Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

[B]Flaire[/B]
[I]"czepiać się[/I]
[I]doszukiwać się, dopatrywac się w kimś albo w czymś złych intencji, cech, stron, itp.; występowac agresywnie, z ostra krytyką, zarzucac przeciw komuś, traktowac coś, jako pretekst do zarzutu (w mniemaniu osób innych niesłusznie)"[/I]
Słownik Języka Polskiego, PWN 1988
:lol:
To oczywiście znaczenie oficjalne, potoczne jest dużo szersze ;)
Ja wytłuamczenie Wind zrozumiałam dokładnie tak, jak Ty potem uściśliłaś - jako szykanowanie ;)

[B]Coztego[/B], a ja przeciwnie, ucieszyłam się, że z moim angielskim nie jest tak źle, jak się obawiałam :evil_lol:

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='coztego']No to Kreseczka też została przetestowana :evil_lol:
Prey = 45
Pack = 55
Defense - Fight = 35
Defense - Flight = 35
:hmmmm:
[/QUOTE]
A moze mi ktoś powiedzieć po co ten test? Na grzyba mi ta wiedza potrzebna? :razz:

Posted

[quote name='coztego']A moze mi ktoś powiedzieć po co ten test? Na grzyba mi ta wiedza potrzebna? :razz:[/quote]coztego, odpowiedź autorów jest na stronie, którą podałam ([URL="http://www.volhard.com/training/cpp.htm"]http://www.volhard.com/training/cpp.htm[/URL]). Na przykład, pierwsze dwa akapity tej strony brzmią:

[LEFT]To help you understand how to approach your dog's training, we developed Volhard’s Personality Profile for Dog. The Profile catalogs ten behaviors in each drive that influence the dog's responses and which are useful to us in training. The ten behaviors chosen are those that most closely represent the strengths of the dog in each of the drives. The Profile does not pretend to include all behaviors seen in a dog, nor the complexity of their interaction. Although it is an admittedly crude index of your dog’s behavior, you will find it surprisingly accurate.

The results of the Profile will give you a better understanding of why your dog is the way he is and the most successful way to train him. You can then make use of his strengths, avoid needless confusion and greatly reduce the time it takes to train him.[/LEFT]

Posted

[quote name='Flaire']asher, a co z Fernandziem i jego mamą? ;-)[/quote]Nie czepiała się, choć byczek Fernando oczywiście mógł tak to odebrać :lol:

Posted

[quote name='Flaire']coztego, odpowiedź autorów jest na stronie, [/QUOTE]
Rozumiem, tylko co ja mam zrobić tą suką? ;)
[quote name='asher']Nie czepiała się, choć byczek Fernando oczywiście mógł tak to odebrać [/QUOTE]
Jak to nie?! :diabloti:

Posted

Dziś z Gosią zrobiłyśmy pierwsze przymiarki do agility. Zabawa w błocie była super :lol:
Jednocześnie przeszłam kryzys Ludwikowy- robienie czegoś co wymaga odrobiny myślenia z psem, który zamiast mózgu ma malutką piłeczkę to ciężka sprawa. Przyjdzie chyba na jogę się zapisać czy jakieś medytacje, co by zwiększyć pokłady cierpliwości. Inaczej nie wytrzymam :roll:

Posted

A my jutro i w niedzielę mamy z Locią i z Misią w pokazach agility uczestniczyć :roll: . Szczególnie ciekawy powinien być udział Loci, która od swojego trumfalnego ;-) przebiegu charytatywnego kilka tygodni temu żadnej przeszkody nie widziała...

Posted

[quote name='Ali26762'][B]zach[/B], czy możesz napisać bardziej szczegółowo czego od Ludwinia wymagałaś?[/quote]Ja też jestem ciekawa...

Posted

[quote name='Flaire']A my jutro i w niedzielę mamy z Locią i z Misią w pokazach agility uczestniczyć :roll: . Szczególnie ciekawy powinien być udział Loci, która od swojego trumfalnego ;-) przebiegu charytatywnego kilka tygodni temu żadnej przeszkody nie widziała...[/quote]
Eeee, no przecież młodzież doskonale zapamiętała o co w tej zabawie chodzi. Przyjemnych rzeczy się nie zapomina, a mała ma chłonny umysł jak gąbka teraz. Zobaczysz, poleci jak złoto :multi:

Posted

Dzien dobry!

Tak sobie przeglądałam kalendarz wystaw na ten rok i mam takie male pytanko. Czy ktoś z Was miał okazję być ocenianym bądź słyszał coś o panu Enrique Mate Duran ?:roll:

Posted

WLasnie szukalam na allegro jakis ksiazek o psach i trafilam na aukcje na ktorej ktos sprzedaje psiaka AT szczeniaka za 1900 zlotych. Jak dla mnie to troche dziwne :shake: sprzedawac zwierzeta przez internet na aukcji :shake: Czy to normalne? Zgodne z przepisami?

Posted

[quote name='niedzwiedzica']Wind :multi::multi::multi: Fajnie masz z tym spsionym ;)TZ ...Mój świata poza końskim ogonem nie widzi ;),ale u niego to "skrzywienie " i zawodowe i rodzinne, zreszta ,zanim na psy zeszłam, tez w sportach konnych siedziałam i dłuuuugie lata jeździłam. Teraz czasu brakuje na równoczesne spacery z psami, strzyżenie i jazde konną. Ale czasami żal koni :-( Zamiast mnie jeździ córka,a na dodatek ona już lepsza w tym jest, niz ja kiedys byłam :diabloti:[/QUOTE]
[B]
niedzwiedzico,[/B]

Pasje to chyba najlepsza przyprawa zycia :-) Nie wyobrazam sobie, abym nie miala fotografii, psa i milosci do malarstwa :multi: Fajnie masz z tymi konmi na codzien :-) Tylko brac aparat i fotografowac! Zaluje, ze w moim zyciu nie ma miejsca na konskie sporty ... hmmm ... ale przeciez nie wszystko stracone ;) Poza tym, niewatpliwie aby cos dobrze fotografowac trzeba to poznac :cool3:

[B]zach,[/B]
Jednym slowem otworzylyscie sezon agility! GRATULUJE i zycze satysfakcjonujacych postepow i wiele radosci z hopkowania :loveu:

W

Posted

[quote name='Ali26762'][B]zach[/B], czy możesz napisać bardziej szczegółowo czego od Ludwinia wymagałaś?[/QUOTE]

Tylko tego żeby na chwilkę zatrzymał się i pomyślał ;)

A tak w ogóle to ćwiczyliśmy hopki- przygotowałyśmy z Gosią całe 3 i troszkę slalom. Ja mam główny problem przestawienia się z laba, czyli spokojnego, myślącego misia na szybkiego, zwariowanego terriera, który ma tylko piłkę w głowie i poza tym nie widzi przeszkód :cool1:

Ciężka praca, ale sezon rozpoczęty i na pewno będziemy dalej aktywnie działać :D

Posted

[quote name='moriko']WLasnie szukalam na allegro jakis ksiazek o psach i trafilam na aukcje na ktorej ktos sprzedaje psiaka AT szczeniaka za 1900 zlotych. Jak dla mnie to troche dziwne :shake: sprzedawac zwierzeta przez internet na aukcji :shake: Czy to normalne? Zgodne z przepisami?[/quote]moriko, na dogomanii było już na ten temat wiele, wiele dyskusji i tutaj nie jest miejsce na kolejną. Jeśli poszukasz w wyszukiwarce to na pewno znajdziesz poprzednie dyskusje; jedna z nich, o ile pamiętam, odbywała się w topiku welszowym i tam wszystkie strony tej kwestii były dokładnie przedyskutowane. W skrócie, żaden szanyjący się hodowca na aukcji przez internet szczeniąt nie sprzeda. Natomiast są szanujący się hodowcy, którzy używają miejsc takich jak allegro jak tablicy ogłoszeń, nie sprzedając szczeniąt bez bezpośredniego kontaktu, ale rozpowszechniając w ten sposób wiedzę o miocie. Jedni uważają to za niemoralne, no bo w końcu celem allegro jest aukcja, gdzie sprzedaje się rzeczy - nie zwierząt - najwyższemu licytującemu. Natomiast inni -uważają używanie aukcji internetowych w ten sposób za tak samo dobry sposób reklamy, jak każdy inny, pod warunkiem, że sama sprzedaż odbędzie się normalną drogą, a nie jako internetowa aukcja. A samo allegro może powinno się na takie ich używanie nie zgadzać, ale takich "aukcji"-nieaukcji nie usuwa, więc widocznie uważa je za ok.

To tak w skrócie streszczenie wcześniejszych dyskusji. Po szczegóły zapraszam do wyszukiwarki, a gdybyś miała potem jeszcze jakieś inne pytania czy uwagi, to załuż, proszę osobny topik.

Posted

[quote name='zachraniarka']Ja mam główny problem przestawienia się z laba, czyli spokojnego, myślącego misia na szybkiego, zwariowanego terriera[/quote]Hi hi, a ja mam spokojnego, myślącego misia (a właściwie Misię ;-) ) w wydaniu terierowym. :evil_lol:

A to moje drugie to chyba w łepku nie ma absolutnie nic - no może trocinki...

Posted

No to mój w miejsce mózgu ma piłeczkę taką małą obijającą się piłeczkę- i nic więcej. I przez to całe jego istnienie kręci się wokół hasła "rzuć piłeczkę!", nic innego nie istnieje..

Ale trzeba przyznać, że brak mózgu ma też swoje dobre strony.. Hugusio przez 3 tak samo ustawione hopki to by skoczył z 5 razy, po czym znudziłby się i poszedł sobie szukać ciekawszego zajęcia. Z terrierem nie ma tego problemu, można robić do bólu tę samą czynność i jest fajnie.. tylko "rzuć piłeczkę!" :lol:

Posted

Flaire, przepraszam nie wiedzialam ze ten temat byl wczesniej tutaj poruszany po prostu rzucilo mi sie to dzisiaj na allegro i wydalo mi sie to co najmniej dziwne, poszukam starszych dyskusji i poczytam ;-)

Posted

[quote name='Wind'][B]zach,[/B]
Jednym slowem otworzylyscie sezon agility![/quote]
O pardon! :mad: Myśmy z Bugajskim już tydzień temu skakali. Niemrawo, bo niemrawo, ale zawsze :eviltong:

Posted

[quote name='asher']O pardon! :mad: Myśmy z Bugajskim już tydzień temu skakali. Niemrawo, bo niemrawo, ale zawsze :eviltong:[/QUOTE]

[B]asher,[/B]

Hmmm ... nie chce sie przechwalac, ale dla nas sezon trwa caly rok :eviltong:

BTW byl taki czas, ze mrozy siegajace grubo ponizej 10 stopni Celsjusza, oraz sniegi do polowy malego psa towarzyszyly nam na treningach w Cavano ... Nic to, zapal i chec poznania nowego rozgrzewaly najskuteczniej :multi:

Posted

[quote name='Wind'][B]asher,[/B]

Hmmm ... nie chce sie przechwalac, ale dla nas sezon trwa caly rok :eviltong: [/quote]A my wczśniej w ogóle nie mieliśmy żadnych sezonów :shake: Zwlekałam tak i zwlekałam, aż mi się z psa emeryt zrobił. Ale lepiej późno, niż wcale :evil_lol:

Ach, musze się pochwalić, nie wiem gdzie, to zrobię to tutaj. Mój Bugajski, pies, który jak ognia unikał najdrobniejszego kontaktu wzrokowego, a mojej od twarzy zawsze zachowywał dystans co najmniej kilkunastu centymetrów (wychowywanie "antydominacyjne" psychicznie słabego psa się kłania :angryy: I głupota jego włascicielki :shake: ), od wczoraj umie swoją pancię polizać w nos :multi: Co prawda nie robi tego spontanicznie, tylko na komendę, ale to i tak ogrooomny postęp :laola:

Posted

[B]asher,[/B]

Gratuluje postepow edukacyjnych :-) Chociaz prawde powiedziawszy wolalabym nauczyc psa patrzenia mi w twarz niz lizania po nosie :evil_lol: Ale jak rozumiem, to pierwszy etap do dalszych i powazniejszych planow wzgledem Bugajskiego :loveu:
Ciesze sie, ze spodobaly sie Wam zajecia na torze :-) To doprawdy super zabawa dla psa (jesli rzeczywiscie lubi taka aktywnosc) i wlasciciela :-) Zobaczysz, jeszcze troche, a bez treningow w weekendy zyc nie bedziesz mogla :cool3:

W.

Posted

Sezon agility otwarty, a Ludwik nawet ochrzcił hopkę - możecie się domyślić jak. :evil_lol: :lol:

Luce szło nawet OK do czasu aż przemokła i straciła zainteresowanie nawet piłkami, więc musiało być jej naprawdę źle. Ale do tego czasu muszę przyznać, że byłam zadowolona. W slalomie przydała się nauka slalomu między nogami. Hopki też skakała całkiem, całkiem. Generalnie chyba jej się podobało. Duże nadzieje na postępy wiążę z polepszeniem pogody. Wtedy to dopiero zaszalejemy. :lol: ;)

Parę fotek będzie za chwilę...dopiero wróciłam z imienin dziadka Zbigniewa i muszę wszystko zgrać i poukładać. :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...