kbk Posted September 3, 2010 Posted September 3, 2010 Mam problem...mam 7-8-miesięcznego szczeniaka po schroniskowych przejściach, który zaraz po zaadoptowaniu (jest z nami już ponad dwa miesiące) zaczął jeść Brita Junior. Był raczej OK, jednak po miesiącu zaczęły się problemy jelitowe, biegunki, duża ilość małych, śmierdzących kup. W końcu, pies wylądował u weta z ostrym zapaleniem jelit i 3-godzinną kroplówką. To plus leki plus dieta ryż-marchewka-kurczak pomogły i teraz jet w porządku. Lekarz zbadał jej kał, okazało się że nie ma jakichś superrobali, z którymi tabletka odrobaczająca sobie by nie poradziła, więc przyczyna musiała być w tym, co jadła. Kiedy się poprawiło, wet zalecił, żeby stopniowo odchodzić od diety r-m-k i zacząć podawać stopniowo starą karmę. No i zaczęliśmy wracać do brita junior, ale już zauważyłem, że jest gorzej, niż było na ścisłej diecie. Czyli muszę poszukać innej, b. jej odpowiadającej karmy...(jak się nie uda z jakimiś normalnymi, wet powiedział, że trzeba będzie podawać jakieś weterynaryjne, gastrointestinal czy coś takiego). I tak zacząłem szukać, pytać...i nic nie wiem. Mam na oku: Nutrę Gold, Acanę i Taste of the Wild. Może jescze Brit Care... Jakieś rady? Quote
Erica Posted September 3, 2010 Posted September 3, 2010 1. Być może Twój pies jest uczulony na tą jedną, specyficzną karmę. 2.Miałam ten samo problem z moją Hathor. Zaadoptowana w czerwcu, od samego początku miała częste niedyspozycje jelitowe, ale od końca listopada do końca marca prawie non-stop miała nawracające ostre zapalenia jelit. :shake: Przeszliśmy przez różne diety, karmy, karmy wet i nic. W końcu, mimo protestówe wetów, przestawiłam ją na BARF ( bez drobiu). I od tego czasu jest dobrze; Hathor jest zdrowa, a koopy są piękne :evil_lol: Od czasu do czasu może nawet bezkarnie zjeść wędzone udko z kurczaka, ale sucha karma nadal powoduje biegunki. Quote
kbk Posted September 3, 2010 Author Posted September 3, 2010 Kurdę...czyli muszę próbować próbować i próbować? Z nadzieją, że któraś jej podpasuje. Bo przecież nie może być ciągle na samym ryżu z kurczakiem i marchewką... Z resztą, lekarz zalecił, żeby wrócić najpierw do Brita juniora, ale ostrożnie, i potem próbować innych karm, o BARFie nawet nie wspomniał. Dlaczego lekarze protestowali przeciwko BARFowi u Hathora? Inny pies, wzięty ze schronu przeze mnie rok wcześniej, obecnie pod opieką mojej matki, też miał na początku Brita i niezbyt mu on służył. Teraz cały czas je nutre nuggets i jest dobrze. Więc, sam nie wiem czemu znowu zacząłem żywić schroniskowca britem, skoro już raz się nie sprawdził... Quote
Erica Posted September 3, 2010 Posted September 3, 2010 [quote name='kbk'] Dlaczego lekarze protestowali przeciwko BARFowi u Hathora? [/QUOTE] Hathor to suczka ( w moim avatarze) ;) Bo wyszli z założenia, że jeśli nawet delikatne mięso z kurczaka i karmy wet. podrażniają jej żołądek i jelita do tego stopnia, że konieczny jest antybiotyk, to surowymi kośćmi wyprawię sukę na tamten świat. Nie musisz karmić wyłącznie kurczakiem, możesz podawać też indyka, wieprzowinę, wołowinę, podroby. No i pamiętaj, że psy w okresie wzrostu potrzebują dużo wapnia, a tego w gotowanym mięsie nie ma. Może na okres 'eksperymentów z karmą', suplementuj wapń i witaminy. Quote
Delph Posted September 3, 2010 Posted September 3, 2010 Brita już sobie daruj, skoro psu nie służy, nie ma co próbować :shake: Każdy pies jest inny, niestety tylko metodą prób i błędów możesz dobrać odpowiednią karmę. Dla jednego Brit jest super, u innego powoduje dolegliwości... Kupuj małe opakowania, żeby nie trzeba było wyrzucać w razie czego (albo oddaj psom w potrzebie to co zostanie). Ale pamiętaj, że przy każdej zmianie karmy może na początku występować lekka reakcja na nową dietę, najlepiej na początku mieszać nową karmę z tą, którą psiak jadł dotychczas (ale teraz już jak pisałam Brita jej daruj, od razu podaj coś innego, szkoda żeby sytuacja z dolegliwościami miała się powtórzyć). Quote
kbk Posted September 3, 2010 Author Posted September 3, 2010 Ok, więc...Acana Puppy & Junior albo BRIT Care Puppy Lamb & Rice?? Co sądzicie? Czy acanę jakąś bez kurczaka? Ale nie ma takich dla szczeniorów chyba... Quote
Oliwia. Posted September 3, 2010 Posted September 3, 2010 z czystym sumieniem polecam karmę BIOMILL..co prawda nie najtańsza ale się sprawdza u szczeniąt wrażliwych pokarmowo...przechodziłam wiele,wiele,wiele karm..zawsze u któregoś było ''coś'' . Biomill jest szwajcarską firmą, wszystkie składniki użyte do produkcji tej karmy spełniają standard zgodny certyfikatem "HACCP BRC"(zgodność z najwyższym standardem żywienia dla ludzi). Osobiscie karmię [SIZE=3][COLOR=#ffd700][COLOR=darkorange]BIOMILL JUNIOR SENSIBLE MINI[/COLOR] [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]karma przeznaczona dla szczeniąt ras małych z problemami trawiennymi lub z tendencjami do alergii pokarmowych, ze szczególnym uwzględnieniem wrażliwości na mięso pochodzenia drobiowego, w wieku od 4-ego do 12-ego miesiąca życia.[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][/SIZE] Polecam mimo ceny. Quote
Delph Posted September 3, 2010 Posted September 3, 2010 Nikt Ci tutaj sensownie nie doradzi, bo jak już pisałam każdy psiak reaguje inaczej. Ja na Twoim miejscu zrezygnowałabym już z marki Brit, bo może używają jakiegoś składnika, który Twojemu psiakowi szkodzi. Chociaż może się okazać, że Brit Care będzie ok, nie wiadomo tego na pewno. Na kurczaka raczej nie ma uczulenia, skoro na diecie kurczakowej było w porządku. Ale karmy dla wrażliwych psów przeważnie są na bazie jagnięciny lub ryby, więc możesz spróbować z takimi. Moim zdaniem celujesz dobrze, karmy, które podajesz są dobre jakościowo, pozostaje wypróbowanie. Ja karmię Taste of the Wild i sobie ją chwalę, Acanę też (chociaż akurat mój psiak jej nie toleruje, daję ją innym psom u mnie przebywającym), do tego możesz próbować Fish4Dogs, ProPlan'a Sensitive, Orijena oraz wszelkich karm o wysokiej zawartości mięsa i określonym źródle białka. Poza tym rozważ może żywienie gotowanym, skoro małej służy? Nie wiem jak dawno przeszła zapalenie jelit, ale dobrze byłoby potrzymać ją trochę na diecie, zanim zaczniesz eksperymenty ;) Quote
kbk Posted September 4, 2010 Author Posted September 4, 2010 W końcu, zdecydowałem się na Acanę Puppy & Junior. Będziemy na początku dawać ją z ryżemmarchewkąkurczakiem. Czy są dostępne u dystrybutorów i w sklepach miarki do Acany? Quote
Oliwia. Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='kbk']Będziemy na początku dawać ją z ryżem marchewką kurczakiem. [/QUOTE] lepiej jegnięcinom bo kurczaki są karmione hormonami przez co wiele psów jest uczululone. Quote
kbk Posted September 24, 2010 Author Posted September 24, 2010 Jako, że czuję się w obowiązku, kontynuować wątek przeze mnie założony i zdać relację z naszych w tej sprawie, poczynań, piszę: więc, zmieniliśmy Brita Junior na Acanę Puppy & Junior. Aczkolwiek, myślę, że mogłoby być lepiej i będziemy szukać odpowiedniej karmy dalej, jak skarmimy ten worek, to po acanie jest b. duża poprawa. Kupy już nie luźne, znacznie mniejsze i rzadziej (2-3 razy dziennie). Sierść lepsza, zachowanie psa (jego samopoczucie), też widocznie lepsze. No i, karma jest zjadana chętnie, a z Britem były wiecznie problemy i porcja zawsze była niedojedzona. Wniosek - Acana Puppy & Junior, w naszym wypadku, sprawdziła się o wiele lepiej, niż Brit Junior. Poza tym, patrząc na skład, jest o klasę (dwie?) lepsza - choć to chyba w każdym indywidualnym psim przypadku, ma pomniejsze znaczenie. Myślę, że po Puppy & Junior spróbuję jakiejś innej acany, z linii bez zbóż. Pozdrawiamy :) Quote
Recommended Posts