eria Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 Po wystawie oczywiście niesmak. Polska sędzina, znajomości ewidentne znowu. Jak wam pokażę z jaką suką przegrałam( i jak była przygotowana elegancko), to nawet laik niemający pojęcia o rasie padnie z wrażenia :roll:. Mamy ocenę doskonałą, drugą lokatę,srebro, fajny dokładny opis z pochwałą doskonałej prezentacji psa :loveu:. Oberwałam za to ,że suka chuda, nie za ogon tym razem ( z ogona był śmiech i żarty że mops by się nie powstydził hihihih). Mam fotki, ale to jeszcze chwilę potrwa zanim ogarnę. W ogóle to lało od rana w Ustroniu i wycieczka w sumie do d*** :) Quote
Sonka95 Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 No to jestem strasznie ciekawa jak wyglądała tamta sunia :diabloti: Quote
natija Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 a nie przejmuj sie ,bo nie wato,Ty najlepiej wiesz jaki jest Twoj pies,no i oczywiscie my tez Dumke podziwiamy:) wstawiaj fotki,bo sama jestem ciekawa:cool3: Quote
eria Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 No to lecimy z fotkami z oceny [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-QGYUvvsghPU/UdBrHdABWlI/AAAAAAAADt8/xvgcYePHzeE/s512/DSC_0240.jpg[/IMG] [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-KtCjlyJeawE/UdBrMmbag7I/AAAAAAAADuM/SI7ymoBaQd4/s640/DSC_0241.jpg[/IMG] [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-uPtfGfI976E/UdBrMvxDmAI/AAAAAAAADuI/1LE8KcXTFIA/s640/DSC_0242.jpg[/IMG] [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-lrgFuDxVvX4/UdBrQKlbwmI/AAAAAAAADuU/sQ0H6L1OJaY/s640/DSC_0246.jpg[/IMG] [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-s3TvMZFC61k/UdBrTmk_4TI/AAAAAAAADuc/0dcHalq2mc4/s640/DSC_0249.jpg[/IMG] Quote
eria Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-Q0PQIkJXZOE/UdBraX9nNnI/AAAAAAAADus/FIcE7yDVRg4/s640/DSC_0254.jpg[/IMG] po prawej suka z 1 lokaty... [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-CjBOdxilGf0/UdBrYesx1lI/AAAAAAAADuk/sqgKv8jeMlc/s640/DSC_0268.jpg[/IMG] [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-EWpLfDeisJQ/UdBrdvlz9DI/AAAAAAAADu0/1tG2J9Zyiqo/s640/DSC_0278.jpg[/IMG] [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-fZbDOtkEcdI/UdBsVjkclzI/AAAAAAAADvQ/edfp0SKc3nc/s640/DSC_0283.jpg[/IMG] różnice w przygotowaniu chyba widoczne dla każdego ;) Doginka co Ty na to ? [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-HXy8RIa4U3Y/UdBrmc6GzpI/AAAAAAAADvE/QVuyR7HygZc/s640/DSC_0375.jpg[/IMG] Quote
eria Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 (edited) ta fota mojej mamie wyszła :loveu: ten moment [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-kj_VXfRvsSs/UdBrky1z4LI/AAAAAAAADu8/Ha9SJ8pZf5c/s512/DSC_0293.jpg[/IMG] Na tą samą wystawę przygotowywałam goldena, psa w klasie championów :loveu: : [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-FujcZRQP9TU/UdBslsG8F-I/AAAAAAAADvk/IPKwFNB9GzA/s640/DSC_0157.jpg[/IMG] który też miał pecha i przegrał z czeskim championem - popatrzcie jaka różnica, ja się nie znam na goldenach ,ale ten obrazek wygląda jak porównanie psa i suki a nie dwóch dorosłych samców [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-Jl0fPYi24F8/UdBso8PNENI/AAAAAAAADvs/jyCC0JXKtWk/s640/DSC_0187.jpg[/IMG] Była też Neli, ale nie mam dobrych fot [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-jzgd2g5i02M/UdBwfI08OBI/AAAAAAAADwM/uUy88D6OaTQ/s640/DSC_0340.jpg[/IMG] Edited June 30, 2013 by eria Quote
natija Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 masakra jakas,gdzie sedziowie mieli oczy:crazyeye:moze bylas na wystawie gdzie ocenia sie najgorzej wygladajacego psa:crazyeye: Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 Aniu, Twoja Dumka świetnie zaprezentowana, cudownie zrobiona, ale miałaś to nieszczęście, że sędziowała Was sama Pani Małgosia S., a Ona zna się na rasie jak nikt:razz: Pani S patrzy na całokształt, a nie tylko na przygotowanie i na bank Dumiszon nie wygrał przez ogonek, chociaż nie masz tego wprost powiedzianego. Ale od Pani Supronowicz dostać pochwałę za prezentację to już coś, bo Pani Małgosia bardzo do prezentacji przywiązuje wagę, więc się nie zrażaj drugą lokatą;-) Przyjdzie czas, że wygrasz, ale to nie nastąpi tak od razu. Ja z Gordonem musiałam dać się poznać i sporo napracować, aby zacząć odnosić takie sukcesy jak od 2 lat, bo niestety na naszych ringach tak już jest, że na szacunek trzeba sobie zasłużyć. Na temat tej drugiej suki się wolę nie wypowiadać, bo aż mnie szlak trafia, jak ją porównuję z Dumiszonką:angryy: - elegancji w niej nie widzę, dla mnie to taki łysek, ale za to ładnie nosi ogon:razz: Niestety ten Dumkowy ogonek ma swoje uroki, ale jest niewzorcowy:shake: Nie masz foty obu suczek razem? Wtedy mogłabym się wypowiedzieć, a tak, to mogę tylko pochwalić Cię za super grooming i za wspaniałą prezentację:klacz: Nie widać jednak z fot obu suczek w ruchu - Pani Małgosia zwraca na to uwagę;-) Gruming liczy się mniej, ważna budowa, ruch i prezentacja, ale to też w sumie ocena jest za całokształt. Masz ocenę doskonałą u Pani Małgosi, więc się ciesz, bo Pani Małgosia ze wszystkich sznupów najmniej lubi olbrzymy - uważa je wszystkie za chudzielce, a Ona woli mocne sznupy;-) I z tego zdjęcia tej drugiej suki widać, że jest krótsza od Dumki - może to wina fotki, ale niestety na tej focince tak jest:roll: Quote
eria Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 Nie mam fot jak obie stoją w postawie bo tamta w postawie nie stała, po prostu ... Mam foty w ruchu od tamtej, ale ruch to na żywo trza oglądać. Powodem drugiej lokaty był fakt,że Duma jest wg sędziny za chuda - to oficjalnie. Nieoficjalnie jak zawsze. Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='eria']Nie mam fot jak obie stoją w postawie bo tamta w postawie nie stała, po prostu ... Mam foty w ruchu od tamtej, ale ruch to na żywo trza oglądać. Powodem drugiej lokaty był fakt,że [B][U]Duma jest wg sędziny za chuda[/U][/B] - to oficjalnie. Nieoficjalnie jak zawsze.[/QUOTE] I tyle na temat i ja wiem, ze tak jest, bo Pani Małgosia woli trochę podtuczone sznupy - w minikach też tak jest, a Ona jest jednak expertem od sznupów;-) Ale też nie bierz sobie do serca tego stwierdzenia, bo grubsze sznupy lubi Pani Małgosia, a inny sędzia będzie wolał nie za grubie:roflt: Poza tym nie dotykałam Dumki, nie widziałam nawet w realu (mam nadzieję, ze kiedyś ja poznam, pogłaszczę i dokładnie luknę na psinke), więc nie mogę się tak do końca obiektywnie wypowiedzieć;-) Wizualnie z fot jest piękna:loveu: Quote
Saththa Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 No to wiec oceny i opisu gratulujemy. Druga suczka rzeczywiście wygląda mniej niż Dumka. U Goldenów tez sie z Toba zgadzam. Ale jak sie okazuje ja sie zupełnie na psach nie znam bo zawsze te psy które m isie podobały to nie wygrywały dziś i wczoraj w szczecinie :lol: No i mam Fotki Any.A le fotki nie zachwycają niestety bo ja mam aparat jaki mam :roll: ale nagrałam filmik z porównania abyś w ruchu zobaczyć ją mogła :lol: jutro wstawie ;) Quote
eria Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 ojezuuu Sandra, super, czekam niecierpliwie!!!! :) Quote
zuzolandia Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 Pieknie sie DUMKA prezentowała .Gratuluje Anulka;-) Osobiscie mam małe doswiadczenie jesli chodzi o wystawy ale wydawalo mi sie ze to poniekąd taki psi konkurs piękności i mimo wszystko na przygotowanie psa do tego show tez powinno się zwracac dosć szczególną uwagę plus wiadomo wzorzec i prezentacja . Z fot chociazby goldenków wynika ze nie do konca tak jest ;-) Skoro grooming nie ma az takiego znaczenia u sędziów to mogłabym sobie opitolic Fruziola i zaszalec na ringu hihih pewnie bym wylądowała na oststniej lokacie lub w opisie wielkimi jak byk literami byłoby NIE DO OCENY hihih Troche to dla mnie nienormalne sędziów tez chyba powinien obowiazywac jakiś wzorzec ...a nie co sie komu podoba ..jeden lubi grube inny chude jeden lyse drugi owlosione a obiektywność to gdzie?...a tak naprawde dopuszczają do hodowli psy które wogóle nie powinny stanąć na ringu nie mówiąc juz o tym żeby miały potomstwo.Przez blisko 10 lat obserwowałam swoją rase i ręce mi opadały . No alee...pogadac to se mozna ;-) Quote
Unbelievable Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 Zaczyna mnie trochę śmieszyć Doginka twoje wychwalanie pani Supronowicz :grins: i fakt, że trzeba sobie zasłużyć na wygraną jeżdżąc na wystawy (WTF?!) Przypomnę, bo na pewno kiedyś już pisałam, że owa pani sędzina kiedyś powiedziała że Gram ma sierść złamaną(tzn. trochę szorstką, trochę gładką) :grins: Ja się na rasie nie znam, ale Dumka nie wygląda na za chudą, a raczej w sam raz, zatuczony pies to nic fajnego. No i faktycznie, jest dużo ładniejsza od tego drugiego psa :loveu: i mi jej ogon w ogóle nie przeszkadza, a ocenianie psa na jego podstawie uważam za paranoję. Niestety, wystawy są okrutne ;) dlatego też tak bardzo wstrzymuję się z wystawianiem Brumsztyla, na bank przegrałaby z gorzej zbudowanymi psami cięższej budowy :) Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 Toteż napisałam, że jeden sędzia lubi grubsze inny chudsze - liczą się preferencje sędziego z zachowaniem wzorca, a niestety ogon Dumki wzorcowy nie jest, czego nie można powiedzieć o tej drugiej suce! I nie powiedziałam, że grooming się nie liczy, tylko, że do groomingu trzeba jeszcze dodać budowę psa, a to nie do końca można ocenić po focie, bo trzeba dotknąć psa żeby to ocenić! Jakie ma przedpiersie, jak głęboką ma klatkę piersiową, budowę łap, łokcie, nawet niektórzy sędziowie patrzą na poduszki:razz: Liczy się osadzenie uszu, osadzenie ogona, noszenie tychże, liczą się oczy, ich osadzenie, ich kolor - liczy się tak naprawdę wszystko:roll: Głowa też jest ważna i zachowanie jest ważne i ruch i jeszcze długo można wymieniać, więc nie gadaj, że wychwalam Panią Supronowicz, bo nie robię tego tak po prostu, tylko wiem, że zna się na sznaucerach jak nikt inny!:nono: Quote
eria Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 przeklejam z wątku Sandry dzisiejszą fotkę siostry Dumki ;) [IMG]http://i1020.photobucket.com/albums/af326/Saththa/2013/czerwiec/wystawa/DSCN6919Kopiowanie_zps18f53be6.jpg[/IMG] Quote
Unbelievable Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 Doginka, ale kurde, czemu się tak uczepiłaś tego ogona? serio, napisałaś to jakieś milion razy. Napisałam, co napisałam, tak myślę i tyle. A co się liczy w ocenie psa na prawdę wiem :) nie musisz bronić tak Supronki, ja i tak do niej nigdy w życiu nie pójdę (nie wiem czy ocenia owczarki, ale broń cię panie borze). Tak samo jak i do kilku innych polskich sędziów. W zasadzie to do większości, nie mam ochoty słuchać, że mam za chudego psa, że jest za lekka/mała/ma mało sierści :grins: mimo, że ma wiele wiele zalet Quote
Saththa Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='eria']przeklejam z wątku Sandry dzisiejszą fotkę siostry Dumki ;) [/QUOTE] Znaczy, ze chociaż jedna fota mi wyszła :multi: Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='Unbelievable']Doginka, ale kurde, czemu się tak uczepiłaś tego ogona? serio, napisałaś to jakieś milion razy. Napisałam, co napisałam, tak myślę i tyle. A co się liczy w ocenie psa na prawdę wiem :) nie musisz bronić tak Supronki, ja i tak do niej nigdy w życiu nie pójdę (nie wiem czy ocenia owczarki, ale broń cię panie [B]borze[/B]). Tak samo jak i do kilku innych polskich sędziów. W zasadzie to do większości, nie mam ochoty słuchać, że mam za chudego psa, że jest za lekka/mała/ma mało sierści :grins: mimo, że ma wiele wiele zalet[/QUOTE] (Bóg, Bogu - Boże) BOŻE pisze się przez "ż" a nie "rz" to po pierwsze:razz: A po drugie nikt Ci nie każe jeździć na wystawy!!! A po trzecie pisałam o ogonie tylko dlatego, że pisałam o wzorcu, a nie po to, żeby krytykować Dumkę (Aniu - Eria, mam nadzieję, że to rozumiesz;-)) A po czwarte Unbeveli coś tam coś tam, nie dorastasz do pięt Pani Supronowicz, więc Jej nie obrażaj określeniem "Supronka":angryy: A po piąte mam psy z hodowli Sasquehanna i jestem wdzięczna Pani Małgosi, że je mam i nie tobie oceniać, czy będę Jej bronić, czy nie:razz: Quote
Unbelievable Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 ja już tylko napiszę " :grins: " chyba już cały świat wie skąd masz psy i jak bardzo kochasz ich hodowczynię :evil_lol: i masz do tego prawo, no ale dalej mnie to będzie śmieszyć. No i nie śmiecę więcej w galerii erii :) Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='Unbelievable']ja już tylko napiszę " :grins: " chyba już cały świat wie skąd masz psy i jak bardzo kochasz ich hodowczynię :evil_lol: i masz do tego prawo, no ale dalej mnie to będzie śmieszyć. No i nie śmiecę więcej w galerii erii :)[/QUOTE] Napiszę tak: Jak się chce psa uderzyć, to kij się zawsze znajdzie:razz: Quote
Unbelievable Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='Doginka']Napiszę tak: Jak się chce psa uderzyć, to kij się zawsze znajdzie:razz:[/QUOTE] ja tam wolę ręką, no ale wierzę ci na słowo :grins: Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='Unbelievable']ja tam wolę ręką, no ale wierzę ci na słowo :grins:[/QUOTE] Ja wolę nogą.:razz::evilbat: Quote
ulana Posted July 1, 2013 Posted July 1, 2013 Rzadko się wypowiadam na temat olbrzymów, bo wszak nie jestem specjalistką, ale Duma ślicznie się prezentuje na tych zdjęciach. Jest bardzo dobrze zrobiona - gratki. Nie wiem jak się rusza, ale bardzo chciałabym ją kiedyś zobaczyć na własne oczy. :) Z panną obok tworzy duży kontrast. Wystawy psów często kojarzą mi się z konkuresm pianistycznym, choćby chopinowskim. Siada tam sobie grono i każdemu podoba się co innego. Każdy zwraca uwagę na trochę inne kwestie i ma własne wyobrażenie jak powinien brzmieć ten Chopin. Tyle, że nie mają wzorca, hihi. (Ktoś nawet powiedzial, że gdyby tak sam Chopin dziś wziął udział w tym konkursie, to przepadłby w ogóle niezauważony ;) ) A skoro nie mają wzorca, to uczestnicy nie mogą się za bardzo wkurzać ;) Tak samo z psami. Tu niby wzorzec jest, ale dla każdego sędziego istotne jest trochę co innego. Czy przeważy dobry gruming, sylwetka, ruch czy gorszy ogonek? Tak samo miałam z Zibim. Właściwie się wszyscy zgadzali, że jest trochę wąski w klatce - i pytanie - co przeważy? Czy większym "błędem" jest wąska klatka Zibcia czy kręcone niby u pudla krótkie włoski rywala? Ile wystaw - tyle punktów widzenia sędziów. Nie mamy tu komisji sędziowskiej, jak u pianistow, dlatego nie wystarczy jedna wystawa. Po prostu trzeba z psa wyciągnąć jakąś średnią, zanim może dostać tytuł repa czy championa. :) Niestety ta niewymierność wpisana w psie wystawy pozwala też na nieuczciwość i kumoterstwo. To przykre. I jak wszędzie są sędziowie lepsi i gorsi. Sama miałam się okazję przekonać, że dobry sędzia widzi wszystko, niezależnie od grumingu i pokazania psa przez handlera. Nie zgodzę się z tym, że nie powinno się oceniać grumingu. Jest on wpisany w rasę i powinien mieć znaczenie, jednak nie pierwszoplanowe. Bo istotniejsza jest budowa niż przystrzyżenie włosa. Nie zgodzę się także z tym, że na uzyskaną ocenę powinien w znaczącym stopniu wpływać sposób pokazania psa. Ludzie, to przecież nie 'Młody Prezenter'! Dobre pokazanie psa może mieć dla wystawcy znaczenie czysto praktyczne - sędzia łatwiej zauważy psie zalety, a może nie dostrzeże wad? Ale nie powinno wpływać na ocenę samego psa, bo nie ma żadnego znaczenia dla wyglądu i zdrowia jego dzieci. Dla mnie to proste. Coś się niebezpiecznie rozpisałam, jak nigdy. ;) Quote
Tekla64 Posted July 1, 2013 Posted July 1, 2013 gratuluje oceny troche sie pogubilam i chyba jestem dosc zaskoczona tym co sie dzieje na moich znajomych watkach ale podpisze sie w calosci pod wypowiedzia Ulany!!! moglabym jeszcze troche dodac hihihi ale to ino moje osobiste odczucia i to juz historyczne wiec chyba nie ma sensu Quote
Recommended Posts