Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przytulisko dla zwierząt w Brzegu zaczęło swoją działalność oficjalnie w 2005 roku. No właśnie, połóżmy nacisk na słowie "oficjalnie". Niewielu mieszkańców naszego miasta wiedziało o działalności przytuliska do lipca tego roku. Sama dowiedziałam się o nim bodajże rok temu, chociaż należę do osób, którym los czworonogów nie jest obojętny. Coś więc musi chyba w tym być.

W lipcu 2010 r. dopuszczono do "pomocy" w przytulisku osoby, które ubiegały się o pozwolenie na taką działalność już od dawna. Nie pozwolono nam nazywać się wolontariuszami - ok, nie ma problemu. Problemem jest za to stan przytuliska. Problemem jest to, że dopóki nie pojawiliśmy się my, psy siedziały cały czas w boksach, na gołym betonie. Przepraszam - miały przecież budy.

Brakuje nam wszystkiego. Nie mamy wystarczającej ilości miejsca, przez co niewielkie przytulisko jest przepełnione. Nie mamy odpowiedniej ilości kojców, dlatego mamy nieustające problemy z przeprowadzeniem kwarantanny. Brak obroży, bud, koców.

Co robimy? Niestety, niewiele nam wolno. Staramy się jednak robić jak najwięcej:

• promujemy Przytulisko w sieci
  • plakatujemy miasto, informujemy ludzi o możliwości zabrania czworonoga z Przytuliska
  • planujemy akcje promocyjne i edukacyjne na terenie naszej gminy
  • pozyskujemy sponsorów
  • uczymy naszych podopiecznych
  • strzyżemy, dbamy o wygląd, reagujemy na każdy problem zdrowotny
  • dajemy zwierzakom tą niezbędną odrobinę ciepła

Wiadomość poddana edycji. Powód: jakżeby inaczej - "dywersja".

Potrzeba nam Domów Tymczasowych i osób, które mogłyby w inny sposób wesprzeć przytulisko (np. wizyty przedadopcyjne). Wszelka pomoc rzeczowa także jest mile widziana. Znacznie łatwiej moglibyśmy działać w formie stowarzyszenia, jednak na razie jest to niestety kwestia do rozstrzygnięcia.

Kontakt:
e-mail: [email protected]
strona www: http://brzegprzytulisko.pl , wciąż rozbudowywana

adres: Brzeg, ul. Saperska 1

Wątek adopcyjny czworonogów na Dogomanii: http://www.dogomania.pl/threads/189957-Przytulisko-Brzeg-wątek-zbiorowy

• Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Spokojnie :loveu: ;)
Przytulisko w Brzegu jest nowe na Dogomanii.
Nie wiedzą o porozumieniu między forami Dogomania i Miau w sprawie wspólnego głosowania na KrakVecie.
Wątek o wspólnym głosowaniu,wyborze kandydata jest tu
http://www.dogomania.pl/threads/105760-KrakVet-gt-Fundacja-KOTKOWO-z-Bia%C5%82egostoku.Bardzo-prosimy-o-g%C5%82osy-!/page135

Teraz jest miesiąc Miau.
Dogomania zgłasza kandydata w przyszłym miesiącu.

Posted

kicia858 napisał(a):
No nie wiem czy tak spokojnie.
Na Krakvecie widać coś zupełnie innego.Widać nie wszyscy są solidarni:(

Wszyscy jesteśmy solidarni-staramy się pomóc zwierzętom.
Kotom i psom,tym z Brzegu i tym z Białegostoku.
Nie tak łatwo powstrzymać agitację-trzeba zrozumieć sens porozumienia miedzy Dogo i Miau , a potem chcieć.
Łatwiej rozkręcic jak zatrzymać.
Nie ma co biadolić na Dogomanii ,tylko szukać sojuszników i głosów dla KOTKOWA.

Posted

Pewnie że szukamy sojuszników :).
Szukamy tak już od lutego... Dlatego takie duże nadzieje, że jak zostaliśmy w końcu wspólnym kandydatem dogo i miau - wreszcie i nam się uda. Stąd niepokój...

Posted

Jeśli macie te swoje umowy to nasz temat niewiele zmieni... Inna sprawa, że o owych umowach nie wiedzieliśmy.

Głosy mamy od siebie, spośród wolontariuszy, znajomych, swoich kontaktów. Wątpie żeby z innych źródeł również.

Posted

Po co taki krzyk? Jeśli ktokolwiek miał umowę, to my o tym nie wiedzieliśmy. Jak widać wyraźnie w wiadomości, dopuszczono nas do działania w Przytulisku w Brzegu w połowie lipca. Dla najbardziej zbulwersowanej pani proszę link do wątku adopcyjnego na Dogomanii: http://www.dogomania.pl/threads/189957-Przytulisko-Brzeg-wątek-zbiorowy . Założony został jak widać 28 lipca. Proszę o wybaczenie, nie jestem członkiem forum Miau, a forum Dogomanii też wbrew pozorom zaczynam ogarniać dopiero od niedawna - bo jest tego dużo ;). Ani ja, ani nikt inny z Brzegu nie miał pojęcia o żadnej umowie. To chyba nie jest źródło obowiązującego prawa?

I my, i wy staramy się zrobić coś dla zwierzaków, nie rozumiem więc po co takie święte oburzenie i oskarżenia o uprawianie dywersji. Zaleciało klimatami pro-PiSowskimi. Wyszło głupio, ale na pewno nie jest to nasza wina. Jeśli ktoś widział, że startujemy, trzeba było od razu powiadomić o sprawie, a nie krzyczeć.

Jasne, najłatwiej będzie teraz powiedzieć, że powinniśmy wezwać do głosowania na Kotkowo. Sama również się nad tym zastanawiam, ale... No właśnie. Prawda jest taka, że nie musimy do niczego wzywać, wystarczy że się wycofamy. Tylko my wam zagrażamy w jakikolwiek sposób. Ok, możemy to zrobić, ale działamy w małym mieście. Głosy zdobyliśmy - tak jak napisała Nina - prosząc znajomych. Czy uda nam się w przyszłym miesiącu zdobyć ich tak wiele? Czy wszyscy będą chcieli zagłosować ponownie? Niewielu ludziom ot tak "się chce".

Przytulisko jest otwarte na propozycje. Nie chcieliśmy nikomu psuć szyków, nie zrobiliśmy niczego złego i prosimy, by na nas nie krzyczeć bez powodu. Staramy się tylko pomóc naszym zwierzakom, nota bene - nie tylko psom, ale też kotom, jak już pisałam. To chyba nie jest powód do rzucania oskarżeń? Rzeczywiście przykro się zrobiło, w każdym razie mi :/.

Finetta, dziękuję za link. Miło wiedzieć, że nie wszyscy mają nas za bandytów ;).

Posted

...to jakas paranoja, :crazyeye: To forum publiczne czy internetowa mafia???
ustawki,dywersja,sabotaz,propaganda,krecia robota...SZOK!!!!! :shake::shake::shake::shake::angryy::mad:

Posted

milunia11 napisał(a):
ustawki,dywersja,sabotaz,propaganda,krecia robota...SZOK!!!!! :shake::shake::shake::shake::angryy::mad:

też się tak zastanawiam... mniejsza propaganda była w czasie tegorocznych wyborów prezydenckich!

Posted

milunia11 napisał(a):

Żadne ustawki!!Jeśli dwa fora dogadały się ze sobą to należałoby to uszanować a nie wcinać się i mieć to wszystko w D...Postawa typowego Polaka

Posted

typowa postawa polaka to wrodzona ciemnota i zatrzetrzewienie,które reprezentuje...hmmm...podejrzewam ze znasz odpowiedź.
i to ty pomysl przez chwile..jak potrafisz i nie sprawi ci to nadmiernego bólu...to ze wyście sie jakos dogadały to tylko i wyłącznie wasza sprawa...ktos nowy z zewnatrz nie musi wchodzic z wami w komitywe by móc brac udział w "grze" ,głosowaniu ...mamy ten sam cel.
uderzcie sie w piersi i bez zalu i zakłamania przyznajcie ze gracie fer pley i uczciwie.czy mozecie to zrobic? ..prawdopodobnie nie...a to dlatego ze zalezy wam na waszych podopiecznych...zaskocze was...NAM TEŻ ZALEZY na naszych..wiec badxmy dorosli ,głosujmy i przestańmy obrzucac sie oszczerstwami i pomówieniami...my tez potrafimy robic print screeny. Nie jestesmy cichociemni-jak wypowiecie nam wojne-podejmiemy rzucona rekawice.zastanówcie sie czy o to chodzi? o walke czy dobro psów/kotów.EOT w temacie.

Posted

W marcu tego roku chciałam zrobić dla swojego schronu ( w Białej Podlaskiej) to samo ,co Wy ,Brzeg,robicie teraz,bo ...nie wiedziałam o ustaleniach dogo i miau.:shake: O mało wtedy nie storpedowaliśmy SOS bokserom...:evil_lol: Nieświadomie! (Dzisiaj-mamy super relacje!:)-bardzo wiele nam pomogli!) ! Że takie ustalenia są ,dowiedziałam się w połowie głosowania na KrakVecie. Na początku-tak jak Wy teraz-bulwersowałam się i złościłam,ale...poczytałam różne fora,przemyślałam całą sytuację i ZROZUMIAŁAM,o co w tym wszystkim chodzi...No i honorowo wstrzymaliśmy głosowanie,aFundacja SOS bokserom-oczywiście-wygrała...:)
Minął kwiecień (miesiąc Miau),a w maju znowu stanęliśmy do boju! :) I co? Wygraliśmy,bo oba fora -DOGO i Miau-uznając nas za godnych zaufania- poparły nasze działania.Nie twierdzę,że było łatwo ,ale ,kiedy się debiutuje,trzeba pamiętać o pokorze i udowodnić,że jest się wartym pomocy! W końcu-gdzie w Polsce jest bogate schronisko czy przytulisko? Wszystkie klepią biedę i walczą o przetrwanie!

Ludzie,stare przysłowie mówi,że ZGODA BUDUJE...Pamiętajcie też,że dogo i miau to naprawdę silne grupy ludzi kochających zwierzęta i WSPÓŁPRACUJĄCYCH ze sobą.
Upierając się przy swoich racjach, być może teraz na KrakVecie wygracie,ale będzie to wygrana pozorna-zaledwie jedna bitwa! Dlaczego? Bo ludzie na dogo i miau się od Was odwrócą i nikt w niczym Wam nie pomoże! A pomoc ta jest bezcenna (przekonałam się o tym wielokrotnie:)).W pojedynkę-jeżeli naprawdę chcecie swoim zwierzakom pomagać- niczego na dłuższą metę nie zwojujecie...

Aha-jeśli macie wątpliwości-sprawdźcie poprzednie krakVetowskie głosowania!:)
I jeszcze coś-wiem,że bardzo chcecie pomóc swoim zwierzakom,ale uszanujcie też determinację Kotkowa. Wszystkie bezdomniaki są bardzo,bardzo biedne i wszystkim należy się pomoc!

Przeraża mnie trochę ton dyskusji,którą prowadzicie w KrakVecie...Nie strzelajcie sobie w kolano i ...posłuchajcie doświadczonej już dogomaniaczki...:)

Link do strony naszego schronu:http://www.dogomania.pl/threads/173527-320-pięknych-psów-z-Białej-Podlaskiej-szuka-domków-potrzebne-ogłoszenia!!/page170?p=15237948

Posted

Negocjować warunki???:crazyeye: Tu nie ma osób "od negocjacji"-wszyscy jesteśmy takimi samymi userami. :) Jeśli się upierasz przy swoim,a moje argumenty przekonują Cię w nikłym stopniu-trudno! Napisałam to,co wyżej z życzliwości,ponieważ wiem,że zależy Wam na dobru Waszych zwierzaków ,tak jak mnie zależy na naszych...Pamiętaj jednak,że na dogo i miau nie ma zwierząt,które pomocy nie potrzebują (no,chyba tylko w dziale "Już w nowym domu" :))
Napisałam to też dlatego,by Wam pomóc. Milunia11-trzeba współpracować-to się naprawdę opłaca!
Jeśli wygracie,dostaniecie z KrakVetu ok.9 może 11 tysięcy złotych (w produktach-nie gotówkę)! To dużo i mało.Pieniądze skończą się bardzo szybko,a Was będzie czekał ostracyzm ze strony dogo i miau-nikt w niczym Wam nie pomoże! Umiecie psy ogłaszać,robić banery,bazarki,prowadzić wątki,zdobywać pieniądze na weta,żywność ,transport dla zwierzaków??? W tym wszystkim pomagają ludzie z dogo i miau-sami nie jesteście w stanie tego ogarnąć-WIEM,CO MÓWIĘ!
Zastanówcie się,czy warto/ Za miesiąc/dwa/trzy możecie mieć i pieniądze z KrakVetu , i każdą pomoc ze strony obu portali ,a teraz...? Wasz wybór!

Posted

tak negocjowac warunki-Negocjacje to dwustronny proces komunikowania się, którego celem jest osiągnięcie porozumienia, gdy przynajmniej jedna strona nie zgadza się z daną opinią lub z danym rozwiązaniem sytuacji. Negocjacje to sposób porozumienia się w celu rozwiązania konfliktu oraz dojścia do porozumienia obydwu stron, proces wzajemnego poszukiwania takiego rozwiązania które satysfakcjonowałoby zaangażowane w konflikt strony.

a co cie tak zdziwił zwrot "negocjowanie warunków ugody"

Posted

Jak można negocjować wynik ankiety ?

Kandydata Dogomanii wybiera się w ankiecie wewnętrznej.
Zgłosić można każdy podmiot opiekujący się zwierzętami.(jest limit 10-ciu zgłoszonych-ograniczenie techniczne)
Prawo głosu w ankiecie ma każdy zarejestrowany użytkownik Dogomanii.

Co tu można negocjować ?

Posted

macie problem z negocjowaniem...ale juz z ustawkami,wewnetrznymi ustaleniami ,wzajemnym dogadywaniu sie ,ect..to juz nie.
żeby współpracowac i wspołdziałać nalezy sie dogadac co i jak i na jakich zasadach.

Posted

Wiem,co znaczy słowo "negocjacja" ...:) Może źle Cię zrozumiałam w takim razie,ale CO chcesz negocjować? Wycofanie się z głosowania? To się po prostu wycofajcie...I już.Ogłoście to na forach KrakVetu ,miau , dogo i będzie po sprawie! A później-praca od podstaw-ciężka praca!:) Na ile będę potrafiła-też Wam pomogę.

Posted

Finetta napisał(a):
Jak można negocjować wynik ankiety ?

?

cos ci sie z lekka pomyliło. nikt w prost nie mówi o negocjowaniu wyniku ankiety.nie wymyslal i nie dodawaj ...mówie o (jak to ładnie brzmi ) wewnetrznym porozumieniu.

Posted

milunia11 napisał(a):
macie problem z negocjowaniem...ale juz z ustawkami,wewnetrznymi ustaleniami ,wzajemnym dogadywaniu sie ,ect..to juz nie.
żeby współpracowac i wspołdziałać nalezy sie dogadac co i jak i na jakich zasadach.

Co chcesz negocjować ?
Załóżmy, że nie wygracie tej edycji ankiety KV.

Masz dwa wyjścia
1) startujesz jeszcze raz samodzielnie
2)liczysz na pomoc koalicji dogo-miau

Żeby mieć głosy dogo-miau, musicie wygrać ankietę Dogomanii.
Nie ma na dogo nikogo z kim wynegocjujecie wygraną w ankiecie.(przynajmniej ja o tym nie wiem,ale ja jestem miau)

Wewnętrze porozumienie dotyczy Dogomanii i Miau- nie głosujemy przeciwko sobie. Raz kandydata wybiera dogo, raz miau , a głosujemy wspólnie.
Z jakiegoś powodu ktoś,kiedyś uznał to za dobre rozwiązanie.