Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

jak sie okazalo, to nie sa zabiegi tylko "proby". w warszawie tez taka "probe" wykonano, ale pies nie przezyl. podobno srodki ktore sa potrzebne do operacji kosztuja kolosalne pieniadze i nikogo na nie nie stac.

Posted

[quote name='axe']jak sie okazalo, to nie sa zabiegi tylko "proby". w warszawie tez taka "probe" wykonano, ale pies nie przezyl. podobno srodki ktore sa potrzebne do operacji kosztuja kolosalne pieniadze i nikogo na nie nie stac.[/quote]Kolosalne pieniądze to na pewno. Nawet tylko dializa (której z tego co wiem, w Polsce psom nie robią) w Stanach może kosztować 10 do 15 tysięcy dolarów za pierwsze 3-4 tygodnie... (dane [URL="http://www.amcny.org/department/hemodialysis.htm"]stąd[/URL] ). W UC Davis, przeszczep to ok. 10 tysięcy dolarów, ale potem trzeba podawać leki, które moga kosztować do 2000 dolców miesięcznie.

[quote name='axe']wiesz moze jak nazywa sie ten lekarz z USA ktory prowadzi badania nad tymi przeszczepami?[/quote]Ten w UC Davis nazywa się Clare Gregory - o ile się nie mylę, to właśnie był pierwszym na świecie, który osiągnął sukcesy w przeszczepach u kotów. [URL="http://www.vmth.ucdavis.edu/vmth/clientinfo/info/sasurg/k9rentrans.html"]Tutaj [/URL]znajdziesz informacje na temat ich przeszczepów u psów - obecnie, tylko ok. 40% pacjentów przeżywa.

Posted

dzieki za wszelkie info. probuje skontaktowac sie z lipskiem i im wiecej wiem, tym bardziej mam pewnosc ze nas na to napewno nie stac ... :(

Posted

Zastanawiałam się dziś, czy zburzenia w funkcjonowani nerek można wykryć wcześniej - [B]zanim[/B] nefrony zostaną bezpowrotnie zniszczone.

[B]Flaire[/B], pisałaś tu o teście Coombsa - on daje tylko wyniki dotyczące anemii hemolitycznej, prawda?

Bo kurczę, już czuję, że będę miała fisia na punkcie nerek u następnego psa i zastanawiam się czy jest sposób (oprócz biopsji i usg) na sprawdzenie jak się mają nefrony w nerkach - czy i jak pracują.

Posted

[quote name='Pagaj']Zastanawiałam się dziś, czy zburzenia w funkcjonowani nerek można wykryć wcześniej - [B]zanim[/B] nefrony zostaną bezpowrotnie zniszczone.[/quote]Nie wiem, czy zanim nefrony zostaną zniszczone, ale słyszałam, że jest jakiś test, który wykrywa wcześniej. W celu jego przeprowadzenia, trzeba zebrać cały mocz oddany w przeciągu doby, co do kropelki. Tylko tyle na ten temat pamiętam. Może jacyś obecni na forum weci się wypowiedzą.

[quote name='Pagaj'][B]Flaire[/B], pisałaś tu o teście Coombsa - on daje tylko wyniki dotyczące anemii hemolitycznej, prawda?[/quote]O ile dobrze pamiętam, to tak.

Posted

U bulków test w kierunku nerek, który dopuszcza do rozmnażania jest "UPC" stosunek białka do kreatyniny w moczu i wartość ta nie może prekroczyć 0,3. Ma on pokazać wcześniej niż badania z krwi, że nerki nie pracują prawidłowo. Test ten został wprowadzony w kraju rasy, czyli Anglii. U nas powoli hodowcy zaczynają również kontrolować ten parametr.

Posted

A ja teraz troche z innej beczki.
Bardzo Was proszę o pomoc, gdyż martwię sie o swoja suczkę.
Otóż Dora od 2-3 dni więcej sikała na spacerku (3-4 razy) i wzieło się podejrzenie zapalenia pęchęrza.
Dziś zrobiliśmy badanie i okazało się, że białka ani leukocytów w moczu nie ma, ALE:
SG <=1.005
pH >=9.0

Telefonicznie kontaktowałam sie z weterynarzem, mówił żeby narazie się nie martwić i powtórzyć badania za tydzień i wtedy zobaczymy czy zaczniemy leczenie.
Dora pije też więcej wody i chyba dlatego częściej oddaje mocz (jak nie ma zapalenia pęchęrza).
Co o tym myślicie???

A i jeszcze Dorka miała badania krwi robione dwa miesiace temu:
mocznik-5,81 mmol/L i kreatynina 79,77

Posted

[quote name='Flaire'] ale słyszałam, że jest jakiś test, który wykrywa wcześniej. W celu jego przeprowadzenia, trzeba zebrać cały mocz oddany w przeciągu doby, co do kropelki.[/quote]

[quote name='mgd_a']U bulków test w kierunku nerek, który dopuszcza do rozmnażania jest "UPC" stosunek białka do kreatyniny w moczu i wartość ta nie może prekroczyć 0,3. Ma on pokazać wcześniej niż badania z krwi, że nerki nie pracują prawidłowo. [/quote]

To ten test?

Może wiecie, gdzie można o tym poczytać więcej?

[quote name='Atenka']mocznik-5,81 mmol/L i kreatynina 79,77[/quote]
Chyba odwrotnie :roll:
A jesli nawet, to kreatynina powyżej 1.7 oznacza stan zapalny nerek.
Tak samo mocznik - norma jest między 20.0 - 45.0

No chyba, że te wrtości są wg innego przelicznika (masz może w wynikach podane normy?)

Posted

[quote name='Pagaj']Chyba odwrotnie :roll:
A jesli nawet, to kreatynina powyżej 1.7 oznacza stan zapalny nerek.
Tak samo mocznik - norma jest między 20.0 - 45.0

No chyba, że te wrtości są wg innego przelicznika (masz może w wynikach podane normy?)[/quote]
Tak mam i według norm, własnie mocznik i Kreatynina w normie:)
A słyszałas coś o gęstości?

Posted

[quote name='Atenka']Tak mam i według norm, własnie mocznik i Kreatynina w normie:)
A słyszałas coś o gęstości?[/quote]
A no to się cieszę. :)

A co z gęstością?

Posted

[quote name='Pagaj']Może wiecie, gdzie można o tym poczytać więcej?[/quote]
Cytuję za stroną Klubu Bulteriera w Anglii:
[quote][FONT=Arial][COLOR=#000066]The mode of inheritance of Kidney Diseases is not yet fully understood, however, there is a screening test available and whilst not conclusive, early signs are that this test would appear to show if an animal is likely to develop the disease in later life. The test works on the basis theory that that the amount of protein in an animal’s urine may be indicative of a breakdown of kidney function. This test is known as the urine protein/creatinine (UPC) ratio test. Most authorities seem to accept that a reading of up to 1.0 is normal, however the recommendation is that if a dog has a UPC reading of higher than 0.3, then it should not be bred from. There is no data available yet to indicate what percentage of animals with a higher reading will go on to develop the disease.[/COLOR][/FONT][/quote]
oraz z "[COLOR=black]BULL TERRIER HEALTH UK"[/COLOR]
[quote][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]Familial nephropathy is a inherited kidney disease which effects bull terriers in the UK. It is a very distressing disease, it will strike an effect dog at any age and there is no cure. Dogs that appear normal can still have the faulty gene, if bred from they will pass the disease onto their puppies.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#0a2199][FONT=Arial]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]Familial nephropathy is thought to be inherited by a dominant gene, this means that if one parent is carrying the faulty gene half of the litter could potentially develop the disease, if both parents carry the gene three quarters of the litter may be effected.[/FONT][/COLOR][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]

[/FONT][/COLOR][LEFT][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]Because of the way in which the disease is inherited it should be easy to bred out of a line and bull terriers altogether! Two clear parents (screened by UPC using the 0.3 grading) will not produce puppies with familial nephropathy. [/FONT][/COLOR][/LEFT]

[/FONT][/COLOR][LEFT][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]A simple and inexpensive UPC ratio test can be used to screen breeding dogs. The test is a urine sample which must be taken mid stream on a morning, and handed into your vet who will then send the sample to a lab analysis.[/FONT][/COLOR][/LEFT]

[COLOR=#0a2199][FONT=Arial]A UPC reading which is higher than 0.3 would indicate that the dog has the faulty gene - this dog should not be bred from.[/FONT][/COLOR]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]Note that vet's will use 1.0 as a guide, this range is not valid when screening for hereditary kidney disease. Your vet may suggest a blood sample, a blood sample WILL NOT pick up the disease until it has reached it's late stage, when the dogs kidneys are already badly damaged (up to 75% loss of function).[/FONT][/COLOR]

[LEFT][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]The disease can be screened for from an age of 1 year. It is possible that some effected dogs are not detected until they are 3 - 4 years old, it is therefore recommended that breeding dogs should be tested every 6 - 12 months until at least 4 years old. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=#0a2199][FONT=Arial]Dogs with a high UPC need to have a full urinalysis completed to rule out reproductive and bladder problems which may affect the UPC result. Once these are ruled out, if the reading is still high it is to be assumed that the dog has familial nephropathy and should not be bred from. Test results from the dogs parents will greatly aid diagnosis, a kidney biopsy will give a definite diagnosis.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#0a2199][FONT=Arial]The only way we can combat this terrible disease is by use of the UPC ratio as a screening test on breeding dogs. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=#0a2199][FONT=Arial]By working together breeders and breed clubs could make a huge difference to the general health of our unique breed. [/FONT][/COLOR][/LEFT]

[LEFT][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]A national register for tested dogs should be made available - in the absence of such a register we hope that responsible, reputable breeders will take advantage of our tested stud dog page. [/FONT][/COLOR]

[COLOR=#0a2199][FONT=Arial]In todays society can any breeder afford not to test their breeding stock? [/FONT][/COLOR]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#0a2199][FONT=Arial]( References Dr C O'Leary, University Of Queensland)[/FONT][/COLOR]

[/LEFT]

[/quote]

Posted

Dziękuję Magda.

A Pagaja już nie ma :-(
O tutaj o tym piszę:
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1661257#post1661257"]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1661257#post1661257[/URL]

Posted

Jak można przygotować pieska do USG nerek? Jak to robicie żeby po drodze do lecznicy nie wysiusiał się - moja mała wykorzysta pierwszy zobaczony trawniczek a do lecznicy ma 15 minut spaceru. Albo jak namówić psa żeby jeszcze się napił?

Posted

[quote name='Czoko']Jak można przygotować pieska do USG nerek? Jak to robicie żeby po drodze do lecznicy nie wysiusiał się - moja mała wykorzysta pierwszy zobaczony trawniczek a do lecznicy ma 15 minut spaceru. Albo jak namówić psa żeby jeszcze się napił?[/quote][B]wziąć psa na ręce[/B]

Posted

[quote name='dog_master']Ale od taksowki do wejscia jest pewnie kawalek ;)[/quote]No ale na takim kawałku to już chyba da się upilnować, żeby na trawniczek nie weszła? ;-)

Moja starsza suka nie zsika się, dopóki jej nie pozwolę, ale 15 minut spacerem bez sikania to bym z nią nie szła, bo to nie fair. A młodsza dopiero się uczy, ale to szczeniak jeszcze.

Posted

Mój pies zawsze sikał przed robieniem USG, wet nic nam nie mówił, ze pies ma byc z pełnym pęcherzem. Tylko pies sika po troszku znacząc teren i pewnie pęcherz nadal był pełny.

Posted

Obawiam sie, ze i my dolacymy na stale do tego tematu :shake: Wyniki badan krwi mojeg psa nie sa za dobre, kreatynina 2,9, mocznik 103,0, norma to 1,0-1,7 i 55-70 :-( Zapisujemy sie na USG nerek i prostaty. Hdzie najlepiej zapisac sie w Warszawie? Nam polecono jakiegos lekarza z Powstancow Slaskich. Co sadzicie o tych wynikach? Narazie zmienilam karme na Trovet dla nerkowcow i zmienilam diete.