Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='magdyska25']jaka może być przyczyna, że źle sobie kojarzy? tak się cicho zastanawiam.

nie mam totalnie pomysłu na inne imię....pomyślę a Wam coś do głowy przychodzi?[/QUOTE] może że ktoś coś od niego będzie chciał - tak mówi Magda... i jeszcze, że robią mu się wielkie oczy ;)
wypadałoby mu zmienić na zaczynające się na inną literę ;)
są dwie teorie , że pies reaguje na pierwszą sylabę , a druga że na ostatnią , ja bym sie sklaniała do pierwszej , bo wystarczy że do naszch psów powiemy spa i już się cieszą na spacer ;)
więc załóżmy że ani na sam ani na mi
a może niech Magda jakieś wymyśli ;)

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']Chyba poraz pierwszy Sami na zdjęciach (zwłaszcza na tym pierwszym) wygląda jak zadowolony, rozluźniony pies:)[/QUOTE] w Psanatorium , zwłaszcza ostatnio też wyglądał na zadowolonego :)
myślę że nie ma porównania z tym w jakim stanie przyjechał Samsung do Psanantorium od jamora , przerażony , robiący pod siebie ze strachu , gryzący , a teraz podróż do Magdy przebiegła spokojnie , wyszedł bez stresu , komunikujący się z Asią :)

Magda napisała:

[QUOTE][I]Na razie idealnie czysty, cichy, nie niszczy niczego. Bardzo dużo śpi. W ogóle łatwo się męczy fizycznie, po pół godzinnym spacerze dziś wykończony i ciężko go namówić na ponowne wyjście, choć spacery sprawiają mu wyraźną przyjemność. Coraz chętniej mnie wącha. Podczas spaceru potrafi szturchnąć nosem. Uwielbia watróbkę i pasztetową, kotlety z kurczaka ewentualnie, a parówki są nie do przyjęcia:smile:.
Wchodząc do domu potrafi otrzeć się o mnie całym tułowiem. Dziś, lekko zaniepokojony obecnością mojego synka, kiedy wracałam z Samim, lekko cofnął się i wsparł na mnie tułowiem.[/I][/QUOTE]
jedno jest pewne , pies odpoczywa , myślę że nie miał do tej pory czytelnego komunikatu zwrotnego , było działanie , Sami chciał potwierdzenia a go nie było ,
stres go pożerał ładnych parę lat , nawet to że ciężko znosił dotyk mogło być spowodowane ciągłym napięciem mięśni ( a co za tym idzie -bólem)i brakiem odpoczynku w ciszy

kiedyś zauważyłam jak nasz poschroniskowy Batuś reaguje na odgłosy schroniska
jest taki program Kasi "psie adopcje" nieraz na niego trafiałam w nocy i oglądałam go , obejrzałam dwa razy , nie chciałam już więcej denerwować Batmana , te szeroko otwarte oczy , szukanie kontaktu ze mną , utwierdzanie się że jest ok , oglądam go od tej pory w komputerze na sluchawkach

wiecie jaki to musi być zgiełk i przekrzykiwanie ? każdy pies co innego krzyczy " weź mnie ,weź ".... "on mnie ugryzie , pomocy " , idą po mnie , idą " żarcie , dawać żarcie" , "obcy na horyzoncie , uwaga" ..... masakara
ja widzę po swojej trójce jak potrafią się nakręcić nawzajem

pomijając lenę13 bo to była porażka na calej lini Sami zarówno u jamora jak i ( może w mniejszym stopniu, bo ograniczały go zamknięte ściany) słyszał inne psy , cały czas pobudzony , gotowy do działania , nie mający , albo nie umiejący czerpać oparcia emocjonalnego z człowieka .....

Posted

Mi się podoba Biszkopt.

Sam schroniskowy hałas stresuje psy. Jeden z moich nie pochodzi ze schroniska, adoptując swoją ostatnią suczkę wzięliśmy go na zapoznanie. Jak tylko dojeżdżaliśmy z psa się zrobiła galareta. Nie chciał wysiąść z auta, na nikogo nie zwracał uwagi tylko koniecznie chciał być blisko samochodu.

Posted

[quote name='magdyska25']Mi się podoba Biszkopt.

Sam schroniskowy hałas stresuje psy. Jeden z moich nie pochodzi ze schroniska, adoptując swoją ostatnią suczkę wzięliśmy go na zapoznanie. Jak tylko dojeżdżaliśmy z psa się zrobiła galareta. Nie chciał wysiąść z auta, na nikogo nie zwracał uwagi tylko koniecznie chciał być blisko samochodu.[/QUOTE] można zdrobnić Bibi ... ładne :)
pewnie bał się, że przyszła na niego pora , że już go nie kochacie ;)

Posted

[quote name='magdyska25']Mi się podoba Biszkopt.[/QUOTE]
A może Orion, Portos, Atos, Miłek, Vero, Lucek, Cezar, Nochal, Mój...

Wspaniałe rzeczy dzieją się z ex-Samsungiem...
Wróciła nadzieja, kiedy jej już prawie nie było...

Posted

Bibi, Bobi itd ;)
(pewnie nie raz będę pisać Sami- trudno będzie się odzwyczaić).
Jakby był grzeczny do nowych psiaków to by go ta przejażdżka ominęła- pozostałe dwa zostały w domu. Łobuza trzeba było wziąć. Trochę się nastresował, "zresetował" ale wróciliśmy do domu z dwoma psami.

Posted

[quote name='jola_li']A może Orion, Portos, Atos, Miłek, Vero, Lucek, Cezar, Nochal, Mój...[/QUOTE]

Orion, Miłek, Lucek, Vero jakoś mi do niego nie pasuje.
Nochal- tak wołałam do mojej suni a ja raczej jedno imię/"ksywe" nadaje jednemu psu.
Tak samo Cezar- ukochany podopieczny ze schroniska (chociaż również był biszkoptem)- o silnym charakterze.

No ale decyzja ode mnie samej nie zależy także walcie imionami ;)

Posted (edited)

Lucky you-Szczesciarz z ciebie, Lucky -Szczesciarz, Rocky, Borys,Rufus,Nixon,Marfi,Max,Moritz,Vito,Arko,Spike,Sami

Edited by xxxx52
Posted

[quote name='magdyska25']No ale decyzja ode mnie samej nie zależy także walcie imionami ;)[/QUOTE]
Do mnie też nie:) Myślę jednak, że skoro musi mieć zmienione to na jak najbardziej odmiennie brzmiące niż Samsung czy Sami. Jeśli zostanie ogłoszony konkurs na nowe imię to mogę pomyśleć na kilkoma propozycjami:)

Posted

Biszkopt nie pasuje? Dla przyjaciół Bibek ? ;)

Lilka- chyba rzucamy tymi imionami- może zapytaj się P. Magdy co o tym myśli? Jakieś do niego musi pasować ;) wymień wszystkie tutaj niech sama się wypowie hehe

Posted

[quote name='magdyska25']Biszkopt nie pasuje? Dla przyjaciół Bibek ? ;)

Lilka- chyba rzucamy tymi imionami- może zapytaj się P. Magdy co o tym myśli? Jakieś do niego musi pasować ;) wymień wszystkie tutaj niech sama się wypowie hehe[/QUOTE]
zawsze jest z czego wybrać :) jakby się mnie ktoś zapytał o imie dla psa to czarna dziura w głowie , miałam trzy psy o imieniu Nero , Nercio , Nerosław , każdy innej wielkości i w innym czasie ;) i miałam Nukę , Fiśka miała być tymczasowym imieniem jak się czegoś bardziej ciekawego nie wymyśli i została na stałe Fiśką jest Batman , choć to jego ksywka ;) bo w papierach ma Arturo ;) i Kredka , z nabytym przylgniętym imieniem tymczasowym , tak że ja to sobie mogę rozmawiać o psich imionach ..a i jeszcze były dwa Marsy , co to ten następny miał się Maks nazywać ale później przechrzczony został mimochodem na Marsa ;)

a Magda podczytuje wątek ;)
i podejrzewam, że już wie jakie imię pasuje do Samiego

Posted

jak jak wcześniej pisałam- jedno imię dla jednego psa, także totalnie nie mam pomysłów. wszystkie się wyczerpały heh
Niedługo chyba zacznę nazywać liczbami ;) setka do mnie! hehe

Posted

Setka to krótkie, ( zresztą znałam kiedyś sunię o imieniu Setka , choć nie było to imię od cyfry a raczej od pojemności;) a jej właścicielem był osiedlowy pijaczek ;) ) gorzej z czterdziestką czwórką na przykład ;)

Posted

ale imię mi się spodobało ;) następna suczka będzie miała tak na imię.
język sobie połamie i tyle z tego będzie dobrego.

w domu są psy Brutus, Dasza, Shadow i Velma koty: Miśka, Kama, Maja, Olka i Zuzia.
Ludzkie imiona jak widać mi nie przeszkadzają :)

Posted

[quote name='magdyska25']ale imię mi się spodobało ;) następna suczka będzie miała tak na imię.
język sobie połamie i tyle z tego będzie dobrego.

w domu są psy Brutus, Dasza, Shadow i Velma koty: Miśka, Kama, Maja, Olka i Zuzia.
Ludzkie imiona jak widać mi nie przeszkadzają :)[/QUOTE]to masz trochę tych czworonogów , zazdroszczę , choć jako milośniczka psów myśliwskich z którymi się solidaryzuję za kotami nie przepadam ;)

mamy na fb konika do kupienia [URL]https://www.facebook.com/events/482437238442528/permalink/596938970325687/[/URL].... i dzisiaj aniołek spadł nam z nieba i dał za konika cenę 200 zł :loveu:

Posted

[quote name='lilk_a']mamy na fb konika do kupienia [URL]https://www.facebook.com/events/482437238442528/permalink/596938970325687/[/URL].... i dzisiaj aniołek spadł nam z nieba i dał za konika cenę 200 zł :loveu:[/QUOTE]
:crazyeye: To się udało:)

Co do imion to ja i tak sobie Samiego nazywałem......Zającem;) Wzięło się to od jego wyglądu jak siedział bokiem i patrzył na ludzi:) Ciężko to słowami opisać-trzeba zobaczyć:roll:
Ale tak na poważnie to słowo "samsung" (jeśli ktoś jeszcze nie sprawdzał) w języku koreańskim znaczy "trzy gwiazdy" lub "trójgwiazda".
Z nietypowych imion dla psów (samców) to słyszałem: Bono, Robinson (Robin), Mundek, Bolek, Rysiu, Boguś, Sky (czyt. skaj), Barnaba (Barni), Charlie, Baj, Dr Watts, Teegan, Raptor, Diesel, Samsung:) Nie mówię, że wszystkie się nadają - tylko spisałem co pamiętałem...:roll:

Posted

[quote name='lilk_a']mamy na fb konika do kupienia [URL]https://www.facebook.com/events/482437238442528/permalink/596938970325687/[/URL].... i dzisiaj aniołek spadł nam z nieba i dał za konika cenę 200 zł :loveu:[/QUOTE]
WSPANIALE, Lilka :Rose::Rose::Rose:!!!!!!!
(pomyślałam sobie, że właśnie ten obraz były świetny na loterię - gdyby się nie sprzedał, oczywiście ;)).

A propos imion - znałam kiedyś - za komuny - wielkiego czarnego doga o imieniu Kryzys :).