pumcia02 Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 KRUSZYNKA Kruszyna leżała przy szosie w okolicy Stanisławowa, aż pewien kierowca sprawdził, czy pies żyje. Dzięki temu, że się zatrzymał, uratował jej życie… Zadzwonił i poprosił o pomoc Fundację, a my skierowaliśmy suczkę do lecznicy. Jej stan wydawał się ciężki: nie mogła chodzić, była zagłodzona, zarobaczona, zapchlona, zakleszczona i pogryziona. A to tylko 5 kg wagi i 25cm wzrostu. Zdjęcia rentgenowskie wykazały złamania kości łonowych i kulszowej prawej, dodatkowo ortopeda odkrył skomplikowane zwichnięcie stawu w przedniej łapce i zerwanie wszystkich wiązadeł. Wyniki krwi i badanie usg jamy brzusznej są dobre, jest „tylko” połamana. Kruszynka przeszła dwa zabiegi usztywniające zwichnięty staw i wkrótce czeka ją kontrola. Miednicę leczy się jedynie zachowawczo poprzez ograniczenie ruchu. W tej chwili suczka nabiera sił i na wadze w domu tymczasowym. Zmienił się także wyraźnie stan jej ducha. Jak przyjechała do nas, miała bardzo smutne oczy i widać było, że cierpi z bólu. Teraz oczy jej się śmieją i ma duży apetyt na życie. Ponieważ jest młodziutka (ok. 2 lat), mamy nadzieję, że jej organizm powróci do sprawności i że Kruszynka znajdzie wspaniały dom. Ma bardzo fajny charakter, łagodny i przyjazny. Naszym zadaniem jest zapewnić jej dobrą opiekę lekarską, dlatego prosimy o pomoc w opłaceniu kosztownych ortopedycznych zabiegów w lecznicy. Jeśli zechcecie Państwo pomóc stanąć Kruszynce na nogi, prosimy o wpłaty na konto Fundacji: Fundacja Noga w Łapę. Razem idziemy przez świat. ul. Hawajska 5/9, 02-776 Warszawa Nr rachunku: Alior Bank 87 2490 0005 0000 4500 5605 8992 www.nogawlape.org Quote
AgusiaP Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Jejku jakie biedactwo :-( Maleńka bądż dzielna Quote
BonaJ Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Malutka bidulka... wierzę, że da radę. Wszystko się ułoży. Trzymaj się śliczności. Quote
AgusiaP Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Z mordeczki wygląda na starszą, ale może mi się wydaje... Quote
AgusiaP Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 W górę sunieczko niech więcej cioteczek Cię tu odwiedzi Quote
pumcia02 Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 ze zdjec rowniez wydaje mi sie starsza. Ale na zywo nie widziałam, wiec sama nie bede oceniac ;) Dzisiaj miała usztywniany staw. Ma sie nie ruszac przez 10dni. I wtedy kontrola. Ona jest super cierpliwa. Znosi wszystko bardzo ładnie... a przeciez jaki to musi być ból... :( Quote
zofia Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Biedna psineczka. Rozpacz ogarnia, jak się czyta takie wątki. Jaka ona smutna.:-( Quote
pumcia02 Posted October 14, 2010 Author Posted October 14, 2010 była w lecznicy bo spuchła jej łapka. Ma miec teraz masowane paluszki... Quote
pumcia02 Posted October 16, 2010 Author Posted October 16, 2010 aktualizowałam pierwszy post.. przepraszam, ze malo pisze ale w osytatnich dniach czasu mi brakuje. Quote
pumcia02 Posted October 19, 2010 Author Posted October 19, 2010 jeszcze kilka dni i będzie oglądał ją weterynarz. A tymczasem sunka coraz lepiej się czuje pod względem psychicznym :) Juz nie do konca taka smutna Quote
pumcia02 Posted October 19, 2010 Author Posted October 19, 2010 tyle, że nie wiadomo co z łapami. Ma zerwane wiezadła.. Quote
pumcia02 Posted November 5, 2010 Author Posted November 5, 2010 oj dawno nie zaglądalam... Wczoraj odwiedziłam Kruszkę. Z samopoczuciem jest ok. Ucieszyła się, machała ogonkiem. Z wygladu taki gremlinek z niej ;) Jesli chodzi o łapy... Przednia łapka juz drugi raz była drutowana i nie jest dobrze. Kiepsko się zrasta. Miednica tez nie za dobrze. A na czyms ten pies musi chodzic... Quote
zofia Posted November 5, 2010 Posted November 5, 2010 Jesli chodzi o łapy... Przednia łapka juz drugi raz była drutowana i nie jest dobrze. Kiepsko się zrasta. Miednica tez nie za dobrze. A na czyms ten pies musi chodzic... A malutka dostaje jakieś witaminy? Wapno, fosfor, mikro i makroelementy? Jeżeli była zagłodzona, zapchlona i zakleszczona, to organizm jest bardzo wycieńczony i choć jest młoda, to bez dodatkowych suplementów, może sama nie dać rady. Quote
pumcia02 Posted November 5, 2010 Author Posted November 5, 2010 nie wiem czy dostaje, dowiem się. Quote
pumcia02 Posted November 14, 2010 Author Posted November 14, 2010 Kruszka: [video=youtube;i86Md7r2sNY]http://www.youtube.com/watch?v=i86Md7r2sNY[/video] mam jeszcze jeden filmik, ale jeszcze sie przetwarza. Kruszka jezdzi nadal na wizyty w lecznicy. Z przednia łapką nadal nic nie wiadomo. Na tył utyka i mnie obciąża jedną łapinę Quote
zofia Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 śliczny pysio.To już długo trwa, z tymi łapkami.:shake: Quote
Recommended Posts