Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od pewnego czasu w bydgoskim schronisku dla zwierząt opiekuję się przepiękną sunią w typie owczarka niemieckiego o imieniu Saba. To ok. pięcioletnia suczka, o charakterze, który niestety rzadko kojarzony jest z owczarkami niemieckimi. Sab jest zupełnie pozbawiona agresji, zarówno do ludzi, jak i do innych psów (kotami jest bardzo zainteresowana, dlatego raczej nie polecam jej do domu z tymi czworonogami). Chętnie spędza czas z człowiekiem, szybko się przywiązuje. Uwielbia być głaskana, to taki pieszczoch, przylepa.
Jeszcze nigdy nie widziałam, żeby warknęła na jakiegokolwiek psa. Jednocześnie nie ignoruje ich. Kiedyś próbowała rozdzielić 'walczące' psy, ale nie była agresywna. Nawet, gdy jakiś na nią warknie, ona wciąż jest spokojna ;)
Saba bierze udział w programie pozytywnego szkolenia psów schroniskowych 'Lira', gdzie nauczyła się kilku najważniejszych komend. Jest pilnym, choć nieco leniwym uczniem. Kiedy jest gorąco, pracuje raczej niechętnie, no ale trudno jej się dziwić. Sab zna polecenia: 'siad', 'waruj', 'chodź', 'zostań', chodzi na luźnej smyczy, reaguje na imię. Niedługo przystąpi do egzaminu, który wykaże, w jakim stopniu opanowała te umiejętności. (adoptujący otrzyma certyfikat, potwierdzający udział Saby w szkoleniu)

A teraz Sabine zdjęcia:

• Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Posted

Zapomniałam w ogóle, że założyłam jej wątek :oops:
Do tego stopnia, że chciałam to w najbliższym czasie zrobić :crazyeye:

Saba to zdolna psica, bardzo szybko nauczyła się 'zostań' oraz 'noga'. Cały czas miałyśmy problem z przychodzeniem na zawołanie, ale ostatnio Sabuka przychodzi za każdym razem, i to... biegiem :multi:

Posted

[quote name='Igiełka']Ewanka ale i tak nie weżmiesz Sabunii -sunia nie ma deklaracji.:diabloti:[/QUOTE]

Igiełko, przecież wiesz, że nigdy nie biorę do DT dużych suczek, tylko małe .... znowu pudło :D

Posted

[quote name='Igiełka']a pieniążki takie same.... Prawda Ewanko? Zgadzasz się no nie ma się tu z czym nie zgodzić.[/QUOTE]

Igiełko, o co Ci chodzi, czy wstałas dzisiaj lewą nogą ;)

... mam sporo pracy, no ale odpowiem skoro Cię to interesuje ... nie mam warunków na tak duże psiaki (choć bardzo żąłuję), a cena za większe psy byłaby większa.

Może to zadowoli już Twoją ciekawość , jeśli nie, to zapraszam na PW, bo tu jest wątek potrzebującej suni ... a nie mojego DT ;)

Posted

Ewanko muszę Cię rozczarować mam dobry humor ;)
Hmm mieszkasz w domu z ogrodem i piszesz że brak warunków no ale czymś trzeba się zawsze zastawić.
Sunia w potrzebie i duża ale po co? przecież nie ma na Nią kasy.
Bo dobre serce jest obecne dgy są deklaracje...

Posted

Sabuka pięknie zostaje:
[img]http://img199.imageshack.us/img199/1297/1006267.jpg[/img]

Jest wesołym, zawsze usmiechniętym psiakiem:
[img]http://img828.imageshack.us/img828/6509/1006276d.jpg[/img]

Uwielbia drapanie po brzuszku i klacie:
[img]http://img832.imageshack.us/img832/8088/1006268.jpg[/img]

Jednak, mimo licznych zalet, od ponad roku czeka na dom...
[img]http://img26.imageshack.us/img26/4233/1006503.jpg[/img]

Posted

[quote name='Igiełka']Ewanko muszę Cię rozczarować mam dobry humor ;)
Hmm mieszkasz w domu z ogrodem i piszesz że brak warunków no ale czymś trzeba się zawsze zastawić.
Sunia w potrzebie i duża ale po co? przecież nie ma na Nią kasy.
Bo dobre serce jest obecne dgy są deklaracje...[/QUOTE]

Igiełko, mylisz pojecia , prowadzę [B]domowy DT[/B] , u nas nie ma ani pół kojca ... psy mieszkają z nami w domu (!!!!!!) ... podobnie jak u Ciebie :)

... a po ogrodzie i naszym lesie po prostu biegają, aportują itp. i mają z tego masę frajdy ... ogromna, ogrodzona przestrzeń

... nie wliczam rozmiaru posesji (8tys. mkw.) do powierzchni domu , gdzie psy śpią, jedzą, bawią się ... nie chcę by duży pies obijał się o meble :evil_lol: ... mniejsze sobie świetnie radzą ;)

Napisz proszę dokładnie, bo jakoś mi to umknęło, dlaczego Ty nie weźniesz suni na domowy DT?

Posted

DT ma ten, kto może sobie na to pozwolić. Niektórzy ludzie z różnych przyczyn (choroby, brak czasu/miejsca/pieniędzy, zwierzę, które nie toleruje innych, inni członkowie rodziny itd.) nie mają takich możliwości.

I prosiłabym, abyście przeniosły się na PW.

• 2 weeks later...