jeszcze byłam gówniarą...prawie 15 lat temu. Teraz / na stare lata/ kupili se labkę z papierami bo moze podratuje ich budżet domowy /czyt. szczeniaki/ i właściwie labka chowa sie sama...bo oni nie znają sie na psach..nie mają do nich podejścia.....nie zdają sobie sprawy co to znaczy maluchy w domu :placz::placz::placz::placz:........ no i jak uda im się zrobić hodowlankę.........będzie "pozamiatane" :angryy:

Posted

[quote name='lothia']problem w tym że hodowlankę często można sobie wyjeździć jeżeli ktoś się uprze[/quote]

No właśnie....tylko w tym momencie idea rodowodów jest o "kant dupy rozbić" :mad::mad::mad: bo wystarczy kupić sukę z papierami....którą można dostać już za parę złoty więcej niż bez.....poopłacać składki w ZK .....wypatrzeć wystawy gdzie będzie mała konkurencja i "mamy hodowlę'' :shake:

Posted

[quote name='betka-sp'] .....wypatrzeć wystawy gdzie będzie mała konkurencja i "mamy hodowlę'' :shake:[/quote]
Wydaje mi się, że w przypadku labów to prawie niemożliwe :evil_lol:
Ponadto, jeśli suka nie będzie nauczona postawy i zachowania na ringu to jest duuuuża szansa, że:
a) zaprezentuje się kiepsko i będzie wyglądała na gorszą niż jest w rzeczywistości,
b) będzie chciała zwiać z ringu,
c) będzie demonstrować niezadowolenia agresją do innych psów, sędziego (obowiązkowy przegląd zębów) a nawet handlera.
Możliwe, że wszystkie te zachowania pokaże w komplecie :diabloti::diabloti: Co może właścicieli zniechęcić do kolejnych wystaw.:cool3:

Posted

beatka-sp a jakie podejcie ma labek do ciebie bo jak przepada za Toba to stan blisko ringu i dekoncentruj psa :D wołaj :) i broń borze nie podpowiadaj rodzicom co trzeba robić zeby ja dobrze wystawić a może naucz sie ty wystawiać i pokazuj im na odwrót żeby źle sie nauczyli ja prezentować :D

Posted

[quote name='Śnieżynka']beatka-sp a jakie podejcie ma labek do ciebie bo jak przepada za Toba to stan blisko ringu i dekoncentruj psa :D wołaj :) i broń borze nie podpowiadaj rodzicom co trzeba robić zeby ja dobrze wystawić a może naucz sie ty wystawiać i pokazuj im na odwrót żeby źle sie nauczyli ja prezentować :D[/quote]

hehe dobre ;)

Posted

"bo moze podratuje ich budżet domowy /czyt. szczeniaki/ i"

To im powiedz że na szczeniakach sie nie zarobi. Wychowanie kosztuje ponad 2 tysiące złotych. potem przeglądy szczepienia metryczki...

Posted

[quote name='Elitesse']jest niestety tez mozliwosc ze rodzice zniecheca sie w trakcie robienia uprawnien i stwierdza ze zrobia sobie szczeniaki bez papierow :shake:[/quote]

Też o tym pomyślałam :roll: , więc chyba już lepiej, żeby rozmnażali legalnie bo wtedy chociaż suczka będzie przebadana.

Posted

:eviltong::eviltong::eviltong:..jesteście niesamowite.............o tej dekoncentracji przy ringu nie pomyślałam :-o....... w pozycji wystawowej nie potrafi stać....zaliczyli tylko jakieś parę lekcji na szkoleniu podstawowym...ale szybko sie zniechęcili bo labka jest "niereformowalna" :razz::razz::razz::razz::razz:.......... może jednak z czasem sobie odpuszczą.tym bardziej, że nawet nie wiedzą kiedy należało by / w jakie dni / dopuścić ..... :shake: .ale teoria spiskowa :mad:

Posted

A jak chcą mieć naprawde dobrą hodowlanke zbey szczeniaki byly pelno wartosciowe to najlepiej zrobic championa z samych miedzy narodówek :D tam mala szansa ze zrobia bo sa duze stawki ilosciowe :D i moze sie zniecheca wogoe do szczeniakow a i nei wpadna na to zeby roznazac bez paierów :)