Jump to content
Dogomania

Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted

Basiu nie znam ale jestem uniwersalna :wink:

Apropo linienia......Moje maszkary tez linieja wlasnie teraz :lol:

moze to dlatego ze mieszkaja w domu i im futro nie potrzebne bo jest ogrzewania ? :wink:

MAm nadzieje ze zdasz relacje z przegladu 8)

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam :)

Basiu, myślę, że nie powinnaś się aż tak bardzo martwić linieniem Luny. Wczoraj czesałam Bobiego i sporo kudłów "wyszarpałam" :)

Jeszcze ze dwa tygodnie temu, wyczesywałam odrobinkę. Pewnikiem zwierzaki czują, że dużego zimniska już nie będzie ... :angel:

Pozdrawiam

Posted

Baśka, odezwałaś się :D

Zaczynam sprawozdanie, chociaż to może nie jest najlepszy pomysł, bo wczoraj ze sprawozdaniami też było masę pracy. ZK przeżyło oblężenie. Po przerwie świątecznej masa ludzi przyszła na sekcję i nie tylko. Odbiory rodowodów, zgłoszenia na wystawę do Katowic itp.

Razem z Matrixem (któremu troszkę pomagałam :roll: ) mieliśmy malamuta po rodowód i szczeniaki husky. Szczeniaków było tylko 3 ale były jak zawsze przeurocze. Pochodziły z tej samej hodowli co mój Ceik, więc troszkę się rozczuliłam. Poprzytulałam maleństwa i wymiziałam do przesady. Chyba miały mnie już dość, bo zaraz potem poszły spać :) .

Miałam również bliskie spotkanie z dogami niemieckimi, jeden 5 i pół miesiąca, druga sunia 2 lata. Rety, ale one były wielkie :o Był pół roczny nowofunland i jamnik miniaturowy.

Podsumowując jestem zadowolona z wczorajszej wizyty, chcociaż miałam nadzieję, znaleźć kogoś od białych owczarków, no ale...

Baśka, nie martwie się przesadnie o linienie Luny, ale wolę

zapytać :wink:

Co do wiosny, to nawet nie żartujcie :evil: Ja mam zawody w ten weekend, które mają się na saniach odbyć, więc musi być zima jak się patrzy :lol:

Posted

Basiu to musisz przytulic Cerra....On to ubostwia 8).I jestem pewna ze nie pojdzie po tym spac :lol:

A jako typowa miniaturka ( ok.88cm w klebie i jakies 65 kilo w wieku nieco ponad 8m-cy )ubostwia siadanie na kolanach 8)

Czyli dzionek byl ciekawy ? 8)

Posted

Basiu, skoro jesteś blisko ZK, to upewnij mnie w moim myśleniu :ylsuper:

Aby Bobisko stał się oficjalnie reproduktorem - biorę rodowód, winik HD i świstki z wystaw, pod pachę i udaję się z tym do poznańskiego oddziału. Czy powinnam zrobić odbitki ksero całego tego bałaganu? Wniosku żadnego nie wypałniam?

Posted

hehe skadze znowu 8)

to tylko Malenstwo czyli dziecko wilczarza :lol:

Basko apropo ZK......Kseruj wszystko co mozna ...:roll:

ja nie mam metryki,rodowodu (ale ma byc tyle ze nie bylo ksero rodowodu ojca w ZK bowiem krycie zagraniczne )i w ten sposob mam mieszanca jak narazie 8)

Jedyne co mi zostalo to 6 kopii metryki i kwitek z ZK :lol:

Posted
Aby Bobisko stał się oficjalnie reproduktorem - biorę rodowód, winik HD i świstki z wystaw, pod pachę i udaję się z tym do poznańskiego oddziału. Czy powinnam zrobić odbitki ksero całego tego bałaganu? Wniosku żadnego nie wypałniam?

Dokładnie tak, ale ... "świstki z wystaw" = karta oceny. Możesz zrobic ksera, chociaz w moim ZK nie jest to potrzebne u ciebie mogą coś chcieć. Nie potrzebne ci są dyplomy czy jakieś tam CWC.

Do rodowodu, szef sekcji owczarków wpisuje datę, nazwisko sędziego i otrzymaną ocenę oraz potwierdza pieczęcią, że pies staje się reproduktorem :lol:

Hmmm... to chyba tyle :wink:

carragan; ten twój "konik" to chyba wyższy ode mnie będzie, a już napewno cięższy :P

Posted

na dwoch lapach pewnie tak :lol:

Pewnei juz jest wiekszy :lol:

A mam takie pytanie do ZKpowca 8)

Czy na Waszych wystawach w Ustroniu (bo podejrzewam ze jest z ZK z Bielska...?:roll: )bywa duzo wilczarzy w mlodziezy ? :roll:

Posted

Baśka, jeszcze zapomniałam dodać, że muszą to być oceny doskonałe, z minimum 3 wystaw (możesz sobie wpisać wszystkie, na których był, ale z reguły wpisuje się tylko trzy), od trzech różnych sędziów, z minimum 2 krajówek i jednej międzynarodowej lub klubowej, po skończeniu przez psa 15 miesiąca zycia!!

Chyba teraz już o niczym nie zapomniałam :-?

carragan, teraz jestem w biurze, ale jak tylko wróce do domu to zaraz sprawdze. Czy wystarczą ci dane z 2 ostatnich lat?? Wiem, że na południe przyjeżdżają czasami czesi czy słowacy ze swoimi wilczarzami. Widywałam ich w Chorzowie i Zabrzu, ale Ustronia nie pamiętam, więc sprawdzę w katalogu :wink:

Posted

Dziękuję Dziewczyny :D

Basiu, wysztskie wymagania spełniamy - robię kserówki i w przyszłym tygodniu ... do ZK marsz!

Choć jeszcze mam wachania, co do Bobiskowego ojcostwa :confused:

Posted

Aaa, tak sobie myślę - dużo na wyrost, oczywiście, bo mam pod bokiem świetnego reproduktora JANOSIKA - jak bardzo zmieni się Bobiskowy charakter, w którą "skręci" stronę?

Gadałam o tym z wetem i wspomniał, że tak stać się może i że pies może być bardziej (mocno) wyczulony na "sucze" zapachy :iloveyou: , a to = ucieczki = większa kontrola i odpowiedzialność ... i takie tam :roll:

Posted

Basko ale jesli wszystkie podhalany beda od Janosika to beda sie potem w b.bliskim pokrewienstwie krycia :roll:

mysle ze jesli pies jest piekny eksterierowo to mozesz po prostu tylko kilka razy pokryc aby dac swieza krew :roll:

Posted

Ja nie ubolewam nad bliskością Janosika, nawet wolałabym siedzieć jak ta myszka.

Bobibsko nie jest żadną rewelacją (no, dla mnie jest :angel: boski) i nie przewiduję tłoku - tak sobie marudzę :roflt:

Janosik jest w rękach bardzo odpowiedzialnej hodowczynie i nie ma mowy o kryciach w bliskim pokrewieństwie.

Posted

Basko nie chodzi mi ze wlascicielka jest nieodpowiedzialna czy cos..Tyle ze potem kazdy podhalan by mial Janosika w rodowodzie i bylby imbred blizszy lub dalszy ale moze to zostawmy :lol:

Ale na zakonczenie dodam iz poziom wielu podhalanow moglby byc wyzszy wiec nawet taka zadna rewelacja jak sie wyrazilas o swoim Bobisiu moze sie przydac 8)

a apropo suczek.......Jesli kilka razy pokryjesz to nie wydaje mi sie aby byl specjalnie uciazliwy.....Tak jak normalnie.....Co innego gdyby kryl co tydzien np. :lol:

Posted

carragan, podaje więc to o co mnie prosiłaś.

W 2003 roku nie było żadnych wilczarzy w Ustroniu, ale żeby dać ci pojęcie jakieś to:

- był jeden Azawakh

- chartów afgańskich było 6

- charty perskie były 2

- chartów polskich było 4

- borzoj był 1

- whippety były 3

Natomiast w 2002 były 3 wiczarze:

- psy, klasa pośrednia: PHALARIS Sagittarius

- psy, klasa otwarta: ABRAM Siderit (Czechy)

- suki, klasa otwarta: ABBY Siderit (Czechy)

Basiu, może ciebie zainteresuje fakt, że w 2002 na wystawie w Ustronu było 6 podhalanów; po trzy na płeć.

W 2003 były 2 psy i 6 suk (psy od p.Zbyszka Koznera :) )

Posted

Basiu, bo ludzie kupują podhalany do pracy :lookarou: i niewielu osobom przychodzi na myśl, jeżdżenie po wystawach.

Nawet nie wiesz jak Joanna nad nami (całą gromadą ludzi, którzy kupili psy z Jej hodowli) "pracuje" :jumpie: , abyśmy co jakiś czas pokazali się :wink:

Pomaga przy odchowaniu, doradza, namawia do wyjazdów, nieraz podwozi ... odwala ciężką robotę.

Posted

Cześć :)

Wiecie? Dziś mija drugi rok od dnia, kiedy stałam się właścicielką Bobiego :D

Matko! :o Jak ten czas przeleciał ... fiiiiuuuuuu :scared:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...