Jump to content
Dogomania

STARY Sznaucer olbrzym BIRMAN - po 7 miesiącach w hotelu MA DOMEK!!!! i koniec... [']

Recommended Posts

Posted

Birman to straszna przylepa, uwielbia myzianie i przytulanie, gdyby mógł to wlazłby na kolana :-). Po nowym roku pojedziemy do weta aby porządnie wyczyścił Birmankowe uszka bo nie do końca mi się podobają. Bardzo żałuję, że Bnie panuje u nas inny klimat już sobie wyobrażam jak by wyglądał Birman po kąpieli.

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam jestesmy właścicelemi Miśka z tego wątku [url]http://www.dogomania.pl/threads/174762-Pabianice-po%C5%82amany-wychudzony-sfilcowany-BOUVIER-JU%C5%BB-W-NOWYM-DOMU[/url]!! i nie chcemy za bardzo się wcinać ale wg nas bardziej to jest Bouvier niż sznaucer :)
pozdrawiamy i życzymy kudłaczowi duuuuuuuuuuuuzo zdrowia :)

Posted

ja własnie wczoraj konsultowałam te kwestie i jednak inne ucho, inna sierść niż bouvikowa jest - na początku watku jest zdjęcia przed ogoleniem i bouvier jednak inaczej zarasta - inny typ sierści, ale pokażę jeszcze hodowczyni bouvierów z ciekawości

Posted

Pamiętacie biednego staruszka, którego zabrałam ze schronu? Teraz wygląda tak :-)
[IMG]http://i52.tinypic.com/wkiyxd.jpg[/IMG]
[IMG]http://i53.tinypic.com/2hydkq1.jpg[/IMG]

A z Birmanem jadę w poniedziałek do weta na czyszczenie uszu, może być gorąco.

Posted

Bo jakoś sobie nie wyobrażam aby Birman sobie dał bezkarnie grzebać w uszkach a jest w czym grzebać. Nie, myślę, że nie ma potrzeby abyś przyjeżdżała, chyba, że chcesz.

Posted

i jak uchi?

[quote name='zerduszko'] [SIZE=2]
[SIZE=1]Ps. W takim razie trzeba by i nad Swissowymi stawami popracować. [/SIZE][/SIZE][/QUOTE]

a to chyba niegłupi pomysł jest! kapka Artroflexu by mu nie zaszkodziła :)

a Birmanek bossski!

Posted

A więc po kolei. Birman jest boski, to wspaniały ułożony psiak. Nie przeraża go ruch uliczny, w miare normalnie chodzi na smyczy. Z wsiadaniem do samochodu ma problem i trzeba go po prostu wsadzić, ale myślę, że to raczej z powodu stawów niż niechęci. W samochodzie zachowuje się w miare poza tym, że mu było gorąco. Próbował przedostać się do przodu ale jak sie zorientował, że nie bardzo jest jak uspokoił sie i siedział a czasami nawet leżał grzecznie. Nie ma choroby lokomocyjnej. U weta to po prostu był ideał a ja się nastawiałam na wojnę, nawet kaganiec wzięłam. Birman dzisiaj waży 38 kg, nie wiem czy to dużo czy mało jak na sznaucera? Potem było najgorsze czyszczenie uszu. Jak wet zobaczył ucho to nie był zachwycony, nawet rozważaliśmy możliwość zostawienia tego tak jak jest i najpierw podanie antybiotyku ale spróbowaliśmy i tutaj zaskoczenie Birman cały czas siedział grzecznie i tylko cicho pomrukiwał. Wet był w szoku bo nie widział jeszcze aby pies sie tak grzecznie zachowywał podczas czyszczenia. Niestety bez antybiotyku się nie obejdzie, Birman dostał jeden antybiotyk w zastrzyku a ja mam podawać mu jeszcze w tabletkach Cipronex 2 razy dziennie. W środę będzie jeszcze jakaś maść i ona będzie droga ale podobno jest bardzo skuteczna, niestety nie pamiętam nazwy. Ogólnie z tym uchem może być problem. Ma ktoś pomysł jak to zrobić aby do tego ucha docierało więcej powietrza? Drugie ucho zostało wyczyszczone i z nim jest wszystko OK. Birman u weta był bardzo ciekawski, niestety czasami próbował znaczyć teren ale na moje ostre nie wolno przestawał, wąchał wszystko zwiedzał gabinet, był bardzo ruchliwy. Jak powiedziałam ile ma lat to wet nie mógł uwierzyć podobno nie zachowuje się jak na dostojnego staruszka przystało. Na moją uwagę o zębach wet stwierdził, że one są wszystkie bardzo równo starte twierdzi, że ze starości zęby nie ścierają się tak równomiernie, ale to tylko gdybanie. Wet obejrzał też oczy Birmana ponieważ mu bardzo łzawią niestety okazało się, że w obu oczach Birmanowi podwijają się powieki i stąd to łzawienie na to może być pomocna tylko operacja, tylko pytanie czy warto ryzykować. Czyli plan na dziś leczymy ucho i szybciutko szukamy cudownego domku.