tangerine74 Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Moje małe szczekadło (Gimli, sznaucer mini) też się drze na psy, bo było 3 razy pozarte (2 razy zaatakowane zupełnie niespodziewanie z tyłu, 1 raz na własną prosbę, bo leciało do wyraźnie odstraszającego go psa). :-( Pracujemy mocno nad umiejętnością olewania obecności "strasznych psów" i po roku wytężonej pracy zaczynam widzieć efekty. :razz: Robię wszystko, żeby nie dopuszczać do groźnych sytuacji i smyczą "chronię" malca przed głupimi pomysłami. Gdy widzę psa "rasy groźnej" pytam na odległość czy mój malec nie wkurzy tego psa i jeśli otrzymuję odpowiedź, że tak, to nie pozwalam na żaden kontakt (nawet jesli Gimli własnie niemal zrywa się w szale ze smyczy i musze go wziąc na ręce i "wynieść z zadymki"). Jak sie chce, to można zrobic bardzo dużo i zachowanie opisanej panienki z agresywnymi szczurkami jest nie do przyjęcia. :mad: Dotad ogólnie spotykałam się z poglądem, ze niech malec robi co chce, "najwyżej mój pies go pogryzie". I dalej: "ugryzł? no to co psy sie gryzą, to żaden problem." Oczywiście zawsze słyszałam to od właściciela agresora, który był masą minimum 4 razy większy od Gimlego. :angryy::angryy::angryy: Mam niestety nowy problem: mieszaniec malamuta, sprzedany jako husky (bez komentarza:angryy:) na mój widok przybiera pozycję wilka w ataku i warcząc rusza do przodu. Zdarzyło sie to 3 razy w ciagu 2 tygodni. Na szczęście byłam wtedy bez Gimlego. Po prostu zaczynam się bać, a sytuacji z Gimlim sobie nie wyobrazam :shake: Właścicielka malamuta nie utrzyma, jesli pies zdecyduje się ruszyć. Wczoraj nawarczał też na nią, gdy go powstrzymała przed podejściem do mnie. Nie dam rady zupełnie go unikać, bo mieszka w tym samym bloku. Oczywiscie pies nie ma kagańca. Podejrzewam, że właścicielka nie może mu go załozyć. Pies juz nie raz pogryzł inne. Zanosi sie na tragedię albo na ulicy albo u nich w domu. Nie mam pojęcia co mogę zrobić, ani jak mam się bronić :shake: Quote
Pianka Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [URL]http://i32.tinypic.com/28hdd2c.jpg[/URL] ładne to wyszło:loveu: Quote
Paulina. Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [URL]http://i32.tinypic.com/28hdd2c.jpg[/URL] Powalający uśmiech ! Moja Milka czasami jazgocze na większe psy idące gdzieś daleko, bo jest wychowana z dużymi psami i szczeka, bo chce do nich podejsc i sie pobawic :razz: Nie ma chyba zapędów małego mordercy :cool1: Quote
ariss Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [URL]http://i32.tinypic.com/28hdd2c.jpg[/URL] ciasno al fajnie:loveu: Quote
eria Posted April 17, 2008 Author Posted April 17, 2008 [quote name='gassira'][URL]http://i32.tinypic.com/28hdd2c.jpg[/URL] ciasno al fajnie:loveu:[/quote] no prosze ! a ta juz mi foty ocenia! skubana!:diabloti: bardzo lubie ciasne kadry i jesli sa to celowo:loveu: Quote
ariss Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [quote name='eria']no prosze ! a ta juz mi foty ocenia! skubana!:diabloti: bardzo lubie ciasne kadry i jesli sa to celowo:loveu:[/quote] hahahh...to wyszło tak jakoś przypadkiem:evil_lol: ja bardzo lubie ciasnote,ale nie zawsze wychodzi tak jak zaplanuje:roll:;) Quote
panienkabubu Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [URL]http://i30.tinypic.com/2mwv5n6.jpg[/URL] faaaaaajne to zdjęcie :loveu::loveu::loveu: Eriaczku, mam pytanie, bo nie umiem robić takiego przechodzenia, tzn. gdy są dwa obrazki obok siebie, żeby one się tak fajnie uzupełniały, wiesz takie rozmycie jakby.... Jakby to wyjaśnić :hmmmm: Takie cieniowanie po prawej stronie pierwszego obrazka i cieniowanie po drugiej stronie :hmmmm::mdleje: Umiałabyś mnie czegoś takiego nauczyć?:mdleje: Tylko nie wiem czy przypadkiem nie skończył mi się Trial w moim programie :mdleje: Albo czy mogłabym Ciebie o coś takiego prosić? :modla: Quote
Korenia Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [quote name='eria']co innego jak pies jest na smyczy i se szczeka a co innego jak bez niczego łapie za tylną nogę i zaciekle szarpie!!!! Jeśli akurat Amy była wtedy luzem i dobiegła do tego rota a on byl na smyczy to akurat jego właściciel rację miał.:roll:Panuje niestety przekonanie że małemu psu wszystko wolno bo niegroźny,a guzik prawda ! [/quote] Amy nie podjedzie do psa, bo się go boi :p Dla mnie takie zdanie to tak jakby ktoś sztucznie lubił psy. Quote
eria Posted April 17, 2008 Author Posted April 17, 2008 no jak nie podchodzi i nie zaczepia to facet sie moze :eviltong: Quote
Korenia Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Się może, ale trudno byłby mi obronić Amy przed agresywnym rotem... Quote
eria Posted April 17, 2008 Author Posted April 17, 2008 [quote name='Korenia']Się może, ale trudno byłby mi obronić Amy przed agresywnym rotem...[/quote] no dokladnie :roll: ale co-on szczuje tego psa na Amy ?:angryy: Quote
zuzolandia Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [quote name='Korenia']To nie wina psa, że są takie cięte na psy tylko złego wychowania/ jakiegoś przykrego epizodu w przeszlości i to, że Twoja Zuza zrobi krzywde psu nic nie pomoże ;/ Ja rozumiem, że dla kazdego właściciela najważniejszy jest jego pies, ale jako miłośnik psów powinnaś postąpić inaczej... Sama mam małego jazgota - szczeka na większe od siebie zwłaszcza czarne psy - od momentu kiedy postała napadnięta i pogryziona przez 1. wieliegoooo psa "ON" wielkości kaukaza, 2.przez goldena. I ja nic na to nie poradze, strasznie boi się takich psów i broni się szczekaniem... Kiedyś usłyszałam od właściciela rotka, że jak nie "zamknie mordy to będę nieść ją do domu w czarnym worku"...[/quote] Wybacz moja droga ale jezeli moje argumenty nie trafiaja do w/w włąscicielki to trudno ....skoro jej jest wszystko jedno to mnie tym bardziej :evil_lol: nahwidoczniej nie zalezy jej na wlasnych psach . Poza tym moja Zuzia akurat takim małym jazgotom krzywdy dosłownie nie zrobi ale jest na osiedlu wiele innych rownie duzych psów ktore czekaja zeby skorzystac z okazji dobrania sie do ich pyskujacych tyłków. A tlumaczenie ze - ja nic na to nie poradze - jest czysto wygodnickim twierdzeniem ...bez urazy ..:loveu: DZIENDOBEREK ZŁOCIUTKA :loveu::loveu: Quote
Korenia Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Nie nie szczuje, ale jak jeden pies zaczyna szczekać, to drugi też się nakręca i robi to samo.. Quote
weszka Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Nienawidze takich sytuacji. Ludzie puszczają takie zołzy luzem bo to przeciez małe i nic nie zrobi. A człowiek się szarpie na smyczy z towarzystwem żeby jego psy tych gówien nie zeżarły :/ Quote
Junka Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 ja swojego gluta trzymam na smyczy przy innych psach i próbuje odwrócić jej uwage od nich bo ona strasznie dziamgotliwa jest. Im bardziej chce ją tego oduczyć tym bardziej mi zaczyna szczekać. :shake: Może macie jakiś cud miód lek na szczekanie?? Quote
Doginka Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Eriaczku już późno, dlateg nie czytałam tylko obejrzałam foteczki - niby inne a jednak tak samo piękne:loveu::loveu::loveu: Dobranoc:p Quote
eria Posted April 18, 2008 Author Posted April 18, 2008 a tu co takie pustki od wczoraj? :razz: za karę jedna fota na dzien dobry :eviltong: bo już mi się kończą:shake: [IMG]http://i26.tinypic.com/313oxap.jpg[/IMG] i uciekam odbębnić te 8 godzin i WEEEEEEKEEEEEENNNNDDDDD !!!!!!!!!:multi::loveu::loveu: Quote
Ka-Vanga Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 [quote name='eria']a tu co takie pustki od wczoraj? :razz: za karę jedna fota na dzien dobry :eviltong: bo już mi się kończą:shake: [url]http://i26.tinypic.com/313oxap.jpg[/url] i uciekam odbębnić te 8 godzin i WEEEEEEKEEEEEENNNNDDDDD !!!!!!!!!:multi::loveu::loveu:[/quote] Jakie pustki :eviltong:. Kreonik sliczny :loveu: :multi: a w ogole to dzien doberek :cool3: Quote
wiq Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 imo każdy właściciel powinien doprowadzać zachowanie swojego psa do normy. obojętnie, czy jest agresorem, czy strachliwym jazgotem - i jeden, i drugi może sprowokować niezłe konflikty :roll: moje psy nigdy nie szukają zaczepki i nie atakują nieprowokowane, ale gdy jakiś pies wyskoczy do nich z zębami i mordą, to pokazują mu, gdzie jego miejsce (a przynajmniej chcą, bo gdy widzę obcego psa przywołuję i sadzam, ew. biorę na smycz). chociaż ostatnio zaczynają olewać małe szczekacze ;) ale samo to nie przyszło :cool3: wkurza mnie też, gdy idę z trójką, a ktoś podłazi z psem, żeby się powąchać.. gdy są w pojedynkę - o.k., gdy pies jest spokojny - o.k., ale zazwyczaj stroszy się i próbuje ustawiać.. no i buba:/ Quote
Mysia_ Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 witam :loveu: Akurat natrafiłam na fotkę Kreosia :loveu: Quote
panienkabubu Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Cześć Eriaczku :loveu: Nie odpisałaś mi:shake: Quote
eria Posted April 18, 2008 Author Posted April 18, 2008 [quote name='panienkabubu'][URL]http://i30.tinypic.com/2mwv5n6.jpg[/URL] faaaaaajne to zdjęcie :loveu::loveu::loveu: Eriaczku, mam pytanie, bo nie umiem robić takiego przechodzenia, tzn. gdy są dwa obrazki obok siebie, żeby one się tak fajnie uzupełniały, wiesz takie rozmycie jakby.... Jakby to wyjaśnić :hmmmm: Takie cieniowanie po prawej stronie pierwszego obrazka i cieniowanie po drugiej stronie :hmmmm::mdleje: Umiałabyś mnie czegoś takiego nauczyć?:mdleje: Tylko nie wiem czy przypadkiem nie skończył mi się Trial w moim programie :mdleje: Albo czy mogłabym Ciebie o coś takiego prosić? :modla:[/quote] Ja nie mam pojecia jak Ci to wytlumaczyc,aczkolwiek wiem o co chodzi;)w PS uzywam do tego miekkiego pedzla -gumki i male krycie ustawiam (opacity)i oba obrazki tak delikatnie gumuje az sie zrobi plynne przejscie Quote
ariss Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 [quote name='eria']Ja nie mam pojecia jak Ci to wytlumaczyc,aczkolwiek wiem o co chodzi;)w PS uzywam do tego miekkiego pedzla -gumki i male krycie ustawiam (opacity)i oba obrazki tak delikatnie gumuje az sie zrobi plynne przejscie[/quote] no i przecież wszystko jasne:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Pusiakowa Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Witam :hand: . Fajna fotka Kreosia :loveu: . Zapraszamy do nas :) . Quote
zuzolandia Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Dziendoberek ciezko pracujaca;-) Ja tez niedlugo zasuwam do roboty ....z ta roznica ze ty wrocisz po osmiu a ja po 18stu godzinach ihhihihhihihihi Quote
Recommended Posts