Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moje małe szczekadło (Gimli, sznaucer mini) też się drze na psy, bo było 3 razy pozarte (2 razy zaatakowane zupełnie niespodziewanie z tyłu, 1 raz na własną prosbę, bo leciało do wyraźnie odstraszającego go psa). :-(
Pracujemy mocno nad umiejętnością olewania obecności "strasznych psów" i po roku wytężonej pracy zaczynam widzieć efekty. :razz: Robię wszystko, żeby nie dopuszczać do groźnych sytuacji i smyczą "chronię" malca przed głupimi pomysłami. Gdy widzę psa "rasy groźnej" pytam na odległość czy mój malec nie wkurzy tego psa i jeśli otrzymuję odpowiedź, że tak, to nie pozwalam na żaden kontakt (nawet jesli Gimli własnie niemal zrywa się w szale ze smyczy i musze go wziąc na ręce i "wynieść z zadymki"). Jak sie chce, to można zrobic bardzo dużo i zachowanie opisanej panienki z agresywnymi szczurkami jest nie do przyjęcia. :mad:
Dotad ogólnie spotykałam się z poglądem, ze niech malec robi co chce, "najwyżej mój pies go pogryzie". I dalej: "ugryzł? no to co psy sie gryzą, to żaden problem." Oczywiście zawsze słyszałam to od właściciela agresora, który był masą minimum 4 razy większy od Gimlego. :angryy::angryy::angryy:

Mam niestety nowy problem: mieszaniec malamuta, sprzedany jako husky (bez komentarza:angryy:) na mój widok przybiera pozycję wilka w ataku i warcząc rusza do przodu. Zdarzyło sie to 3 razy w ciagu 2 tygodni. Na szczęście byłam wtedy bez Gimlego. Po prostu zaczynam się bać, a sytuacji z Gimlim sobie nie wyobrazam :shake: Właścicielka malamuta nie utrzyma, jesli pies zdecyduje się ruszyć. Wczoraj nawarczał też na nią, gdy go powstrzymała przed podejściem do mnie. Nie dam rady zupełnie go unikać, bo mieszka w tym samym bloku. Oczywiscie pies nie ma kagańca. Podejrzewam, że właścicielka nie może mu go załozyć. Pies juz nie raz pogryzł inne. Zanosi sie na tragedię albo na ulicy albo u nich w domu. Nie mam pojęcia co mogę zrobić, ani jak mam się bronić :shake:

Posted

[URL]http://i32.tinypic.com/28hdd2c.jpg[/URL]
Powalający uśmiech !

Moja Milka czasami jazgocze na większe psy idące gdzieś daleko, bo jest wychowana z dużymi psami i szczeka, bo chce do nich podejsc i sie pobawic :razz: Nie ma chyba zapędów małego mordercy :cool1:

Posted

[quote name='gassira'][URL]http://i32.tinypic.com/28hdd2c.jpg[/URL]

ciasno al fajnie:loveu:[/quote]
no prosze ! a ta juz mi foty ocenia! skubana!:diabloti:
bardzo lubie ciasne kadry i jesli sa to celowo:loveu:

Posted

[quote name='eria']no prosze ! a ta juz mi foty ocenia! skubana!:diabloti:
bardzo lubie ciasne kadry i jesli sa to celowo:loveu:[/quote]

hahahh...to wyszło tak jakoś przypadkiem:evil_lol:

ja bardzo lubie ciasnote,ale nie zawsze wychodzi tak jak zaplanuje:roll:;)

Posted

[URL]http://i30.tinypic.com/2mwv5n6.jpg[/URL]
faaaaaajne to zdjęcie :loveu::loveu::loveu:

Eriaczku, mam pytanie, bo nie umiem robić takiego przechodzenia, tzn. gdy są dwa obrazki obok siebie, żeby one się tak fajnie uzupełniały, wiesz takie rozmycie jakby.... Jakby to wyjaśnić :hmmmm:
Takie cieniowanie po prawej stronie pierwszego obrazka i cieniowanie po drugiej stronie :hmmmm::mdleje:
Umiałabyś mnie czegoś takiego nauczyć?:mdleje: Tylko nie wiem czy przypadkiem nie skończył mi się Trial w moim programie :mdleje: Albo czy mogłabym Ciebie o coś takiego prosić? :modla:

Posted

[quote name='eria']co innego jak pies jest na smyczy i se szczeka a co innego jak bez niczego łapie za tylną nogę i zaciekle szarpie!!!!
Jeśli akurat Amy była wtedy luzem i dobiegła do tego rota a on byl na smyczy to akurat jego właściciel rację miał.:roll:Panuje niestety przekonanie że małemu psu wszystko wolno bo niegroźny,a guzik prawda !
[/quote]
Amy nie podjedzie do psa, bo się go boi :p Dla mnie takie zdanie to tak jakby ktoś sztucznie lubił psy.

Posted

[quote name='Korenia']Się może, ale trudno byłby mi obronić Amy przed agresywnym rotem...[/quote]
no dokladnie :roll: ale co-on szczuje tego psa na Amy ?:angryy:

Posted

[quote name='Korenia']To nie wina psa, że są takie cięte na psy tylko złego wychowania/ jakiegoś przykrego epizodu w przeszlości i to, że Twoja Zuza zrobi krzywde psu nic nie pomoże ;/ Ja rozumiem, że dla kazdego właściciela najważniejszy jest jego pies, ale jako miłośnik psów powinnaś postąpić inaczej... Sama mam małego jazgota - szczeka na większe od siebie zwłaszcza czarne psy - od momentu kiedy postała napadnięta i pogryziona przez 1. wieliegoooo psa "ON" wielkości kaukaza, 2.przez goldena. I ja nic na to nie poradze, strasznie boi się takich psów i broni się szczekaniem... Kiedyś usłyszałam od właściciela rotka, że jak nie "zamknie mordy to będę nieść ją do domu w czarnym worku"...[/quote]

Wybacz moja droga ale jezeli moje argumenty nie trafiaja do w/w włąscicielki to trudno ....skoro jej jest wszystko jedno to mnie tym bardziej :evil_lol: nahwidoczniej nie zalezy jej na wlasnych psach .
Poza tym moja Zuzia akurat takim małym jazgotom krzywdy dosłownie nie zrobi ale jest na osiedlu wiele innych rownie duzych psów ktore czekaja zeby skorzystac z okazji dobrania sie do ich pyskujacych tyłków.

A tlumaczenie ze - ja nic na to nie poradze - jest czysto wygodnickim twierdzeniem ...bez urazy ..:loveu:

DZIENDOBEREK ZŁOCIUTKA :loveu::loveu:

Posted

Nienawidze takich sytuacji. Ludzie puszczają takie zołzy luzem bo to przeciez małe i nic nie zrobi. A człowiek się szarpie na smyczy z towarzystwem żeby jego psy tych gówien nie zeżarły :/

Posted

ja swojego gluta trzymam na smyczy przy innych psach i próbuje odwrócić jej uwage od nich bo ona strasznie dziamgotliwa jest. Im bardziej chce ją tego oduczyć tym bardziej mi zaczyna szczekać. :shake: Może macie jakiś cud miód lek na szczekanie??

Posted

a tu co takie pustki od wczoraj? :razz:
za karę jedna fota na dzien dobry :eviltong: bo już mi się kończą:shake:
[IMG]http://i26.tinypic.com/313oxap.jpg[/IMG]
i uciekam odbębnić te 8 godzin i WEEEEEEKEEEEEENNNNDDDDD !!!!!!!!!:multi::loveu::loveu:

Posted

[quote name='eria']a tu co takie pustki od wczoraj? :razz:
za karę jedna fota na dzien dobry :eviltong: bo już mi się kończą:shake:
[url]http://i26.tinypic.com/313oxap.jpg[/url]
i uciekam odbębnić te 8 godzin i WEEEEEEKEEEEEENNNNDDDDD !!!!!!!!!:multi::loveu::loveu:[/quote]
Jakie pustki :eviltong:.

Kreonik sliczny :loveu: :multi:

a w ogole to dzien doberek :cool3:

Posted

imo każdy właściciel powinien doprowadzać zachowanie swojego psa do normy.
obojętnie, czy jest agresorem, czy strachliwym jazgotem - i jeden, i drugi może sprowokować niezłe konflikty :roll:

moje psy nigdy nie szukają zaczepki i nie atakują nieprowokowane, ale gdy jakiś pies wyskoczy do nich z zębami i mordą, to pokazują mu, gdzie jego miejsce (a przynajmniej chcą, bo gdy widzę obcego psa przywołuję i sadzam, ew. biorę na smycz). chociaż ostatnio zaczynają olewać małe szczekacze ;)
ale samo to nie przyszło :cool3:

wkurza mnie też, gdy idę z trójką, a ktoś podłazi z psem, żeby się powąchać.. gdy są w pojedynkę - o.k., gdy pies jest spokojny - o.k., ale zazwyczaj stroszy się i próbuje ustawiać.. no i buba:/

Posted

[quote name='panienkabubu'][URL]http://i30.tinypic.com/2mwv5n6.jpg[/URL]
faaaaaajne to zdjęcie :loveu::loveu::loveu:

Eriaczku, mam pytanie, bo nie umiem robić takiego przechodzenia, tzn. gdy są dwa obrazki obok siebie, żeby one się tak fajnie uzupełniały, wiesz takie rozmycie jakby.... Jakby to wyjaśnić :hmmmm:
Takie cieniowanie po prawej stronie pierwszego obrazka i cieniowanie po drugiej stronie :hmmmm::mdleje:
Umiałabyś mnie czegoś takiego nauczyć?:mdleje: Tylko nie wiem czy przypadkiem nie skończył mi się Trial w moim programie :mdleje: Albo czy mogłabym Ciebie o coś takiego prosić? :modla:[/quote]
Ja nie mam pojecia jak Ci to wytlumaczyc,aczkolwiek wiem o co chodzi;)w PS uzywam do tego miekkiego pedzla -gumki i male krycie ustawiam (opacity)i oba obrazki tak delikatnie gumuje az sie zrobi plynne przejscie

Posted

[quote name='eria']Ja nie mam pojecia jak Ci to wytlumaczyc,aczkolwiek wiem o co chodzi;)w PS uzywam do tego miekkiego pedzla -gumki i male krycie ustawiam (opacity)i oba obrazki tak delikatnie gumuje az sie zrobi plynne przejscie[/quote]

no i przecież wszystko jasne:evil_lol::evil_lol::evil_lol: