Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 4 mies. owczarka niemieckiego - sunię. Od kilku dni zauważyłam, że zaczyna szczekać na mnie, mojego męża i córkę. Robi to wtedy, gdy jej czegos zabraniamy. Odbieram to jako "próbę siły". Jest jeszcze pora, żeby ją tego oduczyć i nauczyć kto jest "alfą".
Proszę o pomoc i wskazówki jak dalej postępować!
Gdyby ktoś miał namiar na dobrego tresera Owczarków niemieckich w rejonie Gdynia-Chwaszczyno, to proszę o kontakt.

Posted

Masz szczeniaka, który próbuje zwrócić na siebie uwagę szczekaniem - bo u psów to naturalne zachowanie. Jeśli jeszcze kiedykolwiek udalo jej się tę uwagę otrzymac dzięki szczekaniu, to tym bardziej wzmocniliście zachowanie.
4-miesieczny szczeniak naprawdę ma nieco inne zainteresowania niż alfowanie i przejmowanie władzy nad światem... Nie zawracajcie sobie głowy z tak błahego powodu i u tak młodego psa teoriami dominacji, bo więcej z tego będzie szkody niż pożytku - szkolcie suczkę, uczcie ją nowych rzeczy a szczekanie te potraktujcie jak każde inne zachowanie - jak Wam przeszkadza, ignorujcie lub sucho odsyłajcie na miejsce; jak nie będzie korzyści ze szczekania to przestanie to robić. Uspokajanie, uciszanie, strofowanie też jest zwróceniem uwagi na psa i "nagrodą" za szczekanie.

• 3 weeks later...